Rijbewijs en wonen in het buitenland

Door Redactie
Geplaatst in Rijbewijs
Tags: , ,
22 juni 2011

Wat moet ik doen als mijn Nederlandse rijbewijs verlopen is in het buitenland? Waarom moet ik een medische keuring ondergaan om mijn rijbewijs in Frankrijk te verlengen? Mag ik met mijn Australische rijbewijs door Europa trekken?

Wereldomroep krijgt regelmatig dit soort vragen. Tijd voor wat antwoorden. Voor die antwoorden kun je terecht bij de RDW, de Rijksdienst voor het Wegverkeer in Veendam. Deze instantie ‘gaat’ onder meer over het verlengen van rijbewijzen, ook vanuit het buitenland.

Vakantie rijbewijs

Sjoerd Weiland van de RDW kan in ieder geval de vraag over het rondtrekken door Europa met een niet-Europees rijbewijs gemakkelijk beantwoorden. De regelgeving hierover is helder. Als het (in ons geval: Thaise) rijbewijs geldig is, en zolang er sprake is van tijdelijk verblijf (vakantie, dienstreis, familiebezoek), is rijden gewoon toegestaan. Men neemt dan deel aan het internationaal verkeer. Een geldig NL of internationaal rijbewijs is derhalve niet nodig.

Als de Australische vragensteller zich definitief wil vestigen in Nederland, dan wordt het een ander verhaal. In dat geval mag maximaal 185 dagen met een buitenlands rijbewijs op de Nederlandse wegen worden gereden. Daarna moet het Australische rijbewijs worden omgeruild voor een Nederlands exemplaar. Als de persoon eerder in het bezit is geweest van een Nederlands rijbewijs, dan kan het Australische rijbewijs via de gemeente omgewisseld worden. Is dit niet het geval, dan moet opnieuw rijexamen worden gedaan.

Voor houders van een rijbewijs uit een EU/EER lidstaat of Zwitserland gelden andere regels. Die mogen vanaf het moment dat ze zich vestigen tien jaar in Nederland rijden met hun buitenlandse rijbewijs, gerekend vanaf de datum van afgifte. Dus: stel dat een Duitser zich in Nederland vestigt met zijn Duitse rijbewijs dat 3 jaar geleden is afgegeven. Dan mag hij/zij nog 7 jaar daarmee in Nederland rondrijden.

Medische Keuring

De regels rond de medische keuring zijn ook helder. Alle automobilisten dienen aan bepaalde minimum eisen te voldoen die staan beschreven in het Europese rijbewijzenbesluit. Daarom moeten chauffeurs van 70 jaar en ouder elk jaar een medische keuring ondergaan, uitgevoerd door een ARBO-arts.

Groot Rijbewijs

Sinds 2005 moeten houders van een vrachtwagenrijbewijs ook een keuring ondergaan, ongeacht

hun leeftijd. Overigens kan die keuring voor Nederlanders in het buitenland die hun Nederlandse ‘groot’ rijbewijs willen houden, flinke problemen opleveren. Want je moet ervoor naar Nederland. Dure grap, ondervond bijvoorbeeld Robin uit de Oekraïne: ‘De keuring met longfoto’s, hartfilmpjes en weet ik al niet meer die hier van ons zijn gemaakt, is dus niet geldig.’ Robin vervolgt: ‘Dus doen we de keuring maar als we toch op vakantie in Nederland zijn. We kopen een ‘eigen verklaring’ bij het gemeentehuis (heb je ook nodig) en gaan naar de arts. Tot mijn verbazing moet ik in een potje plassen, op een poster kijken en met beide handen de grond aanraken. Binnen 8 minuten sta ik buiten. Een ARBO-verklaring rijker, maar 76 euro 50 armer.’

Verlengen

En dan hebben we het alleen nog maar over de medische keuring gehad. De hele procedure rond het verlengen is nogal omslachtig en tijdrovend. Je moet je oude rijbewijs en andere documenten opsturen naar Nederland en bent in die tijd dus je rijbewijs kwijt.

Dat kan niet anders volgens de RDW, want: ‘iedereen mag maar één Nederlands rijbewijs hebben, dus we kunnen pas een nieuwe uitreiken als het oude bij ons binnen is.’ Dat de procedure tijd kost is ook onvermijdelijk: ‘een rijbewijs is nu eenmaal een identiteitsdocument. Fraude moet worden uitgesloten en dus moet de IND verschillende zaken als pasfoto, handtekening, origineel rijbewijs en een kopie van het paspoort met elkaar kunnen vergelijken. Dat duurt even.’ Vervolgens wordt het verlengde rijbewijs naar een Nederlands postadres gestuurd. Ook dit kan problemen opleveren voor mensen die in het buitenland wonen.

Overigens kan het verlengen van je Nederlandse rijbewijs alleen maar als je in een land woont buiten de Europese Unie (zoals bijvoorbeeld Thailand). Nederlanders die binnen de EU wonen, moeten sinds 2002 hun roze papiertje omzetten naar een rijbewijs van hun woonland. Dit omzetten gaat ook niet altijd vlekkeloos, maar is in de regel wel praktischer dan verlengen.

Neem Sophie: ‘Ik heb sinds vorig jaar een Duits rijbewijs, omdat mijn Nederlands rijbewijs ging verlopen. Eenvoudig omgezet. Deed wel even pijn, toen ik m’n NL-rijbewijs afgaf. Het mooie is echter dat een Duits rijbewijs voor het leven is; ik hoef ‘m dus nooit meer te verlengen.’

Verlopen rijbewijs Pas echt ingewikkeld kan het worden als je binnen Europa woont en je Nederlandse rijbewijs blijkt te zijn verlopen. Normaal gesproken kun je dan bij de RDW een zogenoemde ‘echtheidsverklaring’ opvragen: deze verklaring levert het bewijs dat de bestuurder geregistreerd staat in het Centraal Rijbewijzenregister.

In de verklaring staan persoonsgegevens, rijbewijsnummer, afgiftedatum en categorieën. Nederland en enkele andere landen hebben een aanvullende wet opgesteld die bepaalt dat Europeanen met een verlopen rijbewijs op grond van een echtheidsverklaring alsnog recht hebben op een nieuw rijbewijs. Maar het probleem is dat lang niet alle landen hieraan meedoen. Zuid-Europese landen als Spanje en Italië liggen dwars. Opnieuw rijexamen doen is vaak dan nog de enige optie.

‘Het probleem is dat de EU-richtlijn over het verlengen en omzetten van rijbewijzen niet dwingend is. Dit omdat veel landen toch nog zelf een vinger in de pap willen houden bij het interpreteren van de regels. Daarom staan in het rijbewijzenbesluit zinnen als: ‘u kan, u mag…’. Bij een verlopen rijbewijs kun je dus zwaar de pineut zijn als je in Italië woont. Want dat interpreteert de regels anders dan bijvoorbeeld Finland.’

Klachten en tips

De RDW erkent dat de regels lastig zijn, maar verwijst voor klachten naar Brussel. De lidstaten van de Europese Unie stellen dit soort richtlijnen op, de RDW voert slechts uit. Enkele tips van de RDW: heb je een ‘groot’ rijbewijs niet echt nodig in het buitenland, laat het dan verlopen. Spaart een hoop tijd en moeite uit.

En: ‘kijk altijd goed of je op basis van omwisseling een rijbewijs kunt krijgen van je nieuwe woonland. Daarmee kun je gewoon op bezoek in Nederland en het voorkomt een heleboel gedoe.’

Wereldexpat Magazine door Conny van den Bor

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Rijbewijs en wonen in het buitenland”

 1. Robert zegt op

  Woomn in Thailand, mijn NL rijbewijs is alweer een tijdje verlopen, 2 jaar of zo, maar dat is eigenlijk geen probleem want ik heb nog een geldig USA rijbewijs van toen ik daar woonde. Dat verloopt echter in 2012, daarom wil ik ook graag weer een geldig NL rijbewijs in bezit hebben – heb er destijds genoeg voor moeten betalen! 😉 Is het een probleem dat het verlopen is, en hoe kan ik dit nu het beste aanpakken? Tips welkom!

  • hans zegt op

   In nederland heb je een jaar de tijd om na verloopdatum een nieuwe rijbewijs aan te vragen, daarna opnieuw rijexamen zowel theorie als praktijk.

   • Robert zegt op

    Weet je dat heel zeker…op rijbewijs.nl staat ‘Uw rijbewijs is verlopen wanneer de data onder de kopjes “vernieuwen voor” en “geldig tot” zijn verstreken. U kunt uw rijbewijs bij uw gemeente vernieuwen. Opnieuw afrijden is niet meer nodig, behalve als u nog in het bezit bent van een rijbewijs dat voor 1 juli 1985 is verlopen.’

    Het zegt dus niks over maximaal een jaar. Ik zal ook een checken bij CBR zelf, laat het nog weten.

    • Gringo zegt op

     Robert: Mijn NL rijbewijs was ruim 6 maanden verlopen, toen ik een nieuwe aanvroeg in Veendam. Zonder een enkel probleem of vraag gekregen.
     Ik heb alle regelingen inmiddels nageplozen en nergens staat een termijn genoemd waaraan een verlopen rijbewijs moet voldoen. Op een ander blog zag ik iemand wierns rijbewijs 18 maanden verlopen was en – wederom – zonder probleem een nieuwe gekregen.

     Robert, maak verder geen slapende honden wakker, ga naar de site van RDW Veendam en vraag een nieuw rijbewijs aan.

 2. Chang Noi zegt op

  Dus kan mijn Thaise vrouw straks op vakantie in NL rijden met haar Thaise rijbewijs? En is mijn Thaise motorrijbewijs dan ook geldig?

  Chang Noi

 3. erik zegt op

  klopt dat kan dus,doe ik ook en verder kun je jouw nederlandse rijbewijs verlengen bij het RDW in Veendam,ik heb al jaren ook een nederlands rijbewijs met mijn buitenlands adres

 4. Cor van Kampen zegt op

  Je ziet maar weer hoe belangrijk Thailandblog is. Nu weer met goede informatie.
  Enige tijd geleden heb ik mijn Nederlandse rijbewijs moeten verlengen, dit alleen
  omdat ik met vakantie naar Nederland zou gaan. De Heer weiland van het RDW
  geeft nu aan dat ik gewoon met mijn Thaise rijbewijs tijdens vakantie kan rondrijden.
  Dus allemaal moeite en kosten voor niks. Goed nieuws voor de nieuwe vakantiegangers.
  Cor.

  • @ Het artikel is geschreven door de Wereldomroep en toegezonden door Martin. Zij verdienen de ‘eer’.

 5. Hans G zegt op

  Ik ben uitsluitend nog voor vakanties in Nederland.
  Het blijkt dat ik met mijn Thaise rijbewijs mag rijden.
  Het rijbewijs is geldig tot ik 71 ben.
  Heeft iemand ervaring met het verlengen van een Thais rijbewijs boven de 70?

 6. gerard zegt op

  Is het mogelijk om in Azie/ zuid-Amerika met een geldig autorijbewijs motor te rijden bv 125cc of 250cc?

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   In Thailand in ieder geval niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website