Een leuk vogeltje die je in Thailand regelmatig tegenkomt is de bruine klauwier (Lanius cristatus). Het is een zangvogel uit de familie van de klauwieren. De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. De soort broedt in een groot deel van Azië, en overwintert in het oriëntaals gebied.

De vogel is nauw verwant aan de grauwe klauwier (L. collurio) en de Daurische klauwier (L. isabellinus) en werd vroeger wel als ondersoort van de eerste beschouwd. Je kan in Thailand de bruine klauwier vooral zien in het droge seizoen, aangezien hij wordt gespot op palen, twijgen en draden bij open land (het kan overigen ook een ondersoort zijn). Net als de meeste andere klauwieren voedt deze vogelsoort zich met grote insecten en kleine hagedissen, en spietst deze soms op doornen voordat de vogel ze opeet. De bruine klauwier eet ook kleine vogel.

De bruine klauwier is gemiddeld 20 cm groot. De vogel is overwegend bruin van boven en hij heeft een afgeronde staart. Het dier heeft een zwart “masker” rond het oog en daarboven een lichte wenkbrauwstreep. De buik en borst zijn roomkleurig, maar de flanken toe meer roodbruin. Het vrouwtje is valer gekleurd en heeft een op visschubben gelijkend verenkleed op de borst en het masker is donkerbruin in plaats van zwart.

De bruine klauwier is tevens een dwaalgast in Europa. Hij is waargenomen op de Britse Eilanden en verder in Italië, Noorwegen, Denemarken, Frankrijk en Duitsland. Op 18 januari 2014 is in het Achterhoekse Veldhunten een bruine klauwier gespot; dit is de eerste bevestigde waarneming in Nederland. Op 25 oktober 2019 kwam de eerste bevestigde waarneming in België, meer bepaald in Heist.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 19 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website