De Belgische touroperators Jetair, Sunjets.be, VIP Selection en VTB Reizen bieden vanaf volgend zomerseizoen alleen nog “olifantvriendelijke” excursies aan. Uitstapjes waarbij toeristen op een olifant kunnen rijden of zitten en olifantenshows zijn voortaan taboe. Dat meldt reisorganisatie Jetair.

Jetair begint al met het gefaseerd opschonen van haar aanbod en vanaf 24 maart 2016 is dit afgerond en worden er aan de klanten niet meer dergelijke excursies aangeboden. Dat geldt niet alleen voor Thailand maar ook voor andere vakantielanden. “Dergelijke olifantonvriendelijke attracties vindt men doorgaans in Thailand, Indonesië, Sri Lanka, India en zuidelijk Afrika”, aldus de reisorganisatie.

Olifantenexcursies waarbij reizigers olifanten in het wild of bij een verantwoorde opvangplek met een groene omgeving kunnen zien, kunnen wel nog.

Jetair wil de reizigers informeren over het belang van verantwoorde olifantenexcursies via brochures en op zijn website. Ook reisagenten en reisleiders worden geïnformeerd over het nieuwe olifantenbeleid.

Bron: HLN.be

11 reacties op “Belgische touroperators stoppen met olifantenritjes”

 1. Annemieke zegt op

  Dit is goed nieuws, beter laat dan nooit. Nu nog de rest!

 2. Soi zegt op

  Op volgende website een opname hoe beestachtig jonge olifanten worden afgemat en gebroken om vervolgens ingezet te kunnen worden in bosbouw of toeristensector:
  http://www.zuidoostaziemagazine.com/ritje-op-een-olifant-geen-goed-idee/
  In NL zijn door diverse reisorganisatie oa TUI olifantenritjes al in 2010 in de ban gedaan.

 3. Arjen zegt op

  Ik ga in november met 333travel een reis maken, een ook hier hebben ze de tour eruit gehaald en vervangen voor wat olifant vriendelijker activiteit. vind ik niet erg!

 4. Jacques zegt op

  De wijsheid komt met de jaren. Jammer dat het zo lang heeft geduurd. Dierenleed moet stoppen waar ook ter wereld. Met 333 travel heb ik ook goede ervaringen gehad. In mijn optiek het beste reisbureau voor Azië .

 5. LOUISE zegt op

  Mijn lieve hemel.
  Misschien dom, maar dat het zo erg was had ik nooit gedacht.
  ik heb echt jankende het filmpje afgekeken.
  Nu al die kerels per stuk in een kooitje stoppen van ongeveer 50×50 en vertel me waar het is, ik kom er graag aan met een stok.
  LOUISE

  • Leo Th. zegt op

   Lijkt mij verre van dom dat je nooit had gedacht dat het zo erg was, juist bij “redelijk denkende mensen” komt het toch niet op dat olifanten of andere dieren zo gruwelijk mishandeld worden om een dagelijkse kunstje te vertonen? Ik heb het filmpje niet bekeken en na jouw reactie had ik daar ook de moed niet meer voor. Eerlijk gezegd heb ik in Thailand niets vermoedend van het olifantenleed heel wat parken bezocht waar ook een olifantenshow werd gepresenteerd. Ook in Nong Nooch, een prachtig park vlak bij Pattaya, is de zeer druk bezochte show met olifanten big business. Zag daar ook een oppasser die een wandelingetje met een panter aan een honderiem door het park maakte, een vreemde ontmoeting. En in Sri Racha Tiger Zoo, eveneens vlak bij Pattaya, kan je met een geweer (buks) over de tijgers heen op een doel schieten, als je raakt schiet valt er een stuk vlees of kip tussen de tijgers. Arme beesten, staan de hele dag tussen de verschrikkelijke herrie van al dat geschiet. Maar als je ziet wat mensen elkaar ondeling aandoen is het niet verwonderlijk dat het welzijn van een dier bij heel veel mensen al helemaal niet meetelt, de één is een lafhartige sadist en voor de ander geldt uitsluitend het financiële gewin.

 6. Inge zegt op

  Een heel goed idee. De ruggen van olifanten zijn niet berekend op
  draagstoelen met een paar mensen erin.
  Pure dierenmishandeling.
  Inge

 7. Frans zegt op

  Een prima initiatief. Nu nog de overige dieronvriendelijke attracties aanpakken.

 8. petra zegt op

  Heel goed bezig !! Vindt allang dat olifanten daar niet voor zijn !!
  Maar vergeet niet dat er ook een aantal olifanten op- vang plaatsen zijn die ipv een ritje
  het geld goed besteden aan verzorging van olifanten die bv getroffen zijn door landmijnen in birma.
  Doneer daar uw euro’s , zij worden goed besteedt !!

  Olifanten horen niet toeristen rond te rijden , of te lopen in een stad op de
  verharde weg.

  Help de dieren die het verdienen en niet hun begeleiders die uitbuitten.
  Het lijkt hard , maar koop geen eten om olifanten te mogen voeren.
  Hiermee hou je de handel in stand.

 9. Kerks kadee zegt op

  Het werd tijd.

 10. Rick zegt op

  Is het eigenlijk beter ja natuurlijk maar lost het iets op nee, toeristen laten zich vaak bij lokale tour operaters ook tot ( dergelijke ) excursies verleiden ( waaronder ikzelf )
  Misschien was het beter nog maar bepaalde excursies aan te bieden naar plaatsen die echt gericht zijn op non profit opvang van olifanten zodat er toch foto’s gemaakt kunnen worden maar waarbij goede zorg voor de dieren verzekerd is alsmede het feit dat er absoluut geen olifanten uit de natuur gehaald worden want dat is het belangrijkste.

  De olifanten die al in gevangenschap leven kunnen toch al niet meer anders en als er geen geld meer aan ze verdient word maken de thai ze vrijwel zeker af dus dat is ook geen optie.
  Het blijft een moeilijk vraagstuk maar ik denk dat vooral de druk moet liggen op voorkomen dat er jonge olifanten uit de jungle worden gesmokkeld en dat die hun moeder word afgeschoten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website