De grote rupsvogel (Coracina macei) is een vogel uit de familie van de rupsvogels. Het is een vogel op die voorkomt in grote delen van het Indisch Subcontinent, Zuid-China en Zuidoost-Azië. De soort behoort tot een soortencomplex waarvan de Javaanse rupsvogel en de pelengrupsvogel is afgesplitst.

De grote rupsvogel is gemiddeld 30 cm lang. Het mannetje is overwegend grijs en in het “gezicht” donkerder, bijna zwart. De borst is lichter grijs en wordt geleidelijk richting onderstaartdekveren toe bleekwit. Het vrouwtje is minder zwart op de kop en de buik is vaak een beetje dwarsgestreept. Onvolwassen vogels zijn nog sterker dwarsgestreept op zowel borst als buik.

De vogel eet meestal insecten, maar voeden zich ook met vijgen en bosvruchten en vliegen meestal in kleine groepen net boven het bladerdak.

De grote rupsvogel broedt in de droge wintermaanden. Het nest is een ondiep en in schotelvorm die op enige hoogte boven de grond in de vork van een horizontale tak is geplaatst. De vogel legt drie eieren.

Rating: 5.00/5. From 20 votes.
Please wait...

4 reacties op “Vogels kijken in Thailand: De grote rupsvogel (Coracina macei)”

 1. Tino Kuis zegt op

  Laat ik ook mijn waardering uitspreken voor deze serie over vogels. Erg leuk. Ik ga wat meer naar vogels kijken als ik eindelijk weer naar Thailand kan.

  • Hierna komt er een mooie serie over slangen in Thailand.

   • Rys zegt op

    Bedankt voor deze prachtige vogel serie! Ik zie uit naar de slangen serie. Goed idee.

   • maryse zegt op

    Oh, heerlijk! Ik ben ook zeer blij met deze serie over vogels en kijk nu heel anders naar de vogels in mijn tuin. Zo heb ik de bulbul kunnen identificeren. Maar ik verheug mij op de slangen. Heb hier al heel wat meegemaakt en ben benieuwd of ik ze kan erkennen. Alvast bedankt!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website