De dikbekkraai (Corvus macrorhynchos) behoort tot de familie van de kraaiachtigen en is een veelvoorkomende vogelsoort in Thailand. De kraai heeft een opvallend grote snavel.

De dikbekkraai staat ook bekend als de junglekraai en is een wijdverspreide Aziatische kraai. Het is zeer flexibele vogel en kan overleven op een breed scala aan voedselbronnen, waardoor het in staat is nieuwe gebieden te koloniseren. De vogel wordt dan ook wel eens als een plaag gezien. In steden scheuren ze vuilniszakken open en veroorzaken zo overlast.

De totale grootte (lengte: 46-59 cm) en lichaamsverhoudingen variëren per regio. De vogels hebben een relatief lange snavel waarvan de bovenkant behoorlijk dik en gewelfd is, waardoor hij er zwaar en bijna als een raaf uitziet. De vogels hebben een donker grijsachtig verenkleed vanaf de achterkant van het hoofd, de nek, de schouders en het onderlichaam. De vleugels, staart en kop zijn glanzend zwart.

Het verspreidingsgebied van deze soort is groot. Ze zijn niet kieskeurig wat voedsel betreft. Ze proberen zich te voeden met alles wat eetbaar is, levend of dood, plant of dier. Zo zijn de kraaien ervaren in het vangen van hagedissen, ze hebben slechts 45 minuten nodig om hagedissen te vinden, vangen en consumeren.

De dikbekkraai kan je overal in Thailand waarnemen bij open land, open plekken in bossen, landbouwgrond, parken en zelfs in het stadscentrum van Bangkok. De kraaien zijn grappige en intelligente vogels. Zo bewonderen ze zichzelf in spiegels, hebben ze het vermogen om menselijke gezichten te herkennen en kunnen ze gereedschap maken van bijvoorbeeld ijzerdraad, wat ze gebruiken om voedsel te verkrijgen.

Twee dikbekkraaien in Bangkok


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 19 votes.
Please wait...

1 reactie op “Vogels kijken in Thailand: De dikbekkraai (Corvus macrorhynchos)”

  1. ruud zegt op

    Ik had ze nog nooit gezien, maar vandaag hoorde ik ze kraaien samen met het janken van een jong hondje een stukje verderop.
    Toen ik wilde gaan kijken zag ik ze boven de struiken wegvliegen.
    Blijkbaar was de eigenaar van het hondje ook al gaan kijken.

    Inderdaad grote beesten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website