De Indische gaper (Anastomus oscitans) is een grote waadvogel uit de familie van de ooievaars. Hij komt voor in tropisch Azië. Hierbij horen de landen van India en Sri Lanka tot aan Zuidoost-Azië.

De Indische gaper is een breedgevleugelde, hoogvliegende vogel die zich vaak laat thermieken op warme luchtstromen. Het is een vrij kleine ooievaarachtige, met een lengte tussen de 68 en 81 centimeter staand op de grond.

Over het algemeen is het een grijze vogel. De schouders, vliegveren en sommige gedeelten van de staart zijn zwart van kleur. Tijdens het broedseizoen verandert het grijze verenkleed in een helder wit verenkleed en krijgen de zwarte veren een mooie glans met paars en groene kleuren. Het verenkleed verandert weer in grijs nadat de eieren zijn gelegd.

Hij heeft zijn naam te danken aan zijn raar gevormde snavel net zoals die bij zijn Afrikaanse familiegenoot, de Afrikaanse gaper. Ze hebben beide een nauw gat tussen de twee snavelhelften. In het Engels wordt hij ook “openbill stork” genoemd. De bovenste helft is recht, terwijl de onderste helft een kleine wending heeft waardoor het gat veroorzaakt wordt. Het gat kan een lengte hebben bij volwassen exemplaren van ongeveer 5,80 centimeter. De snavelkleur is een doffe groen-hoornachtige kleur. Ook staan er vlekken en strepen op de snavel die een rode of zwarte kleur hebben. De poten en tenen hebben een doffe, vleesachtige kleur.

Het enige verschil tussen de twee seksen, is de grootte en de snavel. Het mannetje is iets groter dan het vrouwtje. Ook is de snavel van het mannetje langer en zwaarder.

In Thailand is het misschien wel de eerste vogel die je ziet vliegen als je vanaf de luchthaven komt. De Indische gaper is een van de weinige grote watervogels in Thailand die niet zijn uitgestorven. Sinds de introductie van een soort slak die op rijstplanten leeft, is de populatie explosief gegroeid. Boeren zijn blij met de vogel omdat ze de slakken opeten die anders de oogst kunnen aantasten. Een reden voor boeren om niet meer op de vogel te jagen.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 19 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website