De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn alweer een poosje achter de rug en het wachten is nu op een nieuw kabinet van minister-president en ministers. Mij interesseerde naast de verkiezingen in het algemeen ook het stemgeluid van de Nederlandse kiezers in het buitenland en dan uiteraard met name in Thailand.

Ik wilde ook wat vergelijken met omringende landen, maar ik kreeg niet direct de uitslagen, omdat de ambassades zich beriepen op instructies uit “Den Haag”. Ik nam toen contact op met de Gemeente Den Haag, die de verkiezingen in het buitenland coördineerde.

Hoewel de uitslagen toen nog niet definitief waren, was Mevrouw Shelley Kouwenhoven – Goris, adviseur Communicatie Medialab zo vriendelijk mij de uitslagen van Bangkok, Kuala Lumpur, Singapore en Jakarta alvast te sturen. Aan de hand daarvan heb ik toen een verhaal op het blog gezet.

Inmiddels zijn de uitslagen wel definitief en Mevrouw Shelley was zo vriendelijk om mij de link door te geven van de Gemeente Den Haag, waarop op een fraaie manier alle uitslagen van de briefstembureaus in het buitenland gespecificeerd zijn vermeld: uitslagen.denhaag.nl/tweede-kamerverkiezing/briefstembureaus

Leuk voor alle cijferfreaks, zoals ik af ten toe ben, om te zien hoe de stemming in al die landen geweest is. Er waren 22 stembureaus en bij gebrek aan een stembureau in een bepaald land moesten de kiesgerechtigden hun stem naar Den Haag sturen. Dat vindt u terug in de cijfers van Den Haag 1 en 2. Een specificatie daarvan zou ook leuk zijn, maar daar durf ik niet meer naar te vragen.

Blijft nog mijn belofte om op onderzoek uit te gaan naar het feit, dat de PVV in Thailand de grootste partij is geworden. Een uniek feit, want geen enkel ander land heeft dat gepresteerd. Helaas, ik heb wel een aantal mensen benaderd, maar een redelijke verklaring nog niet kunnen krijgen. Wie weet is er iemand, die het kan verklaren?

29 reacties op “Einduitslag briefstembureaus buitenland”

 1. Michel zegt op

  Het is niet voor niets dat slechts 2 van de 22 ambassades waar gestemd mocht worden de uitslag openbaar op de site zette. In Bangkok werd PVV de grootste en VVD tweede. In Washington, de andere ambassade die het wel openbaar op de site zette, werd VVD net iets groter dan PVV.
  D666 die het volgens de ‘officiële’ uitslag werd kwam bij beide slechts op de 4de plek.
  Ook in Nederland waren er heel wat aanwijzingen voor, ik zoek eigenlijk een net woord, maar dat is er niet voor, fraude.
  Velen vermoeden dat PVV hoe dan ook niet de grootste mocht worden.
  Niet alleen ambassades maar ook stembureaus hebben hun tellingen niet openbaar gemaakt. Wat het vermoeden van fraude alleen maar nog meer aanwakkert. Gezamenlijk met de wel héél vreemde keuze om met D666 en GroensLinks te gaan onderhandelen in plaats van de 2e partij…
  Ook ik heb zo mijn bedenkingen bij deze verkiezingen.
  Het loopt​ allemaal wel heel erg vreemd, en niemand die de uitslag op echtheid kan controleren.

 2. erik zegt op

  Zo maar iets roepen en geen bewijzen geven is niet gebruikelijk. ‘In Nederland waren er heel wat aanwijzingen voor’ en ‘PVV mag niet meedoen’ kreeg op het Malieveld geen 100 mensen bij elkaar dus ik denk dat het wel mee valt.

  Deze en andere reactie hebben iets van teleurstelling, men kijkt beteuterd en roept maar wat. Als er sprake is van grootschalige fraude dan was er meer boven water gekomen dan een enkele roepende in de woestijn. Ik geloof hier niets van. Michel. Nederland is geen bananenrepubliek waar je zoiets kan verwachten.

 3. ruud zegt op

  Als ik de forums over Thailand lees, straalt het grootste deel van de berichten ontevredenheid uit.

  Volgens mij heeft de PVV vooral de ontevreden burger als kiezer.
  Het lijkt me dus voor de hand liggen, dat de PVV in Thailand de grootste is.

  • chris zegt op

   Een van de conclusies van de verkiezingsonderzoeken is dat de PVV al lang niet meer de partij is van ontevreden, oudere mannen met een laag inkomensniveau.

 4. chris zegt op

  “Opvallend is dat de PVV-stemmers onder alle opleidingsniveaus en alle inkomensgroepen te vinden zijn. Ze zitten vaker onder mensen met een lagere- of MBO- opleiding of mensen met een lager inkomen. Maar van de groep die twee keer modaal verdient kiest ook één op de vijf voor Wilders. En van de HBO- en universitair opgeleiden in het onderzoek stemt één op de tien op de PVV. Zij zeggen zich serieus in thema’s als integratie verdiept te hebben en vinden dat alleen Wilders goed nadenkt over oplossingen.”

  Het zou me niet verbazen dat de populatie expats in Thailand veel meer dan in andere (Aziatische) landen bestaat uit mensen met een lagere dan wel MBO-opleding. En ook met een lager inkomen; in dit geval AOW en een klein pensioentje.
  Ik ben een Nederlandse expat die een academische opleiding heeft genoten en nu werkt in Thailand. Maar als ik de reacties op dit blog lees, zijn het toch vooral gepensioneerden met een Thaise echtgenote of vriendin. Weinig jongeren,weinig ondernemers, zelden vrouwen.

 5. DAMY zegt op

  Duidelijk wel een bananarepubliek waar je niet eens via internet kan/mag stemmen had wel makkelijk geweest in het buitenland maar nee men verkoos ervoor om het maar per post te moeten opsturen zo ook naar mij en zelfs de 2e x nadat ik 14 dgn van tevoren nog niks had ontvangen zouden ze het wel ff per TNT per expres sturen zodat ik dus alsnog op tijd in BKK kon stemmen.Helaas zit nog steeds te wachten op de post van die bananen republiek. En ik niet ben niet de enige ongeveer 44% stemmen zijn in het buitenland verloren gegaan bedankt Den Haag

  • chris zegt op

   Als dit op grotere schaal gebeurd is, kan dit niet veel effect hebben (gehad) op de uitslag. De wet van de grote getallen.

  • Nico zegt op

   Tja

   Ik heb tot op heden ook geen stembriefje ontvangen, misschien meer mensen.

   • Corretje zegt op

    Ja dat klopt Nico,ik heb ook nooit meer iets ontvangen.
    Ook niets van de SVB na 1 januari 2017. bijv.
    Warom de PVV in Thailand de grootste is geworden? Omdat bij het merendeel van de Nederlanders die in Thailand wonen en gestemd hebben Wilders als de ideale man wordt gezien om Nederland uit de sorus te helpen die Rutte in z;n verregaande bezuinigingsdrift heeft achter gelaten. O.a. de zorg. Enz.enz. En omdat Rutte te ver van de burger af staat. Anders ga je ook niet op het Noorderhout wonen.

  • Harrybr zegt op

   Misschien omdat er mensen in die Bananenrepubliek hebben bewezen, hoe ontzettend gemakkelijk het is om te frauderen met stemmen via Internet om over geheimhouding maar te zwijgen ?
   Doch… er ligt een taak voor u braak: laat uw licht schijven over dit probleem, en velen “in den vreemde” kunnen in de toekomst veel gemakkelijker stemmen.

   • DAMY zegt op

    Via DigiD valt er weinig te frauderen.

 6. Marianne zegt op

  Ook een vorm van fraude zou je kunnen noemen dat veel mensen hier hun stembiljet, die ruim van te voren was aangevraagd, een paar dagen voor of na de verkiezingen kregen. Zodat voor deze mensen stemmen niet mogelijk was.

  • chris zegt op

   En wat betekent dat voor de uitslag in Bangkok? Dat de PVV daarvan heeft geprofiteerd (de Nederlanders die niet hebben kunnen stemmen hadden zeker NIET voor de PVV gestemd) of juist niet?

 7. Andre zegt op

  @Eric, je moet wel ergens beginnen om het een bananenrepubliek te laten worden.
  Nu vind ik het wel uit den boze dat je als 2e grootste partij je nergens mee mag bemoeien.
  Maak gewoon 2 partijen zoals in USA en laten die het uitvechten, bij ons zijn er gewoon teveel die wat te zeggen willen hebben.
  Ik heb al sinds ik in Thailand woont niet meer gestemd en er is niets veranderd dan 21 jaar geleden, we worden toch vergeten en moeten ons zeker nergens mee bemoeien als Nederlander in het buitenland.

 8. ton zegt op

  Was ook niet de vraag. De vraag was waarom in Thailand procentueel de meeste PVV stemmers waren van alle landen buiten Nederland (zoals nog geen enkle land gepresteerd had….uuuhm.).
  Mijn idee is dat ontevreden en niet zo erg slimme mensen op de PVV stemmen (mensen die op slogans reageren zonder zich af te vragen wat er werkelijk aan de hand is)

  Mischien zijn er daar procentueel veel van in Thailand? Een andere verklaring, behalve dan toeval, zie ik niet. (er moet er toch een de hoogste zijn)

  • DAMY zegt op

   Het lijkt er inderdaad op dat alleen de percentages van Thailand geteld zijn en dazrxoor uiteraard bovenaan staan hoe zit dat dan met de andere landen het zijn ook van een ieder die hier commentazr geeft alleen maar vooroordelen en niks meer de feiten worden niet naar buiten gebracht.

 9. BramSiam zegt op

  Het Thailandblog blijkt een goede graadmeter te zijn voor het stemgedrag. Alle mensen die maandelijks een comfortabel bedragje overgemaakt krijgen uit Nederland, maar desondanks over van alles en nog wat te klagen hebben, die datzelfde Nederland een bananenrepubliek vinden, maar met de Thaise dictatuur weinig moeite hebben, ja die zijn een goede afspiegeling van de PVV-stemmer.
  De PVV-stemmer is er heilig van overtuigd dat de wereld er voor hem is (vrouwen blijken wat minder gericht op zichzelf, maar die wonen ook minder in Thailand). De PVV is de partij voor de verongelijkte en daarvan wonen er kennelijk veel in Thailand.

 10. Wim van Doorn zegt op

  De Nederlandse man is in Thailand vaak getrouwd met een vrouw die niet stemgerechtigd is in Nederland. Als we nu eens veronderstellen dat de meeste in Nederland stemgerechtigde vrouwen niet op de PVV stemmen, ook als de man dat wel doet, dan zou dat (indien die veronderstelling juist zou zijn) verklaren dat:
  1. het percentage PVV-stemmers in Thailand in verhouding tot dat in Nederland zo hoog is.
  2. dat in de overige expatlanden het percentage PVV-stemmers minder uit de pas loopt met dat in Nederland. Daar (in betreffende expatlanden) zijn de mannen vaker met een Nederlandse vrouw getrouwd dan in Thailand.
  In Nederland zijn er (mag je van al dan niet inmiddels gepensioneerde hoog-weledele heren aannemen) vooral veel oude boze en ontevreden mannen. Deze mannen, de Thai-expats daarvan, zijn de mopperaars op het Thailandblog (en daaraan heeft het Thailandblog geen gebrek). De oude boze man neemt zichzelf mee als die naar Thailand emigreert (zo gelukkig met zijn Thaise, meestal Isaanse, vrouw dat hij, eenmaal getrouwd, niet langer meer ontevreden en boos is, is, veronderstel ik, hij nou ook weer niet).
  Het blijft vooralsnog gissen. Wat nu als er een hoog tevreden meerderheid aan Thaibloglezers is, die zelden of nooit op het Thailandblog getuigt van zijn vitaliteit, levensblijheid, enzovoort? Dan zou je de onwaarschijnlijkheid moeten aannemen dat juist die (of op zijn minst die evengoed) op de PVV stemmen. Hoe meer je onwaarschijnlijkheden moet aanslepen om tot de aanname te komen dat iets waarschijnlijks toch niet geval is, hoe dichter je uitkomt bij het onwaarschijnlijke. Maar ja om nu een conclusie te trekken….

 11. leon1 zegt op

  Hierbij enkele punten waarom de PVV gestaag aan het groeien is, mede ook dat ze met de gemeente verkiezingen gaan meedoen.
  –De afgelopen coalitie is niet betrouwbaar, ze luisteren niet naar de bevolking, referendum als voorbeeld.
  –De komend coalitie is ook niet betrouwbaar, ze sluiten de PVV uit van mede regeren.
  –De Nederlandse regering doet alles wat de EU zegt en verkopen op deze manier Nederland aan de EU.
  –Het immigratie beleid van de EU onder leiding van ex DDR dame Merkel.
  –De smerige politiek die de VS oplegt aan de EU met onware berichten en de EU loopt er slaafs achteraan.
  Men kan gerust stellen dat de Nederlandse regering in dienst is van de EU.
  De PVV zal in de toekomst de grootste partij worden, mede zullen ze hun punten bijsturen, nu zijn er al een hoop punten die het CDA heeft overgenomen van de PVV.
  Kijk naar Frankrijk Marie L,e Pen heeft haar partij ook bijgestuurd met enkele veranderingen, maar de kern punten blijven bestaan.
  Ook Marie Le pen wil dat Frankrijk uit de EU stapt.
  Alleen Duitsland blijft volharden in de EU politiek, omdat ze graag onder leiding van Merkel het zogenaamde 4 rijk willen stichten.
  Mede ook dat er geen sterke leiders zijn in Nederland en de EU, ze willen allemaal in de gouden kooi zitten van Brussel en hun zakken vullen.

  • Geert zegt op

   Misschien is het je ontgaan dat de PVV al een kans heeft gehad, en die verprutst heeft.
   Dat het partijprogramma op een A4 passen en dat 80% daarvan niet uitvoerbaar is omdat het in strijd is met de grondwet.
   Dat de plannen niet zijn doorberekend door het CPB omdat Wilders ook wel weet dat het ook financieel niet klopt.
   Dat uit de EU stappen aantoonbaar een financiële ramp voor Nederland zou zijn.

 12. Simon de Goede zegt op

  Een uniek feit, want geen enkel ander land heeft dat gepresteerd.

  Gringo, heb je Israel over het hoofd gezien.
  Ook daar is de PVV de grootste.

 13. Henk zegt op

  In Israel is PVV ook de grootste. Reden?

  • chris zegt op

   Een ingewortelde en voortdurend gestimuleerde anti-islam houding, zowel bij de Israelische bevolking als bij alle expats daar?
   Misschien was het christelijke (lees: protestantse) geloof ook wel een reden voor Nederlanders om naar Israel te verhuizen. Kijk maar eens naar de percentages van de Christen Unie en de SGP.

 14. Rob Huai Rat zegt op

  Bram Siam je beschuldigt PVV-stemmers als klagers, maar wel een comfortabel bedrag per maand uit Nederland te accepteren. Mag ik je er op wijzen dat al die mensen gewerkt hebben en belasting en sociale verzekeringen hebben afgedragen en dus recht hebben op deze vergoeding. En daar naast hebben ze ook nog steeds het recht om kritiek te hebben op het beleid in Nederland en dat is iets anders dan klagen. Ik ben trouwens geen PVV stemmer en heb al sinds 1998 toen ik Nederland kon verlaten niet meer gestemd.

 15. Jacques zegt op

  Ik denk dat de pvv stemmers waar ook ter wereld behoorlijk ontevreden zijn met hoe het nu in Nederland en de EU gaande is. Het is voor een grote groep Nederlanders ook hier in Thailand lang niet altijd een pretje geworden. Die laatste parallel kan je wel maken. De euro die steeds erg laag staat is hier zeker debet aan. De invloeden van buitenlanders, zeker op het gebied van geloof in Nederland, is voelbaar bij veel Nederlanders in de arme wijken, waar ze moeten samenleven. De kabinetten hebben het integratiebeleid schromelijk onderschat en veel te weinig ondernomen om het veilg en leefbaar te houden. Dit wordt alleen maar van kwaad tot erger. De geest is uit de fles en komt er niet meer in kan ik u delen. Het is roeien met de riemen die je hebt en triest dat het zover is gekomen. Zwakke heelmeesters maken stinkende wonden en ik vraag mij af wanneer het zinkende schip weer boven water komt. Zal mij benieuwen hoe het nieuwe te vormen kabinet invulling gaat geven aan de problemen en die er zijn. Ik denk dat het een herhaling van zetten gaat worden want er komen geen andere kapiteins aan dek. De politiek moet radicaal om en vrij zijn van rang, stand, kleur en religie. Overigens hebben we soortgelijk stemgedrag ook gezien in Amerika en in Engeland. Zeer ontevreden mensen die hebben gestemd tegen de gevestigde orde. Zullen we in Frankrijk straks ook gaan zien. De volhouders van de brexit en de stemmers op de nieuwe USA oorlogspresident, die geen gezichtsverlies willen lijden maar eigenlijk zouden moeten toegeven een stuk slechter af te zijn. Een hoop mensen bedrijven signaalpolitiek en daar is niemand beter van geworden.

  • chris zegt op

   De PVV was een groot voorstander van het afschaffen van een dubbele nationaliteit. KInderen van Nederlandse expats in Thailand zouden in dat geval moeten kiezen tussen de Thaise en de Nederlandse nationaliteit. Stond – dacht ik – niet op het bekende A-4tje van het PVV-verkiezingsprogramma. Zou stemmen hebben kunnen kosten.

 16. erik kuijpers zegt op

  Ik vind een ‘overbelast’ ambtenarenapparaat in Den Haag geen ‘fraude’ al had men dit kunnen zien aankomen en ik weet als iemand uit het bedrijfsleven wat ‘een weekend doortrekken’ betekent: gewoon doorwerken voor de goeie zaak. Maar als een ambtenaar dat niet doet is dat geen fraude. Gesukkel was het wel en ik hoop dat men daar lering uit trekt.

  Aan de andere kant kun je je als kandidaat-stemmer laten opnemen in een database in Den Haag en krijg je als een van de eersten een uitnodiging om de registratie rond te maken. Mijn registratie was maanden voor de verkiezingen al rond en al mijn spullen waren ruim op tijd binnen. Al vind ik deze manier van doen met een briefje in 2017 volslagen achterhaald, net zo achterhaald als de verkiezingen voor de senaat: handjeklap in achterkamertjes, tot vele posities achter de komma.

  Dat de tweede grootste partij in NL (PVV) niet meedoet aan de onderhandelingen is iets waar alleen Schippers en Wilders over kunnen meepraten. Zij hebben de verkenningen uitgevoerd en de grenzen verkend. Vergeet niet dat bij een coalitie met een meerderheid van 76 zetels er 74 ‘stoelen’ op een houtje bijten. Daar kan partij nummer twee bij zitten. Die heeft dan pech. Daar kwaad opzet achter zoeken is mij een brug te ver.

 17. Mister BP zegt op

  In Thailand wonen relatief veel oudere Nederlanders. De intolerantie ligt bij ouderen gemiddeld wat hoger. Daarnaast lees ik vaak op de Thailandblog dat men uit Nederland vertrok omdat het te vol was. De PVV wil Nederland weer aan de Nederlanders geven met de culturele waarden die daarbij horen. Dan is het logisch dat de PVV erg goed scoort.

 18. Wim van Doorn zegt op

  Dit onderwerp heeft weer eens een massale oprisping van oudemans-onderbuikgevoelens op het Thailandblog uitgestort. Oud (van jaren) worden en toch jong (van hart) blijven is de man minder vaak gegeven dan dat bij vrouwen het geval is en (is mijn veronderstelling) dat maakt uit in stemgedrag.
  Nogmaals (maar nu kort samengevat): het percentage aan oude Nederlandse mannen dat in Thailand zijn stem uitbracht is naar alle waarschijnlijkheid groter geweest dan in Nederland (en in andere expatlanden). Gewoon doordat er in Thailand nogal wat oude mannen zijn die met een niet tot stemmen gerechtigde vrouw (namelijk een Thaise) zijn getrouwd. Laat in Nederland alleen de oude (en wijze?) mannen stemmen, en de PVV is daar onbetwist (en zelfs verreweg) de grootste partij. En vergeet niet: Thailand, om daarheen te emigreren, is bij de ongetrouwd geraakte oudere man meer in trek dan welk ander emigratieland dan ook.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website