De grote Maina (Acridotheres grandis) is een vogelsoort uit de familie Sturnidae. Deze soort komt veel voor in China, Myanmar en Thailand.

De grote Maina is een zwarte vogel van ongeveer 25 cm en weegt 95-103 gram. De vogel heeft langwerpige veren op de kop die een frontale kuif vormen die achteruit kan gaan krullen. De veren van de kruin en nek zijn langgerekt. Het verenkleed is zwart, met wat glans op de rug en vleugels. De dekveren in basis van de vleugels wit (de vorming van witte vlek).

Het voedsel van de vogel bestaat voornamelijk uit insecten, waaronder termieten (Isoptera), en andere ongewervelde dieren. Ook zaden (rijst) en bessen worden gegeten. De Maina foerageert op de grond zoekend naar insecten die hij met zijn snavel uit de grond haalt en pikt insecten van bladeren. De vogel zie je ook in de buurt van zowel runderen als buffels, daar vangen ze insecten die voorkomen bij zoogdieren. Ze verwijderen ook insecten en teken (Ixodidae) van buffels. De vogel foerageert meestal in paren of kleine groepen.

Het broedseizoen is van april tot augustus.

5 reacties op “Vogels kijken in Thailand: De grote Maina (Acridotheres grandis)”

 1. peter zegt op

  Bedoel je niet de great Myna? Iets anders geschreven.
  Ik zie de vogel elke dag, te samen met de gewone Myna, of wel de beo.
  De bonte spreeuw is hier ook vertegenwoordigd en ‘s avonds is het dus het verzamelen van alle in het stadje, met het nodige spreeuwen kabaal. Net als in Nederland, de spreeuw. Tenminste decennia geleden in Rotterdam/Coolsingel, weet niet of ze dat nog doen. Je ziet de spreeuw steeds minder.

  Werd hier ook verrast door een bezoek van de Kingfisher (ijsvogel), welke zo nu en dan op bezoek komt. Raar daar het in een woonwijkje is. Weliswaar is er een regen vijver, maar bevat dus geen vis.
  Ik heb er wel een slakken soort ingezien, welke zelfs voor kwamen in poedels, gemaakt door wielsporen.
  Ook een keer gezien dat daar zelfs kikker visjes in rond zwemmen. Snel groeiende kikkervisjes dan? Immers het water verdampt in korte of met geluk langere tijd.
  Wellicht op jacht naar kikkers dan? Die zijn er soms wel, als het maar nat is alhier.

  Ook, maar meer zelden, dat de area een bezoek kreeg van de Indian pond heron, denk ik. Het is dat de vogel bewoog, anders had ik hem niet gespot. Verwacht het niet eens. Lijkt een beetje op de roerdomp, vind ik.
  De vogel valt echt niet op in het hoge gras als ze stilstaan. Het waren er zelfs 2. Later nog een keer 1.

  De slanke kleine witte reiger heb ik hier ook gezien, maar merendeel zijn deze te vinden een 200 meter verderop bij de koeien aldaar. Verder verschillende soorten duifjes en natuurlijk de energieke huismusjes.
  welke je ook steeds minder ziet in Nederland. Zag ze in mijn jeugd veel meer.

  Ook aanwezig is de Crow pheasant of great coucal, welke ik ‘s morgens nog wel eens spot.
  Echter is het nu bewolkt (meer actief?) en zag er weer een voorbij vliegen. Heb er zelfs een mogen spotten op nog geen 10 meter afstand, parkeerplaats auto voor huis. Liep rustig voorbij, verbazend.

  Er is een vogel, welke je wel regelmatig hoort, maar niet echt ziet. Ik noem het de orgasme vogel.
  Begint zijn roep met een luide lage toon (ohwell klinkt het) en gaat steeds hoger. Nog geen idee welke vogel dat is. Iemand die dat wel weet?

  Sinds kort vleermuizen geconstateerd in de schemering, ok geen vogel, maar toch leuk te zien.
  Zwaluwen zijn er ook, maar de tijd in de schemering is voor vleermuizen.

  Vind het wel typisch, wonderbaarlijk dat zoveel vogels zich laten zien en horen in een woon wijkje, echter bij mijn vrouw op het platte land, zie je veel minder. Hoewel ik daar een keer heel kort, van afstand een prachtige blauwe vogel zag. Geen idee wat het was, te kort, te ver.

  Had besloten mijn telelens thuis te laten. Spijt ervan, dat ik mijn telelens niet heb mee genomen, had dit niet verwacht.

  • khun moo zegt op

   Wij zitten aan de rand van een kleine stad en aan de achterzijde is een wei met koeien met verderop alleen rijstvelden zover het oog reikt.
   Verbazendwekkend hoeveel soorten vogels we elke dag zien vanaf ons balkon.
   Vaak een stuk of 20 ooievaars.Tenminste ze lijken erop wat grootte en kleur betreft.
   De zwaluwen vliegen vlak over ons en ook de mussen komen een kijkje nemen.
   Het is een bont gezelschap.
   Nestjes worden onder ons dak gemaakt.
   we hebben een ijzeren hekwerkje voor alle ramen en wanneer ik ‘s morgens wakker word kijk ik recht ik de ogen van de mussen die op het hekwerkje zitten. Ze vliegen ook niet weg. Blijkbaar kennen ze me al.

 2. Francois Nang Lae zegt op

  Jouw orgasmevogel kon wel eens de klaagkoekoek zijn, ook bekend als de piet van vliet. Gezien je voorkeur voor Engelse vogelnamen mag je hem ook plaintive cuckoo noemen. Hij laat zich niet makkelijk zien. Dat is ons in ieder geval nog nooit gelukt. Behalve op youtube dan

 3. Francois Nang Lae zegt op

  Als ik de beschrijving nog eens lees denk ik dat het waarschijnlijker de coel is. Laat zich ook makkelijker horen dan zien.

 4. peter zegt op

  Ben op jouw aanwijzing eens verder gaan kijken en kwam inderdaad uit op de gewone koel.
  Dus beide vogels zitten hier
  Waarbij ik de grote coel wel eens zie, echter de gewone coel niet. Maar maken dus hun eigen specifieke geluid.

  https://www.bing.com/videos/search?&q=great+coucal+geluid&docid=603484205513048196&mid=830519F5DBA25632AAE0830519F5DBA25632AAE0&view=detail&FORM=VDRVRV&ajaxhist=0


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website