Thailand is op het gebied van ziektekosten geen verdragsland van Nederland. Dit houdt in dat u bij emigratie naar of een langdurig verblijf in Thailand geen recht meer heeft op de Nederlandse basisverzekering. U zult dus zelf op zoek moeten gaan naar een goede ziektekostenverzekering.

Allereerst is het hierbij van belang het Nederlandse systeem te vergeten. In het Nederlands systeem is het wettelijk voorgeschreven dat iedere ingezetene van Nederland moet betalen voor de basisverzekering. Dat betekent enerzijds dat de Nederlandse zorgverzekeraars een acceptatieplicht hebben, anderzijds dat de basispremies voor jong en oud gelijk zijn. In Thailand is hier geen sprake van, hier geldt meer het Amerikaanse systeem. De maatschappijen kunnen dus wel weigeren en de premies stijgen bij het ouder worden.

Voor iedereen die aan het zoeken c.q. zich aan het oriënteren is, wat algemene uitleg en aandachtspunten.

Soorten verzekeringen

In Thailand zijn er twee soorten verzekeringen verkrijgbaar:

 • Verzekeringen die vrijwel alles voor 100% dekken.
 • De zogenaamde gelimiteerde verzekeringen.

In het laatste geval staat er op alles een limiet en bestaat dus altijd de kans dat er alsnog zelf bijbetaald moet worden.

Levenslang verlengen van de verzekering

Er zijn verzekeringen die gegarandeerd levenslang vernieuwbaar zijn (en dus niet eenzijdig door de maatschappij kunnen worden opgezegd), maar er zijn er ook die eindigen als een bepaalde leeftijd is bereikt. En die laatste soort is ongewenst als u voorgoed in Thailand wil blijven.

Ondanks deze levenslange vernieuwbaarheid, behouden sommige maatschappijen zich het recht voor om op individuele basis de premie aan te passen als u een duur jaar achter de rug heeft. Dit is een soort bonus/malus systeem zoals we dat kennen van autoverzekeringen. Maar met één groot verschil: de malus die u hier kunt krijgen is i.h.a. levenslang. Er zijn gelukkig ook maatschappijen die niet op individuele basis de premie kunnen aanpassen.

Inpatient en outpatient

Inpatient (hospitalisation only) wil zeggen dat er sprake is van een ziekenhuisopname. Alleen voor inpatient verzekeren houdt derhalve in dat de gewone doktersbezoeken en de daarbij voorgeschreven medicijnen door uzelf betaald moeten worden. De meeste mensen kiezen ervoor om alleen inpatient te verzekeren aangezien outpatient hier relatief goedkoop is en daardoor makkelijk zelf te betalen.

Daarnaast kennen de ziekenhuisartsen dit systeem en zorgen ze er al snel voor dat het inpatient wordt zodra er iets gedaan moet worden wat duurder is. Ook hanteert iedere maatschappij een andere definitie voor inpatient, er hoeft bijvoorbeeld lang niet altijd sprake te zijn van een overnachting, soms is het al voldoende als u voor korte duur een bed wordt toegewezen of als u minimaal X uur in het ziekenhuis bent.

Pre-exsisting conditions

Reeds bestaande aandoeningen kunnen worden uitgesloten bij het aangaan van een verzekering. De ene maatschappij is hier heel streng in, de andere is weer soepeler en accepteert deze alsnog.

Medisch onderzoek

Voor vrijwel alle maatschappijen geldt dat een medisch onderzoek verplicht is boven de 60 jarige leeftijd. Bij de ene maatschappij is dat heel uitgebreid, bij de andere vrij beperkt.

Eigen risico

Bij een aantal maatschappijen bestaat de mogelijkheid een eigen risico te nemen en hierdoor de premie lager te maken. Dit kan interessant zijn mits de “terugverdientijd” niet te lang is. Let dan echter goed op of dit eigen risico per jaar of per ziekte/ongeval geldt. Een wezenlijk verschil.

Thaise of westerse maatschappijen?

In principe bieden zowel Thaise als Europese maatschappijen goede pakketten aan. Wat de beste keuze is, hangt volledig af van uw persoonlijke situatie zoals leeftijd, gezinssamenstelling en gezondheid.

Wachttijden?

Bij sommige maatschappijen bent u verzekerd vanaf dag 1. Andere maatschappijen daarentegen hanteren weer wachttijden van 30 dagen voor alle ziekten en werken vaak met een standaard lijst met ernstiger aandoeningen waarvoor een wachttijd van 180 dagen kan gelden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kanker, hernia etc.

Ook is het niet ongebruikelijk dat boven een bepaalde leeftijd zaken als staar standaard zijn uitgesloten.

Rechtstreeks naar een maatschappij of via een broker/verzekeringsagent?

Vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen hebben eigen kantoren in de grotere steden, waar u ongetwijfeld ook uit één of meer brokers kunt kiezen. Kiezen voor een broker is verstandig omdat:

a. Het qua tarief niets uitmaakt.

b. Een medewerker van de maatschappij handelt in het belang van de maatschappij, terwijl een broker in uw belang handelt.

c. Een broker kan kiezen uit een breed pakket van verschillende maatschappijen en biedt derhalve meer keuze.

d. Een broker een objectiever beeld heeft van de verschillende maatschappijen als het erop aan komt (dus als er betaald moet worden).

e. U hoeft niet bang te zijn dat een broker zich laat leiden door de hoogte van de commissie die hij ontvangt, die is bij alle maatschappijen nagenoeg gelijk.

Moet ik zelf voorschieten als ik in het ziekenhuis terecht kom?

Dat hangt ervan af. De Thaise maatschappijen werken i.h.a. met ziekenhuizen waar ze een contract mee hebben. Dat zijn er meestal veel, zodat er altijd een ziekenhuis van uw keuze, al dan niet in uw omgeving, bij zit. Gaat u daarheen en er wordt voldaan aan de voorwaarden, dan hoeft u niet voor te schieten. De meeste Europese maatschappijen geven u volledig de vrijheid in de keuze van het ziekenhuis en gaan rechtstreeks betalen als het duurder wordt (bijvoorbeeld langer dan 24 uur opgenomen).

Voor outpatient (het gewone doktersbezoek en medicijnen) zult u vrijwel altijd eerst zelf moeten betalen en daarna declareren bij de maatschappij.

Is er een uiterste leeftijdsgrens waarop kan worden ingestapt?

In principe niet. Hoe jonger, hoe meer keuze. Boven de 70 jaar kan het in principe nog steeds, maar dan wordt het risico op niet geaccepteerd worden zeer realistisch als er al gezondheidsklachten zijn.

Geeft een ziektekostenverzekering ook dekking in het buitenland?

Als u vooraf al weet dat u veel reist of bijvoorbeeld twee keer per jaar naar Nederland gaat, geef dit dan vooraf aan. Sommige maatschappijen geven volledige dekking in het buitenland, andere een beperkte.

Kan ik niet beter in Nederland verzekerd blijven?

Ja, het Nederlands systeem is namelijk vrijwel perfect. Maar helaas is dit niet altijd mogelijk. In principe geldt dat zodra u uitgeschreven bent uit Nederland, u niet meer via de basisverzekering verzekerd kunt zijn. Dit geldt ook als u nog wel bent ingeschreven in Nederland maar het grootste gedeelte van het jaar feitelijk in Thailand woont. Vraag bij twijfel goed na bij uw Nederlandse ziektekostenverzekeraar of u nog wel recht heeft op de basisverzekering.

Wordt de verzekering duurder bij het ouder worden?

Ja. Let hier ook goed op. De ene verzekering blijft op hoge leeftijd nog heel betaalbaar, terwijl bij anderen de premies echt torenhoog worden.

Moet ik de voorwaarden lezen?

Zeker doen. Geen leuke materie maar o zo belangrijk. Wij kunnen u de belangrijkste kenmerken vertellen, maar het is onmogelijk om alle details te bespreken terwijl er mogelijk wel een voorwaarde in staat die voor vrijwel niemand maar juist voor u wel van belang is.

Het belang van het eerlijk invullen van het aanvraagformulier?

Voor alle ziektekostenverzekeringen moet een aanvraagformulier worden ingevuld. Een medische vragenlijst maakt hiervan deel uit. Wij krijgen vaak de vraag of het niet verstandiger is om iets maar niet te vermelden op de vragenlijst. Wees echter altijd eerlijk! Het is veiliger om op de polis een uitsluiting te hebben dan een paar jaar later ineens uit de verzekering te worden gezet omdat het aanvraagformulier niet waarheidsgetrouw is ingevuld.

Wat voor u de beste optie is, hangt volledig af van uw persoonlijke omstandigheden. Een goede ziektekostenverzekering is altijd maatwerk. Voor een vrijblijvend advies kunt u, ongeacht uw woonplaats, altijd contact met ons opnemen. Onze gegevens vindt u als u op de banner op deze website klikt.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

46 reacties op “Ziektekostenverzekeringen in Thailand”

 1. dushetis zegt op

  eigenlijk net zo als in NL de particuliere verzkrg was voordat het huidige systeem is ingevoerd. Maar met nog meer mogelijkheden, inkl. uitsluitingen en beperktere keuze van pakket. En omdat je je op oudere senioren richt: een groot deel van hen zal dat systeem dus nog kennen. Zodra ik 50 werd meteen zoveel % erbij… Waarom noem je het dan Amerikaans?
  Maar verder waardering voor je sponsorship en voorlichting op deze wijze, die zeker een flink deel van de NL en BE-expats zal bereiken. En die zeker objektief genoemd mag worden en niet enkel reklame.

  • Matthieu AA Hua Hin zegt op

   Hallo Dushetis,
   Met dank voor de waardering.
   Amerikaans om de 2 volgende redenen:
   -Vrijwel iedereen kent het Amerikaanse (USA) systeem terwijl waarschijnlijk niet iedereen op de hoogte (meer) is van hoe het voorheen in Nederland was geregeld.
   -In het verleden zat je in NL in het ziekenfonds tot je een bepaalde inkomensgrens overschreed of zelfstandige werd. Moest je van het ziekenfonds naar particulier en er was sprake van een reeds bestaande ernstige aandoening, dan kon de particuliere zorgverzekeraar je weigeren. Hiervoor was er een soort vangnetverzekering (de naam hiervan ben ik even kwijt). Deze was duurder, maar niemand viel tussen de wal en het schip vanwege reeds bestaande aandoeningen. In de USA (en helaas hier in Thailand) kan dat wel gebeuren.

 2. Bert Gringhuis zegt op

  Geeft een ziektekostenverzekering ook dekking in het buitenland?
  Als u vooraf al weet dat u veel reist of bijvoorbeeld twee keer per jaar naar Nederland gaat, geef dit dan vooraf aan. Sommige maatschappijen geven volledige dekking in het buitenland, andere een beperkte.
  COMMENTAAR: als je zeker weet, dat je twee maal per jaar naar Nederland gaati shet verstandig om je helemaal niet te laten uitschrijven, maar feitelijk in Nederland blijhft wonen. Probleem opgelost!

  Kan ik niet beter in Nederland verzekerd blijven?
  Ja, het Nederlands systeem is namelijk vrijwel perfect. Vraag bij twijfel goed na bij uw Nederlandse ziektekostenverzekeraar of u nog wel recht heeft op de basisverzekering.
  COMMENTAAR: Bij enkele verzekeraars is het mogelijk om de “gewone” polis om te zetten in een zgn. Buitenlandpolis. Het geldt alleen voor bestaande klanten, zo heb ik een uitstekende verzekering bij Unive, wel veel geld, maar daar staat tegenover, dat de inkomensafhankelijke bijdrage vervalt.

  • Bert Gringhuis zegt op

   Bij de eerste vraag hoort nog wat: als je een Thaise verzekering hebt en daarmee denkt gedekt te zijn tegen medische kosten in Nederland, kon je wel eens bedrogen uitkomen. Een NL verzekeraar vergoedt nooit meer dan de kosten zoals die in Nederland gemaakt zouden zijn. Omgekeerd is ongetwijfeld ook waar, de Thaise verzekeraar zal de medische kosten op basis van in Thailand geldende tarieven vergoeden.

   • Matthieu AA Hua Hin zegt op

    Hallo Bert,
    In Nederland ingeschreven blijven is niet voor iedereen wenselijk en ook is het lang niet voor iedereen mogelijk om een buitenlandpolis bij een NL zorgverzekeraar af te sluiten. Los van de kosten, die dan toch i.h.a. hoger zijn.

    Wat je in de tweede reactie schrijft klopt als een bus. Een verzekering van een Thaise maatschappij die echt op de Thaise markt is gericht, zal (als de limieten hoog genoeg zijn) in de regel veilig zijn voor Thailand. Ondanks het feit dat veel van deze pakketten werelddekking bieden, is het aanneembaar dat als je op reis een ernstig probleem krijgt, deze verzekering in een duur land onvoldoende dekking biedt.
    Heb je zo’n verzekering, dan is als aanvulling hierop een goede reisverzekering met repatriering absolute noodzaak.

 3. Dutch zegt op

  Toen het nieuwe zorgverzekeringsstelsel per 1-1-06 van start ging werd een relatief grote groep van reeds in een niet-verdragsland wonenden 60 plussers, groot onrecht aangedaan.
  Ik zelf behoor tot deze vergeten groep waarvan er zeker zullen zijn die straks in grote financiele problemen gaan komen.Het is namelijk zelden als je een bejaarde leeftijd zonder slag of stoot (lees:mankementen)kan bereiken.
  Ik heb me inmiddels redelijk kunnen verzekeren (in UK),maar vind de houding van de verzekeringsmaatschappijen-in mijn geval De Amersfoortse-zeer laakbaar en de houding van de politiek,die toch e.e.a. heeft goedgekeurd,amateuristisch.

  • Matthieu AA Hua Hin zegt op

   Hallo Dutch,
   Dit was inderdaad een minder prettige manier van mensen voor een voldongen feit stellen. De Amersfoortse en alle andere maatschappijen voerden echter een overheidsbesluit uit waar ze zelf niets aan konden veranderen. Niet laakbaar dus.

 4. jansen ludo zegt op

  dat kan toch geen probleem zijn,een keertje naar nedeland of belgie.en je bent zeker met alles in orde.je domicile adres kan je altijd wel ergens kwijt voor een prikje.

  een bijkomende terug naar huisbijstandsverzekering is natuurlijk nodig.
  europ assistance is super goed heb ik gehoord.

  • hans zegt op

   nou bezorg me dan maar is een adres heb die nodig met mijn medisch verleden

   • hans zegt op

    Ik vrees dat ik geen ziektekostenverzekering kan afsluiten in thailand, heb je een adres in nederland heb je gewoon de basisverzekering in ieder geval.

 5. ThailandGanger zegt op

  Prachtig om te lezen. Maar ik mis iets namelijk, een overzicht willen zien van prijzen. Nu weet ik dat dit allemaal gebonden is aan leeftijd en huidige staat van de gezondheid, maar is er geen globale indicatie mogelijk zodat we weten waarover we praten. InPatient outpatient, bedragen per jaar van de grootste verzekeringsmaatschappijen die er zijn? Over welke globale bedragen praten we bij instap vanaf 50,60 70 jarige leeftijd? Waar moet je ongeveer aan denken?

 6. jay zegt op

  ja eens met thailandganger om het verhaal compleet te maken mis ik idd wat globale bedragen van goede verzekeringsmaatschappijen

  • Matthieu AA Hua Hin zegt op

   Hallo Thailandganger en Jay:
   Een overzicht van de 10 maatschappijen waar we het meest mee werken, kun je zo bij ons opvragen via huahinaa@hotmail.com. Dat is een vrij uitgebreid exel-bestand dat premies en dekkingen bevat en dit is door de omvang een beetje moeilijk op thailandblog te plaatsen.

   Maar ter indicatie zal ik een voorbeeld geven van de verzekering die ik zelf heb. Dit is een verzekering met een maiximale dekking van 30,000,000 baht per jaar en die vrijwel alles voor 100 % dekt. Ik heb alleen inpatient.
   Tot en met 65 jaar betaal ik 44,900 baht per jaar.
   66-70: 58,000 baht
   over 71: 75,500 baht.
   Dit zijn de premies van 2011.
   Op mijn leeftijd (48) kan ik zeker goedkoper terecht voor een verzekering die ook vrijwel alles voor 100 % dekt. Toch heb ik ervoor gekozen om nu wat meer te betalen, maar alvast zonder uitsluitingen een verzekering te hebben die ook op hogere leeftijd zeer betaalbaar blijft.

   Bij instappen op 70 jarige leeftijd worden de mogelijkheden beperkter. Van de reeds genoemde 10 maatschappijen waar we het meest mee werken, zijn er dan nog maar 3 mogelijkheden over. Voor de beste optie betaal je bij instappen op 70 jarige leeftijd 82,500 per jaar.

   Hopelijk geeft dit een indicatie, maar voor het beste advies kun je het beste een mailtje sturen met de volgende gegevens:
   -Eigen eeftijd,
   -Leeftijden en nationaliteit overige gezinsleden indien verzekering hiervoor ook gewenst is (sommige maatschappijen hebben een familieplan of bieden korting als meerdere gezinsleden zich verzekeren),
   -Reisgedrag (globaal per jaar hoe vaak, hoe lang per keer, naar welke landen)
   -Zijn er eventueel reeds bestaande aandoeningen.

   Zodra we dat weten, kunnen we zo de beste optie voorleggen. Kost niets, altijd op maat.

   • hans zegt op

    Hallo,

    waarschijnlijk zul je vroeger in nederland ook wel hypotheken afgesloten hebben.

    Hoe zit dat in thailand.

    Kennis van mij heeft huis gebouwd op zijn vriendin grondstuk en kwaam een 5000 euro te kort op een huis van 30.000 euro.

    Zijn viendin heeft een duits nabestaande uitkering van 900 euro per maand en zelf heeft hij aow en pensioen.

    Hij zei dat ze geen hypotheek konden afsluiten voor dat bedrag, bank wilde geen lening verstrekken.

    Kan me dat in nederlands denken niet begrijpen.

    • Matthieu AA Hua Hin zegt op

     Sorry, maar met hypotheken heb ik geen ervaring

    • Menan zegt op

     Even sparen met een dubbel inkomen is dat geen optie? Dit moet toch eenvoudig op te lossen zijn, lijkt mij. NAW 900 + AOW + Pensioen. Ik begrijp dit echt niet.

     • hans zegt op

      Hoi Menan, ik had het idee dat zij bewust zei dat ze geen hypotheek kon krijgen, wilde dit checken op dit blog, snappie

 7. Frans zegt op

  Matthieu,

  Ik heb al kontakt met jou hierover gehad, dank voor de informatie, maar ik wil toch nog even reageren.

  Dit is voor het eerst dat ik duidelijkheid krijgt van een persoon over zorgverzekeringen en wat de kosten zijn.
  Ik weet als het zover is, waar ik mij tot kan wenden.

  Thanks

 8. Henk V zegt op

  Ik woon sinds enkele maanden in Thailand en mijn ziektekosten verzekering (groene land achmea) dekte dit niet, je mag daar een half jaar per kalenderjaar in het buitenland zijn. Toen ben ik op internet gaan zoeken en ben nu verzekerd bij de ONVZ, met een soort buitenland verzekering waar ik dus onbeperkt mee in Thailand mag verblijven en goed verzekerd ben voor € 250 per maand samen met mijn vrouw. Ze hebben zelfs mijn adres in Thailand als hoofdadres en ik dus hun post ook hier krijg.

  M vr gr

  Henk.

 9. coulier patrick zegt op

  Beste Henk,

  Zou u mij eens de website van die ONVZ verzekering willen mededelen?

  dank bij voorbaat

  Patrick

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Patrick: in het vervolg zelf even googelen. http://www.onvz.nl/zorg.htm?ch=def

   • Matthieu AA Hua Hin zegt op

    Wij hebben inmiddels geprobeerd agent te worden voor ONVZ maar dat is niet gelukt omdat wij als Thaise broker niet in Nederland geregistreerd staan, en dat is een voorwaarde.
    Inmiddels heeft een lezer van Thailandblog het rechtstreeks geprobeerd, daaruit bleek dat de buitenlanpolis van ONVZ momenteel alleen beschikbaar is voor mensen die nog in Nederland staan ingeschreven.

    • Matthieu AA Hua Hin zegt op

     Maar indien afgesloten voor emigratie kan de ONVZ buitenlandpolis wel worden gecontinueerd nadat men zich uitschrijft.

 10. Leo zegt op

  Zou wel eens een goede verzekering willen afsluiten voor mijn Thaise vriendin,
  Heb zo’n 3 jaar geleden bij AIA een dure verzekering afgesloten ,vorig jaar toen ze moest worden geopereerd werd er gezegd ,geen probleem …gewoon je kaart laten zien in het ziekenhuis…maar na de operatie kwam de ellende…we moesten eerst zelf alles betalen…..daarna veel heen en weer gebeld met onze verzekeringsagent en werd het 50% voor onze rekening…….dit noem ik geen verzekering! Ik wil weg bij de AIA gewoon waardeloos!

 11. Matthieu AA Hua Hin zegt op

  Hallo Leo,
  Ook voor personen met de Thaise nationaliteit zijn er prima ziektekostenverzekeringen. Is het mogelijk me via huahinaa@hotmail.com haar leeftijd door te geven?
  Dan zal ik een paar voorstellen (varierend van gelimiteerd en goedkoop tot uitgebreid en dus duurder) jouw kant op doen komen.

 12. Jo Beerkens zegt op

  Hallo Matthieu,

  Sinds 4 jaren overwinteren mijn vrouw en ik in Thailand. Over ruim een jaar wordt ik 65 en zijn we van plan ons daar definitief te vestigen. Ik krijg dan AOW en aanvullend pensioen.
  Nu vroeg ik me af of het wel of niet verstandig is om ons in Nederland uit te laten schrijven en zo ja, wat dat voor gevolgen dat heeft voor onze inkomenssituatie, met name in termen van bruto-netto. In NL kan ik daar geen helder en vooral eenduidig antwoord op vinden.
  Kun jij ons daar bij helpen? Indien daaraan consult kosten zijn verbonden hoor ik het wel.

  • Pim zegt op

   Dag Jo.
   Ik heb mijn accountant in Nl tot mijn zaakgelastigde gemaakt in NL.
   Daar ik plots op het vliegtuig ben gestapt en nooit meer ben teruggekomen heeft deze alles perfect voor mij geregeld in NL,
   Hier heb ik ook nu nog veel profijt van en kan ik veel mensen aanraden .
   Juist als ik zie hoe sommige mensen achteraf grote problemen met de Nederlandse overheid hebben .
   Als je interesse hebt geef ik hierbij toestemming aan Khun Peter mijn account aan je bekend te maken .
   Ik wens jullie veel geluk in de toekomst .

  • william zegt op

   Beste Jo,
   Ook ik heb dit overwogen. Ik ben 68 woon al een paar jaar (1 jaar vakantievisum via consulaat Amsterdam) en wilde het naatje van de kous weten welke konsekwenties (bruto-netto) dit zou hebben. Ik ben alleenstaande en woon met een thaise vriendin samen. Ik geniet ABP pensioen en AOW. Van de ABP wordt loonheffing en ziekenfonds (CZ) ingehouden. Omdat van de AOW geen loonheffing wordt ingehouden moet ik nog een behoorlijke naheffing betalen omdat beide inkomens bij elkaar worden opgeteld. Ik ben naar het belastingkantoor in mijn woonplaats gegaan en kreeg daar alle informatie. Bij emigratie blijft de loonheffing ingehouden omdat het pensioen van de ABP een inkomen is, voortkomende uit een dienstbetrekking. De naheffing vervalt. Je gaat uit het ziekenfonds en moet dus in Thailand een nieuwe verzekering afsluiten, wat niet eenvoudig is. CZ biedt via een speciale zorgpolis voor Nederlanders die in het buitenland wonen een extra verzekering. Je moet dan wel bij CZ verzekerd zijn.. Dus het is een afweging en keuze maken. Voor bijna iedereen valt dit weer anders uit i.v.m. de verschillende pensioen- en uitkeringenregelingen.
   Advies: info (mondeling) bij de plaatselijke belastingdienst en je bent op de hoogte.
   Succes

   • hans zegt op

    Heb je problemen met je gezondheid, kun je het bij CZ ook wel schudden om daar een betaalbare verzekering te krijgen. Wat betreft het bruto netto verhaal maakt het gewoon niks uit, je uitkering blijft in thailand belast, dat heeft met naheffing niks te maken.

    Normaliter word er van je uitkering de bedragen ingehouden die je ook gewoon normaal zou betalen, dat is dan de voorheffing per maand.

    De belastingdienst maakt gewoon simpelweg een rekensommetje, word er te weinig ingehouden, krijg je een naheffing, word er te veel ingehouden, krijg je later het geld terug als je aangifte doet. Dit alles op jaarbasis.

    Wil je verzekerd blijven voor de ziektekosten in nederland heb je een adres in nederland nodig.

    • Matthieu AA Hua Hin zegt op

     Alleen een adres maar er niet wonen is feitelijk ook niet voldoende om in aanmerking te komen voor de basisverzekering.

 13. Matthieu AA Hua Hin zegt op

  Hallo Jo,
  Over belastingtechnische zaken doe ik liever geen uitspraken want dat is niet mijn vak. Vraag dit na bij het pensioenfonds, die moeten toch zeker een sluitende uitspraak kunnen doen en het verschil uit kunnen rekenen. Feit is wel dat als je voorgoed in Thailand gaat wonen, de Nederlandse basisverzekering in principe niet meer mogelijk is en er een andere oplossing gezocht zal moeten worden. De leeftijd is gunstig, dus stuur me svp een mail via info@verzekereninthailand.nl, dan kan ik meer informatie sturen.

 14. Jo Beerkens zegt op

  Bedankt voor de reacties. Ik zie echter ook nu tegengestelde berichten.
  Uit het antwoord van William lees ik dat er over AOW en Pensioen beide de normale loonheffing wordt gedaan en dat achteraf verrekening plaatsvindt via de Inkomstenbelasting (die toch niet meer en niet minder betekent dan het achteraf verrekenen, als er in de loop van het jaar te veel of te weinig loonheffing is gedaan).
  Waarschijnlijk bedoelt William dat dit de situatie is vóór emigratie, want wat hij beschrijft is de algemeen geldende Nederlandse fiscale situatie.
  Na emigratie zegt hij, dat er wel loonheffing wordt gedaan, maar dat geen naheffing wordt gedaan. Ik begrijp dus: wel loonheffing bij de maandelijkse uitkering van het pensioen, maar geen inkomstenbelasting (achteraf). Begrijp ik het zo goed William ?

 15. Esme zegt op

  Hallo ,

  ik had een vraagje, sinds 6 jaar wonen we in Thailand, en verzekerd bij een verzekering, Bupa en ikzelf bij NZI, nu moet ik dit jaar ( 45 -50 jaar), ineens 10.000 baht meer betalen dan de jaren voorheen ( plusm, 50.000 baht)
  Niets geclaimd en ook geen ziekenhuisopnames e,d,.
  Is dit een normale verhoging van een verzekeringsmaatschappij?

  Dank voor antwoord,

  Esme

  • André Vromans zegt op

   Dag Esmee,

   Ik heb e.e.a. eens even nagekeken en afhankelijk van het plan van Bupa gaat de premie zo’n 9.000 Baht omhoog (platinum plan) als je van 50 naar 51 jaar gaat. Bij NZI is dit bedrag zelfs nog hoger, bijna 9.000 Baht van 45 naar 46. Ook wanneer je van 50 naar 51 jarige leeftijd gaat krijg je weer met hetzelfde te maken, bij NZI is de verhoging dan zelfs 16.000 baht per jaar. Dit is dan nog zonder de jaarlijkse index verhoging.
   Ik ken geen enkele maatschappij in Thailand die deze stapsgewijze verhoging niet heeft.
   Zoals mijn collega Matthieu op dit blog waarschijnlijk al heeft geschreven kun je wellicht nergens op deze wereld een systeem vinden wat zo goed is als het Nederlandse systeem voor wat betreft ziektekosten al zijn er altijd verbeteringen vindbaar, maar over dat laatste gaat het hier niet.
   Voor wat betreft de verhogingen van de premies bij het ouder worden schrijft mijn collega het volgende;
   “Wordt de verzekering duurder bij het ouder worden?
   Ja. Let hier ook goed op. De ene verzekering blijft op hoge leeftijd nog heel betaalbaar, terwijl bij anderen de premies echt torenhoog worden.”
   Er zijn zeker goede en betaalbare oplossingen, zeker voor de door u aangehaalde leeftijdsgroep.
   Dit geldt overigens bij instappen voor leeftijden t/m 70 jaar al wordt aanname dan vaak wel moeilijker en is afhankelijk van het medische verleden.

 16. Esme zegt op

  Dank voor uw antwoord,

  Is het mogelijk om makkelijk te switchen van de ene verzekeringsmaatschappij naar de andere? Die relatief goedkoper is en goedkoop blijft, ondanks verhogingen.
  Nu moet ik dus voor mezelf rond de 61.000 baht betalen, ( 45-50 jr.)
  En als dat zo doorgaat, en geen claims of ziekenhuisopnames tot op heden ,ook in NL niet, is het bijna niet meer op te brengen na enkele jaren. Dan wordt je al ziek bij de gedachte dat je zoveel premie betaalt.;-)

  Ik hoor graag van u.

  Esme

 17. Marcus zegt op

  Wie heeft een advies mbt een economische ziektekosten verzekering in Thailand voor my 63 en vrouw 50?

  • @ Marcus, zie reactie van Andre: Stuur s.v.p. een email naar: huahinaa@hotmail.com met uw persoonlijke gegevens.

   • Reageren kan ook via http://www.verzekereninthailand.nl. Op deze site is meer informatie te vinden over ziektekostenverzekeringen.

 18. André Vromans zegt op

  Graag gedaan.

  Ja, het is zeer wel mogelijk om te switchen, zeker op uw leeftijd zijn er voldoende mogelijkheden.

  Stuur s.v.p. een email naar: huahinaa@hotmail.com met uw persoonlijke gegevens en uw reisgedrag en we komen bij u terug met uitgebreide info.

 19. jacob de nooijer zegt op

  is er in nederland een verzekering waar men op hoge leeftijd nog kan instappen ik had gehoord van oom verzekeringen in rijswijk maar die vragen 479 euro per maand.

  • Op hogere leeftijd instappen is mogelijk. Oom is een prima maatschappij maar inderdaad een relatief kostbare optie. Er zijn betere oplossingen. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via info@verzekereninthailand.nl.

 20. Monique zegt op

  Heeft iemand ervaring met verzekeren via Alliance?

 21. Willem van Doorn zegt op

  Ik, een gepensioeneerde alleenstaande Nederlander die permanent in Thailand verblijft wil een ziekteverzekering. Geef me uw e-mailadres. Stuur me een invulformulier toe en het adres van de keuringsarts. Hoogachtend, W. van Doorn.
  P.S. Ik zou op een BANNER moeten klikken, las ik in informatie over dit onderwerp. Kan niets vinden van wat een BANNER zou moeten zijn. Weet ook gewoon niet wat dat is. Dus geen andere informatie dan via gewoon mijn e-mailadres en het uwe, a.u.b.

 22. Willem van Doorn zegt op

  huahinaa@hotmail.com
  Dit mailadres zag ik ergens bovenstaand. Maar het is geen gewoon e-mailadres. Mijn Windows7 slaat zo wat op tilt en stelt mij allerlei vragen in de trant van: staat u dit toe en dat wel. Het adres zou onbetrouwbaar zijn suggereert dat operatingsysteem. Ook als ik alle risico’s neem, kom ik er niet door. Ik moet een gewoon e-mailadres hebben. Gewoon een waar een eerlijke maatschappij (of ‘brooker’) achter zit die niets te verbergen heeft.
  Met verschuldigde achting, W. van Doorn.

  • Beste Willem, dat emailadres is juist en kan je gebruiken.

 23. @Willem: ja kan ook info@verzekereninthailand.nl gebruiken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website