De gekielde rattenslang (Ptyas carinata) behoort tot de Colubridae familie. De slang komt voor in Indonesië, Myanmar, Maleisië, Thailand, Filippijnen, Cambodja, Vietnam en Singapore.

Er is helaas niet zoveel bekend over deze slangensoort. Een volwassen kielrattenslang kan tussen de 1,21 en 2,75 m lang worden. Mannetjes zijn naar verluidt gemiddeld iets groter dan vrouwtjes.

Het zijn waarschijnlijk opportunistische roofdieren die op een verscheidenheid aan prooien jaagt zoals knaagdieren maar soms ook hagedissen.

Bijzonderheden en kenmerken van de Kielrattenslang (Ptyas carinata)

 • Naam in het Engels: Keeled rat snake
 • Naam in het Thais: งู สิง หาง ดำ, ngu zing hang damm
 • Wetenschappelijke naam: Ptyas carinata, Albert Charles Lewis Günther, 1858
 • Komt voor in: Indonesië, Myanmar, Maleisië, Thailand, Filippijnen, Cambodja, Vietnam en Singapore.
 • Eetpatroon: Knaadieren en hagedissen.

» Laat een reactie achter


Rating: 4.83/5. From 6 votes.
Please wait...

3 reacties op “Slangen in Thailand: Kielrattenslang (Ptyas carinata)”

 1. Co zegt op

  Extra info:
  Defensief gedrag: deze slangen zijn behoorlijk bedreven in het verdedigen van zichzelf. Ze hebben bijna eindeloze energie en lijken niet te stoppen na 10-20 aanvallen zoals de meeste slangen, ze kunnen meer dan 60 keer doorgaan.

  Giftoxiciteit: dit zijn rattenslangen, ze hebben gif in hun speeksel, maar het werkt niet op mensen om ernstige vergiftiging te veroorzaken. Dit zijn aglyfen – zonder slagtanden. Ptyas carinatus-gif is rijk aan neurotoxische 3FTx en treft dieren die ze eten, maar niet mensen.

 2. Marc Dalle zegt op

  Giftig voor de mens? In welke omgeving vooral te vinden?

  • Ruud NK zegt op

   Nee, niet giftig. Er zijn niet zoveel giftige slangen in Thailand. Als je een slang met rust laat zal je niets gebeuren. De meeste beten zijn het gevolg van het proberen slangen te verwijderen. Nooit zelf doen als je er geen verstand van hebt.
   Deze slang is een van de beschermde slangen in Thailand, evenals alle andere Rattenslangen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website