De gekielde rattenslang (Ptyas carinata) behoort tot de Colubridae familie. De slang komt voor in Indonesië, Myanmar, Maleisië, Thailand, Filippijnen, Cambodja, Vietnam en Singapore.

Er is helaas niet zoveel bekend over deze slangensoort. Een volwassen kielrattenslang kan tussen de 1,21 en 2,75 m lang worden. Mannetjes zijn naar verluidt gemiddeld iets groter dan vrouwtjes.

Het zijn waarschijnlijk opportunistische roofdieren die op een verscheidenheid aan prooien jaagt zoals knaagdieren maar soms ook hagedissen.

Bijzonderheden en kenmerken van de Kielrattenslang (Ptyas carinata)

 • Naam in het Engels: Keeled rat snake
 • Naam in het Thais: งู สิง หาง ดำ, ngu zing hang damm
 • Wetenschappelijke naam: Ptyas carinata, Albert Charles Lewis Günther, 1858
 • Komt voor in: Indonesië, Myanmar, Maleisië, Thailand, Filippijnen, Cambodja, Vietnam en Singapore.
 • Eetpatroon: Knaadieren en hagedissen.

» Laat een reactie achter


Rating: 4.89/5. From 9 votes.
Please wait...

4 reacties op “Slangen in Thailand: Kielrattenslang (Ptyas carinata)”

 1. Co zegt op

  Extra info:
  Defensief gedrag: deze slangen zijn behoorlijk bedreven in het verdedigen van zichzelf. Ze hebben bijna eindeloze energie en lijken niet te stoppen na 10-20 aanvallen zoals de meeste slangen, ze kunnen meer dan 60 keer doorgaan.

  Giftoxiciteit: dit zijn rattenslangen, ze hebben gif in hun speeksel, maar het werkt niet op mensen om ernstige vergiftiging te veroorzaken. Dit zijn aglyfen – zonder slagtanden. Ptyas carinatus-gif is rijk aan neurotoxische 3FTx en treft dieren die ze eten, maar niet mensen.

 2. Marc Dalle zegt op

  Giftig voor de mens? In welke omgeving vooral te vinden?

  • Ruud NK zegt op

   Nee, niet giftig. Er zijn niet zoveel giftige slangen in Thailand. Als je een slang met rust laat zal je niets gebeuren. De meeste beten zijn het gevolg van het proberen slangen te verwijderen. Nooit zelf doen als je er geen verstand van hebt.
   Deze slang is een van de beschermde slangen in Thailand, evenals alle andere Rattenslangen.

 3. Rick zegt op

  Gevaarlijk/Ongevaarlijk

  Geachte, Slangen kenners/liefhebbers

  Ik vind slangen zeer interessante dieren en bekijk ze altijd op een gezonde afstand, maar zal ze nooit kwaad willen doen als de situatie dit toestaat.
  Daarom volg ik deze serie dan ook met interesse, maar wat mij dan vaak opvalt is dat de conclusie gevaarlijk of ongevaarlijk voor de mens pas als sluitstuk word toegelicht of zelfs word onderbelicht, en dat is in mijn optiek hetgeen wat de meeste lezers echt willen weten……
  Wat ik ook denk is dat de meeste Thaise inwoners omdat er zoveel soorten voorkomen alle slangen als een cobra benaderen en plat willen meppen omdat zij geen onderscheid kunnen of willen zien. Volgens diverse bronnen is ongeveer 8 % van de in Thailand aanwezige slangen gevaarlijk voor de mens, mogelijk zou het beter zijn als alleen deze slangen als eerst onder de aandacht gebracht worden bij de Thai en de Farang zodat wij door alle slangen het bos weer kunnen zien.

  Met vriendelijke groet,

  Rick (Cha-Am)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website