De Javaanse ralreiger (Ardeola speciosa) is een vogel uit de familie der reigers en komt veelvuldig voor in Thailand. Je ziet ze vaak als je onderweg bent, de volgels vliegen over de weg, vissen in sloten langs de weg en je ziet ze bij landbouwgrond.

De Javaanse ralreiger is een kleine, gedrongen reiger met een lichaamslengte van maximaal 45 centimeter. In het winterkleed is de kop olijf- en geelbruin gestreept. De snavel is geel met een grijze schakering op de bovenzijde en een blauw getinte basis. De rug is dofbruin, de staart en vleugels zijn wit. De poten zijn licht geelgroen. Over het geheel genomen is de vogel te vergelijken met de Chinese en Indische ralreiger. In de paringstijd is de vogel in broedkleed met een goudgele kop, nek en kuif en twee lange, witte sierveren. Aan de basis van de nek vormen rode veren een kraag en lange, leisteengrijze rugveren rijken tot de staart. Er is geen verschil in verenkleed tussen mannetjes en vrouwtjes. Jongen lijken op de volwassen vogels in winterkleed.

De Javaanse ralreiger broedt van juni tot september. Hij broedt in kleine kolonies, vaak samen met andere reigersoorten. Hij wordt beschouwd als trekvogel. De vogel voedt zich met kleine vissen, schaaldieren en insecten. Om deze te vangen loert hij nagenoeg onbeweeglijk, om vervolgens snel met de snavel toe te slaan.

 

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website