Deze post uit 25 juni 2011 is een herplaatsing naar aanleiding van onze mijlpaal: 250.000 reacties op Thailandblog. Dit artikel scoorde maar liefst 267 reacties.


Een tijdje terug maakte ik de opmerking “Thailand is een leuk land, als je geld hebt” ik kreeg toen de nodige bijval van lezers. Het is misschien wat te zwart wit gesteld, maar ik denk dat het leven in Thailand voor een farang niet zo goedkoop is, als wel eens beweerd wordt.

Toch zijn er de nodige Nederlanders die in Thailand leven van een uitkering of uitsluitend AOW. Met de prijsstijgingen en koersschommelingen van de laatste tijd hebben die dat goed kunnen merken, als het gaat om het besteedbare budget.

Je zou kunnen stellen dat bijvoorbeeld € 1.000 per maand voor veel Thais, een klein vermogen is. Dat klopt, maar dan moet je ook leven als een Thai. De meeste farang zijn toch een westerse levensstandaard gewend en willen daar niet veel van inleveren. Dat betekent een normaal huis, auto of motorbike. Maar ook tv, computer, krantje en mobiele telefoon. Misschien is er een Thaise vrouw of vriendin met kinderen die naar school moeten. Pappa en mamma zullen meestal ook onderhouden moeten worden. Al met al loopt het snel op. Na mijn bescheiden mening ben je zeker 60.000 baht per maand kwijt bij een westerse levensstijl in het altijd zonnige Thailand.

Het is natuurlijk van belang dat je alles naar ratio meerekent. Misschien heb je geen ziektekostenverzekering, maar normaal gesproken moet je daar wel geld voor reserveren. Wanneer je een auto bezit moet je de afschrijving ook meetellen.

Nieuwe Poll op Thailandblog

Om het een meer formeel tintje te geven is vandaag een nieuwe poll gestart over dit onderwerp met de vraag: ‘Welk beschikbaar budget per maand moet je hebben om in Thailand te wonen en leuk te leven?’

Je hebt de keuze uit de volgende antwoorden:

– Tussen de 1.000 en 1.200 euro
– Tussen de 1.200 en 1.500 euro
– Tussen de 1.500 en 2.000 euro
– Meer dan 2.000 euro
– Minder dan 1.000 euro
– Geen idee
– Ik wil niet in Thailand wonen

Vergeet niet je stem uit te brengen. De Poll staat in de linkerkolom, even naar beneden scrollen dan kom je hem vanzelf tegen. We kunnen dan over een aantal weken de balans opmaken.

278 reacties op “Nieuwe poll: het prijskaartje van een prettig leven in Thailand”

 1. Lieven zegt op

  Er wonen of op vakantie er zijn is een totaal verschillend levensstijl. Wie er op vakantie is geeft automatisch meer geld uit dan wie er leeft. Maar als je er woont en je kan bijvoorbeeld de westerse keuken missen en er uit de bars wegblijven spaart al vele euro’s (Bath’s) uit.

  • Niek zegt op

   Om de kosten van levensonderhoud te berekenen moet je in df allereerste plaats een onderscheid maken tussen farangs die single zijn of farangs die getrouwd zijn of een vaste relatie hebben met een thaise en dan ook te maken hebben met eventuele kinderen, familie en alle kosten die daaruit voortkomen. Als je single bent hoef je dus niet een huis, auto of motorbike te hebben, geen vrouw te onderhouden en familie en kinderen, schoolgeld, -uniformen etc. etc. te betalen, alleen zo nu en dan een shorttime of ‘iets langers’.
   Overigens zijn er genoeg farangs die een langdurige relatie hebben met een thaise en heel goedkoop een appartement of huis huren , waarbij huizen een stuk goedkoper kunnen zijn dan appartementen , afhankelijk van de lokatie, en dat drukt de kosten al aanzienlijk en eten kost niet veel..

  • Pim zegt op

   Volgens mij zijn er veel fahlangs die zeggen met 1200 euro leuk te kunnen rondkomen vergeten dat de euro stukken duurder is geworden .
   Nog niet zo lang geleden was dat 20 % daarbij de priisverhogingen die niet te stoppen zijn opgeteld worden wij zo langzaam aardig uitgekleed .
   Het enige voordeel wat ik zie is dat de woningen goedkoper worden .

   • ton zegt op

    De Euro is dus goedkoper geworden (je betaalt minder Thaise bahts voor een Euro).
    De Thaise Baht is duurder (of sterker) geworden: je krijgt minder Thaise bahts voor de Euro.
    Wat de prijzen van de huizen betreft hangt het ermaar vanaf hoe je kijkt. Het is maar de vraag of die vanuit de Euro.

 2. Nok zegt op

  De westerse leefstijl (thuis zelf eten koken) is duurder dan de thaise leefstijl (altijd buiten de deur eten).

  Wil je iedere dag steak dan is dat ook een stuk duurder dan een thaise kip om maar wat te noemen.

  Het mooie van Thailand is dat er voor iedere beurs volop keus is, je kunt het zo mooi krijgen als je wilt maar de prijs is er ook naar.

 3. Hans Bos (redactie) zegt op

  Thailand wijkt in dit opzicht niet af van de rest van de wereld: je kunt het zo duur maken als je wilt/kunt. Er valt geen gemiddelde vast te stellen, hoe graag de aspirant-expat dat ook zou willen. Wil je elke dag een dure juffrouw mee naar huis? Een chique villa met zwembad in hartje Bangkok? Een sleep kinderen? Een dikke Mercedes of zelfs een Lamborghini?

  Ga uit van wat je in Nederland te besteden hebt. Doorgaans is dat genoeg voor Thailand.

  • Misschien had ik iets duidelijk moeten zijn. Het gaat er om wat kost dezelfde levensstijl die je in NL gewend was, maar dan in Thailand. Als je in NL een golfje voor de deur had staan, moet je natuurlijk in Thailand geen Mercedes gaan rijden. Dat lijkt me logisch.

   • Lieven zegt op

    Dit wil ik bedoelen Peter, met ons inkomen en er een gewone levensstijl op nahouden zoals je in Nederland of Vlaanderen doet dan heb je toch voldoende over. In vele gevallen is het zelfs zo dat als je er woont en je wil eens een dagje uit, het vertonen van je Thais rijbewijs (als je die bezit uiteraard) voldoende is om de meerprijs als “farang” (ฝรั่ง) niet te hoeven betalen.

   • jay zegt op

    die leven stijl daar gaat het juist om die is in nederland voor 1 ieder anders en dat zal dan in thailand ook zo blijven niets is zo gevarieerd als een mens dus ook hun levensstijl en het daar aan verbonden budget

 4. Cees-Holland zegt op

  Ik denk dat als ik het zelfde zou doen in Thailand als ik hier in Nederland doe (slapen-eten-werken-slapen-eten-werken enz, en af en toe een keer “uit”) makkelijk met €600,00 zou rond komen, voor mij alleen (zorgverzekering in Nederland, zoals het nu is en moet daarbij worden geteld).

  Toch heb ik gekozen voor 1500-2000/maand omdat ik dit bedrag in de praktijk spendeer tijdens mijn 4 tot 6 maanden verblijf aldaar (en dan doe ik bijna geen gekke dingen).

  Het klopt dat het allemaal geen drol kost in Thailand, en daar ga ik de fout in. Al die kleine beetjes vormen een grote som geld.

  Beetje uitgesplitst (voor 2 personen/maand):
  – Vaste lasten (huur+elec+water+afval+motorbike etc) = 15000Bht.
  – Eten: normale Thaise maaltijd (30*200) = 6000Bht.
  – Boodschappen: Zeep, shampoo etc+ Brood+koffie+andere farang dingen = 8000Bht.
  – Minimaal een keer per week naar de Bios. In Nederland onbetaalbaar, hier = 4000Bht.
  – Minimaal een keer per week naar de kroeg = 4000Bht.
  – Minimaal een keer per week uit eten = 4000Bht.

  Dat is 40.000 Baht ~ €1.000 en dan doe ik niets bijzonders.

  -Dagje Dreamworld (familie gaat mee) makkelijk 10.000Bht.
  -Beetje rondreizen met bus, slapen in een hotel 2.000Bht/dag.
  -Familie bezoek in Isaan dorp 1.000Bht/dag. (gaat op aan “luxe” eten en cadeautjes aan oma, opa, broertjes, neefjes enz).
  -“Leningen” aan familie (en vrienden) 3.000Bht/maand.
  -Airco, camera, laptop kapot=1000Bht.
  -Schoolgeld en een nieuw schooluniform en schoenen jongste broertje 1.500Bht.
  -Nieuw telefoon 10.000Bht/3 maanden 🙂

  Deze opsomming is even zo met een “nat vingertje” opgeschreven maar klopt in grote lijnen. Zonder rare dingen ben ik tussen 65 en 70.000Bht/maand kwijt.

  • Ik denk dat jouw opsomming behoorlijk realistisch is. Omdat het goedkoop is geef je het wat gemakkelijker uit. En daar zit nu juist de kneep 😉

   • jay zegt op

    ik denk het niet

  • Marcus zegt op

   Toch qwel een paar hele rare elementen

   Bioscoop 120 b x 2 peronen x 4 weken = zeg maar 1000b
   15 biertjes per keer in de kroeg?
   Laat de hele familie zich in dreamworld oor jou onderhouden?
   Uniform broertje, jij???
   Leningen , voel je je wel goed?

   Ik heb medelijden met je

   • Cees-Holland zegt op

    Ik vroeg niet om je oordeel.

  • Henk B zegt op

   Ik weet niet waar jij woont, maar ik kook zelf, en koop het meeste bij de schopping mall. Korat, hele maand Toilet p`/ br Beleg-boter/fruit/ melk . potten boerenkool/blikken zuurkool. erwten etc 3000 bth. rest is op de markt te krijgen, aardap etc.
   dagje uit met fam, Sapadoe of waterval 6 a7 man incl drank 1000 bth
   Avondje uit naar bar 1000bth elektr – twee airco/ 3 tv en internet 1600 water 500,
   internet 3BBB hi speed 1160 bth. dus weet niet waar jij die bedragen vandaan haalt

 5. Leo zegt op

  Een beetje van dit en een beetje van dat…….2000Euro en niet minder !!

 6. Johnny zegt op

  Feitelijk een heel lastige vraag, immers iedereen is verschillend, dus verschillende wensen en ideeen. Mijn oom zegt altijd: ” kwaliteit van leven “.

  Je hebt een woning nodig, koop of huur, groot of klein. Waar staat die woning? Je hebt vervoer nodig een truck zou wel handig wezen. Je vriendin… tja…heeft zelf een inkomen of juist niet? Elke dag uit eten of zelf koken? Heb je personeel of doe je alles zelf? Tja….

  Een inkomen van 1 miljoen bath netto zou wenselijk zijn. Kun je alles doen, maar niet gek doen. Goed leven denk ik. Ook uitkijken waar je geld naar toe gaat.

  Als je alles goed op een rijtje hebt, kun je met veel minder rond komen.

 7. cor verhoef zegt op

  Cees Holland, waar haal jij die bedragen vandaan? Vierduizend baht per maand voor bioscoop bezoek? Huur jij een prive theater? Telefoon 10.000 baht? Allemachtig, voor duizend baht koop je een prima Nokia hoor. Volkomen doorgeslagen bedragen. Vaste lasten: mijn vrouw en ik doen het in het centrum van BKK in een driekamer apartement voor de helft (met wi-fi)
  Dagje Dreamworld met familie tien ruggen volgens jou. Drinken jullie dan alleen maar champagne? Wat een ongelofelijke onzinbedragen. Of je wordt dagelijks belazerd waar je bij staat, dat kan natuurlijk ook 😉

  • Ron van Veen zegt op

   Cor Verhoef,
   First Class cinema kost 500 baht per kaartje. Voor twee personen is dit 1000 baht. Ga je ééns per week, dan ben je in de maand toch 4000 baht kwijt ????
   Gaarne je reactie…….

   • cor verhoef zegt op

    Houd toch op man. Een bioscoopkaartje hier in BKK kost 120 baht. Prima stoelen in een nagenoeg lege zaal. Popcorn, cola, het is allemaal een schijntje. First class? Wat krijg je daar extra’s voor? Lig jij naar een film te kijken?

    • Ben je wel een in de bioscoop geweest in Siam Paragon?

     • jay zegt op

      waarom nu weer speciaal de duurste alleen om gelijk te krijgen???

      • jim zegt op

       omdat dat de leukste is 🙂

       een ober die je glas whisky meeneemt van de lounge en het naar het tafeltje naast je 100 en 1 standen massagestoel brengt.
       daar aangekomen trek je je schoenen uit en doe je je pantoffeltjes aan, pak je dekentje (altijd strervenskoud in de bios in thailand) en gaat relaxt een film kijken 🙂

       da’s wel 500 baht waard hoor.

  • Cees-Holland zegt op

   Cor verhoef,

   Ik zie dat u zo’n 56.000/maand uit geeft, en meer “”Echt niet” op krijgt.
   Ben wel benieuwd naar uw huishoudboekje/opsplitsing…
   Vaste lasten:
   Vervoer:
   Eten:
   Vermaak:
   Uw vakantie kosten:
   enz.

   • anthony zoeteweij zegt op

    vastelasten per maand 6305 bath
    vervoer moterbikes 300 ,,
    eten 4500
    vakantie
    vermaak
    zakgeld zoon 4000
    sparen 11000
    onvoorzienbare kosten ? 10000
    3 bbb inmternet 1600

    totaal 27.700
    heb ik nog altijd 9000 bath vrij te besteden en we leven met ons 2 er goed van
    anthony (apipanjo)

    • anthony zoeteweij zegt op

     en nog iets:
     mijn zoon speelt altijd voetbal met zijn schoolkameraden
     en ik zit vaak aan de computer te klaverjassen met gameduell .nl dat is ons vermaak
     anthony(apipanjo)

    • Ben Hutten zegt op

     Hallo anthony,

     Ik geloof best dat je daar aardig goed van kan leven. Ga het zelf voorlopig ook proberen. Ik mis echter een voor mij toch belangrijke kostenpost: De ziektekostenverzekering?. Ik dacht dat er al iemand eerder die vraag aan jouw gesteld, weet niet zeker.

     Groet,

     Ben

     • anthony zoeteweij zegt op

      mijn zoon is via school verzekert ik ben niet verzekerd maar daarvoor spaar ik wel geld op de bank.
      anthony(apipanjo)

  • Ik heb voor het IMAX theater (bioscoop) in Siam Paragon, voor een normale zitplaats 800 baht p.p. betaalt. Voor dat gel zat ik ook nog erg krap, ik kon mijn benen niet kwijt.
   In de Thaise media is daar laatst over geklaagd De bioscoop in Siam Paragon is erg prijzig.

   • Frans zegt op

    als ik naar de bios gaat in Udon Thani betaal ik tussen de 200 en 400 bath p.p,

    • Johnny zegt op

     Ik ga in Nederland niet en hier ook niet. Het is te duur en ik kan ook niet in bed liggen.

     • Frans zegt op

      Ik ben in de laatste 30 jaar niet naar de bios geweest in Nederland. Maar in Thailand wel. Waarom, een mijn dochter, 2 ik zit lekker rustig, rugleuning kan ’n stuk naar achteren, geen rotzooi en lekker cool.

    • patrick zegt op

     normale prijs udon 80 bath op dinsdag 120 bath andere dagen….
     duurste ticket udon 160 bath pp

   • Correctie: 800 baht voor twee personen, dus 400 baht p/p

    • Ron van Veen zegt op

     Het ging mij in eerste instantie niet eens om de prijs van een bioscoopkaartje, maar om de reactie van Verhoef. Als iemand 4000 baht in de maand uitgeeft aan de bios, kan dat. In dit geval is dat de keuze van Cees Holland. Ik respecteer deze keuze !! Als hij lekker luxe wil zitten zal niemand hem tegenhouden. Het is ook gewoon iemand die een normale reactie geeft en z’n onkosten maar even laat zien.
     Waarschijnlijk mag je hier meer als je al zeventien jaar in Bangkok woont en lesgeeft op een school. Dan weet je namelijk alles van Thailand…………
     ‘Houd toch op man’ zeg je maar tegen je vroegere schoolkameraden Cor. Je weet hier in de meeste gevallen niet wie je tegenover je hebt, dus respecteer een ander !!
     Dank je wel.

 8. cor verhoef zegt op

  Laat ik hier mij 2 satang eens in het bakje gooien, gewoon voor de gein. Ik ben verre van krenterig (volgens mijn vrouw) en een vette tipper( volgens de serveersters) Er komt zo’n 1600 euro per maand binnen. Ik woon met mijn vrouw in BKK in een mooi apartement, we nemen overal taxi’s, eten dagelijks buiten de deur, we onderhouden mijn schoonvader (weduwnaar), we gaan drie keer per jaar op vakantie binnen Thailand (vliegen of trein) en we leven dagelijks volkomen zorgeloos. Elke maand blijft er zo’n 300 euro over. We krijgen het niet op. Echt niet.
  Dat is dan BKK. Wanneer je in de Isaan woont zou je makkelijk, MAKKELIJK, van 30.000 baht per maand moeten kunnen rondkomen. Anders doe je iets verkeerd.

  • Marcus zegt op

   Waarom onderhou je je schoonvader, is hij invalide?

   • cor verhoef zegt op

    Ja, hij is 74 en zijn knieen zijn helemaal kapot. Hij kan nog wel met moeite lopen, maar ver komt hij niet meer. Wereldkerel!

  • martin zegt op

   Hall Cor kan jij mij wat informatie geven waar je voor een redelijk prijs een mooi appartement kan huren wat doen je jullie huren of kopen
   Bijvoorbaat dank.
   Martin.
   [email protected]

   • cor verhoef zegt op

    Martin,Ik stuur je wel een mailtje met de nodige info. Wij huren en gaan wellicht later iets kopen, maar voorlopig zijn wij ‘happy huurders”. Mail komt in de loop van de middag.

    groet,

    cor

   • Gert Kronenburg zegt op

    Hallo Cor,

    Mijn naam is Gert en ik woon tegenwoordig 6 maanden per jaar in Bangkok in service appartement, maar dat wordt mij te duur nu.
    Kunt u mij misschien wat info geven of zenden naar m,n e-mail adres waar ik e.v.t. iets
    netjes kan huren voor een redelijke prijs. Ik begrijp dat u daar wat van afweet en zelf ook huurt.

    Bij voorbaat dank voor uw reaktie.

    Met vriendelijke groeten,

    Gert Kronenburg
    (55 jaar, Surawong Road)

    [email protected]

    • cor verhoef zegt op

     Hallo Gert,

     Dit is de ink naar de site Pantipmarket. Rechtsboven “English” aanklikken en Bob’s your uncle..

     http://www.pantipmarket.com/

     Groet,

     cor

 9. Andrew zegt op

  De praktijk is anders Cor.Om te beginnen krijgt een thaise vrouw geen volledige AOW, omdat ze meestal na hun 15e naar nederland zijn gekomen.Verliezen per jaar 2% eerst voor de partnertoeslag,later voor de AOW.(dat de PT er af gaat per 1jan.2015 weten we)
  Dus minder inkomen.Pensioenen zijn niet geindexeerd.
  Verder ken ik een hollander die woont in de esan met een thaise vrouw was vrachtwagenchauffeur Onvolledige AOW klein pensioentje.moet enkele maanden per jaar naar nederland bijklussen anders gaat het nietDoen geen gekke dingen.
  Een ander woont in chiang mai moeten ook 1xper jaar terug naar holland,thaise vrouw in het fruit,aardappelen of fabriek van voorgebakken frites.Doen ook geen gekke dingen. Als je ze spreekt gaat het allemaal geweldig maar geloof me er is hier veel stille armoede.
  Waar gaat het geld dan aan op:Aan de Esan familie die de vrouwen constant onder druk zetten.Dat is de kneep.En aan het feit dat ze hele dagen niks te doen hebben en alleen maar geld uitgeven(vele kleintjes maken een grote)en je denkt het valt wel mee alles is hier toch zo goedkoop.
  Verder eigen ervaring 60000Bht per maand zijn we zo wie zo kwijt(gelukkig geen huurhuis anders was het helemaal ondoenlijk)voor 1xper jaar naar holland voor de verzekering reken ik ook 20000Bht per maand voor 2 personen incl.autohuur en kleine dingen aanschaffen van betere kwaliteit.
  Nog even dit:de omzet TGM farang broodbeleg loopt behoorlijk terug omdat farang minder te besteden hebben.(is mij door een insider verteld)Ikzelf ben overgeschakeld op pindakaas……
  Tot slot aandit prettige leven hangt echt een prijskaartje.Geloof me.(wij doen ook geen gekke dingen)

  • cor verhoef zegt op

   Andrew, de praktijk mag voor jou anders zijn, maar voor mij is de praktijk dat wanneer je 60.000 baht nodig denkt te hebben op een beetje ‘leuk’ te leven in Thailand, volkomen absurd.
   Mijn vrouw en ik werken allebei, dat scheelt wellicht. Werken is goedkoop ;-). Ik geef verdomd weinig geld uit op mijn werk. Maar verder…
   Iedere situatie is natuurlijk anders, maar wanneer je zoals Cees Hollander in zijn kostenplaatje doet overkomen dat 3000 baht per maand ‘lenen” aan vrienden en familie een vaste maandelijkse kostenpost is, dan ben je naar mijn mening verkeerd bezig.

 10. hans zegt op

  Dan moet je leven als de thail cor, ik ben voor mijn ziektekostenverzekering al 10.000 bath kwijt, moet toch 1 keer per jaar terug naar nederland en een flesje bier chang en shampoo
  is daar niet goedkoper dan in de rest van thailand, ouderbijdrage 4.000. en ga maar door.
  dus dat makkelijk kun je wel schudden, door de grotere afstanden van de gehuchten naar een grotere stad extra benzine nodig, neen lukt echt niet

  • Marcus zegt op

   ouderbijdrage, wat is dat? Zijn ze ziek of invalide of gewoon free loaders?

   • l.lagemaat zegt op

    Elk kind wat naar school gaat ,moet betaald worden.
    Daarnaast schooluniform,schoenen,schoolbus,voeding,etc.

    groet,
    Lodewijk

   • hans zegt op

    Just free loaders die ouders, moet dat nog me vriendin leren dat dit binnenkort afgelopen is, willen niet weg uit de isaan, waar gewoon geen werk is, terwijl ik gister nog hoorde van een duitser dat veel bedrijven hier in prachuap khiri khan geen personeel kunnen vinden.

    Ze word er nu zelf ook depri van dat geschooier, maar ja ingeprent tot en met.

    Maar wat is wijs, je schoonouders 900 km verder voor 4000 thb dan hiero op loopafstand

 11. Ui de poll blijkt nu al dat 1.200 euro de ondergrens is. Dat is zeg maar 52.000 baht. De meerderheid 32% is van mening dat je minimaal 65.000 baht nodig hebt. Toch opmerkelijk.

  • Johnny zegt op

   Peter,

   Zou je als een Thai leven, dan kun je echt met veel minder rond komen. De familie springt wat bij en je doet beslist geen onzinnige dingen ( want dat is wat wij farangs erg goed kunnen ) kun je met 20.000 bath jezelf redden. Je kunt dan beiden goed eten, kleden, auto rijden en medische zorg genieten ( mits je natuurlijk geen hele enge dingen krijgt ).

   Auto eraf en ook de hulp eruit, dan leef je van 10.000 bath in de maand. Word wel heel krap hoor……

   Het probleem is dat farangs niet als een Thai kunnen leven en daarom beslist 65.000 bath nodig hebben. Ikzelf ben geen uitzondering, maar als het moet, dan moet het.

   • Als je een farang bent en je gaat als een Thai leven wordt je met de neus aangekeken, ben ik bang. Thai snappen dat niet. Ze denken dan dat je Cheap Charlie bent. Lijkt me niet erg leuk…
    Mocht je pech hebben en iemand aanrijden, moet je toch flink dokken, want je bent een farang. Niet eenvoudig dus.

    • Johnny zegt op

     Ja dat is zo. Mijn vriend heeft het gehad, ze stonden hem gewoon uit te lachen dat hij de stoep zelf stond te vegen. Wat ze niet wisten is dat zijn vrouw 2 miljoen bath over de balk had gegooid.

     Auto rijden is simpel Peter, niet rijden in zo’n Thais verzekerde kar, maar de vrouw laten rijden. Of als je nog niet zo arm bent, all risk verzekerd zijn.

    • jay zegt op

     er is ook nog zoiets als een tussen weg niet leven als een thai maar ook zeker niet op grote voet

  • Andrew zegt op

   Jij bedoelt met”opmerkelijk”dat je dat niet verwacht had Peter.Nou zie je maar weer.
   En geloof me:dit prettige leven in thailand heeft echt een prijskaartje.
   Cor Verhoef stelt 60000.–per maand is absurd.Geloof mij maar:als je aan het eind van de maand terugkijkt ben je soms nog meer kwijt zonder gekke dingen te doen.
   Even mijn situatie nog:deze maand Extra 10000 reparatie aan het eigen huis en 17000 voor aanleg van een terras en 68000 voor 2 tickets half jaar C.I.Begin volgend jaar zit in de planning een extra slaapkamer beneden erbij bouwen goed en goedkoop(is dat mogelijk?) kosten 200000Bht Moeten we hebben omdat mijn vrouw nu en ik straks misschien de trap niet meer op kan.Hier heb je ook geen persoonsgebonden budget..En oh ja ik heb ook nog 6800 betaald voor een jaarabonnement ongedierte bestrijding.
   Inkomen in nederland zolang je werkt of VUT kan het nog.Ben je 65 met een pensioentje tuimel je naar beneden dan wordt thailand duur komt ook omdat je hier geen huursubsudie of bijstand kunt krijgen.In die categorie zie ik armoede.Velen schrijven zich dan uit in nederland(bruto/netto)en zijn hier onzekerd .Ik ken twee gevallen 1 prostaat niet OK en 1 moet gedotterd worden.Doch ze hebben het geld niet…….In nederland zit je verplicht in de basisverzekering hier val je in een diepe donkere put in zo’n situatie.En zo zijn er zo veel.
   Dat is wat anders dan een prettig leven.Dat bedoel ik nou met armoede
   En noem dit maar opmerkelijk( omdat je dat niet verwacht had)

   • @ Andrew, ik had in mijn artikel al geschreven dat naar mijn bescheiden mening je minimaal 60.000 baht per maand kwijt bent, zonder de ‘big spender’ uit te hangen. Het feit dat Cor een andere mening heeft pleit voor hem. Maar hij bezit geen auto en woont gehuurd als ik het goed begrijp, dat scheelt al behoorlijk. En hij is via zijn werk verzekerd tegen ziektekosten.

    • Andrew zegt op

     Khun peter,
     Even dit nog:vergis je niet in de huurprijzen hier in Bangkok die waren 30 jaar geleden al waanzinnig hoog en zijn dat nog steeds(in verhouding tot het inkomen)en de levensstandaard.
     Dat de ziektekostenverzekering wordt betaald ja nou komt de aap uit de mouw dat scheelt gelijk al 10000Bht per maand.
     Verder moet ik je nog een pluimpje geven:Dit onderzoek is hardstikke interessant.
     Waar haal je toch steeds de inspiratie vandaan.

     • @ Andrew, och Thailand geeft altijd veel inspiratie 😉

   • Johnny zegt op

    Het blijft lastig. Zou je gewoon stil blijven zitten op het ” terras ” van je vriendin, dan kost het niet veel. In Nederland kost alles veel geld, ook al zit je stil. De eerste levensbehoefte kan erg goedkoop zijn.

    Al het andere kost geld.

   • jay zegt op

    andrew dat is inderdaad duur leven elke maand je huis verbouwen maar het gaat hier om de normale maandelijkse uitgaven

   • haren piet zegt op

    Moderator
    Dit keuren wij af:
    – Zinnen zonder beginhoofdletter en leestekens (punten en komma’s).
    – Zinnen in uitsluitend kapitalen (hoofdletters).
    – Slordige of onbegrijpelijke teksten.

 12. cor verhoef zegt op

  Een auto bezitten in BKK, waar ik woon, is volstrekt overbodig. Van het geld wat ik aan een auto kwijt zou zijn, zeg een miljoen baht -je wilt natuurlijk wel voor vol aangezien worden en gaat niet rondrijden in een tweedehands Honda Civic- van dat geld neem ik 17 jaar onbekommerd taxi’s, motortaxi’s, treinen, bussen en zo nu en dan een binnenlandse vlucht. Ik begrijp echt niet wat je in BKK met een auto moet, behalve het ophouden van status.
  Leven als een Thai. Kon ik het maar. Het lukt me met de beste wil van de wereld niet. Maar ik blijf volhouden dat het hier enorm goedkoop is en dat ik met mijn salaris dat ik verdien op een government school leef als God in Frankrijk. Mijn vrouw en ik sponsoren ook nog eens drie tieners die bij ons op school zitten. We betalen hun schoolgeld omdat de geliefde pa met de welbekende noorderzon vertrokken is en de familie geen nagel heeft om hun gat te krabben.
  Ik moet eerlijkheidshalve wel toegeven dat mijn ziektekostenverzekering helemaal door mijn werkgever geregeld is. Zeven dagen met Dengue in het Yanhee ziekenhuis gelegen. Ik hoefde geen cent te betalen. Dat dan weer niet 😉

 13. Frans zegt op

  Het is maar wat je zelf wil, je kan het zo duur maken als het kan. Ik woon niet in Thailand, kom er 2x per jaar. Maar als ik zo een en ander z’n reactie leest dan zit er een groot verschil tussen. zoals Anrew, ik moet een terras aanleggen, ik moet een slaapkamer bouwen ik moet dit en moet dat. Andrew kan je niet beter je huis verkopen en een gelijkvloers huis kopen, en misschien kleiner. Het gaat erom wat je dagelijks moet betalen en niet wat je misschien moet betalen, men koopt toch niet elkedag een telefoon, auto, airco of wat dan ook.

 14. BramSiam zegt op

  Er worden hier voortdurend appels met peren vergeleken. Bijna iedereen doet hier dingen die ze in Nederland niet zouden kunnen doen en dan wordt er gesteld dat dat zo duur is.
  – In Nederland een vrouw en kinderen onderhouden die geen inkomen of toeslag van de overheid krijgen is onbetaalbaar. Toch is dat wat bijna elke farang hier doet.
  – Om in Nederland een leven leiden waarbij je je onderscheidt van de modale man heb je een bovenmodaal inkomen nodig. Iedere farang vindt gezien de reacties hierboven kennelijk dat hij zich moet onderscheiden van de modale Thai om ‘serieus genomen’ te worden.

  De feiten zijn dat alles hier goedkoper is dan in Nederland. Huizen, levensmiddelen, huur, benzine of wat dan ook. Wie zich hier vestigt betaalt ook nog eens nauwelijks belasting en een kachel hoef je ook al niet te stoken. Als je echter je geld kwijt wil kan dat altijd. De meesten zoeken daarvoor een bodemloze put in de vorm van een vrouw, anderen jagen hun geld erdoor in het uitgaansleven. Allemaal prima, maar ook die dingen zijn in Nederland in principe duurder, hoewel een bodemloze put natuurlijk nergens een bodem heeft..

  • @ BramSiam, wat is volgens jou dan een normaal bedrag om van te leven in Thailand?

  • cor verhoef zegt op

   @Bramsiam,

   Ik had het niet beter kunnen verwoorden 😉 Eens, eens, eens.

 15. Truus zegt op

  Ook ik denk dat je toch snel rond de € 1.200 euro per maand kwijt bent als je ECHT alles optelt. Wij leven zo’n 6 maanden per jaar in Hua Hin in ons eigen condo. Maar je zit ook met onderhoud, kleding (beetje), internet etc. En Hua Hin is niet echt goedkoop vergeleken bijvoorbeeld met Bangkok. Kijk alleen maar naar de tuk-tuk, je bent bijna altijd 150 Baht kwijt. Rijd je toch met gemak half Bangkok voor rond!
  Maar wij rijden nu brommer (aanschaf hoog, maar zoveel pret, en we rijden nu 1 op 40).
  We lunchen meestal met zijn tweeën voor 75 Baht, ’s avonds voor rond de 200 Baht samen.
  Soms wat duurder, als we ‘uit gaan’.
  En wat voor ons erg voordelig meespeelt, we drinken heel weinig alcohol.
  In Nederland kan ik het me niet permitteren om altijd buiten de deur te eten en dagelijks iets op een terras te drinken, hier in Thailand wel.
  Wat onze prijs nog wel eens opdrijft is als we met vrienden uit eten gaan, of onszelf trakteren op een massage.
  Een goedkope maand is onder de € 1.000, maar als je eens reparaties en onderhoud hebt, is het toch snel € 1.200.

  • cor verhoef zegt op

   Bangkok is inderdaad goedkoop. In alle opzichten. Vervoer, wonen, eten. Je kunt BKK ook zo duur maken als je zelf wilt natuurlijk (onbijten in het Oriental), maar normaal gesproken is het hier allemaal heel goed te betalen.

  • Johanna zegt op

   Hoi Truus, mag ik je vragen waar jullie in Hua HIn kunnen gaan eten voor 200THB ?
   Niet dat ik je niet geloof, maar mij is dat nog niet gelukt.
   Met 2 personen hebben we al zeker 2x wat te drinken bij het eten en dan zit ik al aan de 200 THB.
   Waarschijnlijk doe ik wat verkeerd, of ga naar de verkeerde plaatsen. 🙂

   • Johnny zegt op

    eten waar de Thai eet!

   • ruud zegt op

    waarom altijd drinken bij het eten. Zijn we altijd op vakantie. Deden we dat thuis ook. Je kan ook 1 flesje water nemen en 2 glazen. Niet om pinnig te doen, maar gewoon . Eten voor 200 bath is niet zo moeilijk zelfs in Pattaya/naklua gheel lekker hoor voor 200 bath ( thais restaurant )

 16. HenkW zegt op

  atm 40000
  Vaste kosten
  werkster 864
  electra/water 2000
  Man 6000 zakgeld
  Vrouw 6000 ,,
  v v e 500
  Var. kosten 438
  visum 200 ( en visumgeld op de bank)
  hhg + benz bromf mnd 21173 (4500 avond rest Big C. Geen alcohol)
  sigaretten 1825
  ziekenhuis 1000
  Het is krap aan. We hebben een vrij eigen huis. Vergel.bare Huurwaarde 20000 pm
  De stand van de euro maakt dus een behoorlijk verschil 25%. Var. nu 1000 euro pm.
  Voorlopig hou ik me aan deze budgettering. Bevalt me goed.

 17. Johnny zegt op

  Wij kunnen leven van 20.000 bath per maand. Das inclusief onze huishoudster, elektra ( 4 aircons en 6 tvs ) en auto. Als we veel geld uitgeven is het aan luxe problemen.

  • Frans zegt op

   Johnny, 20.000 Bath, wat betaal je huishoudster dan wel.

   • Johnny zegt op

    175 bath per dag, 5 of 4 dagen per week.

    • Frans zegt op

     Nou ik vindt het knap, dat jij van 20.000 bath kan leven, menig een moet maar bij jou in de leer gaan

     • anthony zoeteweij zegt op

      volgens mij eten zij niets
      4 aircons?
      6 tv.s
      1 auto
      20000 bath per maand je vertelt niet de waarheid
      anthony (apipanjo)

    • Niek zegt op

     Johnny, is dat niet zwaar onder het wettelijk minimumloon, dat toch al bijna niets voorstelt.
     Ah, hoor ik je al zeggen, ze krijgt ook eten en ze mag bij ons slapen , maar wat kan ze nu doen met zo’n 3000-3500 baht per maand? Een klein kamertje kost al 2000 Baht.

     • cor verhoef zegt op

      Dik onder het minimumloon. Je staat er fijn op Johnny.

      • B.Mossel zegt op

       175 thb is nog gewoon voor de meeste vrouwen die alleen een lagere opleiding hebben gehad.
       En de werkdagen in TL zijn er 30 in de maand,want een vrije dag kennen ze niet zoals bij ons het weekend.Dus zouden ze tot 5000 thb p/m kunnen verdienen.
       Dan is een werkster/huishoudster in huis beter af,als iemand die op een farm werkt voor 100 thb in Isaan..
       En een miniumloon is er niet in TL.
       Johnny het is wel knap om met deze huidige koers 0.43 € rond te komen.
       En HuaHin is duurder als BKK dat is juist,maar BKK ligt niet aan de golf van TL.
       En voor niets gaat de zon op aan het strand, en 1 ltr water met thai food op de markt voor 40 bath + ahaan yen is good vol te houden,wat een heerlijk leven bij al die vriendelijke mensen.Relaxed zonder de europese stress.
       maar ieder heeft een ander patroon van uitgave en behoeftes.
       Dus tegenreakties hierop heeft geen zin

       • hans zegt op

        Er zijn wel gegelijk minimumlonen in thailand en zelfs verschillend per regio.
        Alleen heeft de thai werkgever daar vaak lak aan.

       • Niek zegt op

        Er bestaan zeker minimumlonen in Billboardcountry (BBC) in de verschillende regio’s , maar wie houdt zich daar aan en op welke beroepsgroepen is het van toepassing? Inderdaad niet voor huishoudelijke hulpen. En vakbonden spelen geen rol. Maar los daarvan zijn we het er waarschijnlijk over eens dat salarissen hier extreem laag zijn en daar hoef je je als farang niet bij aan te sluiten ook al is het dan misschien een ‘normaal’ salaris, wat eigenlijk niet meer is als een zakgeldje.
        Ik vond het wel een beetje bizar dat wij als buitenlanders discussieren over inkomens om te spenderen van 50-60.000 Baht en als redelijk beschouwen gebaseerd op o.a. een ‘kostenpost’ van 3000 Baht voor het maandloon van een volwassen Thaise vrouw. Begrijp je nu waarom er zoveel prostitutie is in BBC, waar je een week moet werken voor 1000 B. terwijl je voor een ‘shorttime’ van 1 uur hetzelfde verdient op een vaak prettige manier ook nog. En wij doen daar dus volop aan mee, aan allebei bedoel ik.

       • Johnny zegt op

        Misschien ben ik wel een beetje gemeen. Wij wonen in een dorp, we onderhouden geen familieleden. Alles is betaald, dus geen huur enzo. Verzekering is gratis, ook voor mij. Hiermee hebben we de grootste dingen getackeld. Daarnaast koken we regelmatig zelf, alhoewel dit financieel geen zak uitmaakt. We drinken niet, ik rook wel. Mijn vrouw werkt slechts 12km verder op.

        Alle andere idiote luxe of extra uitgaven doen we van het geld dat extra binnen komt, dat kan veel zijn of zoals dit jaar slechts een beetje. Ik vlieg slechts als er inkomen tegenover staat, anders blijf ik thuis.

        NB We hebben maanden zo geleefd, poen had ik niet meer dan enkle euro’s in mijn knip. Zo kan het dus ook.

    • Cees van Meurs zegt op

     Knap hoor een werkster per dag voor 175 THB begrijp ik dat goed??
     Vind je dat zelf niet een beetje uitbuiten.
     Normaal zou ik me niet bemoeien zoals velen doen waaraan men geld uitgeeft dat is ook niet de vraagstelling, de vraagstelling is ook niet te oordelen waar iemand zijn geld aan uitgeeft.
     Maar dit vind ik triest en ik heb nog nooit iemand ontmoet die voor 175 THB een dag werkt.
     Hoop dat ik het verkeerd gelezen heb.

     • Cornelis zegt op

      Je reageert op een bedrag dat 10 jaar geleden werd genoemd…….

     • Pamela zegt op

      Alles onder de 300 à 350 bath per dag voor een huishoudelijke hulp vind ik eerlijk gezegd onfatsoenlijk voor een farang. Daar werkt een hulp in Nederland een 45 minuten voor.. die mensen moeten ook kunnen leven en voor ons is dat echt niet veel geld. Ik zou me schamen als ik 175 als loon voor een hele dag zou geven. We komen niet alleen naar Thailand om te halen maar ook om te geven. Wij “rijke” westerlingen.

 18. jay zegt op

  naar mijn mening is het voor een ieder anders koophuis of huurhuis lening of geen lening alcohol of geen alcohol auto of brommer vaak naar nederland of niet
  iets steviger in je schoenen staan t.a.v alles is ook aanteraden
  want koopzucht brengt ook in nederland de materialistische mensen in grote problemen
  in holland werken massa,s mensen voor een minimum loon a1300 euro dat net te hoog is om in aanmerking te komen voor supsidie,s dus waarom zou je niet onder de
  60000 bath in thailand kunnen leven ??
  ik heb het idee dat veel fahrang aan het beeld willen voldoen dat de thai van ons hebben dat we rijk zijn dat breekt je op den duur op
  dan nog dit in nederland hebben we toch ook lage midden en de hogere klasse
  dat zal in thailand ook zo blijven onder de fahrang
  conclusie naar mijn bescheiden mening kun je ook voor b.v.b 45000 bath goed leven als
  je in nederland ook al geen top salaris gewent was
  dat heet leven naar je eigeninkomen
  je moet je niet laten aansporen door b.v.b je thaise vrouw en of familie of wat beter gesitueerden fahrang om boven je stand te gaan leven met een laag of gemiddeld inkomen gaat dat in holland ook niet

 19. Theo Verbeek zegt op

  Wat een waardevolle informatie. Natuurlijk spreekt ieder voor zichzelf. Maar het is jammer dat de meningen zo verschillen.

  Maakt het voor mij niet makkelijker om een beslissing te nemen of wij ons in Thailand willen gaan vestigen.

  Ik denk dat het goed zou zijn om bijvoorbeeld 3 tot 6 maanden te gaan proef wonen.
  Zijn er mensen die dit ook gegaan hebben en wat zijn de ervaringen?

  • Johnny zegt op

   Theo,

   Ik weet niet wat je persoonlijke situatie is, heb je een Thaise vrouw of niet? Dat scheelt de helft.

   Zorg dat je woonlasten laag blijven, laat je niet oplichten, goed boodschappen doen, rij een modale truck, blijf van de drank af, doe normaal.

   Heb je 1 miljoen bath per jaar te besteden, dan leef je als een vorst.

   • Theo Verbeek zegt op

    Johnny,
    Ik heb geen Thaise vrouw, ik kom met mijn Hollandse vrouw naar Thailand als het allemaal lukt.

    Binnenkort zijn we voor 4 weken in Thailand en hebben circa 16 dagen om rond te kijken en de nodige informatie te krijgen.

    Klinkt goed dat je voor 1 mio THB vorstelijk kunt leven.

    Theo

  • Frans zegt op

   Theo, het is nooit makkelijk om z’n beslissing te nemen, maar je kan altijd voor 3 maanden op vakantie gaan, dan kan je een indruk krijgen of het je bevalt of niet, weet je het nog niet dan ga je weer voor 3 maanden,

  • Ron van Veen zegt op

   Beste Theo,

   Ik ken diverse mensen die er tijden over gedaan hebben om in een vakantie in Thailand te kijken naar, bijvoorbeeld, een huis. Alles gaat en moet dan snel en met veel haast.
   De eerste keer dat ik er was wist ik al na twee weken waar ik wilde wonen en wist via via ook al diverse huizen te koop voor een schappelijke prijs. De meest kostbare weg is er heen gaan, en een Thaise ‘agent’ in de hand nemen voor alles. Dan betaal je de hoofdprijs voor een huis, de inrichting en een auto. De ene Thai helpt de ander, geef ze ongelijk, en jij bent de rijke farang.
   Gewoon een vakantie van een paar weken nemen, rustig aan doen en met veel niet-Thaise mensen praten.
   Ik wens je veel succes.

 20. cor verhoef zegt op

  Ik betaal voor mijn spliksplinternieuwe 3-kamer appartement met uitzicht over Khlong Bangkok Noi 9eigenlijk een zijrivier van de Chao Praya) 6000 baht per maand. Kaal. Met vaste lasten 8000. Ik woon 20 minuten wandelen van mijn werk vandaan (maar neem meestal een brommertaxi-aardslui als ik ben 😉
  We koken veel zelf, wat een elitaire bezigheid is in Bangkok. We gaan naar concerten, ik ben lid van de bieb -daarover later een blog, de onvolprezen Nelson Hayes Library- en verder leven we er gewoon op los.
  Wanneer je op het platteland woont -in mijn optiek is alles wat buiten BKK woont “het platteland, (grijns)- heb je wellicht meer kosten. Een auto is een stuk noodzakelijker, en wanner je een koophuis hebt dan is onderhoud een behoorlijke kostenpost. Dat geloof ik meteen.
  Conclusio: Voor tussen de dertig en honderdduizend baht per maand is het hier goed toeven 😉

  • jochem zegt op

   Geachte mijnheer Verhoef, ik woon ook in BKK en zoek een nieuwe flat, ben heel erg benieuwd wat de naam is van uw appartementen complex/website/contactgegevens. Lijkt me een PRIMA prijs! Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet, Jochem Heil

   • jochem zegt op

    sorry, mijn email vergeten, [email protected]

 21. aad zegt op

  leuk he al die verhalen maar wat nu maak het wat uit de ene heeft dit en de andere heeft dat,als je er maar gelukkig bent zeg ik maar

  • Afgelopen jaar hadden we dezelfde discussie, We moeten niet vergeten dat € 1.000,-
   het salaris is van een thaise bankdirecteur.
   Wil en kan je leven als een Thai dan moet je leven van tussen 6.000 en 10.000 Bath, dit is het salaris van Thai modaal.
   Ben het met Aad eens wat maakt het uit, als je maar gelukkig bent.
   In ieder geval moet je maar bedenken wat doe ik in Holland met mijn A.O.W., zeker iedere
   euro omdraaien, in Thailand voor het zelfde geld, een goed leven.

   • Andrew zegt op

    Rick naar het salaris van een bankdirecteur en vele anderen moet je niet kijkenDie krijgen er nog een hoop bij wat meer is dan hun salaris.En daar gaat de posting ook niet over.
    Ik ben van mening dat als je alleen AOW hebt je beter in nederland kan blijven.
    Maar het is wel zo je hebt hier geen hoge stookkosten en winterkleding dat is wel een verschil.Daarentegen denk ik als je hier hele dagen op een houtje moet gaan zitten bijten je toch ook niet gelukkig wordt.Het belangrijkste is misschien toch gezondheid.
    Waar wij pensionado’s wel een tik van hebben gehad is de waardedaling van de euro en de enorme prijsstijgingen de laatste tijd.(deze laatste informatie komt van mijn vrouw die gelukkig de hand op de knip houdt),daar staat tegenover dat deVAT(thaise btw)nog steeds 7 en geen 19%is.
    Ten slotte blijf ik erbij dat aan dit prettige leven hier best een prijskaartje hangt maar dat is voor iedereen verschillend.

   • @ Rick, met alleen aan AOW leven in Nederland is idd erg lastig. De kwaliteit van het leven in Thailand is dan beter. Het enige voordeel is dat je in NL wel huursubsidie en zorgtoeslag kunt krijgen. Gratis eten halen bij de voedselbank desnoods. Er is ook al een kledingbank voor gratis kleding. Maar dan zit je thuis achter de geraniums te kniezen omdat deelnemen aan het maatschappelijk verkeer te duur is.
    Het enige wat lastig blijft in Thailand is de zorgverzekering voor de wat ouderen, vrijwel onbetaalbaar. En als je ouder bent komen toch de gebreken daar kun je op wachten. Niet naar het ziekenhuis gaan zoals sommigen doe is ook niet verstandig.

    • HenkNL zegt op

     Het verwonderd me ook Peter dat de ziektekostenverzekering in deze discussie bijna buiten schot is gebleven want die is voor hen die al wat ouder zijn maar ook voor hen die al wat hebben inderdaad onbetaalbaar. Mocht je bijvoorbeeld een hartinfarct hebben gehad of iets dergelijks vergeet dan maar de Thaise verzekering dus kan je gewoon helemaal niet in Thailand voor vast gaan wonen.

  • @ Aad, de 1 is gelukkig met niks en de ander met heel veel nog niet eens. Daar gaat de posting niet over. Het gaat erom waar je een beetje ‘normaal’ van kan leven. Een indicatie, en dan zijn de reacties wel interessant om te lezen.

 22. BramSiam zegt op

  Tja khun Peter, je vraagt me wat een normaal bedrag is in Thaiuland om van te leven, maar dan rijst onmiddellijk de tegenvraag, wat is normaal.
  Iedereen kan in Thailand van hetzelfde geld beter leven dan in Nederland. Ik heb gelukkig geen financiële problemen, maar van minder dan Bht 50.000 p.m. zou ik liever niet rond willen komen hier, omdat je dan toch wel in gaat leveren op wat eerder al werd genoemd: de kwaliteit van leven. Je kunt dan niet meer onbekommerd doen waar je zin in hebt lijkt me. Volgens mij heeft een Nederlander al gauw dit bedrag te besteden. Alleen tickets naar Nederland zijn dan wel moeilijk bij elkaar te sparen.
  P.S. Een Canadese vriend van me leeft in Thailand van ca 15.000 baht, maar die stelt geen hoge eisen aan het leven en spreekt vloeiend Thais. Hij kan leven als een Thai, maar kan niet naar de tandarts of het ziekenhuis indien nodig en hij spaart ook geen penioen bij elkaar..

  • peterphuket zegt op

   @Bram, hij of zij kan wel naar naar de tandarts, in een staatsziekenhuis en hoeft niet duur te kosten, een wortel kanaal behandeling kan je als farang hier in Thayang ook voor 3 a 4000 bath krijgen, en ook heb ik hier in datzelfde staatsziekenhuis 5 dagen gelegen voor iets wat op dengue leek voor de prijs van 3000 bath incl. medicijnen, en eten wat welliswaar niet smakelijk is, maar toch…
   Verder blijft het moeilijk om te bepalen wat nodig is om prettig te kunnen leven. Heb in Phuket een apartement gehad waar ik 9 jaar in gewoond heb. Alleen aan v.v.e. kosten was ik per maand al 6250 bath kwijt, (125m2) nu ik een eigen woning op het “platte land” heb, aan kosten nul.nul. Maar de auto waar Khun Peter het over heeft is ook maar zeer betrekkelijk, dat zgn. golfje is hier ook niet te betalen, en wil je niet te veel geld uitgeven ben je ook genoodzaakt een “landbouwvoertuig” in de vorm van bijv. een Toyota aan te schaffen. Ook ik heb geen moeite met de levenskosten hier en hoef me niet druk te maken, maar er zijn zoveel variabelen waar je mee te maken krijgt dat het naar mijn mening ondoenlijk is om daar een bedrag voor vast te stellen.
   In de pol heb ook ik tussen de 1500 en 2000 aangegeven, naar eigen ervaring.

  • Bacchus zegt op

   Bram Siam,
   Even uit nieuwsgierigheid: heet die Canadees toevallig Johnny Sekora?

  • Bacchus zegt op

   Bram Siam, ik ben nog steeds erg nieuwsgierig naar je Canadese vriend. Ik ken ook een Canadees die van een kleine uitkering vanuit Canda leeft, ook ongeveer 15.000 baht p/mnd. Dat kan toch geen toeval zijn?! Hij heet Johnny en speelt graag gitaar. Is dit bij toeval dezelfde persoon???

 23. Henk B zegt op

  Intresant allemaal, dat een ieder een eigen idee heeft over wat je zoal noig hebt aan geld.
  om een redelijk bestaan te hebben hier in Thailnd, nu weet dat zoals ik hier in de Isaan, een redelijk bestaan heb met een AOW inkomen, en een piepklein pensioentje.
  Ik wist dat mijn inkomen flink zou dalen, maar had alles dus vooraf op een rijtje, eigen huis,auto, motorbike, en kan zeer goed rond komen van 50.000 bth per maand,
  kan af en toe met de vrouw uit eten , kan me soms wat extra,s veroorloven.
  Maar in Holland ging ik ook niet naar de Bios, heb thuis sateliet TV met 3 film kanalen, en BVN, download zo nu en dan films en muziek, en af een toe een paar daagjes interne vakantie, en niet een al te duur Hotel.
  Maar ik hoor niet hoe je daar in Nederland van moet rondkomen, Huur flat of huis, electra, gas, water ziekenkosten en andere verzekeringen, laat staan een auto met bij behorende kosten. onderhoud, verzekering en wegenbelasting
  Ik denk dan dat je echt armoede hebt, ik zou niet weten hoe ik in Holland rond zou moeten komen met mijn inkomen.

 24. Richard zegt op

  Naar mijn mening moet je van 30.000 bath per maand kunnen leven.

  Als je een normaal leven leven leid.

  Iemand zij op dit blog elke week naar de bioscoop?

  Wie gaat er in NL elke week naar de bioscoop?

  Maar als je je daar gaat gedragen als een miljonair heb je aan geen enkel bedrag genoeg…

  Veel suces allemaal.

 25. Eef zegt op

  Het is zo persoon afhankelijk wat je per maand nodig hebt.
  Heb je een huur of koophuis.
  Condo aan zee of ergens achter in de stad.
  De vraag is waar neem ik genoegen mee en wat heb ik te besteden, daarom denk ik dat het
  bedrag wat je per maand nodig hebt voor een ieder verschillend is.

 26. hans cleuver zegt op

  je kunt ook diverse nederlanders vragen wat ze aan maandbudget nodig hebben in NL.. Dan zijn er ook verschillende uitkomsten.Niet iedereen hodt er dezelfde levensstijl op na. leeftijd speelt ook mee uiteraard. Vers donkerbruin brood bijvoorbeeld alhier in Nongprue bij de duitse bakker kost in ieder geval 160 baht en is dus stukken duurder dan in NL. Als een westerling in Thailand wil leven en eten als een westerling is ie hier qua eten denk ik wel duurder uit.. Energie, benzine, etc. zijn natuuurlijk lager , evenals de huren of koopprijzen van diverse huizen /condo’s

  Echt uitgaan is natuurlijk behoorlijk duur, pilsjes a la 200 baht zijn geen uitzondering, maar de bioscoop daarentegen is weer goedkoper dan in NL.

  Eectronica is volgens mij gelijk aan die in NL qua prijs, 2de hands auto’s weer een stuk duurder maar hebben ook een langere levensduur hier, evenals goedkopere reparaties omdat het uurloon stukken lagher ligt dan in NL.
  .
  Een goedkoopte gebied is Thailand allang niet meer, ik neem aan dat dat wel bekend was., de economie stijgt ieder jaar behoorlijk meer dan die van NL en dat is te merken ook, gezien de sterke baht!

 27. lupardi zegt op

  Benzine, diesel is hier goedkoop. Electriciteit is even duur als in Nederland net als internet. Ik vind fruit hier gewoon erg duur een appel voor 0.70 eurocent, een sainaasappel 0,80 eurocent. goede kwaliteit maar in Nederland zijn de prijzen stukken lager. Laatst stond er een artikel hier dat Bangkok de een na duurste stad in Azie is en dat zegt toch wel wat. Zonder koophuis en niueuwe auto kan je wel goed rondkomen van baht 60.000 per maand inclusief elke avond uit eten of laten bezorgen, de vrouw wat nieuwe kleren en uitgaan naar de disco.,
  ps. De bios kost echt maar baht 120 pp.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Geen idee waar jij je appels koopt, maar doorgaans betaal ik voor geïmporteerde appels (afhankelijk van de grootte) 10 tot 20 eurocent. Sinaasappels kosten doorgaans iets meer dan één euro per kilo. Op dit moment kost de mangosteen 45 eurocent per kilo en de bananen nog minder.
   En elektriciteit even duur als in NL? Ik ben hier per maand voor tv, airco, ventilatoren, 2 koelkasten, buitenverlichting, wasmachine, pomp etc. 25 euro kwijt. Eenmaal, andermaal?

   • lupardi zegt op

    Verkocht! Nou mijn fruit koop ik bij Tesco/Lotus en/of Tops supermarkt en die prijzen heb ik daar nog niet gezien (zullen wel kleine appeltjes zijn). Thaise bananen zijn inderdaad goedkoop maar die koop ik alleen als ik naar de apenrots ga. Hier in Bangkok betaal ik tussen de 50 en 80 euro voor 4 airco’s, koelkast, wasmachine, verlichting enz.

    • Pim zegt op

     Lupardi.
     Ga eens na op wiens naam de elektriciteitrekening staat .
     Als fahlang betaal ik aanmerkelijk meer dan een Thai .
     Mijn vriendin wees mij hierop en inderdaad nu zij het op haar naam heeft betaal ik stukken minder .
     Afhankelijk van de tijd van het jaar is de kwaliteit van fruit verschillend dus als het droog en smakeloos wordt moet je even overstappen op 1 ander ras en die appels en sinaasappels van ongeveer 65 Thb per kilo zijn best te pruimen .
     Ik wijs er wel op dat omstreeks de kerst veel fruit 2 x zo duur is ,
     Meest zijn die appels met grote omzet lekkerder dan die grote die per stuk in 1 maatpak je liggen aan te kijken .
     Maar er zijn mensen die denken dat duur veel lekkerder is .
     Zo krijg ik vaak visite die uitsluitend Baileys drinken van 980 Thb per fles ,ze hebben al jaren niet in de gaten dat ze Kelly’s uit die fles krijgen.
     Het scheelt mij wel 600.Thb als ze weer weggaan .

     • anthony zoeteweij zegt op

      electriciteit in thailand is voor de fahlang 5 bath per eenheid en voor de thai 3,5
      per eenheid incl’ tax
      anthony

      • Hans Bos (redactie) zegt op

       Ik krijg de afrekening direct van de elektriciteitsmaatschappij. Heb niet de indruk dat ik meer betaal dan mijn Thaise buren.

       • jay zegt op

        vreemd bij anthony zoeteweij en Pim zit verschil in electra rekening en niet bij jou hans
        misschien willen pim en anthony laten weten of ze ook rechtstreeks aan elektriciteitsmaatschappij betalen of via tussen persoon
        jay

  • Robert zegt op

   Dat klopt natuurlijk nooit…Bangkok de op 1 na duurste stad in Azie is klinkklare onzin. Iedere Japanse stad is alvast duurder. En afgezien daarvan, ooit in Hong Kong, Macau, Shanghai of Singapore geweest? De op 1 na duurste stad in Zuidoost Azie heel misschien, maar dan nog zet ik er hele grote vraagtekens bij.

 28. Andrew zegt op

  Lupardi
  Wij wonen in bangkok dat is inderdaad de duurste stad.Hebben minimaal 60000Bht nodig voor eerste levensonderhoud.Schrikbarend hoog is dat niet kijk maar naar de uitslag van de poll.(hebben gelukkig geen huurhuis)Doen echt geen gekke dingen.
  Doch iedereen leeft verschillend.Heb jij het hier over importfruit?New Zealend apples?

 29. Leo Bosch zegt op

  Hoeveel bathtjes heb je per maand nodig om in Thailand een prettig leven te kunnen leiden?
  Ik denk dat er op die vraag geen eensluidend antwoord is te geven
  Dat blijkt ook wel uit al die verschillende reakties die al op die vraag gegeven zijn.

  Het is maar net hoeveel je je kunt permiteren, en hoe royaal je er van wilt leven.
  Dat is in nederland net zo.
  Ik weet wel, dat ik hier veel meer met mijn geld kan doen dan in Nederland.

  Ik vind zelf dat Khun Peter met zijn 60.000 baht aardig in de buurt komt, als je tenminste een beetje comfortabel van je geld wilt leven.
  En als je het alleen maar van een AOW-tje moet hebben kan je je hier ook niet al teveel veroorloven , maar je kunt er wel beter van leven dan in Nederland .

  Ik heb het geluk dat ik buiten mijn AOw (plus toelage voor mijn Thaise vrouw) ook een goed bedrijfspensioen heb.
  Maar daarvan besteed ik toch maandelijks gemiddeld zo’n 75000 baht aan vaste lasten en eerste levensbehoeften.
  Daar heb ik geen (dure) vakanties in Nederland bij inbegrepen.
  Ook heb ik een koophuis, dus geen huurkosten, en ik hoef ook mijn schoonfamilie in de Isaan niet te onderhouden.
  Wel heb ik een studerend stiefdochter die op kamers woont en een kleinzoon die bij ons, dus op onze kosten wordt opgevoed.

  Verder heb ik een peperdure ziektekostenverzekering, hoe ouder je bent des te hoger de premie.
  Ook de afschrijving en onderhoud van een auto en twee motorbikes.
  Ik woon in Pattaya en ook dat is niet het goedkoopste oord van Thailand.

  Ik weet het, Ik zou het met wat minder af moeten kunnen, maar waarom zou ik ?
  Dan had ik net zo goed in Nederland kunnen blijven wonen, daar was het echt passen en meten.

 30. martin zegt op

  Als de bath nu weer naar 49 /50 gaat dan is het weer leuk dannheb je wat voor 1000 euro.
  Mijn thaise familie verdient vde man 60.000 thb zijn dochter tandarts 200.000,00thb per maanden toch hebben zij nog geld van ons nodig voor vader enn moeder . wij wonen nog in Nederland nu nog drie jaar dan ga ik maar eens kijken proef wonen wat de ander zij dat is een goed idee voor drie maanden. Volgens mijn thaise partner is er in BKK een goed app te huur 7500,00 thb . met zwembad en fitness en schoonnmaken etc;

  • King Frans zegt op

   Martin meen je dat echt, of zijn er ’n paar nullen te veel. Of is het per jaar.

   • martin zegt op

    Hallo Frans man verdient 60.000 thb per maand dochter is tandarts 200.000.00 twee honderduizend thai bath per maand is nu verder aan het studeren in Chang mai voor proffessor. De man werkt l meer dan 25 jaar bij de michelin is nu manager ik geloof zelf dat het nu al 70.000 thb is per maand hebben drie kinderen en twee huizen in Bangkok naast elkaar en zo gierig als wat..
    Ja mijn vrouw werkt bij Mac Donald’s hard werken voor een klein beetje euro’s en toch nog elke maand 150 euro over maken voor pa pa en ma ma die drinkt veel.
    Heeft iemand de zelfde ervaring.

    • King Frans zegt op

     Sorry Martin, maar dan zou ik toch een lange neus trekken en de hand op de kniphouden

    • hans zegt op

     Dat is ja bijna omgerekend 6.000,– euro per maand, zo een sponsor zoek ik nog, martin wakker worden.

 31. Marcus zegt op

  Ik heb het allemaal met grote verbazing gelezen. Kijk als je je in Thailand vestig dien je wel te zorgen voor voldoende financiele backing. Dat op een AOWtje of 1000m 1500 euro als een vorst leven gaat gewoon niet.m Ik heb een villa op een golfcourse en een condo in BKK, Ik ben een week per maand in BKK en de rest in de villa. Twee autos’s een Pajero die ik al 15 jaar heb (als nieuw) en een nieuwe Everest. Heb me voor niets in leningen gestort en ik streef naar 100.000 per maand maar meestal is het 120.000.

  Kijk je gaat natuurlijk niet als een pauper in Thailand wonen. Eerst werken en sparen dan genieten, niet andersom/

  Vreems genoeg als ik in Hooland benm 4 maanden per jaar is het inclusief het huis (eigen) goedkoper

 32. Bacchus zegt op

  Er wordt weer flink met bedragen gesmeten. Snap alleen niet waar die allemaal vandaan komen. Als je al 60.000 baht kwijt bent terwijl je geen huur of hypotheek hoeft te betalen, doe je volgens mij hier iets goed verkeerd. Sterker, dan ben je volgens mij de weg kwijt. Ook verzekeringspremies van 10.000 baht per maand zijn absurd. Je kunt je hier voor een kleine 3.000 baht verzekeren tegen ziektekosten; dat is dan wel exclusief huisartsenbezoek en dergelijke, maar die zijn hier spotgoedkoop, evenals de tandarts. Even verder kijken dan de “tjamoek” lang is, zou de Thai zeggen.

  Woon hier al een paar jaar tezamen met mijn Thais-Nederlandse vrouw en we redden het makkelijk met een kleine 30 a 35.000 baht per maand. Huis wel vrij dan. Grootste kostenpost is onze auto (Isuzu 3.0 liter Hi-Lander); diesel 6.000 baht p/mnd, onderhoud 4.000 baht p/mnd, belasting en verzekering 1.500 baht p/mnd. We eten goed: goed brood (niet iedere dag) met luxe beleg als salami, Nederlandse kaas (ingevlogen), Ardenner ham, etcetera; veel groente met een goed stuk vlees, kip of vis. Mayo, mosterd (Dyon) en melk worden veelvuldig gebruikt danwel gedronken. Biertje op z’n tijd, ook lekker! Maar we halen ook net zo makkelijk heerlijk Thais eten bij ons in het dorp of op de markt en eten ook regelmatig heerlijk langs de weg. Naar de kroeg ga ik alleen als ik Nederlandse vrienden over de vloer heb (2 maal per jaar 1 maand); dit terwijl ik in Nederland een echte “kroegtijger” was, zelfs uitbater van 2 cafees (uit hobby). Drink liever een biertje hier in het dorp; ook goed voor de integratie! Doen mijn vrienden tegenwoordig ook liever trouwens. We zijn van alle gemakken voorzien: airco, internet, laptop & pc, kabel- en satteliet televisie, mobiele en huis telefoons, scooter voor lokaal vervoer. Gaan met Nederlandse vrienden ieder jaar 10 dagen genieten van een van de vele mooie Thaise locaties en ieder jaar organiseren wij met kerst een etentje voor al de krasse oudjes in ons dorp. En dat allemaal voor diezelfde 30 a 35.000 baht p/mnd.

  Ik lees hierboven weer regelmatig dat je geld moet uitgeven om niet als een “cheap Charlie” gezien te worden. Status hoog houden dus. Moet dan altijd denken aan mensen die in Nederland ook een nieuwe auto moeten hebben, als de buren met een nieuwe bolide komen voorrijden of een flatscreen van 102 cm moeten hebben zodat de overburen dat goed kunnen zien. Ik heb ook vaak het idee dat sommige farang zich hier financieel anders gedragen dan in Nederland, waarschijnlijk om eens te voelen hoe het is: de rijkaard uithangen. Lekker toch, jezelf een veer in de kont steken.

  Wij doen hier veel zelf voor wat betreft onderhoud aan huis – zelfs kleine verbouwingen – en tuin. Schoonhouden doen we ook zelf. Niet omdat het moet, maar omdat het leuk is. Ik help momenteel zelfs mijn Thaise zwager met het aanleggen van electra in zijn huurhuisjes (als “Thailands finest” daar eens achter kwam…..). We hebben 14 rai lanbouwgrond en doen ook daar veel zelf (zaaien, wieden, onderhoud, oogsten), houden eenden, koeien en vis, weliswaar vaak met advies en hulp van onze Thaise buurtgenoten. En dat voor een voormalig accountant.

  Ik kan je vertellen dat wij door de Thai voor vol wordt aangezien; juist door ons “normale” gedrag. Sterker, ze vinden het prachtig om ons te zien ploeteren en vinden het geweldig als we om hulp vragen. Als we werk uitbesteden, doen we dat alleen aan mensen uit de omgeving en betalen de normale Thaise prijzen; dus geen farang prijzen. Juist door ons “normale” gedrag zijn we in de wijde omgeving bekend en graag genode gasten op feesten en partijen; ja, zelfs begravenissen. We laten ook altijd even de kop zien, al is het maar voor een half uur, en leveren onze bijdrage, zoals het hier betaamt.

  Mijn vrouw en ik mogen ons gelukkig prijzen dat we veel hebben gezien van de wereld en nog meer meegemaakt. We hebben dan ook gezien en geleerd dat geld uitgeven, waar ook ter wereld, niet moeilijk is. Zo hebben wij een vriend in “donker” Afrika die zijn favoriete whisky vanuit Schotland laat invliegen. Erg lekker, maar nogal prijzig en trekt iedere vergelijking qua levensstandaard volledig scheef. Ik met mijn kaas dus ook een beetje. De pijn zit h’m bij veel buitenlanders in het aanpassen, integreren noemen we dat in Nederland. Altijd de mond vol van, maar kennelijk moeilijk zelf toe te passen zodra we de westerse wereld verlaten. Als je je levenswijze aanpast aan de lokale standaard is het volgens mij onmogelijk om bijvoorbeeld in Thailand, we schrijven tenslotte op Thailandbloq, meer uit te geven als een hierboven vermelde bankdirecteur, die volgens de schrijver 1.000 euro (ex aequo aan 42.000 baht) verdient. Juist mannen in zo’n positie hebben een status hoog te houden en staan er vaak niet bekend om op een houtje te bijten. Ze bijten liever op hun concubine.

  Naar mijn zeer bescheiden mening laat iedere farang die meer dan 50.000 baht plus per maand uitgeeft h’m behoorlijk uit zijn broek hangen, tenminste, als je de lokale standaard in ogenschouw neemt. Niet erg als je er volop van geniet, maar erg dom als je dit doet om je aanzien hoog te houden. Neem een ding van mij aan: dan pas wordt je door de Thai uitgelachen!!!!!!

  • Cees-Holland zegt op

   Goede uiteenzetting.

   Als ik het goed begrijp geeft u 35.000 baht per maand uit, daarvan gaat 11.500 baht naar de auto. Blijft over 24.000 baht per maand.

   Wat doet u voor vermaak?

   • Bacchus zegt op

    Na een zeer jachtig bestaan met werkweken van gemiddeld 60 tot 70 uur bestaat het “vermaak” voor mij nu alleen al uit het feit dat ik niets meer moet en alles mag. Van het uitgaansleven heb ik in mijn 54 levensjaren genoeg genoten, heb ik geen behoefte meer aan. Voor mij is geestelijk en mentaal welzijn zeer belangrijk, dus om te ontspannen en de brein bezig te houden lees en puzzel ik en doe graag allerlei testen (iq, eq, etcetera). Voor de nodige lichaamsbeweging wandelen en fietsen we graag. En zoals gezegd in mijn reactie, doen wij in en om het huis en op ons land zoveel mogelijk zelf. Daarnaast hebben we de zorg voor onze huisdieren en ons vee. Voor wat de laatste betreft bezoeken we ook lokale veemarkten, om te handelen, maar vooral ook om informatie op te doen. Koken doen we ook graag; hadden we in Nederland weinig tijd voor, die tijd halen we nu in. Heerlijk in onze buitenkeuken met een biertje erbij. We geven ook wat kinderen uit ons dorp Engelse (bij-)les. Zoals je ziet: te druk om ons te vervelen!

    “Time flies” en “never a dull moment”, zoals de Engelsen zeggen. En, waar het in dit artikel uiteindelijk allemaal omgaat, het kost relatief weinig. Je moet er alleen van houden. De een zit graag met veel landgenoten aan de toog om reperterende grappen aan te horen en wij mesten tegenwoordig zo af en toe een stal uit. Ieder zijn meug. Wij hebben beiden gedaan en geven de voorkeur aan het laatste.

  • Henk B zegt op

   Beste Bacchus, nu dan zou ik graag willen weten waar jij dan verzekerd bent voor 3000 bth, de meeste zijn toch te duur en dekken ook nog niet alles, en dan zo rond 6000 p.m

   • Bacchus zegt op

    Beste Henk B, kijk eens op de volgende site

    http://insurance.thaivisa.com/medical-package/health-insurance.html

    Eerst aanmelden bij thai visa (gratis)

    inpatient 51 – 55 kost 1.128 usd per jaar

    Mocht je er hier niet uitkomen weet iki nog wel een adres voor je met een vergelijkbare prijs.

    Succes!!!

  • Frans zegt op

   Bacchus, geweldig verhaal, klip en klaar, ik hoop dat menigeen hier wat van opsteekt.

  • Andrew zegt op

   Bachus woon je dan in een heel klein dorpje danEn als je ’s morgens wakker wordt geniet je als ontbijt dan van de dauwdruppels en een passerend insekt?
   Dan kan het misschien wel.

   • Bacchus zegt op

    Ik woon inderdaad in een dorp, vlakbij een middel grote stad. Alles binnen handbereik dus. Resort om de hoek en als je er van houdt, ik dus niet, twee golfbanen op (bijna) loopafstand. En wij genieten inderdaad van de natuur om ons heen. Momenteel is onze huiskrekel weer aan het zingen. Er wordt momenteel weer druk gewerkt op de rijstvelden om ons heen. Leuk en mooi om naar te kijken. Wij genieten ons ontbijt heerlijk in onze buitenkeuken en zien dan inderdaad de dauw op de bananen- en mangobomen. Ook insecten hebben we hier volop. Heerlijk een droog gebakken krekeltje met knoflook of een salade van rodemiereneieren.

    Alles beter dan het gelal van aangeschoten toeristen en het aanhoren van de reperterende moppen en verhalen aan de bar. Ik neem aan dat jij gewoon verzamelt in de middag met je Nederlandse of Belgische kornuiten om een lunch te genieten bij KFC, McDonalds of de Pizza Hut om daarna aan een bar aan te schuiven om te genieten van alle verhalen die random worden afgedraaid. Doe mij maar die dauwdruppels en dat passerend insect.

    • Johnny zegt op

     Ik geef je groot gelijk Bacchus.

     Ik woon ook in een klein dorp, ik zie geen farang aan de bar zitten of op een terras hangen met vrinden. Ik ben niet de enige farang hier, doch ik zie ze nooit. Als ik en mijn vrouw een uitje willen, gaan we een lang weekeinde op stap. Wil ik toch perse kfc, dan moet ik 40km rijden.

  • wimnet zegt op

   Hallo bachus

   Heel mooi verhaal dat heet voor mij leven na je pensoen doen wat je leuk vind
   Mijn vrouw en ik willen graag overwinteren in Tailand (vrouw 60 ik 62 )
   We gaan nu elke winter voor 3 maanden naar Curacao maar willen ook wel eens ergens anders gaan kijken.
   Met overwinteren bedoel ik gewoon leven zoals je in Nederland ook doet maar dan zonder koud en regenachtig weer.
   Ben een handwerks man heb 2 rechter handen en ben graag bezig .
   Ben eigenlijk electrichien maar doe eigenlijk alles ,timmeren , lassen,tegels zetten.
   auto motor brommer repareren , schilderen enz ben van alle markten thuis
   We willen niet in het buitenland gaan wonen maar alleen in de wintermaanden
   in een beter klimaat leven .
   misschien heb je wat meer info voor ons want je manier van leven en intregeren
   spreekt ons erg aan.

   • Johnny zegt op

    Hallo Wimnet,

    Momenteel ben ik bezig met een village bij ons in de buurt. Totaal zo’n 130 woningen, bungalows en townhouse. Goede infrastructuur en bewaking. De huizen zijn echt goed gebouwd en daarom niet de goedkoopste. Prijzen rond 2,5 miljoen bath.

    Je geniet van het gewone Thaise leven, doch is er veel in de buurt te krijgen of te zien. Je zit zo’n 130 km van BKK af en een enkelereis met de van kost 50 tot 80 bath. We hebben een heuse supermarkt om de hoek ( Tesco Lotus )

    We hebben geen strand, bars, hoeren of McDonalds. Wel een hoop andere leuke dingen.

   • Bacchus zegt op

    Hallo Wimnet, er wordt je net een woning aangeboden van 2,5 mln baht; buiten het feit dat dit geen “Marktplaats” is, begrijp ik dat jullie niet uit Nederland weg willen en alleen maar 3 maanden van beter weer willen genieten in een andere omgeving. Als ik jullie was zou ik dus maar gewoon huren en wellicht zijn er nog wel andere mogelijkheden. Verder weet ik niet wat jullie behoeften en activiteiten zijn gedurende die drie maanden; m.a.w. wat willen en verwachten jullie van een verblijf in Thailand? Het gaat wat ver om op dit forum hierover te debateren, waarschijnlijk worden je dan meerdere woningen te koop of te huur aangeboden. Ik heb net een nieuw gmail-account gemaakt waarop je mij kunt mailen en je vragen kwijt kunt. Dit is [email protected]
    Ik hoor graag van jullie en wie weet kan ik jullie op weg helpen. Groet!

 33. de laender zegt op

  Naar mijn mening heeft u dat zeker nodig om comfortabel te leven u moet niet naar thailand gaan wonen om het slechter te hebben dan thuis.
  Dus ik zou zeggen tussen de 60000 en 80000 en dan leeft u goed ,als u alleen leeft is dat natuurlijk goed koper.

 34. PeterHolland zegt op

  20.000 p/m heb dan, motobike, goed appartement ,flatscreen gevulde koelkast, af en toe een ”bezoekster” , wat moet ik nog meer? ik leef als god in Frankrijk

  • Gert Kronenburg zegt op

   Hallo Peter,

   Mag ik u vragen waar u woont, want ik kom niet rond met 20.000 Baht p/maand, maar ik woon nu nog in Bangkok en wil daar graag weg om ergens anders goedkoper te kunnen wonen en leven.
   Dank alvast voor uw antwoord.
   M.Vr. Groet,

   Gert Kronenburg
   [email protected]

   • Peter Holland zegt op

    Hallo Gert, mail is naar je verstuurd, gr Peter

    • Gert Kronenburg zegt op

     Hallo Peter,

     Bedankt voor je mail, ik moet hem nog even goed gaan lezen, maar alvast bedankt hiervoor en succes met je operatie morgen !!! Zodat je maar weer snel naar Thailand kunt gaan.\

     Hartelijke groeten en sterkte,

     Gert

     [email protected]

 35. asj zegt op

  school 15000 p/m (drie kinderen meertalig, niet internationaal).
  huur 12000 p/m
  gwl 2500 pm
  verzekering 10000 p/m (hele gezin)

  = ongeveer 40000 en dan nog de rest!

 36. Nok zegt op

  Bkk de op 1 na duurste stad in Asia……sure (proest)

  1000 euro salaris bankdirekteur….geloof je t zelf?

  Een grote navelsinaasappel kost inderdaad 80-100 baht. Appels zijn er in vele klassen, bijna allemaal zeer melig. Er zijn in Foodland japanse reuzenapples voor 200 baht per stuk.

  Mango’s kosten buiten het seizoen ook 160-200 baht de kilo maar ze zijn er dan wel.

  Bruin brood 60-70 baht en de volgende dag nog steeds zelfde prijs.

  De een heeft een sportabonnement bij California Gym voor 53.000 baht en de ander mag er voor 18000 levenslang komen sporten.
  Een beetje sportclub met mooie gym en pool kost je al snel 35000 per jaar voor 2 pers.

  Ikzelf ben al gelukkig als ik in mijn eigen huis ben en heb daar alles voorhanden. Een maaltijd kan gebracht worden vanaf 50 baht en er zijn voldoende restaurants in de buurt.

 37. Andrew zegt op

  Even een vraag(afwijkend van de posting sorry khun peter)heeft iemand van jullie ervaring met o.n.v.z.zorgverzekeraar.Deze mij heeft een zorgplan internationaal.Wel hardstikke duur boven de 70jaar.Of weet iemend een goedkopere ned.maatschappij?Alvast bedankt.

  • namphoe zegt op

   ONVZ is een uitstekende zorgverzekeraar, probeer een korting te krijgen via een collectief, scheelt ca 10%
   Zelf gekozen boven het verplichte eigen risico van 170 eu, 100 eu extra.

   Ik betaal zelf 90 euro per maand, wat denkt u dat een hartoperatie hier kost toch wel snel 800.000 thb, om maar wat te noemen.

  • Neem contact op met Mattieu: https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/zorgverzekering/ziektekostenverzekeringen-thailand/

 38. Dirk B zegt op

  Misschien een domme vraag:

  Als je met je uitkering (wat deze ook moge zijn) niet toekomt om in Thailand te leven als normaal mens (daarmee bedoel ik: geen vakantie mentaliteit gedurende jaren), hoe zou je dan in godsnaam toekomen in nederland of Belgie met hetzelfde bedrag.

  En by the way, veel prietpraat hierboven.

 39. lupardi zegt op

  Volgens the Economist van 7 juni jl , toch geen roddelblad, is Bangkok de een na duurste stad in the Asea region en Singapore de duurste.
  Dus als mensen dit niet geloven, dan moeten ze het artikel maar eens nalezen.

  De electriciteit rekening staat op mijn vrouw’s naam en de appelen, die per stuk 29 baht kosten, komen uit Nieuw Zeeland.

  De grote sinaasappels kosten baht 129 per kilo.

  Ik denk dat je het leven zo duur kan maken, als je het zelf wil, en waarom zuinig zijn als het niet hoeft want je bent hier toch om van het leven te genieten?

  Het leven op het plattenland zal, best goedkoper zijn, maar ik heb geen zin om de hele dag op het terras te zitten, of in een hangmat te liggen dus leef liever in Bangkok de stad die 25 uur per dag leeft.

  • Robert zegt op

   @lupardi – Kijk, nu krijgen we wat nuance, Asea region is al een stuk kleiner dan Azie waar je het eerder over had. Maar is Bangkok echt goedkoper dan een KL bijvoorbeeld? Ik betwijfel het. Het is niet dat ik The Economist niet vertrouw, maar als expat heb ik enorm veel verschillende studies van levensonderhoud gezien voor verschillende steden, vaak met hele verschillende resultaten. Kan ook niet anders…het hangt er helemaal vanaf wat je wel en niet meeneemt in zo’n meting. Het is in ieder geval zeker niet zwart/wit – ook al komt het uit The Economist. Je kan het op honderden verschillende manieren weergeven. Voor mijn gevoel is BKK zeker geen dure stad.

  • Robert zegt op

   Nog wat nuance toevoegen: kosten van accomodatie zijn NIET meegenomen in de studie waarnaar je verwijst; het gaat alleen over de prijs van (bepaalde) goederen en diensten.

   • cor verhoef zegt op

    Dat is nu juist wat je van een gezaghebbend blad als The Economist niet verwacht, het negeren van de kosten voor accomodatie. Iedereen moet toch ergens wonen? En het huren of kopen van een huis is toch een aanzienlijk deel van het maandelijks budget? Hoe kun je dat nu niet opnemen in een vergelijkend waren onderzoek?

    • Andrew zegt op

     Huren zijn in bangkok duur.Ons huis vrijstaand 3 slaapkamers,2 toiletten .moderne keuken met alles erop en eraan.2 balkons tuin rondom kan ik zo aan een ambassade verhuren voor 30000.–Bht per mnd.Met betalingsgarantie.Nooit aan het thai want die woont het uit.
     Vergeet niet de grond is in het centrum van bangkok duurder dan op het leidscheplein.
     Een appartement is het centrum beneden de 10000 is snel”aggenebbisch”Onbetrouwbare bewaking veel criminaliteit enz.En ze kunnen je zo op straat zetten.Als je mazzel hebt geven ze je nog een paar weken de tijd om iets anders te zoeken.Ga je protesteren wordt je de volgende morgen wakker niet in je bed maar in de goot met een buil op je kop en vreselijke hoofdpijn.
     Geloof nooit de verhalen van de betweters dat bangkok goedkoop zou zijn.Ga maar kijken je komt bedrogen uit.

     • Hans Bos (redactie) zegt op

      Ik heb vijf jaar gewoond in Prawet, tussen SUV en de stad. Een fraaie villa met tuin, carport, groot terras en balkon, 4 slaapkamers, 2 badkamers, woonkamer, maids room en grote open keuken, voor 15.000 THB. Met goede bewaking annex slangenvangers. Thai wonen je huis of condo inderdaad uit, zo heb ik ervaren.

      • Andrew zegt op

       Hans ik bedoel met verhuren all in.15000Bht is een hele,hele goeie prijs voor je villa.
       Ik mag wel zeggen een koopje..

      • Andrew zegt op

       Kijk Hans zo’n villa kost 10 miljoen Baht.Geloof mij maar want de buren aan de overkant hebben er net allemaal 1 gekocht.(Thai chinezen dus zeer prijsbewust)
       Jouw vorige huisbaas had die 10miljoen ook kunnen investeren tegen 5%.Levert per jaar veel meer op dan die huur van jou.Waarom heeft hij dat dan niet gedaan?Omdat hij denkt dat investeren in het huis het beste is.Hij gokt op prijsstijgingen en dat zou best een goeie gok kunnen zijn.Maar waarom vraagt hij dan maar 15000Bht per maand.Omdat er een enorm huuraanbod is en velen 20ot30Kniet kunnen betalen.En omdat een thai altijd voor kopen kiest en niet voor huur.Dus veel aanbod en weinig vraag.
       In mijn geval zou 30Kmakkelijk te halen zijn full furnished in elke kamer een LCD TV enz.Dat is precies wat farangs willen die hier korte tijd komen werken.Die zoeken geen kaal huis wat ze zelf nog moeten inrichten.
       Tot slot als ik vind dat huren in bangkok in ’t algemeen duur is spiegel ik dat af aan het inkomen dat een thai heeft.Want daar hebben we hier mee te maken.Als je hier een tijdje woont ga je anders denken want dan vergelijk je niks meer met de prijzen in europa
       Volgens mij is er ook in Hua Hin een overschot aan huizen die te te huur staan in mubaans.Of is dat niet zo?
       Laten we hopen dat hua hin geen tweede pattaya wordt want dan hebben al die investeerders verkeerd gegokt.(een duitse vrouw zei eens tegen mij:”Pattaya ist ein Suundenpful “

       • Hans Bos (redactie) zegt op

        De Australische eigenaar van mijn gehuurde villa bood me zijn stulp te koop aan voor 5 miljoen THB. Mijn Duitse buurman zou voor die prijs nog dezelfde dag verkopen. Ik ken ook farang die in dezelfde moo baan huren voor 10K per maand.
        En idd is in HH een overschot aan lege huizen. Er wordt nog steeds gebouwd, zonder enig inzicht in marketing.

     • Robert zegt op

      Je zegt huren in BKK is duur, maar je geeft aan dat ‘vrijstaand 3 slaapkamers,2 toiletten .moderne keuken met alles erop en eraan.2 balkons tuin rondom’ voor 30,000 baht (Euro 685) verhuurd kan worden? Om het dan ook maar even met NL te vergelijken, dan heb je daar nog geen vergelijkbaar huis in een provinciaal dorp voor! En laten we het maar helemaal niet met echte andere wereldsteden gaan vergelijken.

      Volgens mij zijn de huren in BKK ook niet of nauwelijks verhoogd de afgelopen 10 jaar. Als je in een wereldstad wil wonen is BKK juist heel erg goedkoop; voor waar ik woon zou ik in Amerika of Europa een klein fortuin neer mogen tellen!

      • Robert zegt op

       In HK, Singapore, Shanghai of Tokyo van hetzelfde laken een pak!

      • Andrew zegt op

       Beste Robert.
       Wij hebben hier te maken met thailand en thaise mensen die een thais inkomen hebben.
       Zo ken ik er erg veel in familie en kenissenkring.Het is hier echt”:te weinig om van te leven en te veel om van dood te gaan”Die mensen kunnen zich bijna niks meer veroorloven nadat de in onze ogen dure huur betaald is.De kleine bovengroep(waar ik er ook een aantal van ken)laten we hier even buiten beschouwing.Die tellen volgens mij niet mee.Nee het gaat om Jan Modaal.Dat is in 9 van de 10 gevallen huilen met de pet op.
       Ook wij met thaise familie hebben of krijgen daar mee te maken en gaan dat ook in de knip voelen.Dat is van invloed op ons kostenplaatje en op on prijskaartje wat hangt aan onze manier van prettig leven.

       • Robert zegt op

        Beste Andrew, je trekt de discussie uit zijn verband hier dus kijk nog even waar het artikel over gaat; het gaat hier niet om Thaise mensen met een Thais inkomen maar om Nederlanders/farangs/expats die in Thailand besluiten te gaan leven, en wat dat dan wel niet zou kosten. De vergelijking met NL (die je zelf ook maakt overigens met je verwijzing naar het Leidseplein) en andere mogelijke plaatsen van vestiging is dus volstrekt logisch.

        Ik ben het met je eens dat 30,000 baht huur voor de gemiddelde Thai (en sommige farangs) een vermogen is, maar daar gaat het niet over hier. Het ging om de stelling van lupardi of Bangkok duur is of niet (vergeleken met vergelijkbare andere steden niet dus).

     • cor verhoef zegt op

      Ik huur voor achtduizend baht per maand een keurig drie-kamer appartement in centrum van BKK. All in. Met Internet. Daar heb je in Tokyo nog niet eens een kippenhok voor. En ga me nu niet vertellen dat ik hier uit mijn nek klets, want waarom zou ik?

      • Theo Verbeek zegt op

       Beste Cor,

       Heb je voor mij informatie over de eventueel beschikbare appartementen en in welk deel van BKK het is?

       • cor verhoef zegt op

        Theo, weet je wat? Ik schrijf er wel een blog over met interessante betaalbare wijken. Internetsites waar je kunt ‘househunten” De Thais talige sites hebben uiteraard aantrekkelijker geprijsde accomodatie dan Engels-talige sites, maar met een Thaise vriendin/vrouw die de boel gewoon kan lezen, is dat natuurlijk geen enkel probleem.

        • Gert Kronenburg zegt op

         Cor, waar en wanneer kan ik deze site vinden over betaalbare, en beschikbare appartementen en in welke wijk ze liggen.

         Dank u.

         Gert Kronenburg

         [email protected]

       • Theo Verbeek zegt op

        Beste Cor,

        Volgende week zijn wij in BKK. Als je informatie hebt over locaties in BKK verneem ik dat graag van je.

      • Andrew zegt op

       Cor ik heb drie thaise vrouwen op bezoek gehad vandaag(kenissen no hoky poky,nu funny business)die bij een japanse autodealer werken-customer service. Zij zijn alle drie aan de markt voor zo’n huurprijs in het centrum van bangkok. dicht bij hun werk Ze betalen nu zo’n prijs aan de rand van de Big Mango.Ze vragen mij om nadere informatie.Kun en wil jij die verstrekken?

       • cor verhoef zegt op

        Andrew, ga ik doen. Ik schrijf er wel een artikel over dat ik dan naar Peter doorstuur (vanavond). Die zal het dan vasr wel plaatsen.

       • Andrew zegt op

        cor,
        khob khun luang na kab

 40. jjcmveenman zegt op

  Hallo Dames en Heren
  Naar aanleiding van de vraagstelling,verbazen sommige reacties mij zeer.
  Ik woon al 6 jaar ,met mijn vrouw, 7 Maanden per jaar in Thailand [tussen Pattaya en Satahip]
  Inderdaad Thailand is niet meer zo goedkoop als 7 jaar geleden ,maar dat is overal hetzelfde met groeiende economien.
  Maar ik geloof dat je met 40.000 bath per mnd. heel fatsoenlijk kan leven en met 60.000 bath heel goed kan leven.
  Het hangt er van af welke prioriteiten je aan het leven stelt.Maar wees ook consequent!!!
  Als je in het leven nooit de moeite genomen hebt om wat te sparen voor later en het nu moet stellen met alleen je AOW, moet je nu niet lopen te mauwen dat je; geen auto kan kopen c.q.rijden, niet elke avond aan de bar kan zitten drinken en…. ,niet elke keer een dame mee naar huis kan nemen,dus ook geen relatie met een Thaise ,met 1 of 2 kinderen,aan kan gaan,zeker niet als de fam . ook nog noodleidend is enz.. Maar wees dan eerlijk tegen jezelf ;dat zou in Nederland toch ZEKER niet kunnen van je AOW tje.
  Maar als je hier in dat mooie Thailand, een beetje oplet ,kan je , met dat zelfde AOW tje een goed leventje leiden,en gewoon elke ochtend dat je wakker wordt, genieten van de zon en het prachtige landschap en eventueel rondtoeren op je scooter [mits je daar nog wel voor gespaard hebt.] en je kan dan ook nog gewoon je pilsje pakken en heerlijk eten ,zonder problemen. Ik heb veel kennissen die het op deze manier geweldig naar hun zin hebben.Vaak nog met een partner!!!
  Daarnaast, zijn er gelukkig ook nog Thaise vrouwen ,zoals de mijne,die heel goed met geld kunnen omgaan ,soms zelfs nog beter dan wij!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!dat mag bij deze ook wel eens gezegd worden. Zij weten soms nog van die 40.000 bath of minder, wat te sparen om eventuele onvoorziene uitgaven ,op te kunnen vangen.

  Verder wens ik alle Farangs een heel fijn en gezond leven toe , hier in Thailand.
  Gr. OME JAN
  P S
  Zorg echter wel dat je een goede ziekte en ongevallen verzekering hebt,zodat je in ieder geval gedekt bent ,als er wat gebeurd .

  • Frans zegt op

   Ome Jan, je hebt gelijk dat niet iedereen moet gaan mauwen, Maaaaaaar ik zet toch even een kanttekening bij het Sparen…niet iedereen is in staat om te sparen….of je moet in je land je levenlang vrijgezel zijn geweest.Ik begon pas over mijn pensioen te denken toen ik 52 jaar was, daarvoer wist ik dat ik tot mijn 65 ste moest werken, Maar op mijn 52 ste ging ik naar Thailand, de rest kan je zelf wel invullen. Voor mij wordt het nu toch 65 jaar om te stoppen. Waarom…omdat eerder stoppen mij te weinig opleverd.Om toch goed te kunnen leven in Thailand. Ook Ook jij een goede gezond en goed leven.

 41. ludo jansen zegt op

  in phitsanulok,zou een appartement met 1 slpk gemiddeld 150 euro per maand kosten,alles inbegrepen.
  alles hangt af van de ligging,logisch dat bangkok duurder is dan een stadje in het noorden,en als je het goedkoop wil,filipijnen en vietnam,maar daar durf ik alleen niet naar toe.
  in thailand leef je zo goedkoop of zo duur als je zelf wil,daar heb je tenminste nog de keuze.
  airco geen airco eigen wagen of taxie ,eten op straat of restaurant,veel vrouwtjes ,1 of geen.
  wil er graag gaan wonen,mij lijkt het aangenaamste 3maanden thailand 3 in belgie,lijkt me een leuke afwisseling en geen gedoe met visa run en al die schit,en een speciale zorgverzekering heb je dan ook niet nodig,blijf gewoon netjes verzekerd in eigen land.
  tevens allemaal vlot geschreven artikels,maar wat wil je ,hollanders,he he

  • ton donders zegt op

   Hi Ludo,
   Wel leuk inderdaad om het zo te doen. Heb je je wel eens afgevraagd of je dure vliegtuigtickets wel opwegen tegen de moeite en kosten van Visa en ziektekostenverzekering? Bovendien is er ook nog zoiets als klimaat, November tot Mei is prima weer in Thailand en omgeving. In de zomer wordt het er erg heet en erg veel regen (moenson). Daarom zou ik eerder kiezen voor een 6 maand op 6 maand af.
   Ik heb veel gereisd in Vietnam, Cambodia, Laos en Myanmar. Ook op de Flipijnen . Nooit enig probleem ondervonden terwijl ik toch erg “low key” reisde. Als land om te gaan wonen is Vietnam en in de nabije toekomst Myanmar ook zeer interesant
   Groeten
   Ton (nederlander)

 42. Andrew zegt op

  Beste Habs Bos,
  Ik ken de locatie niet van jouw villa destijds in Bangkok.
  Wij hebben hier benoorden bangkok een A locatie.Tops,Villa Market,home pro,BigC.Lotus enz alles rondom.En echt waar de villa zo als jij die beschrijft kost hier10 miljoen en worden ze als ze afgebouwd zijn vlot voor verkocht.Maar er staan er ook een paar leeg(met onkruid overwoekerd)twee jaar al.Mensen konden niet aan hun verplichting voldoen. maar ze zijn niet te verkopen.Een thai wil geen tweede hands huis..Een huis hier zoals van ons wordt om de hoek makkelijk verhuurd voor20K.Ongemeubileerd.Voordat wij kochten zijn we overal wezen kijken tot ik er gek van werd(moest in de auto blijven zitten anders betaal je altijd te veel)altijdminder,altijd duurderMisschien heeft die Aus geld nodig gehad?
  Doch dit blijft een land van tegenstellingen er is soms geen peil op te trekken wat mensen zeggen wat mensen doen en wat iets kost..

 43. Ton zegt op

  Een wat algemene reactie zou ik willen bijdragen
  Het is een verwarrende opsomming al die verschillende budgetten.
  En het is zo simpel. Er zijn mensen die leven om zoveel mogelijk geld over te houden
  (voor een regenachtige dag, of voor een calamiteit in de toekomst)en er zijn mensen
  die leven om hun geld op te maken (zichzelf het zo plezierig mogelijk maken met het
  beschikbare geld) Die heb je in Nederland, in Thailand en overal in de wereld.
  De echte keuze is waar je zo wil leven als je wil, de plek dus. Volgens mij moet je
  zeker niet in Thailand gaan wonen omdat het zo goedkoop zou zijn, maar omdat je het
  leuk vind, en dan is er (nu) echt geen probleem met geld: Thailand is goedkoper dan Nederland.
  Waar je in Nederland van zou kunnen leven daar kun je (nu) in Thailand zeker van leven.
  En alles is er te krijgen, zelfs veel meer dan in Nederland. Ik geniet hier al tien jaar van.

  Maar bezint eer gij begint
  Wat ik niet zie in de reacties is de kans op wijzigingen in de toekomst en dat is toch zeker iets waar je in een budget rekening mee moet houden. De koers van de Thaise Baht tegen de Euro
  bevoorbeeld is in de afgelopen twee jaar in een korte tijd met zo’n 25 % gedaald. Dat is ineens
  veel minder besteedbaar inkomen.Hoe zal dat in de toekomst zijn.

  Ook bestaande plannen van de Nederlandse regering zouden roet in je Thaise pap zouden kunnen gooien.
  Als je buiten de EU woont bestaat dik de kans dat je over een tijd je AOW in lokale munteenheid krijgt overgemaakt (dwz, de hoogte van je AOW bedrag wordt gerelateerd aan de kosten van levensonderhoud van het land waar je woont) en dan is het natuurlijk lood om oudijzer geworden. Voor Thailand zou dat snel betekenen dat je van je AOW maar de helft overhoud en dan is het uit met de pret.
  Ook de zoveel geprezen en verguisde Nederlandse Zorgverzekering ben je kwijt als je buiten de EU gaat wonen en waar vind je op gevorderde leeftijd een goedkope ziektekostenverzekering met vergelijkbare dekking.

 44. BramSiam zegt op

  Beste Ton,
  Is jouw verhaal over AOW in lokale valuta ergens op gebaseerd? Het lijkt mij vrijwel uitgesloten dat zoiets zou kunnen. AOW is een recht dat opgebouwd is en uitgedrukt wordt in Nederlandse valuta. Ondanks het feit dat het, in tegenstelling tot pensioen, een omslagstelsel betreft, is dit recht voor alle Nederlanders identiek en onvervreemdbaar. Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat hier aan getornd wordt. Hoe zou trouwens de overheid de kosten van levensonderhoud, die zoals hierboven maar al te zeer blijkt erg persoonsgebonden zijn, per emigratieland moeten bepalen.

  • Lex zegt op

   Er is net een wetsvoorstel aangenomen over het “Woonlandbeginsel”, een heleboel uitkeringen worden aangepast aan de standaard in het woonland, er zullen dus een aantal mensen flink in inkomen achteruit gaan, het gaat nog niet op AOW en WAO, wel voor kinderbijslag, kindgebonden toeslag, wayong, de nieuwe WIA en nog een aantal verstrekkingen, de nodige rechtszaken liggen al klaar
   Ik heb me suf gezocht op internet naar de precieze uitwerking en hoe men wil bepalen hoeveel geld je in Thailand(b.v.) nodig hebt, maar ik kan er, vooralsnog, geen duidelijkheid over krijgen. voor de AOW schijnt wel te partner toeslag te verdwijnen
   ik heb even een klein stukje van de site http://www.rijksoverheid.nl geknipt en geplakt

   Diverse uitkeringen aan mensen die buiten Europa wonen, worden aangepast aan het kostenniveau van het land waar de ontvanger of het kind woont. Het kabinet wil dit zogenoemde woonlandbeginsel op 1 juli 2012 laten ingaan. De maatregel geldt voor de Algemene Nabestaandenwet, deels voor de Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten, de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Voor het kindgebondenbudget is de ingangsdatum 1 januari 2013. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

   Het woonlandbeginsel houdt beter rekening met de dikwijls lagere kosten voor levensonderhoud in het land waar de ontvanger of het kind woont. De uitkering krijgt zo hetzelfde doel als in Nederland, namelijk het garanderen van een bestaansminimum dan wel een tegemoetkoming in de kosten van kinderen. Een uitkering buiten Europa kan nooit hoger zijn dan in Nederland. Daarnaast kan het woonlandbeginsel gedeeltelijk arbeidsongeschikten meer prikkelen om te gaan werken.

  • Ton zegt op

   Beste Bramsiam,

   Voor een deel is het antwoord reeds gegeven door Lex.
   Dat ook de AOW en AWW zal aangepast worden is voor mij een logische extrapolatie van wat ik de Nederlandse Regering in het recente verleden, en zeker ook dit huidige kabinet, heb zien doen, met name t.a.v. de groep gepensioneerden die in het buitenland wonen .De kosten van de vergrijzijng die door politieke kortzichtigheid pas enkele jaren geleden “ontdekt” zijn, worden afgewenteld op de minst mondige, en daarvan is de groep van gepensioneerden die in het buitenland wonen een groot deel. Zo zijn bv bij de invoering van de zorgwet in 2006 alle Nederlandse partikulieren verzekeringen van gepensioneerde Nederlanders die in het buitenland wonen opgezegd instemming van de Nederlandse politiek, en daar is voor hen die buiten de EU wonen niks in de plaats gekomen en voor hen die binnen de EU als gepensioneerde woonachtig zijn een dwangrecht om deel te nemen aan lokale verzekeringen terwijl op de Nederlandse AOW en eventueel pensioen de premies en inkomensafhankelijke bijdrage wordt ingehouden. Jarenlang procederen door een groep van gedupeerden tot op Europees nivo wordt hartvochtig bestreden door de overheid door advokaten betaald uit oveheidsmiddelen. De AOW toeslag is onlangs door een slimme naamsverandering afgeschaft voor hen die in het buitenland wonen, het binnenkort verdwijnen van de partner toeslag is op dit forum al genoemd. En geloof maar niet dat het daarmee stopt, Het beleid is duidelijk gericht op het niet exporteerbaar maken van alle uitkeringen: zo veel mogelijk in de staatskas houden. en zoveel mogelijk van de uitkeringen weer aan de Nederlandse economie te goede laten komen.(dwingen tot terugkeer) Verworven rechten? Daar heeft de politiek lak aan, de groep van gepensioneerden in het buitenland is groot, nogal logisch, wie wil er nu in Nederland blijven als het niet hoeft, maar de politiek heeft geen enkel electoraal belang bij deze groep; zelfs een ouderenpartij niet.
   En denk maar niet dat een aanvullend pensioen veilig is. Het verdragsbeleid van de Nederlandse regering is o.m. het heffen van bronbelasting op Nederlandse pensioenen van gepensioneerden die in het buitenland wonen. Onderhandelingen voor het DTA met Frankrijk zijn gestart en daar staat het duitelijk in de uitgangspunten.
   Je zou het doemdenken of zwartkijken kunnen noemen, maar ik heb ook altijd gedacht dat er onaantastbare, verworven rechten waren en dat de overheid “fatsoenlijk” handelde, maar de kinnesinne mentaliteit van de Nederlanders leidt ertoe dat bij voorkeur het geld wordt weggehaald bij hen waarvan wordt verondersteld dat ze het beter hebben dan de thuisblijvers. En qua mondigheid is dat een zwakke en verdeelde groep, de thuisblijvers zijn de beslissers, de meningsvormers in de media en het electoraat. Zo zie ik dat.
   Ton

 45. BramSiam zegt op

  Wel Ton, in elk geval heb je een doortimmerd verhaal. Ik denk echter toch dat het wat te somber is en van een iets te negatieve kijk op het sociaal stelsel in Nederland getuigt.. Dat je mensen die in het buitenland wonen niet in Nederland verzekert is één ding, Je kunt het daarmee oneens zijn, maar het is zoals is gebleken, te verdedigen. Dat je afschaft dat jonge partners die gewoon kunnen werken, al voor hun 65ste pensioen moeten krijgen is ook iets wat wel erg luxe is en waar ze ook geen recht op hebben opgebouwd. Maar dat je van mensen die de AOW gerechtigde leeftijd hebben bereikt, of die nu 65 is of 67, een deel van hun AOW uitkering afpakt is toch wel iets anders. Je hebt recht op AOW of je hebt het niet, maar je hebt het niet een beetje. Het gaat om in het verleden opgebouwde rechten. AOW is geen gunst maar een recht, daarom krijgen arm en rijk, tot en met de koningin het allemaal en allemaal evenveel. De consequentie van jouw vrees zou zijn dat mensen die in een duurder buitenland gaan wonen meer AOW zouden moeten krijgen. Dat je als overheid bronbelasting wilt heffen op pensioenen is wel weer logisch vind ik en op in overheidsdienst opgebouwd pensioen (ABP) gebeurt dit al. Het openbreken van het belastingverdrag met Thailand is echter niet zo aantrekkelijk voor Nedeland heb ik begrepen, omdat daar nogal wat voordelen voor de handelsbetrekkingen in zitten die dan ook ter discussie komen. Ik ben het wel met je eens dat niets onmogelijk is en dat de belangen van ouderen in het algemeen slecht worden behartigd (wat dat betreft kan Nederland een voorbeeld aan de Thaise mentaliteit nemen, hoewel hier helemaal geen AOW is). Ik vind dit nog altijd opmerkelijk en kortzichtig, want (bijna) iedereen gaat eens tot die groep ouderen behoren. De Fransen zeiden ooit “na ons de zondvloed”, waarbij ze doelden op na hun dood. Tegenwoordig geldt dat men de zondvloed al voor de dood moet accepteren. Een vorm van struisvogelpolitiek.

  • Ton zegt op

   BramSiam,

   Ik hoop van harte dat je optimisme bewaarheid wordt.
   De regering maakt krom wat recht is. Ouderenzorg en vele andere sociale vangnetten zijn al vanaf Den Uil uit de hand gelopen en worden te laatste jaren sterk teruggedrongen en gezien het (mis)gebruik dat ervan gemaakt werd denk ook ik terecht. Maar door daarbij verschillende maatstaven te hanteren voor hen die in Nederland wonen en hen die buiten Nederland wonen (terwijl de opgebouwde rechten hetzelfde zijn) is m.i. , zwak uitgedrukt, onterecht en staat de vrijheid van beweging in de weg. Als een regelgeving wordt gewijzigd dienen diegene die voor de wijziging op basis van de oude regeling een beslissing hebben genomen (zoals bv emigreren), te worden beschermd, bv door een overgangsregeling. Een regering die beslissingen neemt waardoor vele gepensioneerden in het buitenland voor eenzelfde of zelfs geringer dekkingspakket, van de een op de andere dag op een vier tot acht maal hogere ziektekostenverzekeringspremie uitkomen, of zelfs zich, gezien hun leeftijd, niet meer kunnen laten verzekeren, roept bij mij geen respect op en zeker niet het vertrouwen dat jij in je reactie toont..

 46. BramSiam zegt op

  Beste Bacchus,
  Het gaat toch om iemand anders dan de Johnny die jij kent. Die Canadese vriend van mij heet Michel en ik heb hem nog noot guitaar zien spelen. Wel is hij ooit roadie geweest bij Rod Steward, maar daar houdt de link met muziek op.
  Gr. BramSiam.

  • Bacchus zegt op

   Hallo BramSiam,
   Wat een toeval dat ik ook een Canadees ken die van 500 Canadian Dollar in Thailand moet rondkomen. Ik heb nooit helemaal begrepen hoe die man dat met zijn visum allemaal regelt.
   Bedankt voor je reactie!!

 47. kees zegt op

  sorry hoor heb nog nooit zoveel onzin gelezen. Ben 34 jaar getrouwd met een thaise hebben samen 4 zoons en gaan om de 2 jaar naar thailand. We hebben een huis in Thailand. Ik ben chauffeur op het buitenland. Het zal iedereen die dit leest ontmoedigen om in thailand te gaan wonen. Wij willen dat straks ook gewoon met een klein pensioentje en mijn aow en dat gaat prima. Ik raad dan ook iedereen aan die dat wil doen het ingezonden stukje te lezen van bacchus, op deze site geplaatst op 26 juni 2011. Als je je daar aan vast houd kom je er wel. Je gaat er heen om te wonen, al dat andere heb je wel gehad als je 65 bent. Dan geniet je van andere dingen. Lees bacchus, met vriendelijke groet. kees en siriporn

  • kees zegt op

   Dank je wel John. Het is geen luiheid van mij, heb weinig scholing gehad weet het gewoon niet. Werk al vanaf mijn 13 jaar, wil graag nog op wat stukjes reageren, maar zal dan moeten wachten tot er 1 van mijn jongens er is. Want pon weet dat ook niet zo goed. M.v.g kees en pon die puntjes gingen goed john lol

  • Ton zegt op

   Het is beslist niet allemaal onzin wat in deze blog staat en voor iedereen is de situatie verschillend. Alles is waar voor degene die het schrijft, en natuurlijk niet waar in het algemeen.
   Geweldig als mensen in het buitenland willen gaan wonen en Thailand is dan zeker geen slechte keuze.
   Maar doe het alleen als je wat met Thailand “hebt”, .b.v. er al vaak op vakantie bent geweest of een Thaise partner hebt.
   Doe het niet omdat Thailand zo goedkoop zou zijn, want dat is het zeker niet in alle opzichten en de prijzen in Thailand stijgen.
   Kijk even goed naar je ziektekostenverzekering want de Nederlandse Zorgwet bepaalt dat je niet verzekerd kunt blijven via Nederland en een partikuliere ziektekosten verzekering afsluiten op “hogere leeftijd” is soms onmogelijk of erg duur.
   Informeer op zijn minst een jaar tevoren wat je AOW rechten en eventuele pensioen rechten worden als je in Thailand zou gaan wonen. De Nederlandse wetten veranderen voortdurend en wat nu geldt, geldt mischien niet meer over een jaar of wat.

   • kees zegt op

    ja ben het met je eens Ton heb alles nog weer eens nagelezen en begrijp wat je bedoelt in eerste instantie was ik een beetje verbaasd over de soms vreemde meningen.

 48. anthony zoeteweij zegt op

  Mijn inkomen is maar 1000 euro per maand en wat doe ik er mee>
  3 kamer huurhuis met patio totaal 200 vierkante meter 3.500 bath
  elec. 700 bath
  3 bbb internet 1600 bath
  water 54 bath
  cabel telv. 350 bath
  dit zijn mijn vaste lasten —————– 6204 bath
  ik woon alleen met mijn zoon 15 jaar jong
  gaat naar school en krijgt een zakgeld van 3000 bath p/m
  op de bank geef ik hem ook 1000 bath p/m
  uniform schooluitjes en feestjes betaal ik natuurlijk
  engels lectuur is in deze stad niet te koop daarvoor moet ij dan
  naar bangkok of chiangmai
  voor mij kook ik veel nederlands mijzelf mijn zoon koopt thai
  food.
  we rijden natuurlijk een bromfiets dat kost aan benzine 250 bath p/
  totale kosten levensonderhoud 10000 bath p/m
  totaal. —————
  22354 bath p/m
  met ons twee leven wij er aardig van geen armoe geen rijkdom
  niemand kijkt op ons neer dat wij geen werkster heb of auto
  we wonen in de stad phitsanulok dat niet duur is ,er is ook haast niets
  ik rook 50 sigaretten per dag en drink 3 fesjes bier uit ons levensonderhoud
  ik denk dat ik het zelfde patroon van leven heb als in holland
  maar daar kan ik geen 300 euro per maand van overhouden.

  was getekend apipanjo.

 49. ton donders zegt op

  Anthony,

  Ik leef denk ik in dezelfde omgeving (maar dan in de stad Chiang Mai), heb minder verantwoordelijkheden (geen kind op school), leef in principe alleen maar geef veel meer uit. Toch ook maar gewoon een motorfiets en geen luxe uitje of id. Wel eet ik meestal buitenshuis maar dan wel Thais.
  Knap hoe je dat doet.

  Ton

  • Ben Hutten zegt op

   Hallo Ton,

   De maandelijkse uitgaven van Anthony kennen wij. Mag ik zo vrij zijn om te vragen wat jij per maand uitgeeft aan levensonderhoud? Ik ga in de Isaan wonen met partner, Heb klein huis daar gebouwd, geen auto, maar wel motorcycle, ook geen luxe uitjes, af en toe uit eten. Ik denk daar met Euro 800 per maand aardig rond te kunnen komen, met Euro 1000 heel makkelijk.

   Groetjes,

   Ben

   • ton donders zegt op

    Dag Ben,

    Ik ken mensen in Nederland die van 800 euro rond (moeten) komen per maand. Dan kan dat natuurlijk in Thailand zeker ook. Als dat dan ook nog in Isaan is en er zijn geen huisvestingskosten zal je dat zeker wel lukken.
    Ik besteed naast huisvestingskosten en ziekekostenverzekering zo’n 1800 euro aan levensonderhoud per maand.

    groet,

    Ton

    • Ben Hutten zegt op

     Beste Ton,

     Dank voor jouw uitleg. Met de financiële mogelijkheden die jij hebt, kun je daar een heel goed leven leiden. Ik later misschien ook, maar dan moet ik eerst mijn huis zien te verkopen. En dat valt op het moment niet mee, maar daar hebben denk ik, meer mensen last van.
     Het allerbeste in Chiang Mai,

     Groet,
     Ben

   • kees zegt op

    Hay Ben kom je al wat verder ? Goed stukje van Anthony hier boven heb je wel wat aan denk ik. Bachus laat in 1 van zijn stukjes zijn i mail adres achter. Kan je hem vragen naar
    zijn ziekte kosten verzekering. Hoe hij dat doet. Als je mijn I mail adres wil hebben kan je dat geloof ik op vragen bij de redactie. En wat betreft Anthonie. Ik dacht dat ik veel rookte de buren denken dat ik de helle dag zit te barbecuen als ik buiten zit. Maar 50 stuks per dag. Dat red ik niet. Denk dat er bij Anthony af en toe een brandweer wagen voor de deur staat. lol Geeft verder niks hoor .Groet kees

    • Ben Hutten zegt op

     Hallo Kees,

     Ik weet nu dat met Euro 800 per maand aardig te leven valt in de Isaan( zonder ziektekostenverzekering). Maar die heb je toch echt nodig. Dan rest de vraag kan ik mij hiervoor nog wel verzekeren in Thailand.(gezondheid)? Zo ja, dan misschien voor een onbetaalbare prijs met de nodige uitzonderingen boven de 66 jaar. Naar welk goed ziekenhuis kan ik dan naartoe in de Isaan? Bij navraag bij ” verzekeren in Thailand” kon men mij geen goed ziekenhuis aanbevelen in de Prov.Surin, evenzo konden reisverzekeringsmaatschappijen dat niet. Hebben geen ervaring hiermee En Prov.Surin is best groot. Naar Bangkok misschien(500 km) met bijv. een hartaanval? Ik geloof nooit dat ik dat overleef. Dus de vraag: heeft een ziektekostenverzekering wel zin daar in de Isaan? Ik geloof het niet, of iemand moet mij het tegendeel kunnen bewijzen.

     Ik wil best bij de redactie jouw e-mailadres opvragen, maar ik betwijfel of ze dat om privecyredenen zomaar aan mij zullen geven. Daarnaast zijn er mogelijk meer mensen met de naam Kees die op Thailandblog reageren. Een achternaam zou wel makkelijk zijn om te weten. Heeft niet zo’n haast
     Als dan bij dat roken van jullie kom zitten, dan hebben we zoiets als een Thaise bosbrand.

     Groetjes,

     Ben

     • kees zegt op

      aller Beste ton hutten
      als ijj bang ben voor een hart aanval en je moet dan met een zieke wagen naar Bangkok.
      dan ben ik bang dat je al in staat van ontbinding ben als je daar aan komt.
      Als je er echt bang voor ben. Kan je beter geen auto kopen. Maar beter ff door sparen.
      en een straaljager kopen.Ik vond je vraag een beetje grappig dus vandaar deze reactie
      Je moet je niet meteen allerlei rare dingen in je hoofd hallen Ton. Ik ga er gewoon van uit als ik een hartaanval krijg in Thailand dat ik gewoon hopeta de pijp uit ben. Daar word jij natuurlijk ook weer niet vrolijk van. Er zijn nu eenmaal risico’s waar je niet om heen kan. Ton. Je moet ook nog het vliegtuig in dat loopt soms heel soms ook wel is uit de klauw.Maar je kan moeilijk gaan lopen. of stiekkum een parachute in je rug tas proppen.
      .Ton hou hem recht vooruit zo die gaat. Dan loopt het wel los jou. Beste groeten Kees

      • Ben Hutten zegt op

       Hallo Kees,

       Hallo Kees,

       Misschien had je je leesbril niet op tijdens het reageren op mijn stukje. Er staat toch duidelijk Ben Hutten, en geen Ton. Mijn reaktie was enigszins grappig bedoeld, maar met een serieuze ondertoon. Nog dank voor jouw reaktie,

       Groetjes,

       Ben

     • @Ben (of Ton): dat wij geen goed ziekenhuis kunnen aanbevelen in Surin wil niet zeggen dat die er niet zijn, maar dat wij niet ter plaatse bekend zijn.

      • Ben Hutten zegt op

       Hallo Matthieu,

       Al zijn jullie in Surin, en dan bedoel ik ook de stad Surin niet bekend zijn, dan moet het toch mogelijk zijn met jullie kennis er een te vinden. Zover ik weet zijn er een of twee private klinieken, maar of die all-round of ergens in gespecialiseerd zijn weet ik niet. Wel was ik in de stad Surin in een Thais ziekenhuis, niet voor mij zelf maar voor mijn Thaise kennis. Die hebben hun kind daar al na een dag weer weggehaald. Vies, vuil, onhygienisch, en ondeskundig. Als ik daar naartoe zou moeten, ga ik liever gewoon dood. In het stadje stadje Sangkha, 25 km vanwaar ik wil gaan wonen, en 50km van Surin, is een klein keurig verzorgd ziekenhuisje. Ben daar voor een klein probleempje zelf geweest. Was tevreden. Het is naar mijn idee een uitgebreide huisartsenpost, waar niet alles mogelijk is. Ik heb al eens e-mail contact met je gehad op 28-04-2011, maar zit nog steeds in Nederland, en echt niet voor mijn plezier.
       Mocht je nog nieuws voor mij hebben, dan hoor ik het graag van je,

       Groetjes,
       Ben Hutten

       • @Ben: Helaas, ik kan op 1000 kilometer afstand geen waarde oordeel geven over de kwaliteit van een ziekenhuis. Ik kan het aan wat verzekeringsmaatschappijen vragen, maar hun favoriet zal hoogstwaarschijnlijk het goedkoopste ziekenhuis zijn. De lokale bewoners (buitenlanders) kunnen je dit ongetwijfeld wel vertellen.

        • Mondial Assistance de grootste reisverzekeraar ter wereld, heeft een database met kwalificaties van vrijwel alle ziekenhuizen ter wereld. Mocht je daar een reisverzekering hebben, dan kun je de alarmcentrale bellen en die kunnen met een paar drukken op de knop, jouw de gewenste info geven.

        • Ben Hutten zegt op

         Hallo Peter,

         Mondial assistance zal heus wel een database hebben. Heb mijn vraag over ziekenhuizen in de stad Surin al eens voorgelegd. Antwoord: Wij hebben zelf geen ziekenhuizen in Surin bezocht en dus ook niet kunnen beoordelen. Op internet heb ik 2 ziekenhuizen gevonden in Surin, aldus Mondial Assistance.
         P.S. Die gegevens heb ik hier thuis, het is een Prive ziekenhuis, en een Staatsziekenhuis.

         Groetjes,

         Ben Hutten

        • Hoi Ben, klopt. Ze hebben geen gegevens van ziekenhuizen in Surin. Ik had zelf ook al even gebeld. Wel van een aantal andere ziekenhuizen in Isaan. De database van Mondial is dus wat kleiner dan ik dacht.

        • Ben Hutten zegt op

         Beste Matthieu,

         Ik zou het op prijs stellen als je wat navraag zou willen doen. Ter ondersteuning heb ik alvast een e-mail naar je toegestuurd met info die ik van Mondial assistance al eerder gekregen heb.
         Ik hoor hopelijk nog van je,

         Groetjes,

         Ben Hutten

 50. jay zegt op

  anthony
  ik zou het alleen belangrijk vinden om ook ca 10000 bath per maand aan een ziekte kosten verzekering te besteden dat mis ik in je overzicht maar idd knap hoor zo kan het dus ook

 51. siamees zegt op

  500 euro is meer dan genoeg voor zen tweetjes in den Isaan!Ha,ha!!

  • Ben Hutten zegt op

   Hi Siamees,

   Niks Ha,Ha!! Als Euro 500 per maand genoeg in de Isaan, dan ben ik toch wel heel benieuwd hoe jouw bestedingspatroon per maand er uitziet. Met Euro 800 per maand kan ik het, zonder huisvestingskosten, ziektekostenverzekering, en auto.

   Groet,

   Ben

   • siamees zegt op

    Ben alleen met vrouw,heb geen familie te onderhouden,ik heb niet veel nodig en mijn vrouw ook niet ,meer dan dat is het niet.Buiten Isaan zou ik wel wat meer opdoen ja. Hangt er ook van af waar je verblijft in de Isaan denk ik.Sommige mensen hebben gewoon niet veel nodig en anderen wel,vroeger in Europa was dat wel anders met het aanbod aan goederen,maar waar het simpel is kan ik ook best simpel leven heb ik ondertussen geleerd.De groeten.

   • ton donders zegt op

    Dag Ben,

    Ik zag je laatste reactie in mijn email maar kon het niet terugvinden in het blog, daarom antwoord ik hier.
    Wat ziektekosten verzekering betreft:
    Als je “officieel” Nederland verlaat val je niet meer onder de “zorgwet”, er worden dus geen premies meer ingehouden maar je moet je ziektekostenwel zelf betalen.
    Opnieuw verzekeren kan natuurlijk wel maar de kosten daarvan hangen erg af van je leeftijd. Als je oud bent is het duur en soms zelfs niet meer mogelijk. Er zijn op dit forum al eerder ziektekosten verzekerings maatschapijen genoemd waar je een partikuliere ziektekosten verzekering voor Thailand of internationall kunt afsluiten. Die zij allemaal duur.
    Er zijn ook lokale Thaise ziektekosten verzekeringen die goedkoper zijn maar niet zo;n uitgebreide dekking geven. Als een ziektekosten verzekering belangrijk is voor je moet je voor dat je vertrekt zeker weten waar je wat dat betreft aan toe bent.

    groeten

    Ton

  • Johnny zegt op

   Het kan genoeg wezen. Wij besteden voor het dagelijkse leven ook niet meer dan 20.000 bath en leven niet in de Isaan. Je kunt geen gekke dingen doen. Onze grootste onkostenpost is de auto.

   • kees zegt op

    Beste Johnny
    Het is eigenlijk zo simpel. Al die bedragen die er worden genoemd 1500-2000- 3000 euro. moet je wel te besteden hebben volgens veel reageerders . Anders moet je maar lekker thuis blijven. of je heb er niks te zoeken .Ga eerst maar eens hard werken en sparen.Je wil hier toch niet leven als een pauper. en zo kan ik noch wel ff door gaan. Ik stel ze allemaal 1 Simpele vraag. Als ik hier in NL kan leven van 600 euro al in behalve de huur van mijn huis
    leg mijn dan is ff uit waarom dat in Thailand dan niet kan. Denk dat ik heel weinig reacties krijg . Groet kees

    • Johnny zegt op

     Beste Kees,

     Het kan aan mij liggen, maar ik begrijp je reactie niet zo goed. 20.000 bath is toch ongeveer 500 euro? Of was je reactie niet voor mij bedoeld?

     • kees zegt op

      Beste Johnny. Ik had er voor moeten zetten dat ik het met je eens ben dat je wel degelijk van 500 euro kan rondkomen. Er zijn nogal wat blogers die het daar niet mee eens zijn. en ze stelen dat als je een aow en pensioentje heb dat zit zo rond de 1400 euro dat je maar beter thuis kan blijven dan heb je er niks te zoeken.Wand daar kan je volgens hun niet van leven in Thailand. het was mijn bedoeling om je woorden kracht bij te zetten . Groet kees

    • ton donders zegt op

     Beste Kees,

     Als jij van 600 Euro in Nederland (buiten woonkosten) kunt rondkomen dan kun je dat in Thailand zeker ook. Verwacht niet een veel “rijker” leven te hebben anders dan dat je lekkerder eet, en een beter klimaat hebt. Aan de dingen waarmee Thailand aangeprezen wordt, de mooie stranden, de mooie dames, de lekkere massages, hangt een stevig prijskaartje. En net als overal: grote steden zijn duur stranden zijn duur, uitgaan is duur.
     Dat anderen beweren dat je veel meer nodig hebt om in Thailand te kunnen leven komt omdat zij al zo lang gewend zijn meer uit te geven dat ze niet zouden weten hoe ze met minder zouden kunnen leven. Een stap terugdoen in levensstandaard is voor iedereen en overal moeilijk.
     Als jij met je euro’s in Thailand gaat wonen denk ik dat je er wat kwaliteit van kleven betreft er op vooruit gaat.
     Wel in het achterhoofd houden dat het ook heel gemakkelijk is om veel geld in enkele dagen tijd kwijt te zijn….dus met een duitdelijk gericht plan en gedachten over de plek waar je wil women naar Thailand komen. In het touristische circuit ben je ook snel veel geld kwijt.
     Ook een ziektekosten verzekering is iets waarover je een beslissing zou moeten nemen: als je echt in Nederland weggaat ben je wel de zorgverzekering kwijt.

     Succes,

     Ton

     • kees zegt op

      Beste Ton Donders
      Bedankt voor je reactie. Hij is donders goed. Ton het gaat er niet zo zeer om wat ik uit te geven heb. Het gaat mijn om de reacties als er gevraagd word op het blog of je van 800 of 1000 euro kan leven in Thailand. dat er nog al wat reacties volgen dat je dan maar thuis moet blijven wand dat gaat dus niet. De bedragen die je volgens hun dan wel nodig heb zijn in mijn ogen absurd. Er zit er zelfs 1 bij die stelt dat hij 3000 euro nodig heeft. Hij heeft een villa op een golf baan 2 auto’s voor de deur een condo in bangkok. en als je minder te besteden heb als hij moet je eerst maar eens hard gaan werken en sparen. De NL ambassade voert een ontmoedigingsbeleid wat betreft het emigreren van Thai naar NL daarin tegen doet de Thaise ambassade dat niet voor NL naar Thailand. Is ook niet nodig. Dat doen personen zoals hierboven omschreven wel voor ze.Groet kees

 52. Johnny zegt op

  Ik wou nog even iets over die kosten schrijven. Een vriend van mij en zijn gezin leven al meer dan 20 jaar in Thailand. Hij zegt dat je minimaal 1.000.000 bath moet verdienen om ” leuk ” te kunnen leven.

  • @ Dan zat ik met mijn 60.000 baht per maand er niet erg ver vanaf 😉

   • Johnny zegt op

    idd

    Hij zegt dat de kwaliteit van leven erg belangrijk is, immers de doorsnee Thai leeft van 60.000 bath/jaar. Ze hebben een goed leven, kast van een huis op een mooie plek, de kinderen gaan naar een priveschool en natuurlijk het nodige personeel.

    Maar ja, als je als farang laat uitkleden in Pattaya, mag je wel 5 miljoen bathjes meebrengen.

    • ton donders zegt op

     Dag Johnny,

     Ik weet niet waar je dat nu weer vandaan haalt, als je in Thailand als Thai 5.000 Baht per maand verdient woon je niet in “een kast van een huis” en kunnen je kinderen niet naar een prive school gaan.
     Wat een onzin. Thaise mensen met dat salaris wonen in een condo, dat is aan flatje met een kamer (slapen eten en wonen alles in dezelfde kamer) met toilet en douche. Dat kost dan ongeveer in een middelgrote stad (of wijk) zo’n 1.500 tot 2000 Baht aan huur, dus 30 tot 40 % van het inkomen, net als in Nederland.
     Met dit soort van hearsay informatie doe je de lezers geen plezier. Ben je wel eens in Thailand geweest Johnny?

     Ton

     • @ Ton je mist een stuk van discussie. Johnny had het in het voorbeeld over een farang die leefde van 100.000 baht per maand.

      • ton donders zegt op

       Re………Johnny antwoordt op november 28th, 2011 om 15:07
       idd

       Hij zegt dat de kwaliteit van leven erg belangrijk is, immers de doorsnee Thai leeft van 60.000 bath/jaar. Ze hebben een goed leven, kast van een huis op een mooie plek, de kinderen gaan naar een priveschool en natuurlijk het nodige personeel.

       Maar ja, als je als farang laat uitkleden in Pattaya, mag je wel 5 miljoen bathjes meebrengen…………..
       Sorry Kuhn Peter Ik weet nu even niet meer wie wat mistte….

       Ik heb gereageerd op wat hierboven is aangehaald door Johnny zijnde een aanvulling op de eerste !.000.000 Baht opmerking. Ik citeer: …immers de doorsnee Thai leeft van 60.000 Baht/jaar. Ze hebben ….enz.

       • @ Dit Ton:
        Johnny
        Geplaatst op 28 november 2011 at 13:50
        Ik wou nog even iets over die kosten schrijven. Een vriend van mij en zijn gezin leven al meer dan 20 jaar in Thailand. Hij zegt dat je minimaal 1.000.000 bath moet verdienen om ” leuk ” te kunnen leven.

        • ton donders zegt op

         Soor Kuh Peter,

         Dat is dus niet waarop ik reageerde.
         Ik reageerde op de opmerking van Johnny daarna, dat de gemiddelde THAI 60.000 Baht per jaar verdient en zegt daarover: Ze hebben een goed leven, kast van een huis op een mooie plek, de kinderen gaan naar een priveschool en natuurlijk het nodige personeel.

         Dat is natuurlijk je reinste flauwekul

         Ton

        • Ton, die tekst: Ze hebben een goed leven, kast van een huis op een mooie plek, de kinderen gaan naar een priveschool en natuurlijk het nodige personeel. Slaat op het bericht waarin hij vertelt over zijn vriend: Een vriend van mij en zijn gezin leven al meer dan 20 jaar in Thailand. Hij zegt dat je minimaal 1.000.000 bath moet verdienen om ” leuk ” te kunnen leven.
         Nu stop ik er mee 😉

        • Johnny zegt op

         Sorry Ton, volgende keer zal ik wat duidelijker schrijven.

        • kees zegt op

         Beste peter redactie
         Dit is de 4 keer dat ik het probeer ik heb sinds vanmorgen 5pagina’s vol in mijn mail box met reacties van het TB. Die niet voor mijn bestemd zijn en het blijft gestaag door gaan kan je misschien ff kijken wat er mis is. Alvast bedankt
         Kees

        • @ Geen idee Kees, ik kan veel maar niet alle mailboxen in de gaten houden en bekijken 😉

 53. ton donders zegt op

  Dag Peter,

  Zie je niet dat het eigenlijk om de definitie van “leuk leven” gaat, en niet om het grootste gelijk van wat je nou nodig hebt om een beetje leuk te leven in Thailand, wat voor iedereen verschillend is?
  Voor de een is het “eindelijk weg uit Nederland” voor de ander is het “eindelijk een eigen zwembad” voor weer een ander is het “het klimaat”. Niemand wil “inleveren” bij vertrek, er moet altijd iets wat nog net ontbreekt gerealiseerd worden. Er is geen absolute norm. De een (mischien maar weinigen) is blij met eindelijk een hutje op de hei wat in Nederland door alle regelgeving echt niet kan Weer anderen (waarchijnlijk velen) zijn meer materialistisch georienteerd en vinden eindelijk een leven met “huispersoneel” of het “eigen zwembad” wat ze altijd dachten zo zeer te ontberen.
  Die pluriformiteit mis ik erg in deze blog die schijnt te streven naar “het juiste antwoord” op ” de juiste vraag” Er is geen eenduidig antwoord op de vraag ” wat heb je nodig om in Thailand te kunnen leven”
  Er kan alleen antwoord worden gegeven op vragen als: “wat heb je nodig om in Thailand te kunnen met als wensenpakket: …………….? Of beter: “Wat kan ik in Thailand als levensstandaard verwachten als ik …….. Euro per maand te besteden heb” Dat zouden zinvolle discussie zijn.
  Hoe men dan aan die besteedbare Euroos komt zou een aparte discussie kunnen zijn. Formeel in Nederland blijven wonen en hier de besteedbare Euroos uitgeven (zoals de pensionados in Spanje doen) Of geheel uit Nederland weggaan en onder de Thaise “belasting en de non-excistant sociale wetgevings paraplu vallen.
  Het eerste is denk ik verstandig bij een laag inkomen, het tweede bij een hoog inkomen.

  Voor mij persoonlijk geldt: Ofschoon ik me finantieel niet zo’n zorgen hoef te maken of ik nou in Nederland of Thailand zou leven, ik leef ik het liefst erg simpel, met meer natuur dan mensen om me heen, rust, eenvoud, gezond eten. Ik vind dat In Thailand veel gemakeklijker te realiseren dan in Nederland en natuurlijk is het vrij te besteden inkomen in Thailand hoger dan in Nederland.

  • Johnny zegt op

   Er is ook een groep ( waaronder mijzelf ) die graag hetzelfde soort leven wensen, doch geen gestrest leven meer wilden leiden. Je moet nogal wat verzetten om in Nederland een dik huis aan de rivier te bezitten en bovendien strakke tante in je verse suv mee te nemen. Das in Thai dus een fluitje van een cent. Extra is het klimaat.

   • ton donders zegt op

    Dag Johnny
    Voor jouw is dus kennelijk naast het klimaat, een niet gestrest leven, met een dik huis aan de rivier en “een verse suv, waarin je een strakke tante mee kunt nemen” whatever those may be, niet alleen een soort van onbereikbaar benijdenswaardig ideaal in Nederland, maar ook iets wat in Thailand als een fluitje van een cent is te realiseren.. Ik begrijp maar half wat je bedoelt maar heb me nooit met deze categorie kunnen identificeren.. Sorry dat ik aan deze speciale groep in mijn bijdrage geen aandacht gaf.
    Ton

   • @ Johnny, een gestrest leven? Daar ben je zelf bij lijkt me?
    Misschien is een SUV en een strakke tante, het ultieme grote jongens speelgoed voor jou. Voor mij is dat ook nog een zinvolle dagbesteding, een leuke baan en een goed sociaal leven. Daarvoor hoef ik dan ook niet in Thailand te zijn, alhoewel het geen straf is.
    Zo zie je maar weer, zoveel mensen, zoveel wensen 😉

    • Johnny zegt op

     Wellicht schrijf ik wat ” bot “, doch ik refereer aan het feit dat als je iets wilt bereiken in Nederland dat je erg hard je best zal moeten doen. Een groot huis aan het water begint bij 1 miljoen euro’s en die suv ( of whatever ) is duur en blijft duur. Het belastingklimaat in Nederland is nu niet iets waar we vrolijk van worden. Natuurlijk kunnen we nu een hele discussie aangaan over ” redelijk vergelijken “, doch das niet wat ik bedoel. Je kunt met je in Nederland vergaarde euro’s nu eenmaal veel meer. Minder druk is voor mij minder stress.

  • kees zegt op

   beste Ton Donders
   Als de vraag gesteld word met hoeveel geld kan je een normaal leven leiden in Thailand.
   geef je in je eerste reactie een simpel antwoord. het zijn maar 3 sine maar het zijn er genoeg niks geen bla bla bla 20.000 bth nu kom je met een heel verhaal waarin je eigenlijk stelt dat eider bedrag genoemd op deze vraag juist is . wand de 1 wil een zwembad en de ander een mercedus . nu zal ik ff uitleggen Ton en ook ff meteen aan
   Peter wand die blijft ook halsstarrig aan zijn 60.000 bht vast houden wat een normaal leven in NL is voor een gewone arbeider . beginnen we met maandag.
   om 6 uur uit bed samen met je vrouw een kop koffie drinken sneetje brood en naar je werk s avonds om 17.00 uur thuis ff de bennen streken op de bank naar een dag hard werken 18.00 uur eten om 20.00uur kopie koffie daar na een lekker glaasje wijn of biertje. 23.00 naar bed wand morgen weer hard werken dat gaat zo door tot en met vrijdag. Zaterdag lekker uitslapen naar de markt en wat rommelen in de tuin of zo ik zit nooit stil . zondag komt er altijd wel 1 van onze kinderen langs. dat is dus wat de meeste arbeiders hier hebben. dat is zon beetje het normale leven hier. we gaan wel een is een keertje bowlen en een keertje uit eten maar dat is het dan wel. Zijn julie vergeten hoe je ouders leefden of hadden en hebben jullie geld genoeg. dat is prima niks mis mee. maar dan leg ik jullie ff uit als er iemand vraagt kan ik met 800 euro een normaal leven leiden in Thailand. dat hij dan niet bedoelt dat hij een villa op een golf baan wil hebben met een zwembad van 10 meter lang een mercedus voor de deur
   2 huishoudsters iedere avond in de bar hangen en een lekkere strakke meid mee naar huis nemen en ga zo maar door . Zelfs Arthur begrijpt dat. leg me maar eens uit Peter hoe ik met dat normale leven dan wel 60.000 bht moet opmaken. Voor de gewone man
   is een klein huisje de zon en het mooie Thailand. meer dan voldoende. Of mag je van jullie alleen naar Thailand als je schatrijk ben ? Zo komt het in eider geval wel vaak over
   En Ton ik vind je een hartstikke geschikte peer ik lees je stukjes met veel interesse maar als je woorden gaat gebruiken als Pluriformalietoeti dan word het wel erg moeilijk voor mij hoor. Groet kees

   • Bacchus zegt op

    Beste Kees,
    Een aantal maanden heb ik mij ook gemengd in deze discussie en toen ook mijn verbazing uitgesproken over de bedragen die hier genoemd worden. Neem van mij aan dat je hier goed kunt leven van 30 tot 40.000 baht per maand. Ik geef gemiddeld 35.000 baht uit per maand, maar heb wel een huis dat geheel vrij is, dus geen huur of hypotheek te betalen en heb hier een goed leven (lees mijn eerdere reactie). Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die veel meer uitgeven, dat is hier niet anders dan in Nederland. Het is maar waar je tevreden mee bent en de ene mens is dat nu eenmaal sneller dan de ander.

    De een is tevreden met een leuk huisje, de ander is alleen tevreden met een 10 kamer bungalow met negen badkamers, waarvan de helft bijna altijd leeg staat. De een kan zich zelf vermaken in een klein dorp, de ander moet iedere dag minimaal 10 landgenoten kunnen zien om zich mee te kunnen laven aan de bar. Dit laatste denkt het gros alleen te kunnen vinden in een van de toeristenoorden van Thailand (Pattaya, Hua Hin, Phuket, etcetera) die, zoals overal ter wereld, per definitie veel duurder zijn qua levensonderhoud. De een is tevreden met een heerlijke Thaise dis van de markt, de ander moet iedere dag in de ochtend een pot pindakaas kunnen openschroeven, in de middag een drie dubbele hamburger weg kunnen werken en in de avond een dikke biefstuk met doperwtjes en appelmoes met de bekende kers op zijn bord aantreffen. En zo kan ik nog uren doorgaan. Ieder zijn meug en behoeften, maar ook al kun je dit allemaal betalen, nodig is het niet.

    Ik heb het idee dat dit gedrag bij sommigen te wijten is aan protserigheid; laten zien aan de buitenwacht hoe goed jij het wel niet hebt; waarschijnlijk gedreven door het feit dat veel van deze zaken in Nederland onbereikbaar waren. Een beetje koning Bobo uithangen. Ik lees ook vaak dat dit in Thailand wel moet omdat je anders niet serieus genomen wordt, de grootst mogelijk onzin. Waarschijnlijk weer een verhaal om het gedrag te onderbouwen en je eigen ego kunt blijven strelen. Helaas komen zo ook de wilde verhalen in de wereld.

    Zoals Ton ook schrijft, er zullen altijd mensen zijn die het met meer of minder kunnen doen. Een goed leven heeft ook voor iedereen een andere betekenins of invulling en nog belangrijker, zich aan de omstandigheden kunnen aanpassen. Maar duidelijk is dat als je je financiele mogelijkheden in Nederland afzet tegen de mogelijkheden in Thailand, je in Thailand meer kunt doen. Om die conclusie te kunnen trekken, hoef je niet gestudeerd te hebben.

    Let wel, je moet in Thailand wel aan een aantal financiele verplichtingen kunnen voldoen om langdurig te kunnen verblijven, de bekende 400.000 of 800.000 baht per jaar.

    • Nicole zegt op

     Daar ben ik het volledig mee eens. Je kan hier voor 800 euro leven maar ook voor 4000.
     Inderdaad maakt het ook veel uit of je een vrije woning hebt of niet.
     of je huurt of koopt
     of je een auto huurt, koopt of enkel een scooter rijd
     of je Thais eet of westers
     of je een huis hebt met airco of niet
     Wij leven zelf redelijk duur hier, gewoon omdat we de Luxe die we in Europa hadden, niet willen opgeven. Wij hebben ook een bedrijf hier. Dus financieel kan dit uit.
     Wat een ander doet moet ie zelf weten.

    • kees zegt op

     Beste Bachus
     Bedankt voor je reactie. Zoals gewoonlijk geen speld tussen te krijgen. Ik denk dat ik je meeste stukjes wel heb gelezen ik heb er verschillende uitgeprint nuttige informatie
     Ook het stukje van Nicole goede reactie. Ik stel ook niet dat je van 800 euro moet leven maar dat je er van kan leven En als je meer kan uitgeven en je heb daar behoefte aan moet je dat doen niks mis mee. Voor de goede orde wij mijn Thaise vrouw en ik hebben
     al 18 jaar een huis in Thailand. Een mooi Thais huis tussen de Thai we zijn 35 jaar getrouwd en hebben al verschillende keren een testje gedaan om trend wat we daar nodig zullen hebben dus bij benadering weten we het wel een beetje. iIk heb een kennis die ook bijna 65 is die vraagt mijn om raad man vrouw beide NL ik probeer daarom wat informatie te halen op het TB om dat mijn situatie natuurlijk heel anders is maar dat is niet makkelijk hoor
     Ik gebruik daarvoor de stukjes van bachus. Daar komen we een heel eind mee. Ook de manier van leven spreekt hem en ook mij erg aan en dat is waar we voor gaan
     Ik heb nog ruim 2 jaar te gaan voor ik met pensioen kan. als het zover is zal ik het leuk vinden als ik een keer bij je langs mag komen Bachus om te kijken hoe jij het allemaal doet Groet kees & pon

    • ghva zegt op

     “Let wel, je moet in Thailand wel aan een aantal financiele verplichtingen kunnen voldoen om langdurig te kunnen verblijven, de bekende 400.000 of 800.000 baht per jaar.”

     Kan iemand uitleggen wat met bovenstaande bedoeld wordt? (Stond hierboven ergens geschreven)

     • Hans Bos (redactie) zegt op

      800.000 baht op een Thaise bankrekening voor een retirement visum als alleenstaande en 400K als getrouwd. Of 65.000 c.q. 40.000 per maand.

      • HansNL zegt op

       Of, zorg dragend voor een of meerdere minderjarigen met de Thaise nationaliteit.

     • ghva zegt op

      Als ik het nu goed begrijp:

      Retirement visum: ieder jaar wordt (voor verlenging van het visum) gekeken of je nog wel voldoende kapitaal hebt op je bankrekening (800.000 Bath als je ongehuwd bent en 400.000 Bath (per persoon?) als je gehuwd bent).

      Ander visum: aantoonbaar inkomen van 65.000 Bath per maand (ongehuwd) en 40.000 Bath per maand (per persoon?) als je gehuwd bent.

      Geldt voor het inkomen hierboven, ook inkomen uit vermogen (als je nog niet in aanmerking komt voor een retirement visum), of geldt dit enkel voor inkomen uit- of ivm arbeid? Ik bedoel dan inkomen van de handel op de beurs als ik het over inkomen uit vermogen heb.

      Als je er voor kiest iedere maand een borderrun te doen dan woon je officieel nog in NL en dan speelt bovenstaande toch niet??

      • Hans Bos (redactie) zegt op

       Per persoon die het visum aanvraagt. Een visarun over land levert slechts 15 dagen verblijf in Thailand op. Als je vermogen hebt, is het ‘seasonen’ van 800K op een Thaise bankrekening voldoende. Als je nog niet in aanmerking komt voor een retirementvisum, bijv. als je te jong bent, speelt de vraag niet. Inkomen uit handel op de beurs geldt niet als inkomen.

 54. BramSiam zegt op

  een huis aan een rivier in Thailand is volgens mij het laatste wat je moet willen momenteel.

 55. ton donders zegt op

  Beste Kees,

  Als ik jou was zou ik me niets aantrekken van Nederlanders in Thailand die je vertellen dat je, als je niet een hoop geld meebrengt, beter kunt wegblijven.
  Er zijn er genoeg die je vertellen dat je van 800-1000 euro prima kunt leven in Thailand.
  Je hebt van niemand anders dan van jezelf toestemming nodig om in Thailand te gaan wonen.
  Sorry voor de moeilijke woorden, Ik spreek en schrijf al sinds 25 jaar vrijwel uitsluitend Engels en ben een beetje vergeten welke woorden in het Nederlands “moeilijk zijn” en welke “niet”
  Groeten

  Ton

 56. Johnny zegt op

  Ieder zijn wensen natuurlijk. Enfin, wij kunnen hier prima leven van 20.000/maand. Alles wat boven dit budget uitschiet zijn louter luxe problemen. Ik moet wel vermelden dat ons optrekje betaald is. Anders zou er nog wat huur bovenop komen.

 57. ton donders zegt op

  Om het forum over dit onderwerp een beetje zinvol te maken lijkt het me goed dat iedereen op dezelfde manier zijn budget presenteert. Ik doe een aanzet daartoe en hoop dat dingen die ik vergeet of niet zie. aangevuld worden Als we het dan over deze basis eens zijn is het zinvol bedragen in te vullen en kunnen we tenminste vergelijken en weten we waarover we praten. Voor velen ter leering en voor sommige ter vermaak.

  soort kosten: bedrag per maand:

  Kosten van huisvesting
  Huur, aflossing van hypotheek of huurwaarde huis
  water
  electra
  gas

  Kosten van kommunikatie
  telefoon
  internet
  TV

  Kosten van gezondheid:
  ziektekosten verzekering
  dokters kosten

  kosten van vervoer:
  auto
  scooter
  verzekering
  benzine
  taxi’s, bus, e.d.

  Kosten van levensonderhoud
  voedsel
  drank
  overige

  Kosten van entertainment
  uitgaan, bios, bar ed.
  uit eten restaurant
  overigen

  Kosten van sociale verplichtingen:
  onderhoudThaise familie
  allimentaties (verleden)

  Reiskosten:
  lokale vakanties
  bezoek aan Nederland

  Vinden meer mensen dit een goed idee?

  Ton

  • Ben Hutten zegt op

   Hi Ton,

   Wat mij betreft een goed idee, het is soms nogal verwarrend en onduidelijk. Dat heeft tot gevolg weer heel veel vragen over en weer. Ook al is het maar om die arme redactie van een hoop extra ” moderatiewerk ” te verlossen.

   Groet,

   Ben

  • kees zegt op

   Beste Ton Donders
   Wederom een donders goed idee zo kan een ieder wegstrepen wat voor hem of haar niet van toepassing is. Of er eventueel andere posten bij zetten. Het kan voor veel mensen nuttige informatie opleveren. ik hoop dat er wat blogers de tijd voor willen nemen. Nog bedankt voor je reactie Ton over dat woord was grappig bedoelt heb ff gegoogeld .en dat leerde mij dat het zal betekenen. Vrouwelijkheid – Veelvormigheid – Gebrek aan eenheid
   Groet Kees

  • Johnny zegt op

   Beste Ton,

   Er staan toch een aantal zaken in jou lijstje die er naar mijn inziens niet direkt in thuis horen. Sommige mensen gaan nooit naar Nederland en alimentatie of onderhoud familieleden? De vraag is feitelijk of je voor een redelijk bedrag kunt leven in Thailand? Het antwoord is: ja, dat kan, doch hoe kleed jij je leven dan aan? De meeste farangs willen graag een blijvend vakantiegevoel, met feesten, dikke huizen en vooral veel leuke dames. Doch kun je net als de Thai in een dorp leven, zullen je kosten drastisch dalen. Ook is heel bepalend of je getrouwd bent en met wie.

   Ik vind het heel erg moeilijk om voor ieder te gaan adviseren wat goedkoop, duur of wijs is. Ik ken niemand zijn/haar behoeften. Een leidraad heb ik wel.

   – kies een vrouw met een redelijk inkomen ( 10k of meer )
   – ga in een dorp wonen, ver van bkk en Pattaya ( hier huur je een huis voor 4.000/maand en je eet voor weinig )
   – koop een brommer, goedkoper transport is er niet
   – wil je een auto, dan kom je met een pickup het verst in Thai, deze zijn tegenwoordig ook op gas te verkrijgen

   Doch… wil je een ” rijker ” leven leiden, met 2 nieuwe auto’s, dik huis, personeel, vakantietripjes, betere ziektenkostenverzekeringen, aircons en tv’s overal in het huis, dan is een gezamelijk inkomen van 1,5 miljoen bath/jaar toch wel wenselijk. Hierbij vanuit gaande dat het dikke huis reeds betaald is.

 58. jay zegt op

  he ton hier hebben we wat aan ik ga binnenkort in thailand wonen dus ik kan het nog niet invullen alleen van leren
  bedankt

 59. King Frans zegt op

  Ik leest laats een artikel, dat begon met, Italiaans stel leeft van 1 euro 75 per jaar.[ geen grap ] Dat gaven zij aan de belasting op. Belasting doet onderzoek, blijkt dat stel 135 miljoen euro ergens op een bank hebben staan.

  Mijn vraag is, Om in Thailand te vestigen, moet men minimaal 1250 euro schoon per maand hebben. Hoe is dat terijmen met 500 euro per maand. Of gaat dat bovenste spreken.

  • kees zegt op

   King Frans
   Als je 500 euro in de maand uitgeeft om van te leven. wil dat dan zegen dat je ook maar 500 in de maand beurt ? Een nadenkertje
   groet kees

   • King Frans zegt op

    Kees, als je de laatste zin leest dan verwijst deze naar de eerste zin.Nadenkertje.

    • kees zegt op

     King Frans
     Ik was er al een beetje bang voor. Sta nu een beetje voor joker denk ik.
     Beetje te snel gereageerd.
     Even goede vrienden hoop ik
     Groet kees

     • King Frans zegt op

      Kees, niemand staat voor joker…alleen wordt er soms te snel gereageerd. Of men lees het niet goed.
      Even goede vrienden.

      Gr,

      Frans

      Gr,

      Frans

 60. Leo Bosch zegt op

  King Frans,
  Je moet inderdaad minimaal 65000 Baht (= ca.1600 Euro) per maand inkomsten hebben voor een retirements visum, dus om hier constant te kunnen verblijven.

  Kees, als je dit dus minimaal aan inkomsten hebt, waarom zou je dan armoe moeten lijden en rond zien te komen van 500 euro per maand?
  Misschien ook iets om over na te denken ?

  Leo Bosch.

  • kees zegt op

   Beste Leo Bosch
   Om de dood eenvoudige reden dat we niet meer nodig hebben om van te leven.
   We hebben al18 jaar een huis in Thailand. en ben al 35 jaar getrouwd met een Thaise
   en hebben al verschillende keren een testje gedaan.dus weet ik wel bij benadering wat we nodig hebben wij komen uit op zo rond de 800 euro als we er een maal wonen
   dat is echt geen armoe leiden Leo.Ik snap dat niet waarom is dat nu armoe leiden Ik benadruk wel NORMAAL leven. Die 1600 euro klopt volgens mijn ook niet.
   IK heb het nooit over 500 gehad de persoon die dat zegt die geloof ik ook wand het is mogelijk. als ik je vertel wat wij werkelijk uitgeven als we daar zijn dat is zo weinig dat je me wel niet zal geloven .En wij zijn gelukkig. Daar gaat het toch om Leo.
   En nogmaals ik zeg niet dat je ervan moet leven maar dat je er van kan leven.
   Hier heb ik echt wel ff Langer over nagedacht als over mijn reactie op het stukje van King Frans. Dat moet ik dan wel weer toegeven. Beste groeten Leo. Kees

 61. ton donders zegt op

  Och er zijn zoveel manieren. . Er zijn regels en er zijn wegen om de regels heen Alles is nite zo strikt als het wel lijkt.

 62. Leo Bosch zegt op

  Beste Kees,

  Ik begrijp dat je nog niet permanent in Thailans woont, maar af en toe hier een paar weken bent.
  Dat is wat ander dan dat je hier voor goed woont.
  Die 1600 Euro klopt echt wel.
  Als je hier voorgoed komt wonen en je in Nederland laat uitschrijven , zal je een retirementsvisa aan moeten vragen om niet iedere keer Thailand uit te moeten.
  Je moet dan minimaal 65000 Baht per maand (= ca.1580 euro) aan inkomen hebben.

  En dat je hier voor 500 of zoals in jouw geval voor 800 euro in de maand kan leven, gaat misschien voor jou, maar lang niet voor iedereen op.
  Ik ben bang dat je met zulke uitspraken mensen die plannen hebben om naar Thailand te gaan emigreren, wel eens bedrogen uit zullen komen.

  Hoeveel je hier nodig hebt om normaal te kunnen leven is voor ieder veschillend, zoals overal.
  Dat ligt helemaal aan je gezinssituatie, waar je gaat wonen, en wat je onder “normaal” leven verstaat.

  Ik woon ook al een paar jaartjes in Thailand, (even buiten Pattaya) heb een Thaise vrouw en twee opgroeiende ( Thaise ) kinderen.

  Ik zal je mijn maandkosten opnoemen, waar ik niet op kan, en ook niet op wil beknibbelen.

  Twee personen ziektekostenverzekering : 16.000 B.
  Belasting + verz. auto en 2 motorbikes 1.500 B
  Diesel, benzine en onderhoud 4.000 B
  Elektra, water, tel. kabel-TV. 3.000 B
  Kamerhuur + levensonderhoud studerend dochter (uitwonend) 6.500 B.
  Schoolgeld 2000 B
  Spaarbankboekje van 2 kinderen 1000 B
  Levensonderhoud 3 personen ( Big C en de plaatselijke markt) 18.000 B

  Dat maakt een totaal van 52000 B.(= ca. 1270 euro)

  Nu heb ik het maar niet over de kosten van kleding, uitstapjes, familiebezoek, familie ontvangen , af en toe uit gaan eten, want dat kan je allemaal net zo duur maken als je zelf wilt , maar dat komt er ook nog eens bij.
  Wij hebben een koophuis , dus geen huurkosten

  Ik zou mensen willen adviseren, die hier in Thailand in gezinsverband willen wonen, reken op zo,n 60 á 70.000 B..( ca. 1600 euro ) dan is alles wat het minder is, valt dan mee.

  Vriendelijke groet,
  Leo Bosch

  • Johnny zegt op

   Leo,

   Helemaal juist en doe je niet eens gek. Heb je kids en moet je ook je vrouw bijverzekeren plus een eigenwoning ( wat ook kosten met zich meebrengt buiten het feit dat je die woning ook al betaald hebt ) Als je idd van 20.000 bath per maand kunt leven is je situatie wel ff anders.

   De meeste farangs kunnen onmogelijk van 20.000/maand leven, kids of geen kids.

  • kees zegt op

   beste leo bosch
   Met de uitspraken die jij doet kan je wel eens een helle hoop mensen afschrikken om naar Thailand te komen. Of misschien ook wel weer niet als ze tenminste –
   kunnen rekenen
   Nu ga ik ff rekenen voor jou
   het bedrag dat ik volgen jou nodig heb is 1270 euo
   Daar gaat af de auto nergens voor nodig dat is dus—————- 5500 bht
   daar gaat af Kamer huur levens onderhoud
   studerende dochter en school geld—————————————8500bht
   onze kids zijn allemaal al volwassen wonen in NL
   spaarbank boekje 2 kids——————————————————1000bht
   voor eten en drinken plus kleding komen
   we nog niet eens aan de helft————————————————9000bht totaal———————————————————————————————
   24000bht
   24000bht = 576 euro dat dan weer van jou 1250 euro af dan kom ik uit
   op 674 euro
   Daar komt nog bij dat wij een Thaise zieke verzekering nemen die is een stuk goed koper als die van jou voor de goede orde we hebben een bromfiets en 2 fietsen. en een eigen huis. Heb je ook ff meegerekend johnny dat is dan fijn hoef ik het jou straks ook niet uit te legen Als jullie nu allemaal met reacties komen dat ik een arme sloeber ben een krent een pauper dat hoeft niet wand dat wist ik al en verder de Groeten

   • Johnny zegt op

    Ach Kees,

    Het is voor ieder erg verschillend, de een heeft een grote familie, de ander woont alleen. De een heeft grote behoeften en de ander juist weer niet. De vraag is waar kun je van rondkomen, hoeveel kost dat dan? En wat hebben we dan voor onze centen? Welke centen dan?

    Het is juist om te stellen dat het leven in BKK, Phuket, Hua Hin, Pattaya, enz stukken duurder is dan op het platteland, doch als je iets speciaals nodig hebt, heb je kans dat het daar juist weer duurder is of dat je het zelf moet ophalen.

    Geen auto is altijd goedkoper, doch in een land als Thailand is het wenselijk goed vervoer te hebben, zeker als een van de partners werkt. Een 1,5 cab op gas is de meest slimme oplossing denk ik. ( wij hebben 2 auto’s bv, 1 op gas en 1 op diesel )

    Ziektekostenverzekeringen zijn een dure grap, vaak verzekeren ze niet eens alles en maar tot een bepaalde leeftijd ( 70 ), zover ik weet begint dit bij 25.000/jaar. En dan te bedenken dat je wel in de buurt moet wonen van zo’n particulier ziekenhuis. ( helicopter is wellicht een beter idee ) De Nederlandseverzekeringen zijn afschuwelijk duur, iemand schreef ooit 450 EURO/maand! Ik ben via mijn vrouw verzekerd, dat kost dus niks.

    Eten, mijn vrouw koopt meestal wat ze ziet. Dus we zijn duur uit. Voor boodschappen tel ik al gauw 6.000 bath/maand. Ik reken niet mee de etentjes in de duurdere restaurants.

    De huisvesting behelst een groot deel van de kosten, hier rekenen we aanschaf van de woning meestal niet mee, doch een ieder die hier komt wonen, zal toch ergens moeten leven. Gezien de gemiddelde wensen van de farang zal dit toch iets van beton/steen moeten zijn en willen we ook niet op planken gaan zitten. De veel Thai wonen in een golfplaten huis en slapen op de grond. Ik beweer dat een huisje kopen en aankleden begint bij 3,5 mil bath.

    Ik geloof dat er maar weinig farangs zijn die kunnen leven als een Thai, dwz van 5000 of minder per maand. Ik beweer wel, dat als je de zaken goed hebt geregeld ( geen financieringen ) dat je de maandelijkse uitgaven kunt beperken tot +- 20.000 bath met z’n 2tjes. Doch als je echt de werkelijke kosten rekend, kom je een heel stuk duurder uit.

    Voorts is huizen kopen en verkopen hier heel wat lastiger dan in Nederland, het kan wezen dat je jaren je huis te koop hebt staan en als je een bod krijgt, dat het zomaar 50% is van wat je in gedachten had.

    De energie rekening voor je condo zal een stuk lager uitvallen, dan voor je villa met 4 airco’s en 6 tv’s. Appels met peren vergelijken.

    Als jij een arme sloeber bent Kees, wat ben ik dan wel niet?

    • kees zegt op

     Beste Johnny
     Ik was van plan om niet meer te reageren op dit onderwerp. Maar ik vind je reactie
     Dermate goed. Dat ik het wel zo beleefd vind om ff te reageren. en nog 1 x
     uitleggen wat mijn vraag was en waarom. Dit is denk ik wel de 10 x dat ik dat doe.
     Nog ff dit voor dat ik van het bestaan van het TB wist. Waren wij mijn vrouw en ik er allang uit dat wij het samen wel rooien in Thailand en hoeveel wij daar nodig hebben. En dat is maar goed ook. Wand er word te kust en te keur met bedragen gesmeten. Dat je soms denkt dat de persoon zich vergist heeft. en niet weet dat hij op het TB zit maar denkt dat hij op het Monaco Blog zit. Er zitten wel degelijk goede reacties bij.
     De aller beste naar mijn mening steeds weer de stukjes van Bachus. die zijn altijd goed onderbouwt. als je het stukje leest waar in hij het bedrag noemt wat hij gemiddeld uitgeeft
     Legt hij uit hoe en waar aan hij het uit geeft. En wat voor leven hij leid.Ook zeer belangrijk. Zeker zo belangrijk als alleen het financiele plaatje.
     Er word als maar gezegd dat er geen een duidend antwoord is als de vraag gesteld
     word met hoeveel geld je een normaal leven kan leiden wat is er moeilijk aan die vraag?
     Ik stel dus hier ff mijn vraag. Ikben 35 jaar getrouwd met een Thaise vrouw we hebben al 18 jaar een huis in Thailand een mooi Thais huis tussen de Thai. We hebben al een paar keer een test gedaan en weten bij benadering wel wat we nodig hebben. dan krijg ik bv. het antwoord van Leo Bosch hierboven. hij heeft 1250 euro nodig. dus met die 800 euro kan ik het wel vergeten zal je denken. Leo legt netjes uit hoe hij aan dat bedrag komt. De meeste blogers doen dat niet en zetten luk raak maar ff een bedrag neer. Leo reageert op mij vraag als weer wel net als veel blogers doen. Ik geef ff een voorbeeld.
     Ik ga naar de winkel voor 1kilo kaas die kost 10 euro vraag aan de kaas boer wat kost 1kilo kaas hij antwoord 30 euro ik zeg dat klopt niet wand daar staat 10 euro ja zegt de kaas boer ik gaf u de prijs van 3 kilo. nu nog even kijkend naar mijn vraag ben ik me er niet van bewust dat ik het er over had dat ik 2 school gaande kinderen heb een auto hoeven we ook niet heb ik ook al eerder aan gegeven.dat hoeft Leo niet gelezen te hebben dat begrijp ik.Leo stelt dat je eigenlijk niet zonder auto kan in Thailand ik vind als je ergens zonder auto kan is het Thailand. Nu is Leo nog jong denk ik dus daar heb ik wel begrip voor. Maar voor ons is het geen must. Als we er een tijdje wonnen en het zal mogelijk zijn binnen ons budget maar dan moet hij er echt ruim binnen vallen
     denk ik wel dat we er 1 nemen. Dit gezegd hebbende gaan we ff uit rekenen wat ik dus volgens Leo dan wel nodig heb. Trek de auto er af. De kosten van zijn 2 schoolgaande kinderen en de helft van het bedrag dat hij nodig heeft om van te eten. dan zou ik dus kunnen leven volgens Leo van een bedrag van 674 euro. Leo zegt er ook nog ff bij dat ik met mijn mening wel eens mensen op het verkeerde been zal kunnen zetten. Terwijl ik juist voor die mensen in deze discussie zit. Wand ik besef maar al te goed dat mijn situatie
     heel anders is als voor man vrouw geboren in NL. met relatief weinig ervaring met Thailand. zo’n echtpaar vroeg mijn om raad. en ik besef ter degen mijn verantwoordelijkheid in deze. En wil ik ze het niet mooier voorspiegelen als dat het is maar ook beslist niet slechter. Maar we hebben de stukjes van Bachus en Die gebruiken we als richtlijn. Daar waren we al een poosje uit. maar ik zat nu eenmaal in deze discussie. Ben me er van bewust dat iemand die er al een paar jaar woont het beter weet dan ik .Ik was 37 jaar geleden voor het eerst in Thailand en ik ben 35 jaar getrouwd met een Thaise en hebben 18 jaar een huis daar mag je er best wel van uit gaan dat ik er wel meer geweest ben dan af en toe een paar weekjes.
     Het smijten met grote bedragen is net zo misleidend .als het mooier voorstellen. In beide gevallen kan je mensen ongelukkig maken
     En leo als jij het red in jou situatie vind ik het knap dat je het red met 1250 euro
     dat meen ik oprecht . maar ik vroeg naar een andere situatie. hoop dat ik het hiermee duidelijk heb uitgelegd. groet kees

  • kees zegt op

   Beste Leo
   ik zie dat het met mijn stukje niet hellemaal goed is gegaan
   het komt er in het kort op neer dat ik volgens jou berekening dus met 674 euro kan rond komen. Zijn we het dus volkomen met elkaar eens.
   Groette kees

 63. Leo Bosch zegt op

  Beste Kees,

  Mij bewereingen te vergelijken met je voorbeeld van de kaasboer slaat als een tang op een varken.

  Ik heb je in mijn eerdere reactie alleen maar te kennen willen dat jouw bewering dat je in Thailand goed van 800 euro kan rondkomen, niet voor iedereen op gaat maar dat dat helemaal afhankelijk is van je gezinssituatie, waar je woont en wat je onder “normaal” verstaat.
  M.a.w. hoeveel je te besteden hebt, en hoe ruim je er van wilt leven.
  Maar kennelijk is dat niet bij je binnen gekomen.

  Verder stel je In je reactie van 1 dec. dat een auto nergens voor nodig is en maar van mijn onkostenpost geschrapt moet worden.
  Maar in je laatste reactie schrijf je , dat zodra het budget het toelaat, je een auto gaat aanschaffen. Wel een beetje tweezijdig allemaal.

  Verder als ik naar eer en geweten mijn maandelijkse uitgaven opnoem, alleen maar om jou duidelijk te maken dat lang niet iedereen met 800 euro uit kan komen, te bestempelen als “misleidend” , en “smijten met grote bedreagen” te noemen is niet terecht.
  Je suggereert daar mee dat die bedragen niet juist zouden zijn en dat ik een opschepper ben.
  Sorry Kees, uit dit alles meen ik wel een beetje afgunst te proeven.

  Ik kan me wel voorstellen als je een laag inkomen hebt, en dat je van 800 euro in de maand rond moet zien te komen en geen studerende kinderen hebt, dat dat in Thailand best wel lukt, alhoewel ik dat heel knap vind.
  Maar mensen die naar Thailand komen en in Nederland al een wat royalere levensstijl gewend waren, komen bedrogen uit als zij denken dat zij met dezelfde stijl van leven hier in Thailand met 800 euro kunnen rondkomen.

  Ik wil het verder hier maar bij laten , en voor mij is de discussie gesloten.
  Ik wens je veel geluk met je toekomst in Thailand.

  Ik ben zeer vereerd dat je uit mijn reacties meent op te kunnen maken dat ik nog jong ben.
  Maar even voor jou informatie : Leo is 77 jaar.

  Gegroet, Leo Bosch

  • kees zegt op

   Beste Leo
   Het verbaasd mijn zeker dat jij al 77 ben kan ik me toch erg vergisen. maar gellukig beter zo als andersom.
   Mijn verbazing was echter wel heel erg groot naar het lezen van je reactie.Je heb wel erg veel fantasie hoor dat je dat allemaal uit mijn stukje haalt.
   dat is wederom een prestatie.
   Verder Leo mag jij vinden wat je wil van mij hoor.
   Ik wens je verder het allerbeste
   Groet Kees.

 64. Henk B zegt op

  Krijg nu al dagen mails binnen met de discussies over de vkosten van leven in Thailand.
  Waar maken mensen zich druk om, In Nederland is het toch ook zo dat je naar je inkomen leeft, en met weinig de tering naar de nering zetten, en de een met weinig tevreden, en toch gelukkig, en de ander heeft nooit genoeg.
  Woon nu zelf drie jaar in thailnd, had tot half 2011 een redelik goed inkomen, en wist dat als ik AOW zou krijgen, een flinke stap terug moest doen, en daar na toe gewerkt.
  Heb een huis, met alles er op en aan, airco-schotel Tv met BVN, twee motorbiks.
  en een alimentatie aan mijn ex van 350 euro pm, en kan met nu 700 euro een leuk en goed leven hebben met mijn Thaise vrouw
  En maak me niet druk om wat een ader vind of beweerd, dus schei uit met die discussie en leef je eigen leven naar wat je te besteden hebt.
  En geloof soms niet wat ergeschreven word internet 3BB 1600 ik 3 hig speed 1100
  en ga zo maar door
  Heb mij bedenkingen in al deze overdrijvingen.

 65. King Frans zegt op

  Ik geloof zomaar dat er mensen zijn die van 500, 800 of 2000 euro kan leven in Thailand.
  Maar leggen deze mensen dan ook een bedrag opzij voor onverziende omstandigheden?

  Ik, heb een goed inkomen in NL, maar leeft ongeveer 4 jaar toch als een pauper, ik geef ongeveer 600 euro per maand uit. Ik gaat liever gisteren naar Thailand dan vandaag. Maar helaas ik kan nog niet. Werk werk werk. Als ik wil, kan ik in 2012 stoppen, krijgt ik 1200 euro per maand, en toch doe ik het niet.Ik wacht tot 65 jaar ben en dan heb ik 1950 euro per maand. Is dat te rijmen, nee. Waarom niet, omdat ik geld achter de hand wil hebben. Voor onverziende uitgaven.

 66. Berry zegt op

  Ja als ik dit zo lees is het moeilijk om goed te kunnenleven $ 1000 ik heb 13 jaar in Thailand gewoond en gewerkt met een goed salaris

  Nu woon ik in de Filipijnen en dat scheeld een hoop financieel ik heb 10.83 euro AOW en kan daar heel veel mee doen meer dan in Thailand ik ga een huis kopen in 10 jaar aflosing en hou dan genoeg over om zeer goed te leven.
  Ik dnk dat alleen Cambodja nog goedkoper is

  Groeten Berry

 67. @ Fablio, je kan het ook vanuit een andere invalshoek bekijken. Nederlanders gaan verstandig met geld om. Misschien dat daarom Nederland nog steeds een AAA rating heeft en België nog maar AA? 😉

 68. siamees zegt op

  Inderdaad genieten moet je doen van het leven, want u geld neem je niet mee naar je graf is een gezegde bij ons in Belgie, wat niet wegneemt dat je geen appeltje voor de dorst moet hebben.

 69. ton donders zegt op

  @….Wat zou Dutch eigenlijk betekenen……?

  Er zijn een aantal Engelse spreekwoorden en gezegden die daar een licht op kunnen werpen, zij het niet eenduidig.

  1. “Going Dutch” = uitgaan en iedereen betaald zijn eigen consumpties.
  2. “It is double Dutch to me” = iets wat heel erg moeilijk is.
  3.” Dutch tread” = iedereen betaald zelf”
  4. “Dutch uncle” = hetzelfde als “onze” suikeroom.
  5. Dutch = Engels voor “de nederlandse taal”.
  6. Dutch = Engels voor “uit nederland”
  7. Sommige buitenlanders verwarren “Dutch met Deutsch” en dat vinden de wat oudere
  Nederlanders niet leuk.

  • Cornelis zegt op

   Kleine aanvulling/correctie: ‘Dutch uncle’ wordt gebruikt in de uitdrukking ’talking like a Dutch uncle – daarmee wordt dan bedoeld het iemand vermanend/belerend, met opgeheven vingertje e.d., toespreken. Als equivalent van ‘suikeroom’ ben ik het nog nooit tegengekomen (maar dat zegt niet alles, natuurlijk……..).
   Inderdaad wordt Dutch nogal eens verward met Deutsch – maar dan meestal door weinig van de wereld buiten hun land afwetende Amerikanen (ohh, you are Dutch, I know somebody in Copenhagen, you probably know him too………….).

  • Gringo zegt op

   @Ton: er zijn heel veel Engelse uitdrukkingen met het woord Dutch, zie
   de links”
   http://homepages.cwi.nl/~sjoerd/dutch.html

   http://www.phrases.org.uk/meanings/double-dutch.html

   In de tweede link wordt ook de oorsprong uitgelegd, nl. de slechte naam, die Nederlanders hadden in Engeland als gevolg van de Anglo-Dutch wars. De Engelse uitdrukkingen zijn dan ook meestal negatief bedoeld.

 70. fred zegt op

  ik voorzie 80.000 baht per maand
  om “goe” te leven

 71. Cornelia de Ridder zegt op

  Meer dan 2000 p.m…incl ziektekosten verzekering

  • Marcel zegt op

   Mijn vriendin is ongeveer 600 euro kwijt per maand, ik denk dat je van rond de 1200 euro redelijk goed kunt leven in Thailand, het ligt er natuurlijk net aan wat je levenstijl is, ik rook en drink niet en ik heb niet zoveel met luxe, en en zal ook uitmaken waar in Thailand je woont.

 72. willem zegt op

  Deze oude post van 2011 is waarschijnlijk nog steeds zo controversieel als het toen was. Wat heeft iemand nodig om prettig te leven? Daar is echt geen zinnig antwoord op te geven. Sommigen zijn gelukkig met een glaasje water, kommetje rijst, zonsondergang over een rijsveld of de zee. Snapt u. Het kan heel goedkoop maar ook erg duur. Daar kunnen we niet over twisten. Ik las een tijdje geleden een artikel waarin de westerse levensstijl werd vertaald naar de Thaise leefsituatie. Daarin werd gesuggereerd dat een redelijke benchmark 2000 dollar is. Ook daar kunnen we niets mee omdat de meesten het er niet mee eens zullen zijn. Sommigen omdat ze dat niet hebben en toch gelukkig leven. Hoe dan ook. Ik kan alleen voor mijzelf spreken, zonder al te veel te specificeren, maar ik kan wel leven met die benchmark van zeg maar +/- 2000 dollar ( of misschien toch euro ). Mocht ik tzt een erg dure ziektekostenverzekering nodig hebben dan natuurlijk meer.

 73. Cor zegt op

  Ben helaas afgelopen 2 jaar niet in Thailand geweest maar lees nog steeds dagelijks Thailandblog. Heb de kosten bijgehouden altijd en dit is mijn ervaring. Ik probeer altijd 30 dagen per jaar te gaan, kan niet vaker/langer ivm werk. Ik verblijf altijd op Koh Phayam, alleen. Even exclusief vluchten Bangkok en Nok Air naar Ranong ben ik altijd rond de €1000 kwijt. Dat is inclusief nette stenen bungalow aan het strand, scooter, eten, om de dag paar biertjes, boot v.v. eiland, taxi Ranong airport v.v. , airport hotel Don Muang en voor vertrek BS residence hotel bij de airport. Ik begrijp dat dit niet hetzelfde is als permanent in Thailand wonen. En ik ging altijd de maand oktober, laatste maand met laag seizoen prijzen. Maar misschien is mijn info bruikbaar voor forum bezoekers.

 74. Hua zegt op

  Van net onder de €1000 kan ik makkelijk leven.
  En dat is inclusief een goede ziektekostenverzekering.

  Groetjes van Hua.

 75. luc.cc zegt op

  tussen de 1500 en 2000 per maand, doe me niks te kort

 76. Leo Bosch zegt op

  Ik ben zeer benieuwd of Kees (reactie 30 -11-2011 en 1 en 2 -12 2011) waarmee ik destijds in discussie ben geweest over de kosten van levensonderhoud, inmiddels van mening is veranderd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website