De Bruinkopgors (Emberiza bruniceps) is een als dwaalgast in West-Europa en lid van de gorzenfamilie. De vogel komt naast Thailand ook in Nederland en België voor. Omdat de soort door haar veelkleurig uiterlijk en aangename zang een populaire kooivogel is ligt het voor de hand om aan te nemen dat het hier veelal om ontsnapte exemplaren handelt.

De bruinkopgors meet van het puntje van de snavel tot het uiteinde van de staart 16,5 centimeter. De mannetjes van de soort hebben een kastanje-bruine kop en keel, een lichtgele borst en buik en groenige bovendelen. De staart is bruinzwart met wit aan de buitenste pennen. De dikke snavel is lichtbruin en de poten vleeskleurig. De vrouwtjes lijken op die van de huismus.

De Gors broedt in open struikgewas, inclusief landbouwgrond. Hij legt drie tot vijf eieren in een nest in een boom of struik. Zijn voedsel bestaat uit zaden, of jonge insecten.

De roep is een muzikaal twie; de zang een luid maar aangenaam gefluit.

Deze soort komt in groepjes voor in beboste gebieden in de nabijheid van water, heggen, struikgewas, rietvelden of in steppegebieden. Hij broedt voornamelijk in Zuidwest-Siberië, Afghanistan en Iran ten oosten van de Kaspische Zee in struiken op de open steppe en in de halfwoestijn vaak dicht bij water. Hij overwintert het liefst in India maar wordt ook waargenomen in Thailand.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 22 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website