Vandaag bereikte ons het droevige bericht dat Lodewijk Lagemaat (76) in het ziekenhuis is overleden na een ziekbed. Lodewijk was een trouwe blogger, die in totaal 965 artikelen heeft geschreven voor Thailandblog.

Op 14 december 2020 kregen wij een bericht van hem, dat het niet goed ging met zijn gezondheid. Al op 28 juli 2020 kreeg hij de eerste problemen met veel ziekenhuisbezoek en chemotherapie tot gevolg. Vrijwel wekelijks hadden wij e-mailcontact en daaruit begreep ik wel dat het zwaar was voor hem. Hij was vaak te moe om uitgebreid te reageren.

Het laatst e-mailcontact met Lodewijk dateert van 12 februari. Nadat ik vroeg hoe het met hem ging, zei hij dat hij erg vermoeid was door de onderzoeken en de medicijnen. Hij hoopte na 10 dagen het ziekenhuis uit te mogen en wenste mij een goed Chinees Nieuwjaar….

Hoewel wij wisten dat hij erg ziek was, is toch een schok om te lezen dat hij nu overleden is. Niet alleen voor ons maar ook voor zijn dochter, vriendin, familie en vrienden.

Ik heb Lodewijk een paar keer mogen ontmoeten. Meestal spraken we af bij Pattaya Beer Garden waar je lekker aan zee kan zitten en genieten van een kop koffie of een lunch. Soms nam ik op zijn verzoek iets mee in mijn koffer uit Nederland, zoals in oktober 2017. Ik herinner hem vooral als een lieve man, goed van vertrouwen. Te goed zelfs waardoor hij ook al eens in de problemen is gekomen.

Lodewijk stuurde meerdere keren per week een verhaaltje naar de redactie van Thailandblog en was daar hondstrouw in. Zijn verhalen moesten dan wel geredigeerd worden en dat gebeurde dan ook. Hij hield er vooral van, om met zijn auto in Pattaya en omgeving rond te rijden, foto’s te maken en dan maakte hij er een verhaaltje van die hij opstuurde. Zijn eerste verhaal voor Thailandblog zond hij in op 15 december 2013. Lodewijk werd uitgenodigd voor een bijzondere ceremonie ter ere van de verjaardag van koning Bhumibol in de Sanctuary of Truth in Pattaya en maakte daar een verslag van. Sinds die tijd was hij onlosmakelijk met Thailandblog verbonden. Zelfs toen hij al ernstig ziek was bleef hij nog trouw artikelen insturen.

Lodewijk verhuisde in 2012 naar Thailand nadat een paar jaar eerder zijn vrouw plotseling overleed. Hij kende Thailand via zijn oudere broer die er in de wintermaanden werkte. Hij kreeg kennis aan een Thaise dame, maar dat verliep teleurstellend. Een reden voor hem om wat voorzichtiger en terughoudend te worden. Hij genoot wel met volle teugen van de vrijheid die hij had in Thailand. Zo kon hij zelf zijn tijd indelen en vond het heerlijk om af toe te gaan tennissen. Achter zijn huis ligt een klein vliegveld, waar hij graag naar toe ging en zijn vrienden ontmoette. In Nederland vloog hij op het vliegveld van Hilversum en Teuge.

Lodewijk was ook een sociaal bewogen mens, zo werkte hij een aantal jaren als vrijwilliger bij het Mercy centrum in Pattaya. Een instelling voor verwaarloosde kinderen van 0 – 18 jaar. Tijdens deze periode heeft hij o.a. vrijwilligers uit andere delen van de wereld met een kleine bus van hun onderkomen opgehaald om ze naar deze instelling te brengen, maar binnen de instelling viel er ook het nodige te doen. Bij een andere instelling 10 kilometer buiten Pattaya voor geestelijk gehandicapten werden kunstbloemen gemaakt. Die verkocht Lodewijk via diverse shops in Pattaya, zodat de instelling ruimere financiële middelen kreeg.

Daarnaast was hij actief binnen de expatclub NVT Pattaya. Samen met de eveneens overleden Martin Brands en anderen hebben ze in 2014 een fantastisch 10-jarig jubileum georganiseerd en gevierd. Enige tijd verzorgde hij het maandblad van de club. Met Bert Gringhuis (Gringo), Dick Koger en Hans Geleijnse had hij de Hollandse pagina van Colin de Jong overgenomen, omdat Colin er geen tijd meer voor had. Na verloop van tijd zijn ze daarmee gestopt. Lodewijk vond het schrijven voor Thailandblog veel leuker, omdat er vaak respons komt van lezers en hij vond dat je scherp moest blijven op wat je schrijft. Zo reageerde er eens een lezer uit Australië op een artikeltje van hem, dat vond hij heel bijzonder.

Helaas is Lodewijk niet meer onder ons en dat is een gemis. Niet alleen voor Thailandblog maar voor iedereen die hem een sympathiek en een prettig mens vond, ik was er een van.

Wij zullen de komende tijd maar ook in de toekomst de verhalen van Lodewijk herplaatsen om hem te blijven herinneren. Want hoewel hij de strijd met zijn ziekte niet kon winnen, heeft hij een mooie erfenis van 965 leuke verhaaltjes achtergelaten. Die verdwijnen niet. Op Thailandblog en in onze gedachte leeft Lodewijk voort.

Bedankt Lodewijk, rust zacht.

40 reacties op “In memoriam: Lodewijk Lagemaat (Pattaya)”

 1. Paul zegt op

  Heel droevig bericht. Veel sterkte met het verlies. Fijn dat we nog zijn verhalen na kunnen lezen op dit blog.

 2. Erik zegt op

  Rust in vrede, Lodewijk.

 3. Cornelis zegt op

  Wat een triest nieuws. Rust zacht, Lodewijk.

 4. RonnyLatYa zegt op

  Heel droevig nieuws.
  Veel kracht en sterkte aan dochter, vriendin, familie en vrienden.

 5. TukkerJan zegt op

  Rust zacht….. veel sterkte voor alle nabestaanden

 6. Jacques zegt op

  Zo te lezen een sociaal bewogen persoon en een man naar mijn hart. Zeker een gemis voor zijn naasten en geliefden, maar ook voor dit blog. Weer een persoon die door een akelige ziekte en op nare wijze komt te overlijden. We moeten altijd maar afwachten wat op ons pad komt. We hebben het niet voor het zeggen. Sterkte in het verlies voor een ieder die dit aangaat. Bedankt Peter voor het delen van deze informatie op een respectvolle en liefdevolle wijze. Beste Lodewijk rust zacht is zeker op zijn plaats.

 7. chris zegt op

  Rust zacht, Lodewijk.
  Wie schrijft, die blijft
  “Wie zijn boekhouding goed bij houdt, die kan de zaak overzien, maar wie dat niet doet kan zijn bedrijf niet in stand houden. Ook wel: als je iets geschreven hebt word je niet vergeten.”

 8. Lotte zegt op

  Rust zacht
  Sterkte voor de nabestaanden

 9. Rob V. zegt op

  Dat is even schrikken, ik wist niet dat hij ernstig ziek was. Triest te vernemen dat hij nu overleden is. Ik kon zijn stukjes en reacties zeker zeer waarderen. Ik wens zijn naasten en vrienden sterkte met dit verlies. Beste Lodewijk, bedankt!

 10. Lung Jan zegt op

  Goh… Daar wordt je wel even stil van… Steun aan familie en vrienden. Ik zal zijn stukjes missen…De Chileense schrijfster en journaliste Issabel Allende schreef ooit: “De dood bestaat niet, mensen sterven alleen als ze vergeten worden”…. Lodewijk leeft voort in zijn stukjes… Khorb khun mak mak Lodewijk….

 11. Fred Janssen zegt op

  Rust zacht!!

 12. KhunTak zegt op

  Langs deze weg wil ik zijn familie en vrienden sterkte wensen.
  Rust zacht Lodewijk Lagemaat

 13. Frank zegt op

  Geachte blogger
  Ik volg deze blog sinds kort en heb er veel aan mbt tot mijn plannen om er te gaan wonen.
  Bij dezemijn oprechte deelneming voor de family en alle andere schrijvers in deze blog.
  m vr Grt, Frank van Deursen

 14. Jan zegt op

  Wat een treurig bericht. Sterkte voor de nabestaanden. Gelukkig leeft hij voort op dit blog!

 15. Anton zegt op

  Van Australia zal deze man en zijn geschreven stukken Nooit vergeten.

 16. sjaakie zegt op

  De stukken die Lodewijk schreef waren duidelijk herkenbaar, hij had zo zijn eigen schrijfstijl die boeiend was. Door herplaatsingen kunnen we daar van blijven genieten.
  Lodewijk bedankt daar voor, rust zacht bijzondere man.
  Sterkte voor de partner, zijn dochter, familie en vrienden met de verwerking van dit grote verlies.

 17. Bjorn zegt op

  Mijn innige deelneming en veel sterkte aan de familie.

 18. Tino Kuis zegt op

  Lodewijk was een zachtaardige en betrokken man zoals ik ook weet uit de paar contacten die we hebben gehad. Zijn verhalen op dit blog waren steeds de moeite waard om te lezen. Ik wens zijn nabestaanden sterke toe.

 19. Rudolf zegt op

  Wat een naar bericht

  Heel veel sterkte voor alle nabestaanden.

  Rudolf

 20. Leo zegt op

  Dat is een door Peter mooi geschreven In Memoriam. Ik heb Lodewijk alleen gekend door zijn stukjes op Thailandblog en die lieten hem inderdaad kennen als een zachtaardige, betrokken man met een scherp oog voor het Thaise. Ook ik wens zijn nabestaanden sterkte met dit verlies.

 21. leo bossink zegt op

  Rust in vrede Lodewijk. Sterkte voor familie en vrienden.

 22. Daniël M. zegt op

  Oei, een schokgolf gaat door mij heen.

  Ik heb zijn naam zeer vaak zien verschijnen sinds ik berichten op Thailandblog lees.

  We zullen hem allemaal missen.

  Ik wens zijn nabestaanden en vrienden alle sterkte toe in deze droevige tijden.

  Rust zacht Lodewijk.

  Vriendelijke groeten,
  vooral aan de medewerkers van Thailandblog.

 23. Pieter zegt op

  Wat een naar bericht. Mijn oprechte deelneming met een ieder die Lodewijk Lagemaat dierbaar was.
  Hij heeft een mooie nalatenschap achtergelaten op dit blog. Dat we daar nog maar heel lang van mogen genieten.

 24. William zegt op

  R.I.P. Lodewijk !!

  een ‘goede’ laatste reis makker !

  Heel veel sterkte voor familie en nabestaanden.

 25. Manolito zegt op

  Rust in vrede, Lodewijk
  Sterkte voor familie en vrienden

 26. job zegt op

  triest, maar gelukkig hebben we zijn verhalen nog. Zo blijven we hem toch in herinnering houden!

 27. winlouis zegt op

  Droevig nieuws. Rust in vrede Lodewijk. Veel sterkte en medeleven aan de familie.

 28. quillaume zegt op

  Zeer triest nieuws.
  Veel sterkte voor familie en vrienden die dichtbij stonden.
  Lodewijk R.I.P.

 29. janbeute zegt op

  Heb hem niet persoonlijk gekent maar mocht graag zijn verhalen lezen.
  Hierbij zeg ik dan rust in vrede en de opregte condolaties aan zijn nabestaanden.

  Jan Beute.

 30. Evert Lagemaat zegt op

  Zag het vandaag hier langskomen en ben best wel geschrokken van dit bericht. het is een volle neef van mij maar had geen kontakt met hem en zijn familie.
  Ik heb hem een paar keer terug geschreven hier en vroeg of hij me nog herkende als neef zijnde maar niets vernomen helaas.
  heb zelf ook een Thaise vrouw waar ik nu ongeveer 14 jaar mee ben.
  Ik wens de familie veel sterkte toe en als laatste Lodewijk rust zacht.

 31. Dirk-Jan van Beek zegt op

  Ik kende Dhr. Lagemaat niet persoonlijk maar complimenten voor de schrijver van dit artikel. Op heel eervolle wijze worden Lodewijks’ leven en activiteiten beschreven. Ik ben blij dat hij sinds 2012 mooie jaren in Azië heeft mogen genieten. Vriendelijke groet.

 32. Haarlem zegt op

  Allereerst, Gecondoleerd met Lodewijk,

  een bijzondere man, die zeker de voetsporen van zijn grote broer Cees heeft gevolgd,
  overleden 8-7-2016, genoten van Lodewijk zijn mooie verhalen,

  Cees L, ook zo’n bijzondere man, waarmee ik ben opgegroeid, tussen Hoorn, Haarlem,
  Wichianburi, Petchabun, 27 jaar geleden bij mijn open huis..
  Verhalen over Thailand, prachtig, ook zijn nadelen hahahaha

  Dochter, schoonfamilie en Broers van Cees, super lieve mensen, Lodewijk, Henk en nog 1 broer in Nederland,

  Prachtige verjaardagen, feesten, ook op locatie, mijn open huis, meegemaakt,
  Familie van Lodewijk, Cees, Henk en meer, onvergetelijk! Met een hart voor Thailand 200 procent,

  Miss ze nog steeds,
  Rust Zacht Lodewijk, Groetjes aan Cees daarboven,
  namens alle Vrienden uit Haarlem

 33. Marianne zegt op

  Rust zacht.
  Familie en vrienden, gecondoleerd en heel veel sterkte.
  Gelukkig hebben wij zijn verhalen nog.

 34. Bob, Jomtien zegt op

  Waar bloemen verwelken en lichamen vergaan blijven jouw verhalen altijd bestaan. Bedankt. Voor een ieder bij de crematie aanwezig mijn oprechte condoleances.
  Bob, Jomtien

 35. lung addie zegt op

  Nog niet zo heel lang geleden, verleden jaar, heeft Lodewijk zaliger, nog een kleine opdracht in Pattaya voor mij verricht. Ik vroeg aan Gringo omde vooruitgang van de bouw van een complex te bekijken. Gringo meldde mij dat Lodewijk hiervoor beter geplaatst was dan hij zelf en gaf het door aan Lodewijk. Zonder enig probleem voerde Lodewijk de opdracht uit en bracht er verslag over uit bij mij.
  Lodewijk, we zullen jou en je verhalen missen…. rust in vrede.

 36. Jack zegt op

  Rust in Vrede♡

 37. Bernhard zegt op

  Geschokt door het plotselinge overlijden van Lodewijk condoleer ik hierbij zijn familie. Lodewijk was een sympathieke trouwe bezoeker van onze concerten en voorstellingen. Wij wensen de nabestaanden veel sterkte met dit verlies.
  Ben Hansen Ben’s Theater Jomtien

 38. Daniel Seegers zegt op

  Rust in vrede Lodewijk, je verhalen zullen gemist worden hier!

  Ik wens de familie heel veel sterkte.

 39. Steven zegt op

  Oprechte deelneming , veel sterkte aan familie en dierbaren

 40. jan si thep zegt op

  Sterkte aan de familie van Lodewijk.

  Ik heb vorig jaar september kort email gehad met raad nav van vragen die ik op het blog had gesteld.
  Kwam heel aardig over.

  mooi dat er verhalen kunnen worden herplaatst.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website