De Sociale Verzekeringsbank (SVB) moet mensen die in het buitenland wonen en in de toekomst recht hebben op AOW, informeren over de verhoging van de AOW-leeftijd. Dit concludeert de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, na onderzoek.

De SVB gaat er nu van uit dat deze groep zichzelf op de hoogte houdt van wat er in Nederland op dit gebied speelt. Dat blijkt niet altijd het geval, waardoor mensen die in het buitenland wonen zich niet kunnen voorbereiden op de financiële gevolgen.

Sinds de AOW-wetgeving in 2013 is aangepast, gaat de AOW-leeftijd stapsgewijs omhoog. De SVB heeft dit in Nederland via een mediacampagne kenbaar gemaakt. De SVB heeft ervoor gekozen om de toekomstige AOW-gerechtigden in het buitenland niet actief te informeren uit financiële en praktische overwegingen. De SVB laat weten de adressen van deze groep niet te hebben. Ook vindt de SVB dat het aan mensen zelf is zich goed te informeren over hun recht op AOW-pensioen

De ombudsman meent dat de SVB vooral is uitgegaan van de ‘doorsnee’ AOW-gerechtigde, die zijn (werkzame) leven geheel of grotendeels in Nederland heeft doorgebracht. Voor steeds meer mensen gaat dit echter niet op. Dat zij zichzelf op de hoogte moeten houden van hun toekomstig AOW-recht, vindt de ombudsman geen juist uitgangspunt. De SVB moet zich inspannen ook de pensioengerechtigden in het buitenland te informeren over wijzigingen die invloed hebben op hun AOW-pensioen.

Aanleiding

Aanleiding voor het onderzoek van de ombudsman is de klacht van een man die niet op de hoogte was van de verhoging van de AOW-leeftijd. Hij woont al jaren in Denemarken en ging ervan uit dat hij vanaf zijn 65ste AOW zou ontvangen. Hij bleek echter pas zes maanden later recht te hebben op AOW.

Reactie SVB

De SVB heeft de Nationale ombudsman inmiddels laten weten op korte termijn te onderzoeken op welke manier zij mensen in het buitenland extra kunnen attenderen op wetswijzigingen zoals de verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd. De Nationale ombudsman zal de inspanningen van de SVB op dit gebied nauwlettend volgen.

Bron: Nationale Ombudsman


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “SVB moet AOW’ers in buitenland informeren over verhoging AOW-leeftijd”

 1. Peter zegt op

  Tjonge jonge. Als je de media een beetje volgt is die informatie toch heel toegankelijk. Google af en toe op de verschillende websites en je weet wat je weten moet. Daar heb je die ombudsman toch niet voor nodig.Kan hij zich niet nuttiger maken?

  • Martien zegt op

   Beetje kortzichtig voor zover als ik me dat voorstel. Hoeveel NL-ers wonen er in Thailand en zijn getrouwd met een thaise partner die niet te veel of misschien helemaal geen kennis heeft wat “AOW” voorstelt en vermoedelijk weinig van onze taal begrijpt waarvoor de partner op vrijwillige basis jaarlijks AOW opbouwt?
   Als de NL-er op welke manier dan ook wegvalt is er voor de partner – zeker als er een aantal jaren leeftijds verschil bestaat – alsof die midden in een doolhof wordt gezet met een blinddoek om.
   Mijns inziens is het een verplichting van de SVB om deze partners op de hoogte te houden van hun lusten en lasten.

   • Harry zegt op

    Beste martien. Wat heeft die thaise vrouw of partner daar nu mee te maken? Die heeft toch geen enkele invloed op jouw aow indien je sterft. En indien je leeft krijg jij toch de aow. Niemand anders heeft daar recht op dus ik behrojp niet waar jouw doolhof vandaan komt. Heb wel eens vaker gehoord dat er mannen zijn die zeggen dat als ze dood gaan dat de vrouw die aow automatisch krijgt. Maar dat is gemeen om de dame een worst voor te houden die niet bestaat. Echter dat is ook geen taak van de svb om zich daar mee te beziggen. Suc6
    ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website