De gekielde rattenslang (Ptyas carinata) behoort tot de Colubridae familie. De slang komt voor in Indonesië, Myanmar, Maleisië, Thailand, Filippijnen, Cambodja, Vietnam en Singapore.

De Kielrattenslang (Ptyas carinata) is een soort niet-giftige slang die voorkomt in Zuidoost-Azië. Deze slangen zijn te vinden in een breed scala aan habitats, variërend van bossen en graslanden tot landbouwgebieden en dorpen. Ze staan bekend om hun snelle bewegingen en behendigheid en zijn uitstekende klimmers.

Kielrattenslangen kunnen een lengte bereiken van ongeveer 3 meter, hoewel de meeste exemplaren kleiner zijn. Ze hebben een slank lichaam en een lange, dunne staart. De schubben op hun rug zijn gekield, wat betekent dat ze een verhoogde rand in het midden hebben. Deze textuur van de schubben is waar de naam “Kielrattenslang” vandaan komt. Hun kleur varieert van bruin tot olijfgroen, met lichtere flanken en een witte of gelige onderkant.

Ptyas carinata is een nachtactieve slang die zich overdag meestal schuilhoudt in holen of onder vegetatie. Ze zijn voornamelijk terrestrisch, maar kunnen ook goed zwemmen en klimmen in bomen op zoek naar voedsel. Hun dieet bestaat voornamelijk uit knaagdieren, zoals ratten en muizen, maar ze eten ook andere kleine dieren zoals hagedissen, kikkers en vogels.

Kielrattenslangen zijn eierleggend en leggen meestal tussen de 10 en 20 eieren per legsel. De eieren worden meestal in holen of onder vegetatie gelegd en worden na ongeveer twee tot drie maanden uitgebroed.

Hoewel de Kielrattenslang niet giftig is, kunnen ze bijten als ze zich bedreigd voelen. Ze zijn echter over het algemeen niet agressief en zullen eerder proberen te ontsnappen dan aan te vallen. Vanwege hun dieet van knaagdieren kunnen deze slangen nuttig zijn in landelijke en agrarische gebieden door het helpen beheersen van knaagdierpopulaties.

Bijzonderheden en kenmerken van de Kielrattenslang (Ptyas carinata)

 • Naam in het Engels: Keeled rat snake
 • Naam in het Thais: งู สิง หาง ดำ, ngu zing hang damm
 • Wetenschappelijke naam: Ptyas carinata, Albert Charles Lewis Günther, 1858
 • Komt voor in: Indonesië, Myanmar, Maleisië, Thailand, Filippijnen, Cambodja, Vietnam en Singapore.
 • Eetpatroon: Knaadieren en hagedissen.

4 reacties op “Slangen in Thailand: Kielrattenslang (Ptyas carinata)”

 1. Co zegt op

  Extra info:
  Defensief gedrag: deze slangen zijn behoorlijk bedreven in het verdedigen van zichzelf. Ze hebben bijna eindeloze energie en lijken niet te stoppen na 10-20 aanvallen zoals de meeste slangen, ze kunnen meer dan 60 keer doorgaan.

  Giftoxiciteit: dit zijn rattenslangen, ze hebben gif in hun speeksel, maar het werkt niet op mensen om ernstige vergiftiging te veroorzaken. Dit zijn aglyfen – zonder slagtanden. Ptyas carinatus-gif is rijk aan neurotoxische 3FTx en treft dieren die ze eten, maar niet mensen.

 2. Marc Dalle zegt op

  Giftig voor de mens? In welke omgeving vooral te vinden?

  • Ruud NK zegt op

   Nee, niet giftig. Er zijn niet zoveel giftige slangen in Thailand. Als je een slang met rust laat zal je niets gebeuren. De meeste beten zijn het gevolg van het proberen slangen te verwijderen. Nooit zelf doen als je er geen verstand van hebt.
   Deze slang is een van de beschermde slangen in Thailand, evenals alle andere Rattenslangen.

 3. Rick zegt op

  Gevaarlijk/Ongevaarlijk

  Geachte, Slangen kenners/liefhebbers

  Ik vind slangen zeer interessante dieren en bekijk ze altijd op een gezonde afstand, maar zal ze nooit kwaad willen doen als de situatie dit toestaat.
  Daarom volg ik deze serie dan ook met interesse, maar wat mij dan vaak opvalt is dat de conclusie gevaarlijk of ongevaarlijk voor de mens pas als sluitstuk word toegelicht of zelfs word onderbelicht, en dat is in mijn optiek hetgeen wat de meeste lezers echt willen weten……
  Wat ik ook denk is dat de meeste Thaise inwoners omdat er zoveel soorten voorkomen alle slangen als een cobra benaderen en plat willen meppen omdat zij geen onderscheid kunnen of willen zien. Volgens diverse bronnen is ongeveer 8 % van de in Thailand aanwezige slangen gevaarlijk voor de mens, mogelijk zou het beter zijn als alleen deze slangen als eerst onder de aandacht gebracht worden bij de Thai en de Farang zodat wij door alle slangen het bos weer kunnen zien.

  Met vriendelijke groet,

  Rick (Cha-Am)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website