Hoe kun je het koraalrif in Thailand zo duurzaam mogelijk verbeteren en beschermen, zonder voor torenhoge kosten te komen staan? Vier Wageningse studenten hebben ideeën die ze graag willen realiseren. Dat kan alleen als ze genoeg geld binnenslepen met een crowdfundingsactie.

Martijn Visser, Joyce van Wijk, Bas Wolkenfelt en Justin Rijnberg kennen elkaar van studentenvereniging Ceres en delen een liefde voor het onderwaterleven. Samen doen ze mee aan de student battle van de 1% club. Acht studententeams strijden hier om de gunst van de crowd. Wie het meeste geld ophaalt wint de battle en mag zijn plannen waarmaken.

Team Reefolution, zoals het viertal zich noemt, helpt een Nederlandse sociale onderneming om met een klein budget het onderwaterleven bij het Thaise eiland Koh Tao te beschermen.

Koraalriffen worden met uitsterven bedreigd, onder andere door vervuiling en klimaatverandering. Om koraal weer te laten groeien worden nu beton of pvc-buizen gebruikt, waaraan het koraal kan hechten. Erg aantrekkelijk ziet dat er echter niet uit, vertelt masterstudent Martijn, een ervaren duiker. ‘Ons project richt zich op de ontwikkeling van een soort beeldentuin, gemaakt van gerecycled materiaal. Zo ziet het er onder water niet alleen mooier uit, maar is het geheel ook duurzamer.’ Team Reefolution wil daarvoor lokaal beschikbaar materiaal gebruiken. Ze zoeken materiaal dat ruim voor handen is en tegen lage kosten geschikt gemaakt kunnen worden om koraal op te laten groeien. Gerecycled glas lijkt een goede optie. Joyce: ‘Er is in Thailand veel afval van glazen flesjes. In het rif zijn die flesjes goed te gebruiken als holte voor kleine vissen.’

Aan ideeën geen gebrek, maar om de finale te winnen moet ook aan de financiën worden gedacht. De finalisten van de 1%club wordt geacht via crowdfunding een deel van de kosten van het project binnen te krijgen. Via familie en vrienden hebben de vier studenten al 400 euro opgehaald en via onepercentclub.com druppelen nu ook iedere dag bijdragen binnen. Team Reefolution wil daarnaast een introductieles duiken organiseren waarbij studenten tegen een kleine vergoeding een eerste duikinstructie krijgen van ervaren duikers. Ook zijn ze van plan om de inwoners van Wageningen bij het project te betrekken, bijvoorbeeld met een sponsorloop voor basisscholen.

Op 5 juni is de finale. Het bedrag dat dan op de teller staat is allesbepalend. Wil jij ook je steentje bijdragen? Ga naar www.studentbattle.nl.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Studenten zoeken sponsors voor koraalrifproject in Thailand”

 1. Gringo zegt op

  Interessant en waard om gesteund te worden.

  Zie voor meer nieuws over het project op Kao Tao
  http://www.coralgardening.org/nl/2015/04/19/zakenreis-op-teenslippers/

  • Frans Nico zegt op

   Inderdaad een mooi initiatief, Gringo. Echter, het zal weinig tot geen zoden aan de dijk zetten zolang economische “ontwikkelingen” prioriteit hebben. Dan doel ik op het massal vernietigen van koraal ten behoeve van de exploitatie van de zeebodems, zoals de winning van olie en gas. Zie wat China in de Chinese zee tussen indonesië en Vietnam/Cambodja aan het doen is en mogelijk ook gaat gebeuren in de Golf van Thailand.

   Het zou beter zijn geld te investeren in voorkoming van vernietiging van koraal. Op de langere termijn zal dat aanzienlijk meer resultaat hebben tot behoud van het nog aanwezige koraal en veel ander leven in de zeeën hebben. Uiteindelijk liggen besluiten tot behoud van het koraal bij de overheden. Daar lobbiën multinationals vóór vergunningen tot exploitatie van de zeeën en tegen wetten die de natuur moeten beschermen. Daarom is het beter dat invloedrijke mensen en organisaties ook lobbiën voor goede natuurbeschermende wetten en tegen het verlenen van vergunningen tot exploitatie van de zeebodem die het koraal en veel ander leven in de zeeën beschadigen of zelfs vernietigen.

   Ook de Thaise overheid, lees: de regering Prayut, die buitenlandse multinationals de gelegenheid wil geven tot (overname van) oliewinning in de Golf van Thailand, enkel voor het grote geld, moet voor de gevaren voor het zeeleven tot andere gedachten worden gebracht. Want wat eenmaal weg is komt niet gauw meer terug. Ook niet met goedbedoelde initiatieven die geen wezenlijke invloed hebben op behoud.

   • Gringo zegt op

    Alle initiatieven om iets voor natuurbehoud en – bescherming te doen dan maar afbreken, Frans Nico?
    Het heeft toch allemaal geen zin, nietwaar?

    Tja, het is een opvatting, maar niet de mijne!

   • Frans Nico zegt op

    Toelichting:

    Wat ik met mijn bijdrage wil aangeven is dat ik kijk naar het resultaat van een inspanning en daar mijn mening over geef. Niet of een initiatief, hoe klein ook, bijvoorbaat geen zin heeft. Wel dat andere initiatieven veel meer resultaat opleveren.

    De vernietiging van bestaand koraal kan niet tegengehouden worden door initiatieven die dat niet aanpakken. Een lekkage kan niet worden gestopt door de weggelopen vloeistof aan te vullen. Dat is water naar de zee dragen. Wat wel effect heeft is de overheid aanzetten een eind te maken aan de vernietiging. Als dat gebeurt herstelt de natuur zich op eigen kracht. Daar zijn geen PVC-buizen voor nodig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website