De Bronzen boomslang (Dendrelaphis caudolineatus) is een slang uit de familie toornslangachtigen (Colubridae) en de onderfamilie Ahaetuliinae.

De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst voorgesteld door John Edward Gray in 1834. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Ahaetulla caudolineata gebruikt. De soortaanduiding caudolineatus betekent vrij vertaald ‘gestreepte staart’. Er werden vijf verschillende ondersoorten onderscheiden, die echter niet meer worden erkend. Alle ondersoorten worden tegenwoordig als volwaardige soort gezien.

Dit soort slangen komt voor in delen van Azië en leeft in de landen Maleisië, Thailand, Indonesië en Singapore. De slang kan een maximale lichaamslengte bereiken van ongeveer 180 centimeter maar is bereikt meestal een lengte van ongeveer 140 cm. De soort is meestal in bomen vinden en komt voor zowel in de kustgebieden als op 1500 meter hoogte boven zeeniveau.

Ze voeden zich met kleine reptielen en amfibieën.

Het is een vrij kleine en dunne slang, hij kan een lengte bereiken van 180 centimeter, maar is meestal niet langer dan 140 cm. De mannetjes zijn meestal dunner dan de vrouwtjes, maar zijn kleurrijker, variërend van een roodachtige tint of helder kastanjebruin tot een glanzende bronzen kleur. De vrouwtjes zijn meestal dof van kleur en hebben een steviger lichaam dan de mannetjes. Er wordt ook opgemerkt dat vrouwtjes van deze soort over het algemeen minder actief zijn dan de mannetjes.

Bijzonderheden en kenmerken van de 

 • Naam in het Engels:Striped bronzeback
 • Naam in het Thais:งู สายม่าน แดง หลัง ลาย (ngu sai man daeng lang lai)
 • Wetenschappelijke naam: Dendrelaphis caudolineatus, John Edward Gray, 1834
 • Komt voor in: Filipijnen, Maleisië, Thailand, Indonesië en Singapore
 • Eetpatroon: Hagedissen en boomkikkers

» Laat een reactie achter


Rating: 4.91/5. From 11 votes.
Please wait...

9 reacties op “Slangen in Thailand: De Gestreepte bronzen rug of Bronzen boomslang (Dendrelaphis caudolineatus)”

 1. Jan zegt op

  En giftig?

  • Co zegt op

   Hallo Jan,

   Het is een defensieve snelle slang maar niet giftig.

 2. Piet zegt op

  Ik heb wel eens aan een Thai gevraagd hoe hij wist of een slang giftig was of niet
  Hij antwoordde….als de slang langzaam is dan is hij giftig…als hij snel beweegt dan is hij niet giftig
  Waar of niet waar ….

  • Ton zegt op

   Niet waar. Zeker bijvoorbeeld een koningscobra kan bijzonder snel zijn. Maar eigenlijk zullen de meeste mensen nagenoeg iedere slang als snel bestempelen, als de slang angstig vlucht na het zien van een mens.

   Helaas is er geen simpele manier om potentieel gevaarlijke van ongevaarlijke slangen te onderscheiden.
   Het feit dat professionele herpetologen zelfs fouten maken, zegt genoeg over hoe moeilijk het is voor een leek om de verschillen te leren. Het was beter geweest als er een makkelijk weg was, maar helaas in deze regio is het niet makkelijk.

   Er doen wat valse info diagrammen de ronde op het internet dat je bijvoorbeeld aan de vorm van de pupil kan zien of een slang giftig is. Een truukje dat in Nederland toevallig wel werkt, maar ja geen kunst als je maar drie soorten hebt. In Thailand echter werkt het totaal niet. Er werd beweerd dat ronde pupillen ongevaarlijke slangen betreft, en de verticale katachtige pupillen zouden gevaarlijke slangen zijn, maar dan moet je de ogen van een koningscobra, krait, koraalslang of zeeslang maar eens bekijken.

   Maar er is een goede andere oplossing waarmee je het potentiele gevaar kan ontwijken zelfs in het geval dat je niet alle slangen kent.
   En dat is simpelweg door uit de weg te gaan van de slang. Drie grote stappen achteruit betekent dat je niks te vrezen hebt. Het enige gevaar wat er is, is dat je per ongeluk op een slang gaat staan/ te dichtbij en de slang je ook niet heeft zien aankomen of, afhankelijk van de soort, probeerde muisstil te blijven zitten hopende dat jij hem niet zou zien.

   Als je buiten in de tuin werkt, trek rubber laarzen aan zodat je beschermd tot aan je knieen mocht je de pech hebben op een slang te gaan staan. En waar mogelijk draag iets van leren handschoenen die ze bij het lassen gebruiken. Misschien niet heel fijn werken, maar dan is de kans dat je gebeten wordt in je vingers al een stuk kleiner (betekent niet dat slangen hier helemaal niet doorheen kunnen bijten!).

   En een verlicht, schoon, breed pad naar je huis zodat je ook in het donker goed kan zien of er een slang op je pad ligt, zal de risicos op een beet enorm verkleinen.

 3. wim zegt op

  Behalve de mate van gitigheid die de slang heeft zou het ook interessant zijn om te weten
  in welke mate de slang aggresief is .

  • Cory zegt op

   Ik heb ervaring met deze prachtige slang op onze Bio-farm in Chiangmai.
   Ze is niet aggressief elfs wanneer ze in een hoek is gedreven door onze hnoden…

   • Ton zegt op

    En in reactie op Cory, deze soort komt niet in Chiang Mai voor. Maar als hij er sterk op leek en ook strepen had op de zijde dan heb je waarschijnlijk van doen gehad met de Painted Bronzeback, Dendrelaphis pictus. Heeft er wel wat van weg.
    De meest noordelijke vindplaats voor de Dendrelaphis caudolineatus in dit artikel is Prachuap Khiri Khan.

   • Paul zegt op

    Hi Cory
    Organiseren jullie soms ook rondleidingen op de bio-farm voor bezoekers in de Changmai regio?
    Eventueel verhuur vaccomodatie

  • Ton zegt op

   Ten eerste is het defensief, niet agressief. Slangen vallen niet aan zonder uitgedaagd te zijn. Slangen willen niets te maken hebben met mensen. Want ze maken geen kans in een gevecht met een in hun ogen reuzachtig wezen als de mens. En dus als je ze genoeg ruimte geeft en het gevoel dat ze veilig hun rug naar je toe kunnen keren dan zullen ze altijd kiezen om te vluchten. Pas als jij besluit dichterbij te gaan en de slang te vangen of proberen af te maken dan zullen de meeste soorten zichzelf verdedigen en dan is er dus kans om gebeten te worden. Niet aan te raden dus 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website