(Marieke Kramer / Shutterstock.com)

De Foundation Human Rights in Finance is onlangs de petitie “Stop nú de overmatige witwasmonitoring en verstevig het recht op betaalrekeningen” begonnen, die de SNBN graag verder heeft uitgezet en gedeeld – simpelweg omdat dit ook de Nederlanders buiten Nederland raakt. Te vaak horen we – nog steeds! – dat de ING, Rabo of ABN-AMROeen Nederlander in het buitenland doodleuk de rekening aankondigt op te heffen, zonder duidelijke motivering.

De petitie heeft een kleine 15.000 handtekeningen opgeleverd en deze zijn afgelopen week aan de voorzitter van de Financiële Commissie in de Tweede Kamer overgedragen, in gezelschap van Tweede Kamerlid Joost Sneller (D66) die een initiatiefwetsvoorstel heeft ontwerpen waarin wordt bepaald dat Nederlanders buiten Nederland altijd een Nederlandse bankrekening mogen openen en/of aanhouden, ook vanuit het buitenland.

Namens de SNBN was Regionaal Vertegenwoordiger Monique Ackermans aanwezig (dank Monique!) die zag hoe het TV-programma RADAR aanwezig was en daar over enkele weken verdere aandacht aan wil geven – na een eerdere recente uitzending die hier terug te kijken is (tweede onderwerp). We wachten gespannen af op deze nieuwe uitzending!

Bron: SNBN

9 reacties op “Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN): ‘Bankenpetitie aangeboden in de Tweede Kamer’”

 1. Hans Bos zegt op

  Op 6 februari is de petitie aangeboden in de Tweede Kamer om het recht op betaaldiensten (bankrekening) in de wet te verankeren en de overmatige witwasmonitoring te verminderen

  De voorzitter van Stichting GOED was aanwezig en vertegenwoordigde ook de VBNGB (Ver. Belangenbehartiging Nederlands Gepensioneerden in het buitenland). St. GOED was samen met verschillende organisaties.

  Uiteindelijk zijn er 14.753 handtekeningen gezet, veel ook vanuit het buitenland, zie hieronder alle organisaties die hierbij waren aangesloten:

  Privacy First
  Vereniging Belangenbehartiging Nederlands Gepensioneerden in het Buitenland
  Stichting Grenzeloos onder één dak
  Stichting Donateursbelangen
  Vereniging Partin
  Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk
  Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland
  Nederlandse Accidental American Group
  Stichting Nederlanders buiten Nederland
  Bits of Freedom.

  Bij de aanbieding zelf was, naast de voorzitter van de vaste commissie voor Financiën, ook Kamerlid Joost Snellers aanwezig die eerder een initiatief-wet rond betaalrekening ingediend heeft.

  Er is om alle Kamerleden te bereiken een brief nagestuurd met de definitieve petitie, de lijst van ondertekenaars en ook een deel van de gemaakte opmerkingen door ondertekenaars. Je kunt deze brief bekijken als pdf.

  Het televisieprogramma Radar heeft van de aanbieding opnames gemaakt die terug zullen komen in een uitzending over twee weken met als thema: het recht op een betaalrekening. We hopen dat dit een nieuwe impuls aan de discussie kan geven.

  Wij danken Simon Lelieveldt, voorzitter van de Stichting Human Rights in Finance, voor het initiëren van de petitie en de organisatie.

  • Paul zegt op

   Uitstekend initiatief- had breder onder de aandacht gebracht moeten worden. Velen hebben deze aktie niet gezien en evenmin een handtekening kunnen plaatsen

 2. Henk zegt op

  Wij mogen ons gelukkig prijzen met mensen achter de schermen van SNBN maar ook van die van bv de Stichting GOED https://www.stichtinggoed.nl/ die op vrijwillige basis ervoor zorgen dat gepensioneerden buiten NL niet uit het oog verloren raken van de NL-overheid. Het liefst heeft die overheid niets met ons van doen. Geen zorgverzekering, geen heffingskortingen, velen geen bankrekening, enkel fiscale verplichtingen. Ik pleit ervoor dat als een stichting zoals genoemd een beroep op ons doet om reacties waarmee onze situatie duidelijker wordt, vragen daaromtrent massaal te beantwoorden. Er wonen ongeveer 1 miljoen Nederlanders in het buitenland, van wie zo’n 350 duizend als gepensioneerden. Deze groep is dus ruim, breed en groot genoeg om met respect bejegend te worden nadat zij hun werkzame leven aan de opbouw van samenleving en maatschappij hebben besteed.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Henk, je generaliseert. Een vorm van zorgverzekering en enkele heffingskortingen kunnen wel degelijk bij wonen buiten NL mits je aan de voorwaarden voldoet. Denk aan EU- en andere verdragslanden en de voorwaarden vastgelegd in de belastingwetgeving.

   Kies je bij jouw emigratiewens bewust voor een ander woonland (zoals Thailand) dan heb je dat zelf gedaan al realiseer ik me dat ‘politiek’ zo onzeker is dat dit voor velen achteraf door de strot geduwd is…

   Maar een bankrekening voor een NL-er acht ik een basisrecht dus goed dat daaraan gewerkt wordt.

   • Jopi zegt op

    Tja ik heb gewoon een Thaise bankrekening en dat bevalt mij prima BKK is geen probleem pensioen & AOW wordt gewoon gestort geen probleem ik heb te lang met een Nederlandse bank gewerkt veel te duur

 3. mr. J.F. van Dijk zegt op

  Ik wil hier erop wijzen, dat eenieder het grondwettelijk recht heeft om te reizen, te verblijven en te wonen waar hij/zij wil op de aardbol. Ik ben van mening, dat dit recht niet op enigerlei wijze mag of kan worden beperkt of afhankelijk gesteld van buitenwettelijke en/of politieke voorwaarden van de Staat der Nederlanden. Het is beslist niet zo, dat men door de keuze om in een ander land te gaan wonen, men dan belastingvoordelen, welke een Nederlands ingezetene heeft, kan worden ontzegd. Ik kwalificeer dat als discriminatie van de eigen in het buitenland (zoals Thailand) wonende bevolking. Ook een Verdrag tussen Nederland en een ander land kan een dergelijke discriminatie niet ongedaan maken. Ik denk, dat het Hof van Justitie te Luxemburg mijn mening zal delen. Als een dergelijk proces ooit aanhangig zou worden gemaakt zullen we het zien.

  • Erik Kuijpers zegt op

   mr. J.F. van Dijk, gaat dat Hof niet alleen over zaken de EU en aangesloten landen betreffende? Is dat Hof in deze zaak wel bevoegd? Enfin, wie trekt de stoute schoenen aan en heeft heel veel geduld?

   Overigens, is over de zorgverzekering (ingegaan 2006) niet eens geprocedeerd door NL emigranten in Frankrijk en Spanje tot aan dat Hof?

  • Cornelis zegt op

   Er is nu eenmaal wereldwijd geen ‘grondwet’ die die gehele aardbol dekt, en onze Nederlandse grondwet spreekt in artikel 1 over behandeling van degenen die zich in Nederland bevinden: ‘Al die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld’. Je kunt je dus niet op deze basis beroepen op een discriminatieverbod als je, bijvoorbeeld, in Thailand woont, lijkt mij.
   En wat je verwijzing naar het Hof van Justitie in Luxemburg betreft: dat is in dit soort aangelegenheden helemaal niet bevoegd. Dat is het Hof van Justitie van de Europese Unie en de taak van dat Hof is erop toe te zien dat de EU-wetgeving – waar hier geen sprake van is – op dezelfde wijze wordt geïnterpreteerd en toegepast.
   Valt me toch een beetje tegen van iemand die zich nadrukkelijk als jurist etaleert.

  • Ger-Korat zegt op

   Er zijn Nederlanders welke hun hele leven nog geen cent aan belasting in Nederland hebben afgedragen, en nog nooit een voet op Nederlandse bodem hebben gezet en niet eens de Nederlandse taal spreken maar louter doordat ze een Nederlandse ouder hebben Nederlander zijn. Deze ook maar een uitkering, belastingvoordelen, AOW pensioen, een woning en meer geven omdat ze Nederlander zijn ? Dacht het niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website