Er leven in Thailand wel 200 verschillende slangensoorten, op Thailandblog beschrijven we een aantal soorten. Vandaag de Groene kattenslang (Boiga cyanea), familie van de Colubridae. Het is een licht giftige boomslang, die veel voorkomt in Thailand en in andere landen in Zuid-Azië, China en Zuidoost-Azië.

De Groene kattenslang is een slanke, middelgrote tot grote slang. Het dier heeft grote ogen met verticaal elliptische pupillen. De slang is, zoals de naam al zegt, groen van kleur. De buik is geel. De Kattenslang wordt maximaal 190 cm, maar is gemiddeld 115 cm lang.

De reptiel is voornamelijk ‘s nacht actief en leeft in bomen. Overdag ligt hij opgerold tussen de boomtakken. Af en toe komen ze ook op de grond voor, op jacht naar een prooi. De slang jaagt op hagedissen, kikkers, vogels, knaagdieren en ook andere slangen. De slang is mensen niet giftig maar voor prooidieren wel. Als hij wordt bedreigd, zal hij vijandig worden en zijn bek wijd open zetten.

Bijzonderheden en kenmerken van de Groene kattenslang (Boiga cyanea)

 • Naam in het Thais: งู เขียว บอน, ngu khiaow bon
 • Naam in het Engels: Green cat snake
 • Wetenschappelijke naam: Boiga cyanea, André Marie Constant Duméril, Gabriel Bibron & Auguste Duméril, 1854
 • Komt voor in: Bangladesh, Bhutan, Cambodja, China (deel van Yunnan), India (Sikkim, Darjeeling & Jalpaiguri, West-Bengalen, Assam, Arunachal Pradesh, Andamanen en Nicobaren), Laos, Maleisië (West), Myanmar, Nepal, Thailand (incl. Phuket) en Vietnam.
 • Leefgebied: Leeft op de grond en in bomen; primaire en secundaire bossen, inclusief berggebieden en is ook te vinden op zeeniveau in kustbossen.
 • Voeding: Hagedissen, kikkers, vogels, knaagdieren en ook andere slangen.
 • Giftig voor mensen: De slang is giftig voor prooidieren maar niet dodelijk voor mensen. Het gif veroorzaakt een neurotoxisch effect. De slang kan wel bijten als hij aangevallen wordt, maar is van nature niet agressief. Een beet bij een mens kan een infectie veroorzaken. Medische verzorging en een tetanus prik wordt aangeraden. Een beet zal vooral pijn en zwelling veroorzaken, maar geen necrose en geen systemische effecten.

2 reacties op “Slangen in Thailand: de Groene kattenslang (Boiga cyanea)”

 1. T zegt op

  Prachtig dier om te zien en amper gevaarlijk top!

 2. ruud zegt op

  Als ik naar die foto kijk, vraag ik mij af of zo’n beestje zich niet per ongeluk in de knoop kan leggen.
  Ik vind hem er wel vrolijk en vriendelijk uitzien, net of hij je toelacht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website