De Daboia siamensis is een giftige adder soort, die voorkomt in delen van Zuidoost-Azië, het zuiden van China en Taiwan. De slang werd vroeger beschouwd als een ondersoort van Daboia russelii (zoals Daboia russelli siamensis), maar werd in 2007 tot een eigen soort benoemd.

Het dorsale deel (rug) van de slang heeft een hetzelfde kleurpatroon als dat van D. russelii, maar de kleur is meer grijsachtig of olijfgroen, met kleine vlekjes tussen de grote vlekrijen.

De Daboia siamensis komt voor in Myanmar, Thailand, Cambodja, China (Guangxi  Guangdong), Taiwan en Indonesië (Endeh, Flores, Oost- Java, Komodo, Lomblen- eilanden). Er zijn meldingen dat het soort ook voorkomt in Vietnam, Laos en op het Indonesische eiland Sumatra.

De slang is giftig voor mensen. Een tegengif, genaamd “Russell’s Viper Antivenin”, wordt in Thailand gemaakt door het Thaise Rode Kruis en er is ook een farmaceutische fabriek Myanmar die het medicijn tegen het gif van deze adder maakt.

Bijzonderheden en kenmerken van de Siamese Russell adder (Daboia siamensis)

 • Naam in het Engels: Eastern Russell’s viper, Siamese Russell’s viper
 • Naam in het Thais: งูแมวเซา, ngu meow sao
 • Wetenschappelijke naam: Daboia siamensis, Malcolm Arthur Smith, 1917
 • Komt voor in: Myanmar, Thailand, Cambodja, China, Vietnam, Laos, Taiwan en Indonesië
 • Giftig voor mensen: Ja. Vergiftigingen door deze slang kunnen leiden tot systemische coagulopathie, lokaal weefselschade en/of nierfalen.

3 reacties op “Slangen in Thailand: de Siamese Russell adder (Daboia siamensis)”

 1. Franklyn B. zegt op

  L.S.
  iedereen weet dat je in de tropen moet oppassen met slangen en
  dat voorkomen beter iï dan genezen.
  Belangrijk is hoe je een beet kunt voorkomen en waar je niet moet zijn om deze slangen tegen te komen. Deze info over slangen is meer voor geïnteresserden, niet ter voorkoming van een slangenbeet.
  Als het toch gebeurd, graag info over hoe te handelen, ook in noodgevallen. OoK info over hoe je de slang niet agressief maakt.
  De meeste mensen zijn niet ‘lief’ voor slangen.
  Met vr. gr.
  Franklyn

 2. R. zegt op

  Wat een mooi dier

 3. Bill raben zegt op

  Deze kleine rakker, is een linke loetje, veroorzaakt de meeste beten in Thailand, zit graag rondom t huis na regen, bijt vaak kleine kinderen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website