Er leven in Thailand wel 200 verschillende slangensoorten, op Thailandblog beschrijven we een aantal soorten. Vandaag de Groene kattenslang (Boiga cyanea), familie van de Colubridae. Het is een licht giftige boomslang, die veel voorkomt in Thailand en in andere landen in Zuid-Azië, China en Zuidoost-Azië.

De groene kattenslang (Boiga cyanea) is een middelgrote, slanke slang die behoort tot de familie Colubridae. Deze soort komt voor in Zuidoost-Azië, waaronder landen als Thailand, Myanmar, Laos, Cambodja, Vietnam en mogelijk ook Zuid-China. De groene kattenslang is een boomslang en kan dus voornamelijk worden aangetroffen in bossen, struiken en beboste gebieden.

Deze slang heeft een opvallend groene kleur met blauwe tinten, wat helpt bij de camouflage in het gebladerte. Sommige exemplaren kunnen ook een gele of bruine kleur hebben. De slang heeft een langgerekt lichaam en een grote, driehoekige kop met grote ogen en elliptische pupillen, wat kenmerkend is voor nachtactieve soorten.

De groene kattenslang is een nachtactieve jager en voedt zich voornamelijk met kleine gewervelde dieren zoals hagedissen, kikkers en kleine vogels. De slang is niet-giftig en heeft achterste, onschadelijke giftanden waarmee ze hun prooi overmeesteren. Hoewel de beet van deze slang meestal niet gevaarlijk is voor mensen, kan het nog steeds pijnlijk zijn en leiden tot milde zwelling en ongemak. Als hij wordt bedreigd, zal hij vijandig worden en zijn bek wijd open zetten.

In tegenstelling tot veel andere slangen legt de groene kattenslang geen eieren, maar is eierlevendbarend. Dit betekent dat de jongen zich volledig in de moeder ontwikkelen en levend ter wereld komen. Deze soort is populair in de exotische huisdierenhandel, maar het wordt afgeraden om wilde exemplaren te vangen, omdat dit de natuurlijke populatie kan schaden.

Bijzonderheden en kenmerken van de Groene kattenslang (Boiga cyanea)

 • Naam in het Thais: งู เขียว บอน, ngu khiaow bon
 • Naam in het Engels: Green cat snake
 • Wetenschappelijke naam: Boiga cyanea, André Marie Constant Duméril, Gabriel Bibron & Auguste Duméril, 1854
 • Komt voor in: Bangladesh, Bhutan, Cambodja, China (deel van Yunnan), India (Sikkim, Darjeeling & Jalpaiguri, West-Bengalen, Assam, Arunachal Pradesh, Andamanen en Nicobaren), Laos, Maleisië (West), Myanmar, Nepal, Thailand (incl. Phuket) en Vietnam.
 • Leefgebied: Leeft op de grond en in bomen; primaire en secundaire bossen, inclusief berggebieden en is ook te vinden op zeeniveau in kustbossen.
 • Voeding: Hagedissen, kikkers, vogels, knaagdieren en ook andere slangen.
 • Giftig voor mensen: De slang is giftig voor prooidieren maar niet dodelijk voor mensen. Het gif veroorzaakt een neurotoxisch effect. De slang kan wel bijten als hij aangevallen wordt, maar is van nature niet agressief. Een beet bij een mens kan een infectie veroorzaken. Medische verzorging en een tetanus prik wordt aangeraden. Een beet zal vooral pijn en zwelling veroorzaken, maar geen necrose en geen systemische effecten.

2 reacties op “Slangen in Thailand: de Groene kattenslang (Boiga cyanea)”

 1. T zegt op

  Prachtig dier om te zien en amper gevaarlijk top!

 2. ruud zegt op

  Als ik naar die foto kijk, vraag ik mij af of zo’n beestje zich niet per ongeluk in de knoop kan leggen.
  Ik vind hem er wel vrolijk en vriendelijk uitzien, net of hij je toelacht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website