Een in Thailand veelvoorkomende mooi gekleurde vogel is de Indische scharrelaar (Coracias benghalensis). Het is een vogel uit de familie van de scharrelaars (Coraciidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd als Corvus benghalensis in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.

De vogel is 30 tot 34 cm lang en weegt 166 tot 176 gram. Het is de enige scharrelaar met een opvallende blauwe band over de vleugels, een kenmerk dat al op grote afstand zichtbaar is. De nominaat heeft een blauwe kruin, bruine rug en een lila “gezicht” en borst. De buik is bleekblauw. De snavel is zwart en de staart is relatief kort.

Het leefgebied van de scharrelaar bestaat uit open agrarisch gebied, weilanden, plantages, savannelandschap met verspreide bomen (acacia’s), langs wegen met bovengrondse kabels, in parken, dorpen met veel groen, tuinen in buitenwijken.

In Thailand lijkt de vogel een voorkeur te hebben voor droger land, hoewel hij ook in kleinere aantallen in waterrijke gebieden voorkomt. Vogelaars in Thailand zullen al snel de kenmerkende contouren zien van de Indische scharrelaar (in het Engels: Indian Roller), je ziet ze vaak op kabels zitten. Als je de vogel ziet vliegen valt direct de prachtige blauwe vleugels op.

1 reactie op “Vogels kijken in Thailand: de Indische scharrelaar (Coracias benghalensis)”

  1. sjaakie zegt op

    Wat een vogel en wat een foto!!!
    Geniet van deze prachtige opnamen, bedankt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website