De voormalig Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade.

De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade, schrijft maandelijks een blog voor de Nederlandse gemeenschap, waarin hij in grote lijnen vertelt wat hij de afgelopen maand heeft gedaan.


Beste landgenoten,

Als u dit leest ben ik al vertrokken uit Bangkok. Na drie en een half jaar is daarmee een einde gekomen aan onze plaatsing hier, waarbij ik de eer, en het genoegen had Nederland te vertegenwoordigen in Thailand, Cambodja en Laos.

Deze laatste maand stond uiteraard sterk in het teken van ons vertrek. Hoogtepunten waren de officiële bezoeken, die bij zo’n vertrek horen. Allereerst ZM Koning Rama X, die samen met HM de Koningin mijn echtgenote en mij voor een afscheidsaudiëntie ontving. Altijd weer een bijzonder gebeuren. Afgehaald door een mooie oude Mercedes van het paleis, en begeleid door een motoragent die niet veel moeite had ons door het spaarzame verkeer te leiden. Aan het begin van ons gesprek kon ik de Koning een bijzondere gift overhandigen: een speciaal voor deze gelegenheid geproduceerde beschilderde olifant van de Elephant Parade. Deze door Nederlanders opgerichte NGO uit Chiang Mai probeert inkomsten te genereren om gewonde of verwaarloosde olifanten te verzorgen. Ze maken olifanten in verschillende maten, die heel verfijnd worden beschilderd. Ze worden over de hele wereld verkocht, o.a. op Schiphol. Als u in Chiang Mai bent kan ik u een bezoek aan de Elephant Parade zeker aanbevelen!

Wij hadden een olifant besteld met aan de ene kant het oude en nieuwe Bangkok, en aan de andere kant een mengeling van oude en nieuwe windmolens in een Nederlands landschap. Het eindproduct was prachtig, en het koninklijk echtpaar had meer dan de protocollair gebruikelijke belangstelling voor dit geschenk.

Daarnaast ook afscheidsbezoeken aan Prime Minister Prayut en minister van BZ Don. Met name het gesprek met eerstgenoemde gaf een goed beeld van de breedheid van onze bilaterale relaties. Van onze samenwerking in de water- en landbouwsector via de vele klimaat gerelateerde activiteiten die we als ambassade samen met Thaise counterparts hebben georganiseerd tot enkele individuele bilaterale dossiers, het waren interessante gesprekken waarbij met name PM Prayut uitstekend op de hoogte bleek van was er op dit moment tussen beide landen speelt.

Uiteraard kwam ook de Covidpandemie aan de orde. Tegen de achtergrond van alsmaar oplopende besmettingscijfers was het goed te horen dat Prayut op basis van gegevens van zijn medische deskundigen verwacht dat over 4 tot 6 weken de situatie langzaam beter zou moeten worden. Ook de vaccinatiecampagne kwam uitgebreid aan de orde. Prayut verklaarde desgevraagd expliciet dat in Thailand woonachtige buitenlanders gelijk behandeld moeten worden als Thaise burgers. Daarmee bevestigde hij de gelijkluidende boodschap die een paar dagen geleden in een brief van het ministerie van Gezondheidszorg aan alle medische instellingen werd medegedeeld. Het lijkt erop dat het herhaaldelijk opbrengen van deze boodschap door de diplomatieke gemeenschap dan toch effect heeft gehad. Dit betekent waarschijnlijk niet dat er nergens meer tegen buitenlanders gediscrimineerd zal worden. Het is dan ook aan te raden om eerdergenoemde brief, die ook te vinden is op de Facebookpagina van de ambassade, mee te nemen naar de vaccinatieprocedure. En ander goed nieuws op het vaccinatiefront is dat het onze dynamische Kamer van Koophandel NTCC al een paar keer gelukt is een vijftigtal vaccins te verkrijgen, waarmee een aantal landgenoten konden worden geholpen. In Bangkok, maar het reizen om gevaccineerd te worden is een aanvaarde uitzondering om naar Bangkok te komen. We hopen dat dit kanaal ook in de toekomst blijft bestaan! En ondertussen wens ik u allen uiteraard sterkte met het doorkomen van deze moeilijke en onzekere tijd.

En ja, het verlaten van een post is ook een goed moment om terug te kijken. Ik zal binnenkort mijn broer en mijn zus weer ontmoeten, en dan komt de onvermijdelijke vraag: wat vond je er nou van? Een kort antwoord is uiteraard niet mogelijk. Bovendien moet ik er ook voor waken om het beeld niet te veel te laten bepalen door Covid, dat is tenslotte een tijdelijke factor. Ik zal Bangkok zeker missen, onze mooie compound, de indrukwekkende hoogbouw, en het door elkaar krioelende dagelijkse leven met af en toe die heerlijke geuren van het Thaise streetfood. Maar het is ook een stad waar het in al die tijd die ik hier zit niet is gelukt om Wireless Road, waar de ambassade aan ligt, daadwerkelijk wireless te maken, oftewel de elektriciteitskabels onder de grond te leggen. Al jarenlang aangekondigd, maar het schijnt niet te lukken. En zo zijn er nog wel wat meer plannen die maar niet uit de verf komen. Aan de andere kant worden er wel indrukwekkende projecten afgerond zoals het nieuwe station en Iconsiam. Misschien maakt dit gemengde beeld de stad juist zo boeiend.

Gedurende ons verblijf zijn we zeker enthousiast geworden over het reizen in Thailand. Per auto uiterst makkelijk, en na een paar uur rijden uit Bangkok ook in een prachtige natuur. De nationale parken waren onze favoriete bestemmingen, maar ook gewoon een paar dagen aan de kust verblijven was altijd zeer rustgevend.

Uiteraard valt er nog veel meer te zeggen, over de politiek, de economie, het voedsel, de mensen, maar daar ontbreekt de ruimte voor. Laat ik eindigen met een paar worden over de Nederlandse gemeenschap. Ik heb vele Nederlanders ontmoet, in verschillende delen van het land, tijdens bedrijfsbezoeken, consulaire spreekuren, bij door NVT’s georganiseerde bijeenkomsten, en uiteraard op de residentie, tijdens koffie-ochtenden, lunches en recepties, en ter gelegenheid van Koningsdagevents. Ik heb dit contact altijd als heel plezierig ervaren. Veel mooie levensverhalen, die je niet snel ergens anders zult horen. En dat geldt zeker ook voor de Nederlandse gemeenschappen in Cambodja en Laos, die ik dankzij de inzet van onze zeer gewaardeerde Honorair Consuls heb kunnen ontmoeten.
Ik heb ook het schrijven van deze blog erg leuk gevonden. Een beetje een eenzijdig gesprek, maar ik hoop dat ik in staat ben geweest een klein beetje inzicht te verschaffen in wat zo’n Nederlandse ambassadeur nou elke maand doet.

En nu Amsterdam! Het zal even wennen zijn om niet meer in een vast werkritme te zitten. Maar zoals velen van u ook uit eigen ervaring weten, het is ook wel weer een tijd met hele nieuwe mogelijkheden. Daar kijk ik zeker naar uit, al zal er als ik in 020 langs een Thais restaurant loop ook wel weer de nodige weemoed optreden…

Vriendelijke groeten,

Kees Rade

2 reacties op “Laatste blog van ambassadeur Kees Rade (31)”

 1. Beste heer Rade, namens de redactie, bloggers en lezers, zeer bedankt voor de maandelijkse blog waarmee u ons op de hoogte heeft gehouden van uw werkzaamheden. Wij hopen van harte dat de nieuwe ambassadeur, Remco van Wijngaarden, deze traditie van bloggen zal voortzetten.
  Veel succes bij de volgende stappen in uw leven.
  Redactie Thailandblog

 2. Aart Versteeg zegt op

  Excellentie
  Een goede gezondheid toegewenst
  Weer welkom in Nederland Amsterdam
  Veel werk plezier in ons natte land
  Nu een Thais in Holland Sawadeekrab

  Vriendelijke groeten van,
  Aart Versteeg


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website