Slecht nieuws uit pensioenland en daarmee ook voor de pensionado’s in Thailand. Gepensioneerden moeten volgend jaar al vrezen gekort te worden op hun pensioen. Ook moeten werkenden en bedrijven meer betalen voor minder pensioen, zegt Marcel Lever van het Centraal Planbureau zaterdag in De Telegraaf.

Al eerder verschenen er doorrekeningen van De Nederlandsche Bank die dit beeld lieten zien, maar volgens Lever van het CPB is dat inmiddels achterhaald. Tot voor kort werd de verwachting uitgesproken dat 25 fondsen over vijf jaar een korting moeten doorvoeren van gemiddeld drie procent.

Echter, daarin waren de slechte kwartaalresultaten die de grootste vijf pensioenfondsen hadden nog niet meegenomen. “Op basis van de huidige verslechtering zullen waarschijnlijk meer fondsen een grotere korting moeten doorvoeren”, zegt Lever.

Redactie: Het ziet er in de nabije toekomst dus niet best uit voor ons pensioen. Maak jij je daar zorgen over? Laat een reactie achter. 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Maak jij je zorgen over kortingen op je pensioen?”

 1. Michel zegt op

  Ik maak me al een tijdje geen zorgen meer om mijn pensioen.
  Ik ga er van uit dat er tegen de tijd dat ik de NL pensioengerechtigde leeftijd bereikt heb helemaal geen pensioen meer is, of je zo oud moet worden dat bijna niemand dat meer haalt.
  Daarom heb ik zelf een spaarplan opgesteld, waar ik minder inleg dan voor pensioen en AOW, maar meer van over houd. Ik stop op mijn 55ste met werken, en heb dan voldoende om goed van te leven tot mijn dood.
  Mocht daar op enig moment toch nog wat bij komen van de NL roverheid en de pensioenfondsen is dat alleen maar meegenomen.
  Ik ben nu 44, en ben al 20 jaar aan het sparen in mijn eigen spaarplan voor pensioen. Ik leg daar 3.5% van mijn inkomen in, en heb nu ruim 5x zoveel gespaard als wat mijnpensioen.nl zegt dat er staat van 24 jaar sparen bij de NLse pensioenfondsen.
  Voor wie dat niet heeft zal het idd steeds rotter worden. Die mogen zich zeker zorgen gaan maken om hun pensioen.
  Met dank aan de NLse roverheid, die het geld liever weggooid met linkse hobby’s zoals de EU en gelukzoekers.

  • B.Harmsen zegt op

   Heb nog nooit een pensioenoverzicht gezien waar staat wat ik in 24 jaar gespaard heb, wel wat ik heb opgebouwd en wat ik aan pensioen krijg levenslang en er is niemand die weet hoe oud hij/zij gaat worden en uiteindelijk totaal uitgekeerd heeft gekregen.

   Wordt men heel oud zal dit aanzienlijk meer zijn dan dat men ooit heeft betaald/gespaard.

   Sluit men de oogjes vroeg dan heeft men pech, maar heeft de eventuele weduwe er nog profijt van.

   groetjes ben

  • Fedor zegt op

   Grappig, ik ben ook 44 en heb ook sinds lange tijd een ‘eigen spaarplan’, en hetzelfde idee dat als ik ooit de pensioengerechtige leeftijd mocht halen ik dan wel zie wat ik er eventueel bij krijg. Alles is dan meegenomen. Vanaf mijn 50e wil ik mijn baan opzeggen en dan overwinteren in Thailand, als ik ‘s zomers in NL ben dan kan ik altijd nog wat bijverdienen voor een extra zakcentje.
   De overheid verandert zo vaak de regels dat je er niet van uit kan gaan dat je op een vastgesteld moment een bepaald inkomen cq koopkracht hebt. Derhalve leef ik vrij sober en bepaal zelf mijn pensioen en pensioenleeftijd.

 2. Ruud zegt op

  Vooruitzicht Is inderdaad niet rooskleurig. a
  Alleen wij kunnen ons daar wel druk om maken maar dan maak je alleen jezelf gek. Wij kunnen alleen hopen dat de Euro wat meer waard wordt.

 3. Cees 1 zegt op

  Ja voor de gene die genoeg hebben en zoals altijd vinden dat je niet moet zeuren. Zal het geen probleem zijn.
  Maar ze vergeten dat het niet schuld is van de mensen die naar bv Thailand vertrokken zijn.Overal word gesneden.En het word nog veel erger.Want ook al die “vluchtelingen” moeten geld hebben. Dus kunnen wij dat weer opbrengen.

 4. Aart van Wijngaarden zegt op

  Betreft: ontwikkeling pensioen in de toekomst:

  Na een prachtg huwelijk van meer dan 8 jaar overleed mijn bijzondere Thaise vrouw van 48 aan de gevolgen van een misdadige chemokuur op 13 april 2013 in het NCI ziekenhuis te Bangkok. Hoewel zij 50% van haar bezittingen aan mij wilde nalaten, verhinderde familie veel van haar wil en gingen zelfs over tot bedreiging van ondergetekende. Die tenslotte maar besloot uit te wijken naar de Philippijnen, wat ook geen gelukkige keuze was, want zelfs op het vliegveld van Bangkok, werd ik door de Philippines Airlines gedwongen een document te kopen voor 13.000 Baht. Er is nog veel meer over te vertellen, maar nu de toekomst van de AOW in de Philippijnen. Hoe zal zich daar de AOW ontwikkelen voor de komende jaren. Momenteel betaal ik nog een jaar of 7 voor een condo, die daarna eigendom is. Zijn daar ook veranderingen te verwachten?

  Aart van Wijngaarden
  Cebu, Philippijnen

 5. Rembrand van Duijvenbode zegt op

  Ja, ik maak mij grote zorgen over mij toekomstige pensioenuitkeringen en laat mij aan de hand van een simpel voorbeeld uitleggen hoe de dekkingsgraden worden berekend: Stel het pensioenfonds eens voor als een winkel. De bezittingen (pand, voorraden, bestelauto, etc) staan op de debet zijde van de balans en aan de credit zijde staan de verplichtingen (crediteuren, leningen). Bij het pensioenfonds zijn de bezittingen het onroerend goed, de effectenportefeuille en de bankrekening en aan de creditzijde staat hoeveel er uitbetaald moet worden aan (toekomstige) gepensioneerden.

  Om de kijken of de winkel kan blijven bestaan kijken we hoeveel we per periode omzetten en hoeveel we aan inkopen en kosten moeten betalen. Daarmee berekenen we de Break Even Omzet en als die hoger is dan 100% dan zitten we goed. Voor de berekening van de nominale (=zonder indexering) dekkingsgraad berekent het pensioensfonds de contante waarde van de verplichtingen. Stel het pensioenfonds heeft één deelnemer die elk jaar € 1000 ontvangt en op basis van de sterftetabel nog gemiddeld vijf jaar te leven heeft en past een door de Nederlands Bank voorgeschreven rekenrente van bijvoorbeeld 2% toe. Dan is de verplichting dus 1000 + 1000*(100%-2%) +1000*(100%-2%)^2+1000*(100%-2%)^3+1000*(100%-2%)^4 = 1000 + 980 + 960 + 941+ 922 = € 4.803. Dit bedrag deelt het pensioenfonds nu op de marktwaarde van haar bezittingen. Of het pensioensfond nu 5% of 10% op haar bezittingen verdient, dat dondert er niet toe. In mijn voorbeeld van de winkel werd gekeken hoeveel toekomstige inkomsten er zijn, bij de berekening van dekkingsgraden wordt dat helemaal weggelaten ondanks dat pensioenfondsen door de jaren heen rendementen maken van boven de vijf percent. Grosso mode: hoe lager de door de overheid voorgeschreven rekenrente hoe hoger de verplichtingen en hoe lager de dekkingsgraad.

  Bovenop deze absurde, niet bedrijfseconomische rekenmethode heeft de staatssecretaris Klijnsma ook nog eens even een buffervereiste van 130% ingevoerd om de solvabiliteit van de pensioenfondsen te waarborgen. Deze buffer van dood kapitaal was er nooit en die kan nu dus lekker opgebouwd worden nu ik met pensioen ben gegaan. Oh, dan zal er ook wel een buffer voor pensioenfondsen bestaan in andere landen en dan is het goed dat Nederland dat ook heeft. U begrijpt het al: nergens in het buitenland bestaat een dergelijke buffervereiste en zijn er meestal nationale garantiefondsen.

  Als ik realistisch ben en kijk naar de huidige dekkingsgraden van pensioenfondsen van rond de 100% dan zie ik in de toekomst de pensioenen alleen maar dalen.

  Rembrand van Duijvenbode

 6. Leo Th. zegt op

  Kortingen vanwege een slecht beleggings kwartaalresultaat kan ik niet goed plaatsen, kwestie van incalculeren. Tegenover een slecht kwartaal staat wel weer een goed kwartaal of halfjaar in een voorafgaande of volgende periode. Heb ook nog nooit meegemaakt dat vanwege een uitzonderlijk goed kwartaalresultaat het pensioen extra verhoogd werd. Kortingen zijn het gevolg van politieke beslisingen, zoals het vaststellen van regels m.b.t. de te hanteren rekenrente i.p.v. uit te gaan van de werkelijke waarde van een pensioenfonds. Of door geld uit een pensioenfonds te “stelen” zoals in het verleden herhaaldelijk gebeurd is, bv. bij het pensioenfonds van de havenarbeiders in Rotterdam en bij het ABP. Ook nu is het ABP weer aan de beurt, om de salarisverhoging van de ambtenaren gedeeltelijk te financieren worden de premies verhoogd en de uitkeringen verlaagd. Michel denkt op rozen te zitten door zelf te sparen voor zijn pensioen, uitermate verstandig maar niemand kan hem garanderen dat t.z.t. de overheid daar ook niet een groter deel van wil inpikken. Uiteindelijk beslist de politiek, dat ziektekosten buiten Europa straks ook niet meer vergoed worden is daar een voorbeeld van. Ruud heeft gelijk dat je er niets bij opschiet om jezelf gek te maken. Toch zouden gepensioneerden meer één vuist moeten maken richting politiek, per slot van rekening zijn wij een flink aantal kamerzetels waard!

 7. Ton zegt op

  Nog geen pensioengerechtigde, maar nu al regelmatig jaarlijks een brief van het pensioenfonds in de bus, dat er gekort wordt: in totaal nu al ongeveer 10%. En dat voordat ik ook maar een eurocent heb ontvangen.
  Blijkbaar moeten pensioenfondsen speculeren met ons geld om genoeg rendement te halen; met andermans geld is het trouwens makkelijk gokken. Daarnaast zijn er natuurlijk de ruime salarissen aan de top en prachtige kantoren; het mag wat kosten. Een paar afleveringen op tv gezien hoe NL pensioenfondsen in zee gaan met grote “betrouwbare” (lees: superschimmige) beleggingsmaatschappijen in de USA; het zou m.i. van staatswege verboden moeten worden. Ik huiver.
  Bij een ander pensioenfonds ben ik tijdens de rit uitgestapt vanwege de provisie voor de tussenpersoon en de hoge verborgen kosten; alleen het werkgeversgedeelte werd dus ingelegd.
  Net als Michel ben ik daarom al jaren geleden mijn eigen spaarpotje gaan aanleggen: jaarlijks maximaal gebruik maken van de belastingvrije aftrekbare jaarruimte (bij aantoonbaar pensioentekort zelfs meer), en dat ingelegd als bijstorting in een reeds lopende koopsompolis. Waarbij ikzelf de baas ben over het te volgen beleggingsscenario: aandelen, obligaties, onroerend goed, cash. Vaak gaat dat d.m.v. standaard mixfondsen. Omdat ik ieder jaar inlegde spreidde ik automatisch het koersrisico. Naarmate ik dichterbij de pensioenhorizon kom, steeds defensiever beleggen.
  Ik heb 2 polissen: een jarenlang lopende polis tegen gegarandeerde rente (was toen nog aangenaam).
  De andere polis op mixfonds-basis. Het mooie is, dat de “suffe” rentedragende polis aan het eind een hoger rendement heeft gehaald dan die uit de mixfondsen met een hoger risico.
  Mijn idee: hef die dure en behoorlijk onbetrouwbare pensioenfondsen maar op, temeer omdat ook de (r)overheid soms een greep in de kas doet (ABP); en geef mensen de keuze om zelf (verplicht) te sparen voor hun oude dag in plaats van bij een pensioenfonds.
  Alleen zal dat praktisch moeilijk gaan in het huidige systeem, waarbij de jongeren namelijk sparen voor de ouderen.

  • Leo Th. zegt op

   Een pensioenfonds kan onbetrouwbaar overkomen doordat het zich steeds moet schikken aan de wisselende overheidsregels. De overheid die straks ook zomaar (onverhoopt) kan beslissen dat de uitkering uit jouw privé pensioenpotjes zwaarder worden belast. En waarom altijd maar gesuggereerd wordt dat de jongeren sparen voor het pensioen van de ouderen is totaal onjuist. Ruim 40 jaar is het werknemersaandeel van de pensioenpremie van mijn salaris ingehouden en gestort in de pensioenpot. Ook mijn diverse werkgevers, zowel overheid als privaat, hebben gedurende deze ruim 40 jaar het werkgeversaandeel in de pot gestort. De hoogte van het aandeel is via CAO-onderhandelingen tot stand gekomen en is in feite achterstallig loon. Loon waar ik nu aanspraak op maak in de vorm van een pensioenuitkering maar dat door politieke besluiten steeds minder zijn waarde behoudt. Jij vormt (heel verstandig) een extra privé potje en weliswaar bepaal jij daarbij zelf het beleggingsrisico maar je denkt toch niet dat het fonds waarin jij belegt zichzelf ook niet een flinke winst toebedeelt? Denk alleen maar eens aan het drama van alle (nog steeds lopende) woekerpolisen.

  • Mr.Bojangles zegt op

   Als ze niet mogen speculeren van jouw geld, hoe kun je dan verwachten dat ze ooit geld verdienen…?
   En dit is de 1e keer sinds mensenheugenis dat de rente zo laag staat. Tot de daling hebben ze het altijd goed gedaan. En ondanks de al 13 jaar ! dalende beurs, vind ik dat ze het nog steeds best goed doen.
   En dat het ‘schimmige’ beleggingsmaatschappijen waren, is wijsheid achteraf.

   En komend voorjaar klapt die beurs nog eens in elkaar. Dus het wordt nog erger. En nee, daar maak ik me niet druk over, want ik weet dit al jaren.

   Ik ben het wel eens met je opmerking over de roverheid die regelmatig de kas rooft. Zojuist weer met de nieuwe ambtenaren CAO. Hopelijk wint de FNV dat nog.

   En weer niet eens met het feit dat de jongeren sparen voor de ouderen. dit is niet waar, ik krijg een pensioen op basis van wat IKZELF gespaard heb. Daar zit geen cent van iemand anders bij.

 8. Jacques zegt op

  Alleen de welgestelden zullen zich weinig druk maken om hun pensioen. Die hebben zich op allerlei manieren wel van de nodige punica voorzien. De grote meerderheid van de Nederlanders zou zich terecht zorgen moeten maken. Overheden handelen naar welgerief en zijn al jaren niet betrouwbaar. Toen ik eind 2014 vertrok uit Nederland heb ik om het nodige papierwinkel te schonen nog prachtige beloften van het ABP pensioenfonds vernietigd. Had nul en generlei waarde. Sinds 1972 was mij respectievelijk 82 %van het eindeloon beloofd en uiteindelijk is het 70 % van het middenloon geworden. Voor de liefhebbers reken het verschil maar uit dat is een aanzienlijk bedrag. Het eind is vanwege de EU perikelen nog niet in zicht. Heel veel EU landen hebben het nog slechter geregeld en dat werkt ook door, net zoals onze aftrek kosten voor degene die een woning hadden gekocht. De voorwaarden voor het kopen van huizen gaan lijken op die in Duitsland. Zonder eigen geld straks geen woning meer. Heel fijn voor de mensen met geld en voor de spaarlustigen. De rest heeft het nakijken. Waar ik mij over verbaas is de gelatenheid van vele nederlanders. Een goede oudedagvoorziening is nog steeds mogelijk, maar de motivatie ontbreekt bij velen om dit toch te laten plaatsvinden. De jeugd wordt wijsgemaakt dat alles niet meer betaalbaar is, maar het is een blijft een priotiteitskeuze van de politiek, die gemaakt moet worden. De verpersoonlijking van de maatschappij, waarbij dus het individu voor het collectieve gaat, is aan de orde . Er wordt geen of onvoldoende verweer gegeven met beslissingen zoals o.a., nu weer plaatsvinden met de pensioenen. Staken, voor elkaar opkomen, saamhorigheid, het zijn woorden die we wel bijna kunnen schrappen uit de Dikke van Dalen. Rest ons de gefrustreerde klagers en de volgzame groep die kennelijk alles wel gedoogd. Waar is die tijd gebleven van de havenarbeiders uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw, die maanden lang staakten voor een rechtvaardige samenleving, waardoor ook de onderlaag een redelijk leven kon lijden. Als kind zijnde wekenlang droog brood gegeten en aardappelsoep, maar ik had het er voor over en stond 100 % achter mijn vader. Al die verbeteringen die toen ter tijd werden verwezenlijkt zijn de afgelopen decennia de nek om gedraaid. Ra ra wie heeft dit te weeg gebracht. Nog steeds worden de verkeerde politici gekozen en ik blijf mij hierover verbazen. Ik zie het somber in voor de toekomst. Met de verhoging van de aow leeftijd kunnen we aan de 3% marge voldoen die de EU regering ons oplegt. Het is en blijft oude van dagen pesten. Het pensioen staat te laag op de priotiteitslijst van de huidige politici, die overigens zelf wel een goede oudedagsregeling in het vooruitzicht hebben. Het hele plaatje overziende zal het alleen maar gaan verslechteren met de positie van de ouderen en het pensioen en dat is niet goed voor velen van ons. Ps ik zag net op de tv een oplossing voor onze financiële zaken, massaal gaan beleggen. Succes ermee.

  • Rene Martin zegt op

   Helemaal mee eens met je reactie en voor de liefhebbers lees maar het boek van Thomas Piketty daar staat ook een reden in waarom de huidige generatie en de komende pensioengerechtigden minder krijgen dan waarop ze gerekend hadden.

 9. Roberto zegt op

  Ga hier maar eens op kijken. Wordt je heel wat wijzer rondom het smerige pensioenspel. Met de overheid in de hoofdrol. https://www.facebook.com/events/602964356503789/748227765310780/

 10. thailandganger zegt op

  Bij het afstuderen halverwege de jaren ’80 (hoge werkeloosheid) was het pensioen een ver van ons bed verhaal.
  Toch zijn we er toen al indringend op gewezen we zelf voor ons pensioen zullen moeten zorgen omdat het tegen de tijd dat we er aan toe zullen zijn het waarschijnlijk “op” zou zijn.
  Voor mij is het dan ook geen grote verassing dat de pensioenen afkalven.
  Gelukkig ben ik de waarschuwing nooit vergeten en heb gaandeweg mijn maatregelen genomen.
  Jammer dat dit soort waarschuwingen nooit veel gehoor vinden en pas doordringen als het “te laat” is.
  Eigenlijk net zo als de veranderingen in de zorg al jaren bekend zijn maar nu ze zichtbaar worden voor verontwaardiging zorgen.
  Leven is net als regeren, toch een beetje vooruitzien om je zo min mogelijk te laten verassen.

  • Jacques zegt op

   Beste thailandganger,
   Ik ben blij voor u dat het u goed gaat en als een van de weinigen wel heeft geanticipeerd op de aangekondigde onheils meldingen. Ik ben al sinds begin jaren 70 met mijn pensioen bezig geweest en altijd voldoende ingelegd om een redelijke oude dag voorziening te krijgen. Ik ben er nooit indringend op gewezen dat het pensioen geld wel eens op kon raken. Het ABP was altijd zeer positief in de richting van mij. Alleen na de geldmalaise is de situatie totaal veranderd. Er is nog steeds een verschikkelijk groot geldbedrag in kas en de ABP leiding doet het ondanks alles niet slecht. Het probleem zit hem in de bankenmentaliteit, die hebben in hun grootmoetswaanzin veel geld verspeeld, waardoor ze gered moesten worden, met ons geld. De regering heeft namelijk geen geld zonder ons belastingbetalers. Een goede oudedagvoorziening is nog steeds mogelijk, het is een kwestie van andere prioriteitstelling. Deze regering is er niet voor de ouderen. Daar scoor je niet mee op het EU gebied en in Brussel. Het steeds weer opleggen van hogere eisen aan de pensioenfondsen is frustrerend en totaal niet nodig. De prioriteit moet er zijn voor de Nederlanders en veel minder invloed uit Brussel. We varen op een zinkend schip en gaan er mee ten onder als dit zo door gaat. Wat mij betreft is het kabinet aan zet en moet het er voor zorgen dat de pensioenen blijven gehandhaafd op een goed niveau, want er komen steeds meer ouderen die hiervan afhankelijk zijn. De makkelijkste oplossingen zijn al bedacht en die zijn, langer doorwerken en minder, minder, minder. Mijn motto is voor deze regering : bedenk eens wat anders en zorg voor de oudere Nederlanders en gun ze een goede oudedag, want dat is zeker wat ze verdienen en hou op met dat minachten en doe waar je voor aangesteld bent en ruimhartig voor word beloond.

 11. Cees1 zegt op

  Ik weet niet of iemand de reportage Zwatre Zwanen gezien heeft. Daarin worden de beheerders van de grote pensioenfondsen onthaald door de grote graaiers op Wall street. Die wel heel lucrative plannen met ons pensioen geld hebben. Volgens mensen op de beurs betekend dat er heel veel van ons geld naar de grote internationale banken gaat. En die doorgewinterde bankkiers weten wel raad met onze milliarden. Die bedenken wel iets waardoor het geld verdwijnt. Die beheerders hebben geen benul waar ze zich instorten

 12. ruud zegt op

  Zolang de verzekeringsmaatschappij niet failliet gaat, maak ik me niet ongerust.
  Die zijn niet onderworpen aan de kortingen van de pensioenfondsen.
  Daarbij zijn de kosten overigens wel hoger en is de opbouw lager.
  Al met al, had ik het bedrag beter op een spaarrekening kunnen hebben.

  Het enige waar ik mij zorgen over maak, is of ik er ooit achter zal komen of mijn uitkering in Nederland of in Thailand wordt belast.
  Normaal gesproken in Thailand, maar daar loopt nog altijd een verhaal (zo ongeveer) doorheen van een uitspraak van de rechter die stelde dat de uitkering ten koste ging van de winst van de verzekeraar en dus in Nederland moest worden belast.
  Of iemand daar ondertussen al definitief uit is, of ervaring mee heeft, weet ik niet.

 13. marcel zegt op

  Ik vind dat het pensioen systeem in Nederland alles weg heeft van een Ponzi scheme. Jou inleg wordt namelijk gebruikt om andere mensen te betalen en tegen de tijd dat jij aan de beurt men moet je maar hopen dat er voor jou ook nog wat is. Inderdaad hopen want er is niet gegarandeerd want wat ze ook vandaag beloven ze kunnen de regels later gewoon aanpassen en daar sta je dan…..

 14. Ton zegt op

  Ter lering ende vermaeck.
  Kreeg gisteren deze toepasselijke e-mail in de bus.

  quote:
  De zogenoemde beleidsdekkingsgraad van PME is in het derde kwartaal gedaald van 101,1% naar 99,0%. De belangrijkste oorzaak van de daling van de dekkingsgraad is de aanpassing van de rekenrente voor pensioenfondsen. Hierdoor stijgen de pensioenverplichtingen. Daarnaast is het rendement op aandelen gedaald. De kans op een verlaging van de pensioenen neemt hierdoor de komende jaren toe. De eerste tien jaar is er geen indexatie te verwachten.
  einde quote.

  Dat belooft niet veel goed. Zeker, als de inflatie de kop op steekt, dan is er jaarlijks puur koopkrachtverlies.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website