De bronsdrongo (Dicrurus aeneus) is een zangvogel uit de familie van de drongo’s uit het geslacht Dicrurus. Aeneus betekent in het Latijn: gemaakt van brons.

De bronsdrongo is met zijn 23 cm lengte een vrij kleine soort drongo. Hij lijkt op de koningsdrongo maar is nog meer glanzend blauwzwart. De staart is smal en duidelijk gevorkt. Jonge vogels zijn dof gekleurd bruin, zonder glanzende veren en hun vleugelpennen hebben witte uiteinden.

Net als de andere soorten drongo’s zijn het actieve en luidruchtige vogels die vaak voorkomen in gemengde groepen van insectenetende bosvogels. Zij vangen hun prooi tijdens de vlucht. Tegen indringers in hun broedterritorium treden ze agressief op, ook als de indringer veel groter is dan de drongo zelf.

De bronsdrongo komt voor in het Oriëntaals gebied. Het zijn bewoners van de bossen van het Indisch subcontinent en grote delen van Indochina, het schiereiland Malakka, Sumatra en Borneo en komt voor in de nationale parken van Thailand. Het is een algemeen voorkomende vogel die zich thuis voelt bij verschillende typen bos zoals primair regenwoud en uitgekapt bos zowel in het laagland als in heuvelland- en bergbos tot 2000 m boven de zeespiegel.

De soort telt 3 ondersoorten:

D. a. aeneus: van India en de centrale Himalaya via zuidelijk China, Myanmar en Thailand tot noordelijk Malakka.
D. a. malayensis: zuidelijk Malakka, Sumatra en Borneo.
D. a. braunianus: Taiwan.

Rating: 5.00/5. From 17 votes.
Please wait...

2 reacties op “Vogels kijken in Thailand: de Bronsdrongo (Dicrurus aeneus)”

  1. Zwarte jef zegt op

    Weer echt een mooie vogel. We zien ze hier regelmatig.
    En zoals reeds gezegd…ze zijn heel luidruchtig! Vooral als ze samen met andere vogels samen in een boom zitten of in groep
    in de lucht jagen op insecten.

  2. Dick Erhardt zegt op

    Ik heb deze vogel tijdens mijn verblijf midden Filipijnen (Western Samar) in december2018/ januari2019 ook gespot


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website