(Redactionele bronvermelding: Kiev.Victor / Shutterstock.com)

Veel Nederlanders die in het buitenland wonen hebben of hadden een Nederlandse bankrekening. De afgelopen jaren vragen banken steeds vaker meer geld om deze rekeningen in stand te houden. Ook sluiten steeds meer banken de rekeningen van Nederlanders in het buitenland zonder overleg. Banken zeggen dat ze dit doen omdat ze extra kosten moeten maken om aan de regels van De Nederlandsche Bank (DNB) te voldoen. DNB controleert de banken op deze manier om geld witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen.

Drie organisaties die Nederlanders in het buitenland vertegenwoordigen – de Stichting Nederlanders buiten Nederland (SNBN), Stichting Grenzeloos Onder Een Dak (GOED) en de Vereniging Belangenbehartiging Nederlands Gepensioneerden in het Buitenland (VBNGB) – hebben veel klachten over dit onderwerp gekregen. Ook politici hebben deze klachten gehoord. Een parlementslid, Joost Sneller van D66, heeft zelfs een voorstel voor een wet ingediend om basis betaalrekeningen beschikbaar te houden voor Nederlanders buiten de Europese Unie.

Nederlanders klagen vooral over het feit dat banken hun rekeningen sluiten zonder overleg. Ook zijn ze niet blij met de hogere kosten om de rekening te mogen houden of het beperken van de bankdiensten. Het sluiten van de rekeningen kan voor grote problemen zorgen, omdat Nederlanders deze rekeningen bijvoorbeeld gebruiken om hun AOW en pensioen te ontvangen. Ze zeggen dat er geen betaalbare andere opties zijn.

Daarom hebben deze drie organisaties een enquête gehouden onder Nederlanders in het buitenland. Ze willen weten welke problemen deze mensen hebben door deze situatie, en wat mogelijke oplossingen zouden kunnen zijn.

Lees hier het rapport: Onderzoek naar de ervaringen met het (al dan niet) kunnen aanhouden van Nederlandse bankrekeningen vanuit het buitenland.

14 reacties op “Onderzoek: ‘Nederlanders in buitenland met NL bankrekening krijgen te maken met willekeurige opzeggingen’”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Ja hoor! De gepensioneerden met hun AOW-tje en een paar centen pensioen financieren het terrorisme en wassen geld wit. De banken met de DNB voorop zoeken het kwaad bij de verkeerde mensen. Banken kunnen toch zien waar dat inkomen vandaan komt?

  Ik steun het idee iedereen buiten de EU een basis betaalrekening te laten aanhouden. Voor inkomen en voor uitgaven zoals familie, abonnementen, creditcard en desnoods hypotheek als je nog een onroerende zaak in NL hebt. Daar zit niets kwaads in en helemaal geen zwarte centen en terrorisme. Kost dat wat? Vooruit dan maar, voor de extra ogen die het kost.

 2. William-Korat zegt op

  Zit bij de bank met de R had ik al toen ik vele jaren terug naar Thailand verhuisde.
  Nooit moeilijkheden gehad of dreigement.
  Heb daar ook nog wel een spaarrekening moet ik er bij zeggen en maak koersafhankelijk geld over.
  Jaarlijks invul briefje via de e mail [en post] over fiscaalinwonerschap waar men heel vriendelijk en netjes mee blijft.

  Erik zijn idee over dit soort zaken is reëel natuurlijk, maar of er echt veel mensen zijn die hun rekening ter ‘beschikking’ stellen zoals je vroeger katvangers had?

  • johnkohchang zegt op

   ik had andere ervaring met de R bank. Heb niet alleen gewone rekening maar ook beleggersrekening bij de rabo. Kreeg bericht, heel netjes, persoonlijk mondeling, dat ze afscheid van me moeten gaan nemen. Niet omdat er iets niet deugde maar gewoon omdat men de door de overheid (eigelijk nederlandse bank) hoeveelheid controlewerk niet aankon. Dus alles wat veel controlewerk met zich meebracht en niet heel profitabel was voor de bank wordt er uit gezet.

  • Erik Kuijpers zegt op

   William, de overgrote meerderheid van rekeninghouders buiten de EU bestaat uit brave burgers met een pensioeninkomen die niet rommelen met terroristen en die geen cent zwart in de knip hebben. Ze zijn ook echt wel zo verstandig zich niet als katvanger te laten gebruiken.

   Ik hoop dat, zie de reactie van johnkohchang hierna, de gewone burger straks met rust wordt gelaten en niet zijn rekening kwijt raakt. Men ziet spoken! Ga achter de boeven aan en laat Bert Burger met rust.

   • William-Korat zegt op

    Beste Erik

    Of er een gedeelte van de mensen in het eerste stuk van je reactie niet in ‘zwart’ geld rommelen is mij onbekend net als terroristen.
    Men heeft een controle systeem opgelegd en dat wordt door mensen uitgevoerd.
    Ook die maken fouten of hebben last van de maandag ochtend of de vrijdagmiddag ziekte.
    Jammer, maar zo werkt het in het leven.
    Een vooroordeel zoals jij luchtig promoot, zal ook bij deze bankmedewerkers aanwezig zijn.
    Bij twijfel ‘Your out’ niet terecht natuurlijk.
    Dat men ‘zomaar’ accounthouders verwijderd heb ik twijfels over.
    Open informatie-uitwisseling plus ‘ietsje’ meer als 50 eurocent een dag per maand op je account lijkt mij voldoende reden op die te behouden.
    Ga het volgend jaar weer zien.

    • Erik Kuijpers zegt op

     William, als je het artikel leest zie je dat de banken beweren ‘geen tijd’ te hebben om die massa te controleren. Dat is een goedkope smoes; ze rekenen geld voor die rekeningen dus laten ze daar maar wat voor doen.

     Voor de rest wacht ik de inspanningen van de serviceclubs maar af. Speculeren of gepensioneerden wel of niet zwart geld hebben vind ik niet van belang; dat staat toch niet op die rekening maar ligt in een ouwe sok…

 3. 1234ruud zegt op

  De ABNAMRO is al sinds 2017 bezig om me op straat te zetten.

  Naar mijn bescheiden mening, met de actieve hulp van het kifid.
  Je zou de formuleringen van de uitspraken van het kifid eens goed moeten lezen.
  Die suggereren dat de bank geen vergunning heeft, maar dat is niet wat er letterlijk staat.
  Wat er staat, is dat ALS een bank geen vergunning heeft die bank geen bancaire diensten mag verlenen, wat wat heel wat anders is dan dat de bank geen vergunning heeft.

  Uitspraak 2018-281
  De Commissie oordeelt dat de Bank voldoende heeft aangetoond dat zij geen bancaire
  diensten aan Consument mag verlenen zonder over de daartoe vereiste vergunning(en) te beschikken. De Bank heeft bovendien voldoende aannemelijk gemaakt dat de consequenties van het handelen zonder vergunning groot zijn.

  Hier staat niet dat de bank geen vergunning heeft, alleen maar dat ze niet mogen bankieren zonder die vergunning.

  De Bank heeft ter zitting aangegeven dat zij een belangenafweging heeft gemaakt met betrekking tot de te verrichten diensten, de kosten die gemoeid gaan met het aanvragen en verkrijgen van een vergunning en de belangen die Consument heeft bij het voortzetten van de dienstverlening door de Bank.

  Ook hier staat niet, dat de bank die vergunning niet heeft.

  De Commissie is van oordeel dat van de Bank niet kan worden verwacht dat zij dergelijke risico’s neemt ofonevenredige kosten dient te maken om diensten aan Consument te kunnen aanbieden enverlenen. Overigens merkt de Commissie op dat Consument ruimschoots in de gelegenheidis gesteld om gedurende een periode van zes maanden een alternatief te zoeken.

  En het mag duidelijk zijn dat de bank die vergunningen wel MOET hebben, anders zou ze sinds 2018 de wet al overtreden.

 4. René zegt op

  Het valt allemaal onder agenda 2030 van het WEF/WHO/EU/VN. De wakkeren onder ons weten waarover ik het heb en de slapers moeten maar eens de staatspropaganda op de tv overslaan en online gaan zoeken via onafhankelijke nieuwsbronnen naar de plannen die ze langzaam maar zeker uit gaan voeren. Steeds minder vrijheden en langzaam duurder worden van alles. Straks zijn we de slaven van de kabal, de multimiljardairs die al decennia bezig zijn het volk wereldwijd te terroriseren. Ik zal me er hier niet verder over uitlaten maar kan er een boek over schrijven. Na 3 jaren intensief onderzoek en vele discussies met onafhankelijke wetenschappers en medici weet ik inmiddels hoe de vork in de steel zit. We krijgen er wereldwijd allemaal mee te maken. Weet waar je politieke stem de volgende keer naar toe gaat. Stem ze weg.

  • Erik Kuijpers zegt op

   René, ik adviseer je iets te lezen van Jean de la Fontaine (1621-1695). Dan gaan je ogen wel open. En anders, zoek op internet eens naar de Fabeltjeskrant.

   Trouwens, jouw laatste volzin is volslagen onzin. ALS jij gelijk hebt dat alles supranationaal geregeld wordt dan heeft stemmen op welke partij dan ook geen enkele zin. Je spreekt jezelf ernstig tegen.

 5. Herman zegt op

  Ik heb een spaar rekening geopend, en zag tot mijn verbazing dat ik gelijk niet meer als buitenlandse rekeninghouder werd beschouwd ( Bij GoldRepublic 100€ spaar je al goud met 0,5 % is 50 eurocent maar mijn buitenland betaling is gelijk was 2€ stopgezet) Dit is een idee misschien lukt het ook met een gewone spaarrekening of lening. Ik beleg en wilde ook iets doen met goud en zilver en kwam er zo achter.
  Groetjes Herman

 6. johnkohchang zegt op

  Een kanttekening en een lichtpunt.
  De kanttekening is dat de banken onder geweldige druk staan van de overheid en vele banken al hoge boetes hebben gekregen omdat ze, naar de mening van de overheid , niet voldoende ALLE buitenlandse rekeninghouders hebben gescreend. Dat is ook vrijwel onmogelijk. Het aantal buitenlandse rekeninghouders is zo groot en het screenen is zo tijdrovend dat het een onmogelijke eis was van de overheid. De banken hebben vele duizenden extra mensen voor de controle aangenomen maar zelfs dat was niet genoeg om te voldoen aan de eisen van de overheid. Gemakshalve beeindigt men nu maar de meeste buitenlandse rekeninghouders.
  MAAR ER IS LICHT AAN DE HORIZON ! Heel recent heeft de overheid toegegeven aan de permanente klacht van de banken dat het onmogelijke wordt gevraagd. De overheid heeft in elk geval toegegeven dat ze het onmogelijke vragen en de onmogelijke eis: iedere buitenlandse rekeninghouder heel uitgebreid controlerenlaten vallen. De banken hebben nu de mogelijkheid om beter tegemoet komen aan de gerechtvaardigde eis van de “gewone buitenlandse rekeninghouder” . Blij dat de overheid eindelijk enig begrip toont voor het eigenlijke misbruik van de ongenuanceerde eis: iedereen intensief, uitgebreid door de molen halen”.

 7. Wim de Visser zegt op

  Quote uit artikel:
  Ook zijn ze niet blij met de hogere kosten om de rekening te mogen houden of het beperken van de bankdiensten. Het sluiten van de rekeningen kan voor grote problemen zorgen, omdat Nederlanders deze rekeningen bijvoorbeeld gebruiken om hun AOW en pensioen te ontvangen. Ze zeggen dat er geen betaalbare andere opties zijn.
  eind quote

  Je kunt toch je AOW en eventuele pensioen laten overmaken naar je persoonlijke Wise rekening?
  Kost niets maar je kan nog steeds je eventuele Nederlandse verplichtingen betalingen voldoen.

  • Sjaak S zegt op

   Precies, zo doe ik het ook. Ik heb het zelfs opgesplitst omdat ik twee bedrijfspensioenen heb en een soort AOW (ik krijg mijn pensioen van Duitsland). De AOW gaat direct naar mijn Thaise bank en de andere naar Wise.

 8. Rien zegt op

  Ik heb 26 jaar bij de Fortis bank en haar voorangers gewerkt en deze bank werd overgenomen door de ABN AMRO.. en inderdaad ik werd gewoon op straat gegooid omdat ik in Thailand en ze geen rekening mochten hebben voor mij zo werd er letterlijk gezegd. Gelukkig kon ik bij de Rabo terecht, maar moet nu wel 2 euro extra betalen omdat we wonen in Thailand, een belachelijke zaak, want alleen mijn pensioen komt op deze rekening binnen. Wise weigert een rekening omdat ik in Thailand woon en een Nederlands adres moet hebben, want ze zeggen op een Thais adres kan het niet, maar ik heb geen familie of kinderen dus en Nederlands adres kan niet, ondanks dat ik het op mijn Nederlandse rekening wil… dus zit gebonden. Andere financiele instellingen kunnen niks doen helaas, want ben woonachtig buiten Europa. Binnenkort komt er een polis vrij en zelfs dat is moeilijk om ergens onde rte brengen. Helaas het is niet anders, de banken zijn de criminelen van de 21e eeuw, ze willen alleen je geld, sluiten de kantoren en service is er niet meer, ook in Nederland zelf niet meer.. een verschil met toen ik op de bank actief was. In 20 jaar is er veel nadelig verandert


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website