Het aantal olifanten in gevangenschap voor vermaak van toeristen in Azië stijgt sterk. In Thailand is het aantal zelfs met 30% toegenomen in vijf jaar tijd. Dat blijkt uit een onderzoek naar olifanten gebruikt voor ritten en shows in Azië, zegt World Animal Protection (WAP).

De dierenwelzijnsorganisatie bezocht 220 locaties in zes Aziatische landen waar olifanten in gevangenschap leven voor vermaak van toeristen. Het welzijn van bijna 3.000 olifanten is beoordeeld en de resultaten zijn zorgwekkend. Zeker “77% van de olifanten in gevangenschap hebben een verschrikkelijk leven in onacceptabele omstandigheden.

Cijfers uit het onderzoek

Het onderzoek van WAP richtte zich op bijna 220 toeristenparken in Thailand, Sri Lanka, Nepal, India, Laos en Cambodja. Cijfers zijn vergeleken met een onderzoek van 5 jaar eerder.

 • De behandeling van 77% van de olifanten is beoordeeld als “onacceptabel”.
 • Het aantal olifanten in gevangenschap voor toerisme in Thailand is gestegen van 1.688 naar 2.198. Dit is niet te verklaren door natuurlijke geboorte en sterfte onder de olifanten in gevangenschap.
 • De stijging is vooral te zien in de parken met de slechtste omstandigheden voor olifanten.
 • De cijfers tonen aan dat olifanten nog altijd uit het wild worden gehaald, terwijl het dier met uitsterven wordt bedreigd; toerisme heeft een negatieve impact op een populatie die al onder druk staat.

Het complete (Engelstalige) onderzoek lees je hier.

Omstandigheden

Olifanten worden gestroopt, mishandeld en een leven lang ingezet voor shows of ritten. Ze zitten opgesloten of geketend in kleine verblijven. Er is sprake van harde muziek en grote groepen toeristen die dichtbij komen, terwijl de olifanten vastzitten aan kettingen korter dan drie meter. Het voedsel is slecht en de veterinaire zorg zeer beperkt. Alle parken die olifantenritten en/of shows aanbieden scoren onvoldoende. “Dus als je een rit maakt of een show bezoekt, zit je als toerist zeker fout”, zegt een woordvoerder van WAP.

Olifanten uit het wild

Na een verbod op de commerciële houtkap in Thailand, belandden veel olifanten in de toeristensector. Nu 30 jaar na het verbod leeft een groeiend aantal olifanten in gevangenschap; het gaat al lang niet meer alleen om de populatie olifanten uit de bosbouw. Volgens World Animal Protection is het toerisme nu verantwoordelijk voor het gevangen houden van olifanten. Olifanten worden in gevangenschap geboren en uit het wild gestroopt om een leven lang toeristen te vermaken.

Bewustwording in Nederland

Het aantal Nederlanders dat zich bewust is van het leed achter het toeristisch vermaak stijgt. Uit representatief onderzoek van TNS blijkt dat nog altijd 26% van de Nederlanders een olifantenrit ‘acceptabel’ vermaak vindt (drie jaar eerder was dit nog 39 procent).


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Steeds meer olifanten in gevangenschap om toeristen te vermaken”

 1. Foodlover zegt op

  25 jaar geleden maakte ik met mijn partner een rondreis door Azie en kwamen wij natuurlijk ook bij een olifantenkamp waar we een ritje maakte op een olifant en gefotografeerd werden. Deze foto heeft toch zeker 10 jaar in huis opgehangen. Toen drong uiteindelijk tot me door dat ik me eigenlijk moest schamen en heb direct de foto verwijderd. Sindsdien, terwijl ik ieder jaar naar Thailand ga nooit meer zo’n ritje gemaakt, wel support gegeven aan de olifantenkampen waar deze commercie ver te zoeken is..
  Zelfs op het strand van HMR (Rayong) was er tot 3 jaar terug een mahoud (Cambodjaan) die met de baby olifant naar het strand kwam in die bloedhitte en bamboe verkocht voor de olifant. Nooit iets aangegeven. Na een dodelijk ongeluk met een Duitse tourist zijn olifanten op het strand verboden. Hoop dat het zo blijft.

 2. Arie zegt op

  Ik begrijp dat er mensen tegen zijn en in principe ben ik dat ook zolang er maar goed word omgegaan met de olifanten (geen leed) nu moet ik zeggen bij de meeste olifanten verzorgers is die liefde voor hun dier er wel.
  Wij gaan al 15 jaar naar olifanten kamp Mae Taman in Chiangmai en hier zijn er ons geen ongeregeld heden opgevallen of geconstateerd men heeft hier echt liefde voor de dieren in het verzorgen en tijdens een rit dit kan je overigens ook wel zien aan de dieren.
  Wij moeten niet iedereen over 1 kam scheren maar incidenteel kijken en daar iets aan proberen te doen.
  De olifanten zijn net als in ons land en wereldwijd net als de ezel een werkdier maar die moet je wel met respect behandelen.
  Dus mensen als je naar Thailand (Chiangmai)gaat neem gerust een rit op de olifant in het kamp mea Taman is echt fantastisch ze gaan hier echt met liefde met hun olifant om..

  • Khun Peter zegt op

   Ben bang dat je de boodschap niet begrijpt. Lees het artikel nog eens door.

 3. Marijke zegt op

  Ook wij hebben plm 10 jaar geleden met een tour een ritje op een olifant gemaakt.Ok 1 keer in pattya waar de man af en toe behoorlijk sloeg.Het is dat je er zelf niet af kan springen anders had ik dat zeker gedaan.Sinds die tijd echt nooit meer een ritje gemaakt.Ik had daarvoor er eerlijk nooit over nagedacht wat het doet met het dier.

 4. FonTok zegt op

  Steeds meer olifanten in gevangenschap om toeristen te vermaken… Steeds meer Ezels die het toch leuk vinden en blijven doen en willens en wetens de andere kant op klijken. Een selfie op facebook is belangrijker dan het welzijn van de dieren in gevangeschap. Trieste ontwikkeling.

 5. Marcel zegt op

  Goed dat jullie hier aandacht aan besteden. Misschien dat deze informatie een vast onderdeel zou kunnen zijn van de informatie rubriek Thailandblog reisinformatie en tips?

  Wij waren vorige maand op Koh Chang. Vlak bij ons hotel aan een drukke weg was een olifanten verblijf voor rondritjes door het woud. Wij hebben ons behoorlijk geërgerd aan de erbarmelijke omstandigheden waarop de dieren werden gehouden. Met korte stalen ketting aan een betonnen paal vast geketend. Erg triest om die prachtige dieren zo te zien. Helaas zal dit voorlopig niet veranderen zolang toeristen hier geld aan uit blijven geven.

  In het pdf rapport staat overigens aangegeven in welke Thaise parken er meer aandacht is voor dieren welzijn (zie Appendix 1), dit voor de mensen die toch graag olifanten willen zien tijdens hun vakantie:

  Thailand Elephant Haven
  Thailand Elephant Nature Park
  Thailand Global Vision International
  Thailand Golden Triangle Asian Elephant Foundation
  Thailand Mahouts Elephant Foundation
  Thailand Wildlife Friends Foundation Thailand


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website