De oostelijke koereiger (Bubulcus coromandus) is een kleine witte reiger-soort die veelvuldig in Thailand voorkomt. Deze soort wordt door de IOC World Bird List beschouwd als een aparte soort, maar wordt vaak ook gezien als een ondersoort van de gewone koereiger, onder andere door BirdLife International.

De oostelijke koereiger komt voor in de tropen, subtropen en warme gematigde streken.

Het is een witte vogel die in het broedseizoen is versierd met bleekgele pluimen (zie foto boven). Het dier nestelt in kolonies, meestal in de buurt van waterpartijen en vaak met andere waadvogels. De Oosterse koereigers maken meer gebruik van drogere en open habitats dan andere reigersoorten. Ze hebben een voorkeur voor seizoensgebonden ondergelopen graslanden, weilanden, landerijen, wetlands en rijstvelden, waar ze hun voedsel kunnen vinden.

De koereiger voedt zich met een breed scala aan prooien, vooral insecten zoals sprinkhanen, krekels, vliegen (volwassen exemplaren en maden), motten, spinnen, kikkers en regenwormen. Veeboeren zijn gek op de oostelijke koereiger. Ze vergezellen vaak vee of andere grote zoogdieren en vangen insecten en kleine gewervelde prooien die door deze dieren worden verstoord.

In Thailand zie je wel eens een koereiger op de rug van een buffel waar hij insecten van de huid pikt.

Koereigers in Thailand


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 11 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website