Wilde olifanten – er zijn er zo’n 3000 in Thailand – plunderen akkers op zoek naar voedsel. Ze doen zich tegoed aan suikerriet, cassave, bananen, kokosnoten en andere vruchten omdat hun eigen leefgebied te klein is geworden.

De Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation zegt dat in zo’n 15 beschermde bossen in 11 provincies botsingen tussen mens en dier voorkomen.

Khao Ang Rue Wildlife Sanctuary

De situatie in Khao Ang Rue Wildlife Sanctuary in de provincie Chachoengsao is het meest dramatisch. In 2002 leefden er 136 wilde olifanten. Vorig jaar was het aantal verdubbeld dankzij een hoog geboortecijfer van 20 per jaar. Over een periode van 12 maanden in 2009 en 2010 telde het district Tha Takiab 117 strooptochten op boerenland en 20 olifanten werden gedood. Het wildpark heeft 50 rangers ingezet om stropers te betrappen die olifanten doden voor hun ivoor. De olifanten moeten wel op strooptocht gaan, want hun eigen leefgebied biedt slechts genoeg voedsel voor 160 dieren en de boerderijen om het reservaat breiden uit. Elk jaar vernielen ze alleen al in twee districten 10.000 rai aan akkers met cassave en suikerriet.

Na zonsondergang steken de jumbo’s de weg 3529, die door het reservaat loopt, over om te fourageren, zo’n 3 tot 10 olifanten per keer. De dorpelingen proberen ze te verdrijven door herrie te maken en voetzoekers af te steken. De autoriteiten hebben de boeren gevraagd de dieren niet te krenken. Ze hebben een greppel van 184 kilometer laten graven: 3 meter breed en 2,5 meter diep met aan één kant een glooiende helling van 45 graden zodat de olifanten terug kunnen als ze de greppel inlopen. Nog eens 142 kilometer dit jaar en 35 het jaar erna volgen. Verder zullen bomen en planten worden geplant om de voedselvoorraad voor de dieren uit te breiden.

Salak Phra reservaat

De botsingen tussen mens en dier in het Salak Phra reservaat in Kanchanaburi dateren van 1990. Voorheen kwamen ze alleen in het droge seizoen, nu het hele jaar door. Overexploitatie van bosproducten is een andere reden waarom ze op strooptocht gaan. Olifanten eten bamboe maar de dorpelingen hakken die voor de verkoop. Het reservaat telt zo’n 200 olifanten. Op één plaats is een 17 kilometer lang hek met schrikdraad geplaatst, maar het voltage is te laag om de dieren af te schrikken. Bovendien hebben ze hun routes verlegd naar een plaats waar geen draad hangt. Op een andere plaats staat 11 kilometer hek met een hoger voltage. Greppels zijn hier geen oplossing omdat het landschap heuvelachtig is.

Chalerm Rattanakosin National Park

In 2007 doken verschillende groepen olifanten op in het aangrenzende Chalerm Rattanakosin National Park. Sinds twee jaar gaan ze veelvuldig op zoek naar rijst, bananen, kokosnoten en andere vruchten. De dieren drongen zelfs een tempel binnen op zoek naar zout. De dorpelingen hebben van alles geprobeerd om ze te verjagen, maar olifanten zijn slim. ‘They kicked about rocks to break spotlights in the area. They are very stubborn. If things become more serious, villagers might have to resort to harsher methods’, zegt de voorzitter van de dorpsraad.

Ecologische corridors

De meest ambitieuze poging om een oplossing te vinden is het creëren van ‘ecologische corridors: leefgebieden verbinden die gescheiden zijn doordat mensen zich er gevestigd hebben. Zo zal geprobeerd worden Chalerm Rattanokosin (nummer 5 op de kaart) en Sri Nakharin Dam (6), waar geen olifanten leven, aan elkaar te knopen. Idem Chalerm Rattanokosin en Salak Phra (1). Hopelijk kunnen mens en dier dan in vrede naast elkaar leven.

Dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


4 reacties op “Mens en (hongerige) olifant botsen in 11 provincies”

 1. Miek37 zegt op

  We zouden eigenlijk godsblij moeten zijn dat er nog olifanten in het wild geboren worden maar aangezien er iedere seconde 2 kinderen geboren worden wat wereldwijd neer komt op 80 miljoen mensen per jaar is er eveneens wereldwijd geen plek meer voor deze en vele andere dieren in het wild en als er nog wel plek is worden ze wel gedood vanwege hun huid, vacht of ivoor. 🙁

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Henk zegt op

   Ja,

   Ik heb altijd geleerd massa voor de reactie = massa na de reactie.
   Dus als de wereldbevolking blijft groeien (+ obesitas), dan moet er iets verminderen (verdwijnen dus).

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Pujai zegt op

  Een verdrietige- en vooral aangrijpende post die helaas niet als een verassing komt in het licht van de gigantische ontbossing in Thailand. De beelden van uitgebuite olifanten met uitgebluste ogen in de straten van Bangkok en andere toeristsche oorden in Thailand zullen mij altijd bijblijven. Thaise vrienden vertellen mij altijd dat olifanten in Thailand “heilige” dieren zijn. Op mijn vraag waarom deze dieren dan zo schandalig worden behandeld blijven ze het antwoord schuldig.

  Vooral de boeren, die van het land leven, hebben hier weinig respect voor flora en fauna. Een voorbeeld. In het dorp waar ik woon, wordt ieder jaar het suikerriet eerst in brand gestoken voordat het wordt geoogst. Omdat dan de bladeren verbranden en alleen de stengels overblijven en zo op arbeidskosten wordt bespaard. Dat duizenden diersoorten in deze helse vuurzee (vlammen tot wel twintig(!) meter hoog) het loodje leggen interesseert ze niets. Om nog maar niet te spreken van de enorme luchtvervuiling (ze noemen dat hier “lachend” hima dam = zwarte sneeuw) die op satelliet foto’s duidelijk te zien is en zorgt voor enorme ademhalingsproblemen en infecties van de luchtwegen, bij vooral jonge kinderen en oudere mensen, notabene inwoners van hun eigen dorp(!). Ik houd van dit land maar de wijze waarop men hier met de natuur omgaat vervult mij met afkeer en walging.
  Echter boontje komt om zijn loontje en men graaft zijn eigen graf. Ik woon in centraal Thailand en de boeren hier lamenteren dat de oogsten (vooral rijst) steeds slechter worden. Omdat klimaatverandering hier al een feit is. Rijst kan alleen worden verbouwd binnen bepaalde temperatuursgrenzen. In de tien jaar dat ik hier woon is het aanmerkelijk warmer geworden door global warming en de voortdurende ontbossing in Thailand. Zo straft het kwaad zichzelf en zullen toekomstige generaties in Thailand een hoge prijs gaan betalen voor de “verkrachting” van hun Moeder Aarde.
  Excuses voor de uigebreide reactie…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Miek37 zegt op

   Uitstekende, inhoudelijke reactie, is geen woord teveel in gezegd dus geen excuses nodig!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website