Olifanten Parade

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Flora en fauna
Tags: ,
1 januari 2014

Als er een land is waar de olifant in hoog aanzien staat dan is het wel Thailand. Je zou haast kunnen stellen dat onze vriendelijke Jumbo het boegbeeld van het land is. Toch kunnen we constateren dat de olifantenpopulatie in de loop der jaren ook in Thailand behoorlijk is geslonken.

Problemen zijn er te over om onze goedaardige kolos het leven ietwat te verlichten. Niet enkel en alleen in Thailand waar de F.A.E. (Friends of the Asian Elephant) onder de bezielende leiding van Soraida Salwala, veel ondersteuning biedt, maar ook in andere landen dringt het besef door dat we deze diersoort voor verdere uitsterving de helpende hand moeten bieden. Olifanten moeten niet door de straten van toeristencentra in Bangkok of andere steden waar dan ook, rondlopen, maar in een natuurlijke omgeving verblijven.

Elephant Parade

De Amerikaan Marc Spits en zijn zoon Mike bezochten tijdens hun reis naar Thailand onder meer het olifantenziekenhuis te Lampang. Daar geraakten ze danig onder de indruk omtrent het jonge olifantje Mosha dat door een landmijn een gedeelte van haar poot verloor. Marc Spits besloot bij thuiskomst een stichting in het leven te roepen ter ondersteuning van de noden van de Aziatische olifant.

Een zeer innovatief plan ontsproot aan zijn brein. Grote uit kunststof vervaardigde olifanten laten beschilderen door kunstenaars en bekende persoonlijkheden. Niet één maar zo’n honderdtal, die als een soort openlucht kunstexpositie geëxposeerd worden. Geen eenvoudige taak, maar na enkele jaren is de ‘Elephant Parade’ wereldwijd een groot succes geworden.

Elephants on tour

Het is beslist geen ééndagsvlieg geworden want ook het komend jaar zullen fraai beschilderde olifanten door een aantal landen trekken waarbij kunstenaars uit het betreffende land geheel belangeloos hun medewerking verlenen. In Engeland trekken het komend jaar ruim honderd fraai en kunstig beschilderde Jumbo’s door het land en zullen behalve Londen ook 13 andere belangrijke steden opfleuren.

Zelfs de bevolking van India en Amerika geraakten in de ban, en ook daar ging de elephant tour in Bombay en Dana Point in Californië van start.

Veiling

Je kunt stellen dat de olifanten parade de grootste openluchttentoonstelling is, met als doel de Aziatische olifant voor uitsterven te behoeden. De Friends of the Asian Elephant en het olifantenziekenhuis in Lampang plukken er de vruchten van. Na afloop van de tour worden de fraai beschilderde olifanten door gerenommeerde veilinghuizen als Christie’s en Sotheby’s geveild en komt een deel van alle inkomsten ten goede aan The Asian Elephant Foundation. Deze stichting ondersteunt een aantal projecten in heel Azië, van het olifantenziekenhuis in Lampang tot en met het pachten van land waar de olifanten in een natuurlijke omgeving kunnen leven. Dat het initiatief letterlijk van grote waarde is bewijzen de opbrengsten van de diverse veilingen. Zo bracht in Nederland de door Corneille beschilderde olifant maar liefst 44.000 euro op en bracht de parade in Luxemburg dit jaar (2013) meer dan een half miljoen euro in het laatje.

Nederland

Ons land heeft de allereerste Elephant Parade op haar naam staan. In 2007 had het eerste festijn in Rotterdam plaats en in 2008 volgde Antwerpen. Amsterdam kon in 2009 niet achterblijven en het jaar daarna ging de tour onder meer in Kopenhagen, Milaan en Singapore van start. Een van mijn goede vriendinnen Riet Koel-Hemmer was een van de kunstenaars die in 2009 werd uitverkoren om een van de olifanten in een waar kunstobject te transformeren. Bij de onthulling viel mij de eer te beurt om in een toespraakje het lot van met name de Thaise olifant te belichten.

Symbool voor geluk

Het is meer dan bekend: onze geliefde Jumbo staat symbool voor geluk en dat wens ik u allen voor het komend jaar in hoge mate toe.

1 reactie op “Olifanten Parade”

  1. Mr Bojangles zegt op

    Als er een land is waar de olifant in hoog aanzien staat dan is het wel Thailand….
    Problemen zijn er te over om onze goedaardige kolos het leven ietwat te verlichten…

    klopt ja. Wellicht kunnen ze ook iets gaan doen aan al die olifantentrainers die de olifanten die iedereen ziet zo ‘vriendelijk’ gemaakt hebben?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website