Apen met een Grote A

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Flora en fauna
Tags:
20 oktober 2015

Apen in alle soorten en maten. Waar kom je dan terecht als je uit passie een echt verschil wilt gaan maken? In wildlife rescue centers in Zuidoost Azië om daar als vrijwillig dierverzorger de handen uit de mouwen te steken.

Van apen tot krokodillen

Er zijn goede Wildlife Rescue Centers in Zuidoost Azië, die wilde dieren opvangen die zijn gered uit handen van smokkelaars, uit privehuizen, slechte dierentuinen en het toerisme – denk hierbij aan de orang-oetan boksgevechten, olifantenritjes en op de foto met een gibbon of baby orang-oetan op het strand of midden in de stad. De diversiteit in diersoorten in de rescue centers in Zuidoost Azië is enorm. Orang-oetans, sunbears, allerlei soorten makaken, gibbons, ontelbaar veel vogels en zelfs krokodillen. Bijna al deze dieren worden met uitsterven bedreigd.

Terug naar de natuur

De rescue centers vangen de dieren op, resocialiseren ze en proberen ze terug te zetten in hun natuurlijke leefomgeving. Dit is niet altijd even gemakkelijk. De ontbossing in Zuidoost Azië gaat in een rap tempo door, waardoor er voor veel geredde dieren geen plek terug is. De lokale bevolking moet nog veel geleerd worden over het belang van het bestaan van de dieren en het nut van hun natuurlijke leefomgeving. Ook zijn er veel dieren die niet meer terug kunnen naar de natuur omdat ze inmiddels gewend zijn aan mensen. Zet je ze terug in de natuur, dan gaan ze direct weer op zoek naar gebieden waar mensen wonen, omdat ze denken dat ze daar voedsel kunnen halen. Educatie van de plaatselijke bevolking en schoolkinderen is daarom ook een heel belangrijk onderdeel van het werk van veel rescue centers. Voor de dieren die niet meer terug kunnen naar hun natuurlijke leefomgeving wordt gezocht naar de opvangcentra waar de dieren oud mogen worden (zogenaamde sanctuaries).

The Wildlife Friends Foundation, Thailand (WFFT)

Een heel mooi voorbeeld hiervan is het Elephant Refuge Camp & Education Centre in Thailand, ongeveer 160 kilometer zuidwesten van Bangkok. Dit olifantenopvangkamp is onderdeel van The Wildlife Friends Foundation Thailand. WFFT runt op dit moment een volledig naar Internationale standaard uitgerust wilde dieren hospitaal, een 29 hectaren groot opvangcentrum voor wilde dieren zoals grote kat-achtige, apen, beren en ander wild, een opvangcentrum voor “gepensioneerde” olifanten, een rehabilitatie centrum voor gibbons, en een mobiel team van dierenartsen. WFFT is ook zeer actief bezig met onderzoek naar illegale handel in geheel Azië, in het bijzonder de handel in baby-olifantjes, tijgers en gibbon baby’s voor het toerisme, als wel de handel naar China.

Sinds dit jaar heeft WFFT ook het eerste opvangcentrum in Laos opgezet in samenwerking met Laos Zoo, het Laos Wildlife Rescue center.

Tasikoki Wildlife Rescue Center

In april 2015 ben ik op aanraden van Willie Smits, naar Noord Sulawesi gevlogen om een paar weken als vrijwillig dierverzorger in het Tasikoki Rescue Centre te werken. Willie Smits is van oorsprong bosbouwkundige maar woont in Indonesië waar hij zich fulltime inzet voor onder andere de orang-oetan. Ook vecht hij tegen de palmolie industrie, die een grote oorzaak is van de ontbossing van de eilanden van Indonesië.

Wille Smits bouwde het Tasikoki dierenopvangcentrum aan het eind van de jaren ’90, samen met enkele andere opvangcentra, om de illegale handel in wilde dieren in Indonesië te bestrijden.

Tasikoki vangt grotendeels dieren op die gered zijn uit de handen van smokkelaars. Noord Sulawesi is namelijk DE hotspot voor het smokkelen van exotische dieren vanuit heel Indonesië. Vanuit Noord Sulawesi gaan de dieren de ‘ markt’ op, via de Filipijnen, naar de rest van de wereld. Sommige dieren om als exotisch huisdier te dienen, anderen om als delicatesse of medicijn te eindigen.

Er is nog een hoop te doen

En daarom reis ik deze maand naar Bali om daar te werken in het kleinste wildlife rescue center van Indonesië, het Bali Wildlife Rescue Center. Hier zijn zo’n kleine 40 dieren opgevangen, voornamelijk gered van smokkel en privé-eigendom.

Maar ook mijn volgende reis staat al gepland. In het voorjaar van 2016 ga ik werken in het Phnom Tamao Wildlife Center in Cambodja. Bijzonder aan dit opvangcentrum is de opvang van wel 130 zon- en maanberen. Deze dieren hebben mijn hart gestolen tijdens mijn werk in Tasikoki. Habitatverlies door boskap gecombineerd met de populariteit van de beer in het toerisme en de entertainmentindustrie bedreigt de toekomst van deze prachtige dieren. In sommige Aziatische landen gelooft men daarnaast dat het gal van de beren kracht en viriliteit van mensen bevordert.

Berengal van zonberen, maanberen en bruine beren wordt in met name China en Vietnam verkocht als medicijn tegen onder andere koorts, lever- en oogklachten. De beren leven in hele kleine kooien op galboerderijen. Om de gal af te tappen wordt een permanent gat in de buik van de beer gemaakt. Hierdoor lopen de beren vaak infecties en ziektes op en lijden ze veel pijn. Het lijkt er op dat beren hierom zelfmoord proberen te plegen door zichzelf op hun buik te slaan. Om dit te voorkomen worden de beren doorgaans in een ijzeren harnas gestopt. Op deze manier kan bij een beer gemiddeld 20 jaar lang gal afgetapt worden. Geschat wordt dat er zo’n 12.000 beren in kooien in galboerderijen leven. De berengalindustrie is totaal overbodig – goedkope synthetische en plantaardige alternatieven voor berengal zijn al lang in overvloed beschikbaar. In een aantal Aziatische landen zijn de boerderijen nu verboden en worden de dieren overgebracht naar rescue centers.

In Vietnam en China zijn door Animal Asia grote rescue centers gericht op de opvang en verzorgen van deze beren. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar ze staan zeker op mijn lijstje.: Het Vietnam Bear Rescue Centre, Tam Dao, Vietnam en The China Bear Rescue Centre, Chengdu, China.

Wat hoop ik te bereiken?

Veel van de dieren in de rescue centers worden met uitsterven bedreigd. De meeste dieren hebben wel voor hetere vuren gestaan dan mijn inzet kan vergoeden. Maar ik hoop dat ik met mijn werk iets bijdraag aan een iets betere wereld voor dier en natuur.

Op mijn website: www.rowenagoesape.nl wil ik mijn belevenissen met jullie delen. Dat zal ik niet altijd maar serieus zijn, er valt ook veel te lachen bij het redden en verzorgen van dieren 😉 en ik zou het geweldig vinden als jullie me willen helpen dit werk voort te zetten. Door regelmatig mijn website te bezoeken en mijn facebookpagina (www.facebook.com/rowenagoesape) te LIKE-en en te SHARE-en met jouw familie en vrienden en hen te vragen ook mijn pagina te LIKE-en.

Mijn avonturen als vrijwilliger in Tasikoki en achtergrondinformatie over het rescue center heb ik gebundeld in een reisverslag. Het is een ebook dat je gratis kunt downloaden op www.rowenagoesape.nl. Ben je niet zo’n lezer, kijk dan naar de geweldige foto’s in het verslag. Laat je mij ook even weten wat je ervan vindt? Ik kan alle feedback goed gebruiken!

Voor een iets betere wereld.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

31 reacties op “Apen met een Grote A”

 1. Michel zegt op

  Ook ik ben groot dieren- en natuurliefhebber, en ben ook al eens op zoek geweest naar een plek om iets voor die dieren te doen.
  Nadeel in Azië vond ik dat je als “vrijwilliger” een behoorlijke kluit geld mee moet brengen om voor zo’n organisatie te mogen werken.
  Aangezien ik geen liggende gelden heb word dat voor mij dus onmogelijk, tenzij er toch organisaties zijn waar je vrijwillig kan helpen zonder ervoor te hoeven betalen.
  Mocht iemand zo’n organisatie weten hoor ik dat graag.
  Organisaties die iets voor dieren en de natuur doen zonder daaraan stinkend rijk te worden, over de ruggen van de vrijwilligers, draag ik graag een warm hart toe. Helaas zijn de meesten er niet voor de dieren, maar voor hun eigen bankrekening.

 2. wim facee zegt op

  Jammer die negatieve reactie. Uit persoonlijke ervaring bij meerdere organisaties weet ik dat de financiele bijdragen erg goed besteed worden. Zowel aan de verzorging van de dieren als aan de lokale bevolking die zich ook ten volle inzet voor de bedreigde dieren. Als je niet wilt of kunt bijdragen dan moet je die organisaties daar de schuld niet van geven. Ik ben blij dat ze hun idealistische werk kunnen uitvoeren en draag daar graag aan bij. Ga vooral zo verder Rowena.

 3. wim zegt op

  Jammer van die negatieve reactie hierboven. Ik heb persoonlijk ervaren dat de financiele bijdragen goed worden ingezet voor de bedreigde dieren. Ook voor de lokale bevolking betekent het werk inkomen en scholing. Als je alleen geld hebt om je vakantievlucht te betalen dan moet je niet deze organisaties daarvan de schuld geven. Die hebben het zo al moeilijk genoeg. Goed werk Roween. Ga zo vooral verder.

 4. Ruud zegt op

  Je inzet voor bedreigde dieren is geweldig en je passie spat er vanaf. Ik lees ook op je website en facebook dat je in NL ook elke vrijdag als vrijwilliger getraumatiseerde en geinfecteerde chimpansees verzorgt. Fantastisch! Ik heb meteen je Tasikoki reisverslag gedownload en je Facebook pagina ‘geliked’. Naast voor je applaudisseren is dat het minste wat ik kan dan. Ik zou je graag verder ondersteunen en ik zal zoveel mogelijk vrienden en familie proberen te mobiliseren om hetzelfde te doen. TOP!

 5. Rick zegt op

  Mooi stukje hopelijk hier meer stukjes over de steeds schaarser wordende bossen en jungle gebieden in niet alleen Thailand maar heel Z-O Azië. En aan de nietsontziende stropers die die de alles kaal plukken wat op hun weg komt. Qua economie is Azië Europa misschien al lang voorbij, maar hopelijk laten ze in tegenstelling tot veel landen in Europa tijdens hun grote economische opkomst de natuur toch nog een beetje zijn gang gaan. Denk aan de vele aangestoken bosbranden in Indonesië om snel geld met het land te verdienen. Maar ook Thailand is een land waar je bijna geen kilometer kunt reizen zonder er bouw werkzaamheden te zien die meestal ten kosten gaan van een stuk natuur.

 6. Angela Romijn zegt op

  Erg informatief en interessant om een kijkje te nemen in de wereld van wildlife centers!
  Ik heb bewondering voor je inzet Rowena!

 7. Jan Meijer zegt op

  Ik ben zeker van plan om me verder te verdiepen in deze materie en te kijken of ik ook een steentje bij kan dragen.
  Werken in een rescue center is niets voor mij, maar mogelijk kan ik mij op een andere manier inzetten.
  Succes Rowena

 8. Chandra zegt op

  goed verhaal roween, in mijn omgeving zijn best wat mensen die “jouw” opvangcentra een warm hart toedragen, maar niet in staat zijn, om wat voor reden ook, zich in te zetten op de manier die jij hier schetst. Kun je me zeggen hoe wij toch ons steentje kunnen bijdragen?

  • rowena goes ape zegt op

   hoi Chandra, dank je wel voor je reactie. Ik reageer binnenkort uitgebreid op je vraag!

 9. Sylvia zegt op

  Ben trots op je Peena

 10. Cees Bosveld zegt op

  Jammer Michel van je reactie. Uiteraard zijn er uitwassen maar er zijn ook centra (o.a. Tasikoki) waar je gemiddeld €150,- per week voor kost en inwoning betaald. Als je je realiseert wat er aan onderhoud, voeding en medische kosten opgehoest moet worden snap je ook waarom er een bijdrage gevraagd wordt. Ook genereert het een aantal arbeidsplaatsen voor de lokale bevolking en in veel gevallen zit er ook voor de school gaande kinderen een educatief karakter aan. Bewustwording van flora en fauna voor de (lokale) schoolklassen. In de meeste gevallen krijgen de Wildlife Centra geen subsidie van de (lokale) overheid en moeten het hebben van donaties, giften, acties en (betalende) vrijwilligers. Kijk eens op de site van Orangutan Rescue (www.orangutanrescue.nl) naar de financiële jaaroverzichten. Kan je zien wat er aan geld binnenkomt en hoe en waaraan het uitgegeven wordt….!!! Je opmerking van geen liggende gelden begrijp ik maar als je het graag zou willen kan je je ook laten sponsoren door familie en bekenden…

 11. Rumor zegt op

  Wat een fantastisch werk doe je! Nooit gedacht dat er zo’n enorme handel in wilde dieren zou zijn die over de hele wereld strekt. Wat moet een mens met een krokodil thuis?

 12. Esther zegt op

  Petje af, geweldig wat Rowena en de vrijwilligers allemaal voor de dieren doen.
  Ga zo door.

 13. Esther zegt op

  Lieve Rowena,
  Super om te lezen hoe je je inzet. Respect voor elk levend wezen is een ding. Daar zoveel van je tijd voor inzetten is zeer bewonderenswaardig. Want uiteindelijk: action speaks louder than words!

 14. Edelweiss zegt op

  Wat mooi om te lezen! Ook dat je elke keer voldaan en tevreden terugkeert… Op naar de volgende uitdaging! Vindt het erg moedig van je en ben ook erg trots op jou dat je je zo inzet! Topper

 15. Amber zegt op

  Met veel belangstelling en bewondering voor jou volg ik je op Facebook Rowena. Fantastisch wat jij voor deze dieren en de natuur kunt betekenen. Wil je ook nog een keer laten weten wat ik en wellicht andere belangstellenden kunnen betekenen wanneer vrijwilligen niet mogelijk is? Hartelijke groeten…

  • Rowena Goes Ape zegt op

   Hallo Amber!
   Ontzettend bedankt voor je reactie! Je zou me ontzettend helpen met een financiele bijdrage. Nog mooier zou zijn door het organiseren van kleinschalige acties in jouw omgeving om fondsen te werven want dat helpt tevens de ‘awareness’ te vergroten. Dat is zo belangrijk! Zo organiseer ik dit najaar voor de 2e keer een erwtensoep actie op mijn werk en organiseer ik thuis ook ludieke acties waarbij ik mensen om een kleine bijdragen vraag.
   Op die manier heb ik eerder dit jaar extra geld meegenomen naar Tasikoki in Sulawesi voor betere verblijven voor de Orang Oetans. Naast de bijdragen die Rescue Centers aan vrijwilligers vragen – dat is hun manier van fundraising en niets daar van verdwijnt in de verkeerde zakken – probeer ik via zulke acties nog meer geld voor ze in te zamelen.
   Door ook zelf een paar weken in verschillende Rescue Centers te werken en daar over te bloggen en posten probeer ik de mensen en bedrijven die mij steunen uit eerste hand iets mee te geven over de specifieke problematiek van elk Center en wat er ‘on the ground’ in zo’n Center afspeelt. Dat vind ik zelf veel waardevoller en bevredigender dan geld te over te maken aan grote(re) organisaties zonder eigenlijk te weten wat er precies met je bijdrage gebeurt.
   Binnenkort heb ik voorts een paar try-outs op lagere en middelbare scholen om te proberen ook mijn educatieve steentje bij te dragen. Als je acties zou willen opzetten kan ik je natuurlijk voorzien van materiaal en waar mijn agenda dat toelaat schuif ik natuurlijk graag aan! Tenslotte; ik heb de Stichting Rowena Goes Ape opgericht juist om transparant alle financien te verantwoorden. Bijdragen kun je storten op IBAN NL16 TRIO 0390 4173 78 Bij de Triodos Bank tnv Stichting Rowena Goes Ape.

 16. Jennifer zegt op

  Petje af Rowena!!! Diepe buiging hoe
  jij je inzet voor dieren!! Graag draag ik mijn steentje bij door je te promoten as. 15 nov op de spirituele lifestyle beurs waar ik dan werk! Heb je flyers, poster graag zamel ik met mijn collega’s geld in zodat dit via jou een mooie bestemming krijgt!! En mensen jou eventueel gaan steunen!
  Samen kunnen we een verschil maken en de mens bewuster krijgen zodat de wereld een betere toekomst heeft!! ;-))

 17. wim van de meerendonk zegt op

  Ik heb ook bij tasikoki als vrijwilliger gewerkt, me 5 weken het schompes gewerkt, betaald, en ontzetten genoten van 1) werken met de lokale staf die ontzettend lief en gepasioneerd zijn 2) de dieren, waar je na verloop van tijd een band mee opbouwt; 3) echt contact maken met de lokale bevolking, inzicht krijgen in hun manier van leven en snappen wat de problematiek echt is, en niet als een verwende westerse toerist rondreizen en maar oordelen; 4) de inzet van alle vrijwilligers met wie ik nog regelmatig contact heb; 5) inmiddels werkzaam voor de stichting die tasikoki deels ook ondersteunt, hoewel het altijd ploeteren is om iets echt te kunnen bijdragen, maar wat ik er graag voor overheb etc.

  Ik kan het iedereen aanraden om er een tijdje je vakantie door te brengen. Het verandert je kijk op het leven, je kijk op jezelf, en het enige wat je mee hoeft te brengen is twee handen en een positieve insteek. Je zult het nooit vergeten.

 18. Marcello zegt op

  Rowena,

  ga zo door!

  De aandacht voor deze exoten is nihil en moet echt jn de mainstream komen!

  Succes,

  ❤️❤️
  Jade & Jolanda & Marcello
  HomeBaliHome B&B & villa
  http://www.homebalihome.com

 19. Ashley zegt op

  Super leuk om dit te lezen Rowena, ik had natuurlijk al veel van je verhalen gehoord en heb een mooi filmpje van al die geweldige foto’s mogen maken voor jou! Keep up the good work, echt bewondering voor jou en zo mooi op te zien dat jij er ook erg van geniet om er mee bezig te zijn en om dr over te praten.. Je kunt haast niet wachten om weer iets voor alle dieren te betekenen!

 20. MoniqueS zegt op

  Je passie is bewonderenswaardig! Ik wil en zal je altijd steunen hierin en blijf ajb je fantastische verhalen met iedereen delen.

  Keep up the good work http://www.rowenagoesape.nl / http://www.facebook.com/rowenagoesape

  :-))

 21. Rowena goes ape zegt op

  Jennifer, wat een geweldig initiatief! Ik ga meteen aan de slag!

 22. Wendy zegt op

  wAt een goed werk

 23. Peter zegt op

  Bijzonder om te zien hoe jij van idee tot uitvoering hebt weten te realiseren om hulp te bieden aan dieren in deze schrijnende omstandigheden.
  Ga zo door en alvast succes in Cambodja gewenst!

 24. Rowena Goes Ape zegt op

  Hallo Amber!
  Ontzettend bedankt voor je reactie! Je zou me fantastisch helpen met een financiele bijdrage. Nog mooier zou zijn door het organiseren van kleinschalige acties in jouw omgeving om fondsen te werven want dat helpt tevens de ‘awareness’ te vergroten. Dat is zo belangrijk! Zo organiseer ik dit najaar voor de 2e keer een erwtensoep actie op mijn werk en organiseer ik thuis ook ludieke acties waarbij ik mensen om een kleine bijdrage vraag.
  Op die manier heb ik eerder dit jaar extra geld mee kunnen nemen naar Tasikoki in Sulawesi voor betere verblijven voor de Orang Oetans. Naast de bijdragen die Rescue Centers aan vrijwilligers vragen – dat is hun manier van fundraising en niets daar van verdwijnt in de verkeerde zakken – probeer ik via zulke acties nog meer geld voor ze in te zamelen.
  Door ook zelf een paar weken in verschillende Rescue Centers te werken en daar over te bloggen en posten probeer ik de mensen en bedrijven die mij steunen uit eerste hand iets mee te geven over de specifieke problematiek van elk Center en wat er ‘on the ground’ in zo’n Center afspeelt. Dat vind ik zelf veel waardevoller en bevredigender dan geld te over te maken aan grote(re) organisaties zonder eigenlijk te weten wat er precies met je bijdrage gebeurt.
  Binnenkort heb ik voorts een paar try-outs op lagere en middelbare scholen om te proberen ook mijn educatieve steentje bij te dragen. Als je acties zou willen opzetten kan ik je natuurlijk voorzien van materiaal en waar mijn agenda dat toelaat schuif ik natuurlijk graag aan! Tenslotte; ik heb de Stichting Rowena Goes Ape opgericht juist om transparant alle financien te verantwoorden. Bijdragen kun je storten op IBAN NL16 TRIO 0390 4173 78 Bij de Triodos Bank tnv Stichting Rowena Goes Ape.

 25. Winnie zegt op

  Recht vanuit het hart geschreven verhaal echter zonder overdreven sentimenteel gedoe. Met heel veel plezier gelezen en hierdoor veel meer begrip gekregen voor de situatie daar. Alle lof voor Rowena en ik hoop dat er nog meer van zulke projecten zullen gaan volgen!!!

 26. Lies Bakkenes zegt op

  Ro ik heb met bewondering je artikel gelezen zo blij dat er mensen zijn net zoals jij die dit allemaal willen doen , ik doe het jullie niet na en hou de motto vast EEN BETERE WERELD VOOR DIER EN NATUUR ❤️

 27. Barbara zegt op

  Hoi, Wat ik wel hoop is dat er vanuit (die landen) de overheid zich ook hard gaat maken om de mensen voor te lichten over bijvoorbeeld die galindustriee en over wat het met apen doet als je deze thuis wilt houden. In de tussenliggende periode is het dan wel Super (nodig ook) dat jij en andere vrijwiligers zich inzetten om deze dieren te helpen. Echt super dat je al die tijd en energie telkens weer kunt opbrengen!!!

 28. Didier S zegt op

  Prachtig dit. Ik kijk al uit naar je verslag van de berenopvang in Cambodia volgend jaar. ik had werkelijk geen idee van die berengal boerderijen. Een enkele beer in een circus is al erg genoeg maar dit slaat alles. Hoe kan ik je ondersteunen?

 29. Ingeborg zegt op

  Supertof verhaal!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website