Dit jaar hebben zo’n 22.000 expats zich (voor)geregistreerd voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Zij bepalen mee welke politici ons land de komende vijf jaar in Europa zullen vertegenwoordigen.

Maar wat hebben de politieke partijen huidige en toekomstige Nederlandse emigranten eigenlijk concreet te bieden? Het magazine voor emigranten, VertrekNL, maakte een rondje langs de politieke velden en maakte een top 3 van de beste en de slechtste politieke partijen voor Nederlanders in het buitenland.

Top 3 – Beste partijen voor Nederlanders in het buitenland

 1. D66
 2. GroenLinks
 3. SP

Top 3 – Slechtste partijen voor Nederlanders in het buitenland

 1. PVV
 2. CDA
 3. VVD

De ranking is gebaseerd op de resultaten van de StemWijzer Europa (zie www.stemwijzer.nl), de politieke programma’s en een uitgebreide reportage in VertrekNL magazine door journalist Rob Hoekstra (zie VertrekNL magazine nr. 16).

Hieruit blijkt dat D66 zich vooralsnog het meest laat gelden als de belangenbehartiger van Nederlanders in het buitenland. Dit is ook de eerste politieke partij van Nederland die heeft aangekondigd een aparte portefeuille voor Nederlanders in het buitenland op te richten naast een aparte Regio Buitenland.

Opvallend slecht scoren de regeringspartijen, door onder andere het bezuinigen op Nederlands taalonderwijs in het buitenland en het sluiten van ambassades en consulaten. Ook het willen afschaffen van het dubbele paspoort maakt dat partijen als PVV en CDA behoren tot de top 3 slechtste partijen voor Nederlanders in het buitenland.

Bron: VertrekNL


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “CDA, VVD en PVV slechtste partijen voor emigranten”

 1. Soi zegt op

  Onlangs stelde ik een lezersvraag aan lezers van Thailandblog naar de beleving van de Europese Verkiezingen. Het viel mij op dat veel lezers reageerden, en dat velen zeiden te stemmen. https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/europese-verkiezingen/

  Het is dan ook goed te vernemen dat enkele NL politieke partijen ondanks ons vertrek uit NL toch in ons zijn geïnteresseerd. Na wat zoeken zie hier onder een link naar wat meer informatie met een mailadres van een D66’er zijnde contactpersoon voor NL’ers in den vreemde: http://eelcokeij.com/2014/02/17/primeur-fractieportefeuille-voor-nlers-in-buitenland/

 2. chris zegt op

  Wat goed of slecht is voor expats is natuurlijk aan discussie onderhevig.
  Zo is het voor mij zeker dat het sluiten van ambassades en consulaten OP ZICHZELF een slecht idee is. Maar dat gaat ook niet gebeuren. Als de Nederlandse ambassade zou opgaan in een EU-ambassade (er is al een EU-ambassadeur in Bangkok; wat doet die eigenlijk?) en delen van de dienstverlening worden verbeterd (bv. door digitalisering en gebruik van moderne media als het internet, scannen, skypen) ben ik de eerste die roept dat dat een verbetering zal zijn. Zou behoorlijk wat kosten besparen ook. Daar moeten we VOOR zijn, niet TEGEN.
  Het is volgens mij van de gekke dat een Thai studente van mij (met Nederlandse familie) die naar Parijs vliegt (voor een korte vakantie) en vervolgens naar Nederland wil doorreizen per trein perse naar de Franse ambassade moet en niet haar Schengen-visum op de Nederlandse ambassade kan halen alleen maar omdat ze naar Parijs vliegt…..Dat is toch niet de EU waarop we zitten te wachten….

 3. HansNL zegt op

  Gelukkig is de partij van de verrader van Nederland, Pechtold’s D66, niet de enige partij die zich daadwerkelijk in wil zetten en inzet voor expats.

  Want die vreselijke partij die in mijn visie de soeverein van het Nederlandse volk wil weggeven aan een volstrekt ondemocratisch vehikel als de EU, is mij een verschrikking.

  De democratie in Nederland, en daarbuiten trouwens, is toch al verworden tot het een keer per 4 jaar stemmen op een partij die je van alles belooft en NOOIT zijn beloftes nakomt of zelfs na probeert te komen, en waarvan de gekozenen hun mandaat om namens de kiezers iets te doen of proberen te doen verdoet aan partijpolitieke- en/of coalitie van de dag.
  En derhalve een ware doodsangst hebben voor volksraadplegingen.

  Heb ik mijn stem uitgebracht?
  Jazeker.
  Op wie?
  Ahhhhhhh
  (niet op wie U wellicht zou kunnen denken)

 4. Rob V. zegt op

  @Soi: Eelco zet zich inderdaad vol in voor expats en emigranten. Dat zou je ook verwachten bij een partij als de VVD (niet mijn partij overigens) vanuit oogpunt van zowel liberalisme als de arbeidsmarkt (lees: werkgevers).

  Ik woon zelf in Nederland en heb nog geen keuze kunnen maken, hoe men denkt over internationale zaken op zowel EU als mondiaal niveau inclusief migratie, reizen, papierwerk, sociale zekerheid etc. weeg ik zeker mee in mijn besluit. In die opzichte kom ik al snel uit bij de top 3 hier genoemd zo zegt mijn ervaring uit het verleen (eerdere TK en EU verkiezingen). Vanavond toch echt de knoop door hakken al verwacht ik weinig wonderen vanuit Brussel. Het kan (moet) nog een stuk democratischer met meer inspraak, minder rompslomp (Straatsburg…) etc.

  @Chris: Ook daar liggen kansen: meer samenwerking maar men is als de dood om inspraak te verliezen zegt men (ook al zijn het dezelfde heren en dames in de kabinetten die die machtsoverdracht goedkeuren en naderhand bij geklaag te schuld geven aan Brussel ” ja dat moet nu eenmaal van Brussel” .
  De Schengen visum regels staan op de planning van verdere versoepeling, al blijft voor zover ik kan nagaan de eis overeind dat je het visum moet aanvragen bij het land wat je hoofd verblijfs doel is.

  Een student of andere reiziger die dus als hoofd doel Frankrijk heeft zal dan ook bij de Franse ambassade moeten zijn. Is het hoofd doel Nederland, maar reist ze via Frankrijk in dat moet ze bij de Nederlandse ambassade zijn. Een gezamenlijke EU ambassade zou dat kunnen oplossen… of de visum eis totaal laten vervallen maar beide zie ik nog niet gebeuren op korte termijn. Men is meer aan het uitbesteden van taken naar VFS/TLS om zo kosten af te wentelen op de aanvrager ipv werkelijke besparingen (meer service voor minder geld). Dat die keuze voor VFS/TLS volkomen vrijwillig is wordt zelfs vaak niet (duidelijk) vermeld… Spijtig. Wat mij betreft: meer samenwerking binnen de EU/Schengen.

  Alternatief voor hen die dat niet zin zitten is dan maar volkomen uittreden en weer ouderwets achter de dijken met handelsakkoorden gaan werken. Lijkt mij sociaal en economisch niet de juiste keuze in deze mondiale en kleine wereld maar dat is mijn persoonlijke mening.

 5. andre zegt op

  Diverse ambassade’s in 1 gebouw kan al kosten besparend zijn, zeker niet opheffen.
  Betreft het dubbele paspoort ben ik het zeker eens om dit af te schaffen.
  Of je nu in Nederland of in een ander land woont er wordt toch voor je gedacht en beslist, kijk naar je AOW, hoef je niets voor te doen en hoppa 300 euro eraf.

 6. Cornelis zegt op

  Wat is het leven toch simpel als je de feiten niet hoeft te checken……….. Deze verkiezingen hebben niets te maken met het al dan niet verlaten van de EU, om de simpele reden dat het Europees Parlement daar helemaal niet over gaat!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website