IJsvogels of kingfishers?

Door Dick Koger
Geplaatst in Flora en fauna, Reisverhalen
Tags: , ,
29 maart 2022

Een vreselijke dag in de auto. Helemaal naar Kanchanaburi. Laat in de middag komen we in het Sayok Natuurreservaat aan. Het is hier net zo koud als in het Noorden.

We slapen op een boot voor vierhonderdvijftig Baht per persoon. Dit lijkt duur, maar het is inclusief een avondmaal en een ontbijt. Eigenlijk tot onze verbazing zijn die twee maaltijden uitstekend, waardoor de prijs weer meevalt. Voor het avondmaal drinken we nog Mekong op het terras van Adel en Jan, mijn jongste zusje en haar man, aan de waterzij.

Ik sta vroeg op. Het is stervenskoud. Na het ontbijt maken we een korte wandeling aan de overkant van de Kwai. Die overkant is te bereiken via een angstig schommelende hangbrug. Ik loop natuurlijk in mijn enkele overhemd en denk alleen maar aan het warme Pattaya. We maken nog een boottocht en ik vertel mijn zusje dat ik een vorige keer verschillende ijsvogels heb gezien. Precies op dat moment roep ik uit: “kijk daar is er een!” Tot onze vreugde zien we daarna verscheidene exemplaren in schitterende blauwe en rode kleuren. Dat maakt de kou weer goed. Prachtig zoals ze op een tak zitten en als een raket naar beneden duiken. Ze verdwijnen onder water en komen even later weer terug, meestal met een visje in hun bek.

De foto is geen eigen fabrikaat. Ze zijn te vlug en te ver. Merkwaardige naam trouwens, ijsvolgels. Dit slaat op niets. In het Engels heten ze kingfishers en dat is naam, die precies uitdrukt wat ze zijn. Andersom vind ik een ananas veel lekkerder klinken dan pineapple. Ze smaken dan ook naar ananas.

6 reacties op “IJsvogels of kingfishers?”

 1. Haki zegt op

  Voor deze mooie vogel hoeft men niet meer naar Thailand. Uit de Volkskrant van 11 april jl.: Ook hier in NL komen er steeds meer sinds we geen echte koude winters hebben want, anders dan de naam doet vermoeden, houdt de vogel niet van kou. Overigens komt de naam IJsvogel van het Germaanse Eisenvogel (ijzervogel) gelet de blauwe kleur van het beestje.

  • paul zegt op

   Haki , Thailand is wel een paradijs voor kingfishers in alle kleuren en maten op elke hoek van de straat , ik zelf heb al 8 soorten in mijn tuin gespot , maar men heeft wel 15 verschillende kingfishers in Thailand waarvan de grootste 43 cm is en de kleinste 14 cm

   • ROBERT VERDONCK zegt op

    We hebben er hier op het resort aan de vijver eentje zitten. Ik heb er een foto van (telelens Canon Powershot). Kan ik die uploaden? Dank u bij voorbaat voor het antwoord.

 2. FrancoisNangLae zegt op

  De naam “ijsvogel” past wel naadloos bij je beschrijving van het weer 🙂

 3. Bender zegt op

  Dat de afgebeelde foto ijsvogel word genoemd komt doordat het blauwe gedeelte staat voor bevroren water. Dat speciale blauw is dus de reden voor de naam.

 4. Peterdongsing zegt op

  Voor de liefhebbers onder ons,
  Alle in Thailand voorkomende ijsvogels (16). https://www.thaibirdspot.com/post/my-kingfishers-of-thailand


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website