De Indische dwergaalscholver (Microcarbo niger, synoniem: Phalacrocorax niger) is een vogel uit de orde van Suliformes. Deze watervogel soort komt wijdverspreid voor in Azië, met name van India tot Zuidoost-Azië en noordelijk Java.

De Indische dwergaalscholver is iets kleiner dan de Indische aalscholver, heeft geen puntige kop en een kortere snavel. De watervogel foerageert afzonderlijk of soms in losse groepen in zoetwater in laagland, waaronder kleine vijvers, grote meren, beken en soms aan de kust.

Net als andere aalscholvers wordt hij vaak gespot op een rots aan het water met zijn vleugels uitgespreid nadat hij uit het water is gekomen. Het hele lichaam is zwart in het broedseizoen, buiten het broedseizoen is het verenkleed bruinachtig en de keel heeft een kleine witachtige vlek.

De Indische dwergaalscholver is ongeveer 50 cm lang. De vogel komt voor in delen van Myanmar, Thailand, Laos, Cambodja en Indonesië.

Deze aalscholver soort komt in Thailand veel voor. Je zult hem vaak boven je hoofd zien vliegen of de vogel zit met zijn vleugels uitgestrekt in wetlands langs de weg. Tijdens de vlucht ziet de Indische dwergaalscholver er wat vreemd uit met de onregelmatige, flapperende vleugels en zijn kleine formaat. Sommigen denken dat ze een wilde eend hebben gezien, maar wilde eenden komen vrijwel niet voor in Thailand, de kans is veel groter dat het deze kleine aalscholver betreft.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 15 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website