De grijze wouw  is een soort roofvogel. Deze soort is een van Thailand’s meest voorkomende roofvogels en is behoorlijk opvallend qua uiterlijk, waardoor identificatie geen probleem is. De vogel blijft echter vaak het grootste deel van de dag inactief, zittend op een paal en jaagt meestal in de late namiddag.

De grijze wouw is een roofvogel en wordt ook wel de “kleine boomvalk” genoemd vanwege zijn gewoonte om te jagen vanuit bomen. De grijze wouw is ongeveer 40 cm groot en heeft een slank postuur met lange, dunne vleugels en staart. Het mannetje heeft een grijze rug, vleugels en staart, en een witgekleurde borst met donkere vlekken. Het vrouwtje is groter en heeft een bruine rug en vleugels, en een witgekleurde borst met donkere vlekken. Hij kan vaak worden gezien terwijl hij op de grond loopt of jaagt vanuit bomen.

In Thailand is de grijze wouw een redelijk algemeen voorkomende vogel en wordt hij niet bedreigd. Hij kan vaak worden gezien in bosrijke gebieden en parken in stedelijke gebieden.

De naam suggereert verwantschap met de andere wouwen zoals de zwarte wouw, maar deze wouw vormt samen met de Australische grijze wouw, Amerikaanse grijze wouw en de letterwouw een aparte groep binnen de familie van de havikachtige roofvogels. De grijze wouw komt in Afrika en tropisch Azië voor, maar breidt zich uit over Zuid-Europa.

De soort komt onder andere voor in Noord-Afrika en Afrika ten zuiden van de Sahara en verder in Zuid-Azië en Zuidoost-Azië tot op de Filipijnen. Vanuit Afrika rukt de vogel geleidelijk op naar Europa en wordt in Spanje en Portugal met regelmaat gezien. De grijze wouw komt vooral voor in savannes, grasland en landbouwgebieden en jaagt vooral op kleine zoogdieren en reptielen, vanaf bomen, telefoonpalen en telefoondraden.

3 reacties op “Vogels kijken in Thailand: De grijze wouw (Elanus caeruleus)”

 1. ruud zegt op

  Een verstandig dier, om overdag in de hitte lekker te blijven zitten.
  Maar als hij ‘s avonds niets vangt, zal hij hongerig moeten gaan slapen.

 2. Wil zegt op

  Ik zie bij ons toch dikwijls een roofvogel maar deze heb ik nog nooit gezien. Pracht vogel !

 3. Ellis van de Laarschot zegt op

  Elke dag tussen 16.00 en 17.00 uur zie ik hem/haar boven mijn huis en de rijst/tabaks-velden zweven. Prachtig. Ik zie dan de kleine vogels die hier in de bomen zitten als een zwerm weg vliegen, zie dan zijn/haar schaduw en ja hoor, heel rustig zweeft hij/zij. Ook laag over onze tuin en je ziet hem/haar loeren naar voedsel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website