International Living heeft haar jaarlijkse wereldwijde pensioenindex voor 2022 bekendgemaakt. Panama heeft de nummer één plek ingenomen op de jaarlijkse Global Retirement Index voor 2022 als ‘s werelds veiligste, meest betaalbare en meest gastvrije land voor pensionado’s, met een gemiddelde score van 86,1 en Thailand scoort ook bijzonder goed.

Internationalliving.com heeft Thailand gerangschikt als de beste bestemming in Azië en de 11e beste ter wereld in haar wereldwijde pensioenindex voor 2022.

Costa Rica staat op de tweede plaats om zorgeloos te genieten van je pensioen, Mexico vindt je op de derde plaats, gevolgd door Portugal, Ecuador, Colombia, Frankrijk, Malta, Spanje en Uruguay.

Volgens International Living is Thailand nog steeds populair onder gepensioneerden van over de hele wereld, omdat het land niet alleen stranden en andere prachtige natuurlijke attracties biedt, maar ook betaalbare accomodaties en de vriendelijke lokale bevolking. Bangkok, Chiang Mai en Hua Hin zijn de top 3 Thaise steden onder gepensioneerden. Zowel buitenlanders met een gering als een ruim budget kunnen er leven en zelfs al vanaf 1.000 Amerikaanse dollars of ongeveer 33.000 baht per maand.

Thailand staat ook bekend om zijn betaalbare en hoogwaardige gezondheidszorg, een van de belangrijkste zaken die senioren zoeken na hun pensionering. Ook het aanvragen en verkrijgen van een visum voor lang verblijf gaat relatief gemakkelijk en snel gaat.

De samenstellers van de lijst laten weten dat de landen zijn gerangschikt op basis van de scores die worden gegeven in 10 categorieën, waaronder kosten van levensonderhoud, huisvesting, visumverstrekking en verblijf, ontwikkeling, gezondheidszorg, klimaat, speciale voordelen en bestuur.

International Living is een gedrukt en online magazine die uitgebreide informatie biedt over de beste plekken ter wereld, om te wonen, met pensioen te gaan, naar toe te reizen en te investeren.

38 reacties op “Thailand beste bestemming voor gepensioneerden in Azië”

 1. Ellis van de Laarschot zegt op

  Het is inderdaad goed te leven in Thailand voor de gepensioneerden.
  Ik mis wel een zin in uw artikel.
  Voor je jaarvisum, dat je elk jaar weer moet aanvragen, moet je wel 800.000 Baht op je bank hebben staan en elke 90 dagen moet je je op Imm. melden. Groeten uit het Amazing Thailand.

  • Yak zegt op

   Ik heb gisteren mijn NON O visa verlengt, er werd dit keer naar een bankboek gevraagd, heb ik niet en is ook niet nodig want ik heb een inkomen die ruim voldoet aan de THB 65.000 p/mnd verplichting, als bewijs heb ik dus de visum ondersteuningsbrief van de Nederlandse ambassade.
   In Thailand kan je je visum in Thailand verlengen, iets wat in bv Australië onmogelijk is, hier moet je eerst het land verlaten en buiten Australië kan je het weer aanvragen, een dure aangelegenheid (retourticket) en hopen dat het wordt goedgekeurd door de Imm. van Australië, daar heb ik slechte ervaring mee.
   Dus Thailand is wat mij betreft een stuk makkelijker en goedkoper dan menig ander land, het enige wat je extra moet doen dat is de 90 dagen check, maar dat kan ook via het internet en is makkelijk te doen, kost weinig tijd, tijd die je over hebt want de gepensioneerden hebben geen baan (meer) m.a.w tijd zat, dus dat geklaag over het visa beleid is volgens mij klagen om niets.
   Zorg dat je alles bij je hebt wat nodig is als je naar Imm. gaat voor verlenging en binnen 2 uur sta je weer buiten (Chiang Mai) en kan je weer doen en laten wat je wenst te doen.
   Je kan het jezelf zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt.
   Al die jaren dat ik hier nu ben is alles gewoon soepel en correct verlopen, ik heb tot nu toe geen klagen over de ambtenaren bij Imm. in Chiang Mai, je wordt er vriendelijk te woord gestaan en geholpen als je de juiste papieren kan overhandigen, velen hebben de verkeerde of te weinig gegevens en beginnen te klagen over de “slecht” behandeling, FOUT, het probleem begint bij de verkeerd gegeven informatie door de aanvrager.

 2. Ruud zegt op

  Ik heb mijn twijfels betreffende de organisatie en het onderzoek. Een pensionado is toch echt iemand die zich permanent vestigd in Thailand. Deze zal om voor een jaar visum in aanmerking te komen minimaal 800.00 THB ( €1.750 netto inkomsten per maand) moeten hebben. Om van 1000 USD rond te komen moet je dan op het platteland verblijven. Daar moet je ziektekosten verzekering dan nog vanaf. Ben je niet verzekerd dan kom je niet verder dan de voordeur van de geweldig goede gezondheids voorzieningen of er moet flink afgerekend worden. Bovendien zit Thailand niet meer te wachten op pesionados die maar 1000 USD per maand besteden. Wellicht doeld de organisatie op overwinteraars.

  • PEER zegt op

   Beste Ruud,
   Ik voel me op-en-top ‘n échte pensionado, maar toch verwissel ik Thailand elke 6 maanden voor de Europese zomer.
   Dát doe ik bijna 17 jaar en bevalt me goed. Bovendien betaal ik in Ned gewoon IB en neem er m’n zorgverzekering. Bovendien heb ik 3 reisverzekeringen vw de Thaise Corona-eisen. Dus verdeel m’n uitgaven tussen Thailand én Ned.
   Én kan niemand me ‘n pensionado-profiteur noemen.
   Welcome to Thailand én Nederland

   • herman zegt op

    Zo doe ik het ook ,6 maanden Thailand en 6 maanden Belgie best of 2 worlds en je blijft in orde met je sociale zekerheid en hoeft dus geen dure expatverzekering af te sluiten. Hoef ook geen 800.000Bht te parkeren op een thaise rekening daar mijn pensioen voldoet aan de eisen voor een retirment visa.Hoop dit nog vele jaren te kunnen doen.

  • Jacques zegt op

   Voor 1000 dollar per maand aan inkomsten kan je niet in Thailand verblijven. De toelatingseisen zijn vele malen hoger, zoals bekend mag worden geacht. 65,000.00 Thaise baht per maand (per jaar 800.000 Thaise baht op Thaise bankrekening) voor velen of voor de nieuwe OA visa gevallen al bijna 2800 euro netto per maand of een slordige 32.000 euro op een Thaise bankrekening.

   • Erik zegt op

    Jacques, en ook John Chiang Rai, het is inkomen en/of vermogen als je een verlenging wilt krijgen. Iemand die van vermogen leeft en een klein inkomen heeft, of een klein in Thailand belast inkomen, kan hier prima leven. Lees het visumdossier er eens op na, daar staat het allemaal in.

    • John Chiang Rai zegt op

     Beste Erik, Er wordt in het bovenstaande artikel niet over een vereist inkomen of benodigd vermogen gesproken.
     Zodra men dit vereiste inkomen of vermogen noemen zou,zou duidelijk worden dat alleen een bedrag van 1000USD (ca.870)waar men nu over schrijft,kant nog wal raakt.

     Men heeft het lauter en alleen,over de 1000USD (ca.870 Euro) waar een pensionado in Thailand van leven kan.
     Zelfs als je geheel vrij in het huis van je echtgenoot zou kunnen leven,blijven na een goede ziekenverzekering en minimale eigen wensen,hoogstens nog peanuts over, om deze sociale zekerheid te bieden, waarop ieder normaal denkende echtgenoot stilletjes rekent.
     Hetzij je hebt zulke mooie ogen,dat ze dit tot aan het einde van jou leven meemaakt.555

  • peter zegt op

   Beste Ruud,
   Een andere manier om in Thailand te verblijven is met een Thai Marriage Visa.
   Wanneer je 400.000.- baht op een thaise bank hebt staan is er geen inkomenseis.

   • Daniel VL zegt op

    En dat niet iedereen getrouwd is vergeet men? En als men getrouwd is meer onkosten heeft ook.

 3. Johnny BG zegt op

  Mooi nieuws voor de Boomers en zo te zien is er eigenlijk in het algemeen weinig reden tot klagen voor die groep die hier zit. Besef het geluk wat men heeft en een groot deel van de bevolking hier alleen maar als een droom kan zien.

  • Jacques zegt op

   U vergeet wel de nodige buitenlanders die het water aan de lippen staat door allerlei maatregelen welke hier plaatsvinden. De meesten weten zich nog wel te handhaven, maar voor hoelang nog en sommigen vinden het een eldorado. Goed te lezen dat het u financieel voor de wind gaat. Ik schat zo in dat u tot die laatste groep behoort en het is u gegund. Maar er zijn ook mensen die terecht klachten hebben en recht op klagen en dit zeker niet fijn vinden om te doen. Laat de mens in zijn waarde en blijf vooral genieten waar mogelijk. Overigens de bedragen van 1000 dollar, die er in genoemd worden, slaan nergens op. Vraag je toch af hoe er onderzocht wordt.

   • Johnny BG zegt op

    De tering naar de nering zetten is niet alleen voorbehouden aan de Thai. Zonder poen is Thailand geen fijn land maar dat was al bekend voordat het massatoerisme op gang kwam.
    Als een Thais gezin van 3 personen kan rondkomen van een gezinsinkomen van 30.000 baht per maand dan zou een AOW toch wel voldoende moeten zijn voor 1 persoon? Zo niet dan is creativiteit wel gewenst om het toch voor elkaar te krijgen.

    • TheoB zegt op

     Vergeet je dan niet de ziektekostenverzekering Johnny BG?

     De Thai kunnen minstens gebruik maken van de ’30 baht’ gezondheidszorg.
     Niet-Thai moeten voor een ziektekostenverzekering (met uitsluiting van alle bestaande aandoeningen) al gauw 400-500 Euro per maand neertellen.

     Maar inderdaad, Thailand is het paradijs van en voor de (heel) rijke Thai en de roze bril en oogkleppen dragende buitenlander die daar (heel) veel geld uitgeeft.

 4. John Chiang Rai zegt op

  Persoonlijk vindt ik 1000USD om van te leven,zoals hierboven in het artikel beschreven staat,een erg onrealistisch gegegeven.
  Bij 1000USD zal het veel meer een overleven zijn dan een werkelijk leven als je tenminste uitgaat van de minimale leef benodigheden.
  Voordat de reken kunstenaars mij weer beginnen voor te rekenen hoe verschrikkelijk goedkoop Thailand wel niet is,zou ik alleen op een dure maar eigenlijk noodzakelijke ziekenverzekering willen wijzen.
  Wat er dan nog overblijft,zal als je tenminste geen rijke vouw hebt, voor de meeste pensionado’s hoogstens nog een overleven zijn.

  • ruud zegt op

   Ik zal het u niet voor gaan rekenen, ook omdat ik mijn uitgaven niet bij hou, alleen maandelijks het bedrag op mijn bankrekening, maar ik geef per maand aanmerkelijk minder uit dan 1.000 dollar en ik vind niet, dat ik mijzelf iets tekort doe, want dan zou ik gewoon meer uitgeven.

   Overigens bedoelen ze met 1.000 dollar mogelijk 1.000 dollar per persoon, daar is de tekst niet duidelijk in.
   Maar als je er vrouw – of man – en kinderen van moet onderhouden, zal het waarschijnlijk niet lukken.

   • Johan zegt op

    Met ons twee hebben we voldoende met 1000 euro per maand. Maar we doen geen ‘zotte’ uitgaven.

    • John Chiang Rai zegt op

     Beste Johan,Ik denk dat je het hoogstens hebt over een goedkope vakantietijd in Thailand.
     Als je als pensionado permanent in Thailand gaat wonen,krijg je met geheel andere kosten te maken.
     De Nederlandse ziekenzorg die voor jou in Nederland en tijdens je vakantie nog toestandig was voor jullie beiden, valt dan compleet weg.
     Dus alleen een goede ziekenverzekering voor jullie beiden,zou dan reeds een enorm gat in jullie budget slaan.

 5. Ferdinand zegt op

  Om een mening hierover te geven moet men zoals ik ook enkele jaren geleefd hebben in omliggende landen.
  Ik denk dat alles samen genomen Thailand geen paradijs is – dit bestaat alleen in je hart – doch wel het beste land is om te leven als gepensioneerde.

 6. Lung addie zegt op

  Als ik dat hier allemaal lees betreffende die 1000USD/m dan vraag ik me wel af hoe iemand hiermee, het in zijn thuisland zou doen? Die zal ook wel in geen paradijs leven daar.

  • Ger-Korat zegt op

   Ja we zitten lekker in een pluche stoel en leveren commentaar op degene die minder dan de vereiste 65.000 baht per maand kan aantonen. In de meeste landen is het gemiddeld inkomen minder dan 1000 USD, in Spanje bijvoorbeeld werkt de helft van de arbeidsbevolking voor minder; kijk als zij zich in hun eigen land prima kunnen redden waarom zouden ze dat in Thailand niet kunnen. Tientallen miljoenen Thais leven van een paar duizenden baht per maand, kopen hun etenswaren, kleding, huisbenodigdheden op de goedkope markten en bijvoorbeeld in de zogenaamde 20-bahtwinkels. En zo zullen velen vanuit het buitenland welke een relatief ( met de Nederlander of Belg vergeleken) laag inkomen hebben zich toch prima thuis voelen in Thailand.

   • John Chiang Rai zegt op

    Beste Ger Korat,Je hebt betreffend het feit dat veel Thai van een paar duizend Baht p/m ook leven moeten.
    Alleen moet ik de eerste farang pensionado nog zien,die een dergelijke aanwezigheid op die manier, nog een echt leven noemt.
    De meeste Thai die over een minimaal inkomen vervoegen,leven in een Thai familie waar de een, de andere odersteund.
    Een dergelijke familie,zover een farang met hun leeft,verwacht tenminste dat deze farang een behoorlijk steentje zal bijdragen.
    Als dan van deze 1000USD(ca870Euro) in plaats van een Thaise 30Baht regeling,voor een farang ook nog een goede ziekenverzekering en een paar kleine eigen wensen betaald dienen te worden, loopt dit vriendelijke samenwonen al erg snel spaak.
    De Nederlander of Belg, die in Thailand alleen van 1000USD leven wil,is op zijn minst een levenskunstenaar,die meestal geen ziekenverzekering heeft,en iedere dag moet hopen dat hij niet ernstig ziek gaat worden.

    • Johan zegt op

     Dit wil ik toch even tegenspreken als dat mag.

     Ik betaal een maandelijks bedrag van iets meer dan 8000THB voor mijn ziekteverzekering.
     Ik bezit een eigen woning (dus geen huishuur).
     Ik heb een simpele wagen, mijn vrouw een bromfiets (wagen wordt weinig gebruikt).
     We kopen zoveel mogelijk onze etenswaren bij de lokale Thai (markt).
     We doen niet mee aan zotte uitgaven.
     We geven GEEN ondersteuning aan niemand.

     Ons maandelijks budget is meestal rond de 1000 euro. Dit houdt in dat ik goed kan sparen omdat ik een mooi pensioen geniet.

     Als je een beetje aan budgetcontrole doet kan je hier perfect leven met 1000 euro. Af en toe eens meer maar grotendeels zelfs minder.

     Zo zie je maar, nooit iemand anders zijn rekening maken want dan kom je wel eens bedrogen uit.

     • John Chiang Rai zegt op

      Beste Johan,Sorry maar je gaat bij jou berekening meteen uit van vermogen,vermogen in de vorm van een eigen huis.
      Een eigen huis is in principe niets anders als een maandelijks inkomen wat je aan het niet betalen van een huur gewoon als inkomen moet rekenen.
      Verder wil ik het niet hebben over jou z.g.n ziekenverzekering van 8000Baht,omdat ik eerstens niet weet hoe oud je bent,en ook niet precies weet wat deze verzekering überhaupt betaald als werkelijk ernstig word.
      Bovendien schrijf je dat jullie maandelijks budget ca 1000Euro is,die je zonder zotte uitgaven op een Thaimarkt besteed,terwijl het in het artikel niet om Euro,maar om Dollar gaat.
      Voor je dus iemand anders iets gaat voorrekenen,moet je je dus wel aan de beschreven valuta en het juiste inkomen houden.
      Een juist inkomen wat door het bezit van een eigen huis,natuurlijk een geheel ander beeld krijgt.

      • Johan zegt op

       Met dergelijke redenering heb je altijd gelijk!

       Wat met de 400000THB (800000THB) die je verplicht moet hebben om hier te mogen blijven? Als je dit alles in rekenschap brengt heb je nooit genoeg met je 1000euro/maand en is deze discussie totaal overbodig.

       • John Chiang Rai zegt op

        Beste Johan,De 400.000 of de 800.000 Baht die jij noemt,is dood kapitaal die jij op een bank moet hebben om überhaupt in Thailand te kunnen blijven.
        Anders als de maandelijks terugkerende woonkosten,heeft dit kapitaal niets met de maandelijke levenskosten te doen.
        Volgens jou reken methode zouden mijn autokosten,als je tenminste de aanschaf,leasing, onderhoudskosten of huurkosten,net zoals jou woonkosten vergeet, ook niet meer bedragen dan hoogstens 20Euro p/m.(12 liter benzine)
        Bij de maandelijkse levenskosten is het niet overdreven,dat je tenminste de gespaarde huur(bij eigendom) of de te betalen huur meerekent.
        Bij jullie manier van rekenen kun je,zolang het hoogstens om de minimale levenskosten bij Aldi en Lidl gaat,ook prima in Europa leven.

        • Henri zegt op

         Beste John,

         Ik begrijp je redenering niet goed, maar dat zal wel aan mij liggen vrees ik.

         Als die 400.000 of de 800.000 Baht dood kapitaal is dan is een eigen woning dat evenzeer en dan heb je natuurlijk het bijkomend voordeel om geen huishuur te moeten betalen.

         Maar OK, als je denkt het bij het rechte eind te hebben dan is dat maar zo.

         Beste groeten,

         Henri.

        • John Chiang Rai zegt op

         Beste Henri,De 400.000 of 800.000Baht is dood kapitaal waar je,als je tenminste in Thailand blijven wil,niet aan mag komen.
         Het is, zonder dat je er misschien een minimale rente over krijgt,alleen een borg om jou blijfrecht te verzekeren.
         Bij een eigen huis/woning heb je na aftrek/onderhoud etc. iedere maand het voordeel dat je geen verdere directe woonkosten hebt.
         Dit woon voordeel,wat je niet meer aan huur betalen hoeft,moet je bij deze 1000USD levenskosten rekenen,om een eerlijk beeld te krijgen van je werkelijke levenskosten.
         Gespaarde huur zeg 250 a 300Euro en soms meer,wordt dan eigenlijk 1250 , 1300 of meerUSD,die iedere maand terugkomt.
         Ik wil niet eigenwijs zijn,maar als je een eerlijk beeld geven wil,hoort deze berekening gewoon bij je maandelijks terugkerende levensonderhoud.

         Wat is daar nou zo moeilijk aan??

        • herman zegt op

         als je diezelfde redenering voor de huur toepast is je budget van 1000dollar in Belgie net genoeg om je huur te betalen, met wat geluk hou je dan nog 100 dollar over om van te leven dat lukt niet, zelfs als je naar de lidl gaat en dan dan hebben we het nog niet gehad over de kosten voor gas ,elektricitet en internet dan is je 1000 dollar al lang op dan wordt het zelfs 1000 euro vrees ik.En dan moet je niet op restaurant gaan zoals ik hier elke dag doe.Dus voor mij is de keuze snel gemaakt.

  • Jos zegt op

   Ik zal heel eerlijk zijn, ik leef hier nu al bijna 5 jaar (op pensioen). Ik heb een simpele woning gebouwd dus hoef geen huur te betalen. Ik ben gehuwd.

   We gaan graag eens goed uit eten, hebben een wagen en gaan af en toe eens op een binnenlandse vakantie in een mooi hotel. Samengevat: we hebben helemaal NIETS tekort. Voor dit alles hebben we ruimschoots voldoende met 40000 THB/maand!

   Wat ik absoluut niet doe is mijn geld dagelijks te gaan opdoen in de kroeg, dit in gezelschap van heel wat andere farang. Dit alleen al kost waarschijnlijk een bom geld.

   • fred zegt op

    Ik geloof er niks van. Sommige maanden zal dat wel lukken maar andere maanden helemaal niet. De maanden je je verzekering moet betalen voor de auto en wat gaat rondreizen al zeker niet. Er gaat ook al eens stuk in een huis. Waterpomp bijvoorbeeld of airco. Ook al eens kosten aan de auto banden batterij of wat medicijnen of noodzakelijke huishoudproducten.
    Veel mensen kunnen gewoonweg niet tellen. Om niets te kort te komen terwijl men toch nog kan spreken van een sobere levensstijl zit je toch eerder aan minimum 60.000 Bht per maand.

    • Yak zegt op

     Ik leef er niet op los, heb geen roze bril (een dood gewone vario focus) of oogkleppen op (deze zijn alleen voor een paard).
     Ik woon hier met mijn partner en 2 kinderen (18 jaar en 7 jaar).
     Wij wonen in een 2 storey house, 3 bed, 3 bath grote huiskamer en keuken, het is volledig ingericht met nieuwe moderne meubelen en heeft een tuin(tje).
     Het is gelegen in een Moo Baan en deze heeft een gemeenschappelijk zwembad.
     Aan huur betaal ik THB 14.000, aan W(ater) E(lectriciteit) I(nternet) betaal ik per maand THB 2800.
     Flessen water per week THB 100 en 2 gasflessen per jaar THB 600.
     Wekelijks halen wij voor THB 2500 aan boodschappen bij de de supermarkten zoals Rimping, Big C en Lotus.
     Iedere dag gaat mijn partner naar de markt voor verse groente, vlees kopen wij hier niet maar eten het wel elke dag, 2 keer week een Kebab (THB 50) voor mij en iedere dag een zoete lekkernij voor de kinderen, dit is in totaal per week ongeveer THB 800.
     Mij partner houdt van een glas whisky op zijn tijd en ik soms van een koud biertje (Xtreme) ook wordt er bij ons een glas wijn gedronken.
     Dit is geen dagelijks slemppartij maar toch zijn wij per week gemiddeld THB 700 aan alcoholische drank kwijt ( fles whisky is THB 500 en gaat langer mee dan 1 week).
     Wij hebben 1 auto en delen de onkosten door 2, schoolgeld voor de kinderen idem dito.
     Dankzij Corona is er door de opgelegde beperkingen de afgelopen 1 1/2 jaar weinig te doen geweest, oké wij maken tripje naar bv Pai (vrienden opzoeken) of gaan er op uit als het mogelijk is maar nogmaals het is beperkt.
     Tot nu toe ben ik vrij gebleven van ieder ongemak en doe wat ik fijn vindt te doen en leg mij geen beperkingen op vanwege mijn leeftijd (71 jaar), ik ben geen jonge hond meer, maar achter de geraniums zitten kniezen doe ik ook niet.
     In Euro’s gerekend kan ik, met z’n vieren, rondkomen van €1000 en koop hier ook kleding voor iedereen van, maar ik ga niet naar de kroeg, restaurants weinig of niet want deze bevallen mij totaal niet, voor de kinderen wordt het dan een bezoek aan Pizza Hut of wat zij lekker vinden, maar nogmaals dit gebeurt weinig want dit zou mijn bedrag van € 1000 ver te boven gaan.
     Het is hier beslist geen paradijs, een paradijs is een plek die jezelf creëert waar maar ook in de wereld dit naar de mogelijkheden die je ter beschikking staan.,
     Als ik mijn klagende vrienden in Nederland hoor, alles is veel duurder geworden, wij mogen niets, dan kan ik alleen maar zeggen dat ondanks de stijgende prijzen in Thailand, het hier nog altijd goed toeven is.
     Klagers heb je overal, net als mensen die altijd geld te kort hebben.
     Ik leef hier als “God in Frankrijk” (waar ik ook 10 jaar heb gewoond, maar waar het ook geen paradijs is) en voel mij happy, zowel met mijn partner en de kinderen maar ook ik heb heb genoeg te klagen, maar dit is voornamelijk over het beleid dat hier wordt gevoerd door de regering.
     Dus geen roze bril of oogkleppen, maar mijn realiteit over het leven in Thailand.
     Ieder leeft op zijn eigen manier en probeert daar gelukkig mee te zijn, de 1 heeft aan € 1000 per maand genoeg terwijl een ander dit per week nodig heeft, dus commentaar leveren en zeggen wat wel of niet mogelijk is als appels met peren te vergelijken.

     • John Chiang Rai zegt op

      Dat mag in jou geval best waar zijn,alleen heb jij het ook over 1000Euro (130Euro meer) en niet over 1000 Dollar (130Euro minder) zoals in het artikel beschreven staat.
      Bovendien mis ik in jou hele berekening een goede ziekenverzekering voor jou,wat normaal genomen toch wel een noodzaak zou moeten zijn.
      Ook mis ik bij jou onderhouds en afschrijf kosten van huis en auto bedragen,zodat ik vermoed dat de berekening veel lijkt op een natte vingerwerk.
      Wat doe je op jou 71e als je geen goede ziekenverzekering hebt,en er realistisch gezien je gevorderde leeftijd toch iets gebeuren gaat?
      Sorry hoor,ik heb het alleen over de minmale levenskosten,die als je ALLES juist zou rekenen een stuk hoger zijn.

 7. Sjaak S zegt op

  Vreemd, die gedachtengang dat je hier niet met 1000 Dollar kunt leven. Ik denk dat je dat zeker kunt en je zult nou niet in grote luxe leven, maar zeker ook niet in armoede. Dit heeft niets met de inkomenseis te maken. Heb je voldoende gespaard en wat opzij gelegd, bijv. 10.000 Euro, zijn de 1000 Euro per maand genoeg om aan de eis te voldoen. Dan kom je op een jaarinkomen van 839000 Baht.

 8. Lung addie zegt op

  Betreffende maandelijkse leefkosten is een heel relative materie. In de eerste plaats: wat is goed leven? Wat voor de ene, goed leven is, is dat het voor de andere totaal niet.Zo mocht ik ooit, hier op TB lezen: wij leven ‘heel riant’, met 4 personen, voor 2.5EU/d…. dat was wel het record.
  Ik kan enkel stellen, indien je, eigen huis of niet, het moet stellen met 1000$/m {33.000THB/m}, je heel heel voorzichtig met de centen zal moeten omspringen en niet met een wagen zal rijden, niet regelmatig in een ‘goed restaurant’ zal moeten gaan tafelen en ook niet veel binnenlandse reizen in een ‘goed hotel’ zal moet maken.
  Ik woon hier reeds jaren, ga niet veel naar een kroeg, 1 maal per week op zondag, doe geen gekke dingen, weet maar al te best waar ik over spreek. Maar ja, het is geweten: noem hier geen prijzen want dan start, wat ik noen “het Amerikaans (af) opbod”.
  Iedereen leeft tenslotte op de manier welke hij zelf wil en kan leven.

  • John61 zegt op

   Beste Lung Addie,

   Hier op TB hebben we al regelmatig ondervonden dat, wanneer er over geld gediscussieerd wordt, er nogal in extremen gereageerd wordt. In hoeverre de antwoorden eerlijk zijn, dat laat ik in het midden.

   Het spijtige is dat men op den duur niet meer weet wat men kan en mag geloven. Ik vrees dat er toch wat leden zijn die het blog als een aangenaam tijdverdrijf zien en hier fantasierijke reacties plaatsen.

   Ik heb geleerd om dit alles met een korreltje zout te nemen tot spijt voor diegene dit het wel serieus nemen.

 9. herman zegt op

  1000 dollar kan maar is geen luxe
  Ikzelf heb hier een eigen huis, betaal dus geen huishuur en ik kom gemiddeld met 1500bht per dag is dus 45.000 bht per maand voor ons met 2 (ik en mijn vrouw) ruim toe . Ik ga graag op restaurant ,minstens 1 keer per dag ,vaak 2 keer maar ben een matige drinker.Reken daar nog 5000bht bij per maand
  bij voor elektrciteit ,water en internet wat ruim gerekend is en dan zit ik aan 50.000 bht per maand, hebben wel geen auto maar 2 motos.
  Als ik in Belgie 2 keer per maand uit eten ga ben ik al meer dan 4000bht kwijt en de gas en elektriciteitsprijzen swingen de pan uit in Europa.Ik weet waarom ik hier ben 🙂

  • Henri zegt op

   Klopt Herman, ik besef maar al te best dat Thailand in vergelijking met België, spotgoedkoop is. Ik heb hier gebouwd voor amper 1.5 miljoen THB, daar kan je in België alleen maar van dromen.

   De kosten voor je levensonderhoud zijn een heel pak minder dan in je thuisland. We leven hier goed en kan bevestigen dat je met een goede 1000 euro per maand een heel eind ver komt. Maar om anderen niet tegen de borst te stoten, dat is mijn persoonlijke situatie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website