Er leven in Thailand wel 200 verschillende slangensoorten, op Thailandblog beschrijven we een aantal soorten. Vandaag de Spitskopslang, roodstaartslang of Maleisische boomslang (Gonyosoma oxycephalum), dit is een niet-giftige slang uit de familie toornslangachtigen en de onderfamilie Colubrinae.

De wetenschappelijke naam werd voor het eerst voorgesteld door Heinrich Boie in 1827. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Coluber oxycephalus gebruikt. Lange tijd heette deze soort Elaphe oxycephala. De slang behoorde eerder tot andere geslachten, zoals Coluber, Herpetodryas en Elaphe. De soortaanduiding oxycephalum betekent vrij vertaald ‘puntige kop’.

De spitskopslang bereikt een lichaamslengte tot maximaal 2,4 meter maar blijft meestal kleiner. De kleur is meestal groen met soms bruine tinten en een lichtere buik. De soort is makkelijk van andere slangen te onderscheiden door de rode staartpunt, die bij oudere dieren echter meestal grijs tot zwart wordt.

De spitskopslang is een van de soorten gladde slangen waarbij het uiterlijk van d reptiel is aangepast op het leven in bomen. Niet alleen de kleur is groen, de vorm van het lichaam en kop wijken duidelijk af; een massief, glad, lenig en sterk zijdelings afgeplat lichaam met een zeer spitse kop met aan de zijkanten grote gladde schubben, die aan de gevaarlijke groene mamba (Dendroaspis viridis) doen denken.

De slang klimt meters hoog in bomen en jaagt op vogels, vogeleieren, kleine zoogdieren en vleermuizen. Hij vangt ze in de lucht terwijl de slang tussen de takken hangt. Deze slang is erg agressief en bijt zonder waarschuwing als hij verstoord wordt. Daarbij blaast hij zijn keel op en neemt een S-vormige aanvalshouding aan.

De spitskopslang komt voor in de landen: Indonesië, Maleisië, India, Myanmar, Thailand (incl. Phuket), Cambodja, Laos, Vietnam en de Filippijnse eilanden. In tegenstelling tot de meeste andere gladde slangen leeft deze soort voornamelijk in bomen rond open plekken in het bos of bosranden.

De habitat bestaat uit tropische en subtropische scrublands en bossen, zowel in laaglanden als in bergstreken. Ook in door de mens aangepaste streken zoals plantages, landelijke tuinen en aangetaste bossen kan de slang worden aangetroffen. De soort is aangetroffen van zeeniveau tot op een hoogte van ongeveer 1100 meter boven zeeniveau.

Bijzonderheden en kenmerken van de Spitskopslang (Gonyosoma oxycephalum

 • Naam in het Thais: งูเขียวกาบหมาก
 • Naam in het Engels: Red-tailed tree snake
 • Wetenschappelijke naam: Gonyosoma oxycephalum, Heinrich Boie, 1827
 • Komt voor in: Indonesië, Maleisië, India, Myanmar, Thailand (incl. Phuket), Cambodja, Laos, Vietnam en de Filippijnse eilanden
 • Leefgebied: Leeft in bomen, tropische en subtropische scrublands en bossen, zowel in laaglanden als in bergstreken
 • Voeding: Vogels en kleine zoogdieren
 • Giftig voor mensen: Nee

3 reacties op “Slangen in Thailand: de Spitskopslang (Gonyosoma oxycephalum)”

 1. Jacobus zegt op

  Deze slang heb ik al een paar keer op visite gehad in mijn tuin. Opgerold in een boom. Meestal zie ik hem niet, maar mijn vrouw heeft daar een beter oog voor en wijst mij er dan op. Het is een mooi reptiel.

 2. Ruud NK zegt op

  Heel mooie slang en in Thailand beschermd. Thaise naam Ngu Khiao Kap Mak. In mijn Thaise slangenboekje wordt hij Red-tailed Ratsnake genoemd.

  Als je interrese hebt in de diverse soorten slangen wordt dan lid van een van de Engels talige slangen groepen. Bijvoorbeeld Snakes of HuaHin, Snakes of ChiangMai, Snakes of Phuket, Snakes of Isan en Snakes of Ventiane om er een paar te noemen. Deze groepen zijn wereldwijd en vragen worden direct beantwoord.
  Veel slangen komen overal in Thailand voor, maar de kleur kan per streek wat verschillen. Heel leerzaam zijn de filmpjes van David Frohlich te vinden op You-Tupe.

 3. Jo Smits zegt op

  Bij interesse in slangen kan ik je ook aanraden: herpingthailand.com
  Wordt in het Engels onderhouden door een Nederlandse slangenspecialist.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website