De grijze wouw (Elanus caeruleus) is een soort roofvogel. Deze soort is een van Thailand’s meest voorkomende roofvogels en is behoorlijk opvallend qua uiterlijk, waardoor identificatie geen probleem is. De vogel blijft echter vaak het grootste deel van de dag inactief, zittend op een paal en jaagt meestal in de late namiddag.

De naam suggereert verwantschap met de andere wouwen zoals de zwarte wouw, maar deze wouw vormt samen met de Australische grijze wouw, Amerikaanse grijze wouw en de letterwouw een aparte groep binnen de familie van de havikachtige roofvogels. De grijze wouw komt in Afrika en tropisch Azië voor, maar breidt zich uit over Zuid-Europa.

De grijze wouw is kleiner dan de “echte” wouwen zoals de rode wouw, wordt 31–36 cm lang en heeft een spanwijdte van 71–85 cm en is daarmee iets groter dan een torenvalk. Hij staat ook vaak in de lucht stil (bidden) als een torenvalk. De vogel is van boven blauwgrijs met zwarte armdekveren en zwarte handpennen. De vleugels zijn breder dan bij een valk. De kop is wit met een zwart masker rond het oog.

De soort komt onder andere voor in Noord-Afrika en Afrika ten zuiden van de Sahara en verder in Zuid-Azië en Zuidoost-Azië tot op de Filipijnen. Vanuit Afrika rukt de vogel geleidelijk op naar Europa en wordt in Spanje en Portugal met regelmaat gezien. De grijze wouw komt vooral voor in savannes, grasland en landbouwgebieden en jaagt vooral op kleine zoogdieren en reptielen, vanaf bomen, telefoonpalen en telefoondraden.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 12 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website