De Indochinese spugende cobra (Naja siamensis) wordt ook wel de Thaise spugende cobra, Siamese spugende cobra of zwart-wit spugende cobra genoemd en is giftig voor mensen.  

Het is een middelgrote slang en het soort is dunner in vergelijking met andere cobra’s. De kleur van de slang varieert van grijs tot bruin tot zwart, met witte vlekken of strepen. De zeer kenmerkende zwart-witte gekleurde slang komt veel voor in centraal Thailand, exemplaren uit West-Thailand zijn meestal zwart, de kleur bruin kom ook voor. Volwassenen Siamese spugende cobra’s zijn gemiddeld 0,9 tot 1,2 meter lang.

Deze cobrasoort komt voor in Zuidoost-Azië, waaronder Thailand, Cambodja, Vietnam en Laos. Waarschijnlijk komt hij ook voor in het oosten van Myanmar. De slang heeft als leefgebied laaglanden, heuvels, vlaktes en bossen. De reptiel kan ook worden aangetroffen in het de tropische jungle en wordt daarnaast gesignaleerd bij menselijke nederzettingen vanwege de overvloedige populaties knaagdieren in en rond deze gebieden. De Cobra voedt zich meestal met knaagdieren, padden en andere slangen.

De slang is vooral actief in de nacht. Of de slang gevaarlijk en agressief is, blijkt afhankelijk van het tijdstip waarop het dier wordt aangetroffen. Wanneer de slang overdag wordt bedreigd, is hij over het algemeen timide en zoekt hij zijn toevlucht in het dichtstbijzijnde hol. Wanneer de slang echter ‘s nachts wordt bedreigd, is hij agressiever en zal zich mogelijk oprichten en zijn gif spugen. Als het spuuggif niet werkt, zal de slang als laatste redmiddel, aanvallen en bijten. De Cobra zal zich vastbijten en niet snel loslaten.

Net als de meeste andere spugende cobra’s, is het gif van de reptiel gevaarlijk voor mensen (postsynaptisch neurotoxine en cytotoxine, necrotiserend of weefselsterfte). Een beet veroorzaakt veel pijn, zwelling en necrose rond de wond. De beet van deze slang is potentieel dodelijk voor een volwassen mens. Sterfgevallen zijn het gevolg van verlamming en de daaruit voortvloeiende verstikking. Dit komt voornamelijk voor in landelijke gebieden waar het verkrijgen van antigif moeilijk is.

Als je het gif van de spugende slang in je ogen krijgt zal je direct een zeer ernstige pijn ervaren, evenals tijdelijke en soms zelfs permanente blindheid.

Bijzonderheden en kenmerken van de Siamese spugende cobra (Naja siamensis) 

 • Naam in het Engels: Indo-Chinese spitting cobra of Thai spitting cobra, Siamese spitting cobra of black-and-white spitting cobra.
 • Naam in het Thais:
  • งูเห่าสยามพ่นพิษ, ngu haow Sayam ponn phit
  • งูเห่าอิสานพ่นพิษ, ngu haow Isaan ponn phit
  • งูเห่าด่างพ่นพิษ, ngu haow dang ponn phit
  • งูเห่าพ่นพิษสีน้ำตาล, ngu haow ponn phit see namdtan
  • งูเห่าดำพ่นพิษ, ngu haow damm ponn phit
 • Wetenschappelijke naam: Naja siamensis, Josephus Nicolaus Laurenti, 1768
 • Komt voor in: Zuidoost-Azië, waaronder Thailand, Cambodja, Vietnam, Laos en Myanmar
 • Leefgebied: Laaglanden, heuvels, vlaktes en bossen, maar ook in woongebieden.
 • Voeding: Knaagdieren, padden en andere slangen
 • Giftig voor mensen: Ja. De beet van deze slang is potentieel dodelijk voor een volwassen mens. Sterfgevallen zijn het gevolg van verlamming en de daaruit voortvloeiende verstikking. Dit komt voornamelijk voor in landelijke gebieden waar het verkrijgen van antigif moeilijk is. Als je het gif van de spugende slang in je ogen krijgt zal je direct een zeer ernstige pijn ervaren, evenals tijdelijke en soms zelfs permanente blindheid.

8 reacties op “Slangen in Thailand: De Siamese spugende cobra (Naja siamensis)”

 1. Johan(BE) zegt op

  Deze slangen-rubriek is erg nuttig. Eigenlijk zou iedereen een foto van alle slangen moeten opslaan zodat je de juiste behandeling kan krijgen in het ziekenhuis na een slangenbeet.
  Een ontspannen wandelingetje in onze tuin in Thailand zit er voorlopig niet in, deze rubriek jaagt me de stuipen op het lijf. Toch bedankt aan de auteurs!

  • F wagner zegt op

   Er zijn ongeveer 200 slangensoorten in Thailand,waarvan 60 giftig en 20 dodelijk ,allemaal opslaan in je telefon is geen doen,maak zelf of een ander een paar foto’s van de slang die je gebeten heeft,dus neem altijd je smartphone mee

  • ann zegt op

   In de appstore(mob tel) zijn er wel apps om de diverse soorten te determineren.

 2. Koos zegt op

  Door de jaren heen heb ik al veel slangen gezien.
  Zelfs baby cobra’s die mijn grasmaai machine aanvielen tijdens het maaien.
  In het gras zie je ze niet maar ze laten je behoorlijk schrikken.

  Nog een vraag voor de slangenkenners.
  Het is nu erg koud in de Isaan en ik zie regelmatig slangen die in de zon liggen.
  Voornamelijk zijn het rat slangen en gouden boom slangen die ik gezien heb de laatste weken.
  De meer gevaarlijke slangen warmen die zich niet op als het koud is?

  • Erik zegt op

   Slangen zijn reptielen en koudbloedig. Dus die moeten eerst op temperatuur komen in de zon. Zijn ze warm genoeg dan gaan ze jagen of zich verstoppen zich tegen teveel zon.

 3. T zegt op

  Ook belangrijk om te vermelden mocht het gif in je ogen of op je huid komen was het zo snel mogelijk vnl. uit je ogen en van je huid af.
  Je ogen niet uitwassen met water kan je ook levenslang blind maken namelijk niet enkel tijdelijk.

 4. Lenthai zegt op

  Toen ik jaren geleden op vakantie in Ceylon was zagen we daar ook een spugende obra. De gids vertelde ons toen, dat als je dat gif in je ogen krijgt je ze meteen moest uitspoelen met melk.
  Weet niet of dit juist is.

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Omdat ik geen enkele ervaring heb met spugende cobra’s, heb ik er de literatuur even op na gekeken.
   Spoelen met water met water in overvloed, wordt aangeraden. Het liefst fysiologisch zout, maar dat is meestal niet aanwezig, Spoel met liters water, desnoods met slootwater als er niets anders in de buurt is en ga direct naar het ziekenhuis. Desnoods limonade.
   Melk mag ook en dat werkt waarschijnlijk beter.
   Heeft u geen melk, dan is er vaak wel een zogende moeder in de buurt. Melk werkt ook uitstekend tegen de pijn.
   Niets doen leidt meestal tot blindheid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website