Er leven in Thailand wel 200 verschillende slangensoorten, op Thailandblog beschrijven we een aantal soorten. Vandaag de vliegende boomslang (Chrysopelea ornata) dit is een voor de mens niet giftige slang uit de familie toornslangachtigen (Colubridae) en de onderfamilie Ahaetuliinae.

De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst voorgesteld door George Shaw in 1802. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Coluber Ornatus gebruikt.

De soort wordt verdeeld in twee ondersoorten. Vroeger werd een derde ondersoort erkend, Chrysopelea ornata sinhaleya, maar dit wordt beschouwd als verouderd:

 • Chrysopelea ornata ornata Shaw, 1802: India, Nepal, Sri Lanka, Bangladesh, Bhutan, Myanmar, Thailand, Maleisië, Laos, Cambodja, Vietnam, China en de Filipijnen.
 • Chrysopelea ornata ornatissima Werner, 1925

De vliegende slang is een slanke soort en heeft een groene huid met zwart gepunte schubben. De lichaamslengte bedraagt één tot 1,3 meter. De kop is relatief smal, de ogen zijn verhoudingsgewijs groot. De giftanden staan achteraan in de bek. Het mannetje is van een vrouwtje te onderscheiden aan de dikkere en langere staart.

De vliegende slang leeft in bomen, het voedsel van deze actieve jager bestaat uit kleine zoogdieren, vogels, hagedissen en kikkers, die worden verdoofd door een krachtige beet. Het dier rust regelmatig in bomen, maar blijft altijd alert op een mogelijke prooi. Deze soort is giftig, maar de beet is voor de mens niet echt gevaarlijk. Deze slang maakt zweefvluchten door zijn ribben te spreiden en zo zijn buikzijde breed en hol te maken. Bij bedreiging kan hij zich vanaf een hoog punt lanceren om te ontsnappen. Als dit niet lukt, dan zal het dier niet aarzelen om te bijten.

Een legsel bestaat meestal uit zes tot veertien eieren, die worden afgezet in aarde, strooisel of rottend hout. Pasgeboren jongen hebben een lengte van vijftien tot twintig centimeter.

Deze soort komt voor in Zuid- en Zuidoost-Azië in tropische regenwouden en parken en tuinen. De soort komt van nature voor in de landen India, Nepal, Sri Lanka, Bangladesh, Bhutan, Myanmar, Thailand, Maleisië, Laos, Cambodja, Vietnam, China en de Filipijnen.

De slang wordt als licht giftig beschouwd, zonder bevestigde gevallen van medisch significante envenomatie. Het dier wordt als niet gevaarlijk voor de mens beschouwd.

Bijzonderheden en kenmerken van de vliegende boomslang (Chrysopelea ornata)

 • Naam in het Thais: งู เขียวพระอินทร์, ngu khiao phra in
 • Naam in het Engels: Golden Tree Snake
 • Wetenschappelijke naam: Chrysopelea ornata , George Shaw, 1802
 • Komt voor in: India, Nepal, Sri Lanka, Bangladesh, Bhutan, Myanmar, Thailand, Maleisië, Laos, Cambodja, Vietnam, China en de Filipijnen.
 • Leefgebied: In bomen
 • Voeding: Kleine zoogdieren, vogels, hagedissen en kikkers.
 • Giftig voor mensen: Nee.

4 reacties op “Slangen in Thailand: De vliegende boomslang (Chrysopelea ornata)”

 1. Walter de jong zegt op

  Deze slang meerdere keren tegen gekomen
  Op het strand op Koh samui kroop er eentje onder me door nadat hij uit een kokosboom viel tijdens het kappen van de bladeren en noten..Je schrikt even als hij langs je gezicht kruipt maar verder volgens mij banger voor jou dan dat je voor hem moet zijn

 2. Johan 2 zegt op

  Wij werden s’ avonds op het strand op een onbewoond Thais eiland nabij Lankawi verrast door een slang. Die avond gingen we bbq-en op het strand. De vrouw van de kapitein van ons zeilschip had een laken op het strand gelegd. Daarop was ze op een plank bezig om de groentes te snijden. Plotseling riep ze verschrikt ‘snake snake’. Het was zo’n zwart wit geblokte die ik eerder die dag ook in de zee was tegengekomen tijdens het snorkelen. Het viel me op de die slang helemaal geen kwaad in de zin had. Hij schrok meer van de paniekerige houding van onze 6 persoons groep. Een Engelse jongen wilde de slang doorspiesen met een lange tweetand vork, die hij als ware het een dolk in zijn vuist had geklemd en al boven de slang in de aanslag hield. Wij riepen met ons vijven ‘Simon, don’t do it!’. Gelukkig stak hij het beest niet. De slang kroop onder een boomstam waar Simon op zat. Daar is hij de rest van de nacht niet meer onder vandaan gekomen. Die boomstam was het enige ding waar we op konden zitten op dat strand. De rest van de avond durfde niemand dat meer.

  • maryse zegt op

   Zo stom om de slang meteen te willen doden! Zij schuiven inderdaad het liefst vliegensvlug weg bij een confrontatie met de mens.
   Goed zo dat jullie die Simon tot de orde riepen!

   • Johan 2 zegt op

    Deze slang kwam relaxed bij ons aan en ging ook uiterst relaxed weer weg. In andere landen ben ik getuige geweest van het afslachten van slangen (Australie, Brazilië 2x en Suriname). Achteraf vond ik het vier keer onnodig. Ze waren totaal niet agressief. En ze leken zelfs niet eens zo bang van ons.

    Het wordt pas stressen geblazen als je King Browns, Cobra’s, adders, ratelslangen en zwarte mamba’s gaat tegen komen. Dan moet je maken dat je weg komt. Ha ha.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website