Blog Ambassadeur Kees Rade (29)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Expats en pensionado, Nederlandse ambassade
Tags: ,
4 juni 2021

De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade.

De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade, schrijft maandelijks een blog voor de Nederlandse gemeenschap, waarin hij in grote lijnen vertelt wat hij de afgelopen maand heeft gedaan.


Beste landgenoten,

Helaas, nog steeds Covid dat het nieuws in Thailand blijft overheersen. Waar er in Nederland, en meer in het algemeen in Europa, eindelijk goed nieuws valt te noteren, gaan de ontwikkelingen in Thailand nog steeds niet de goede kant op, al is het aantal dagelijkse besmettingen en dodelijke slachtoffers min of meer stabiel.

De beperkingen in het openbare leven duren alweer enige weken, en zullen in toenemende mate hun economische en sociale tol gaan eisen. Veel met name kleinere bedrijven zijn door hun financiële reserves heen, en moeten dan ook noodgedwongen tot sluiting overgaan. Een wat wrang bijverschijnsel van dit proces is dat deze bedrijven soms overgenomen worden door grote, kapitaalkrachtige conglomeraten. Dit zal de inkomensverhoudingen in Thailand op de langere termijn waarschijnlijk niet ten goede komen.

De verwachting is dat de enige echte oplossing voor deze crisis het zo snel mogelijk vaccineren van de bevolking is. Daar zijn velen mee bezig, zo veel zelfs dat het niet altijd duidelijk is waar de bal ligt, of zelfs of er wel een bal (in de vorm van vaccins) is. Tijdens een overleg medio mei met mijn EU-collega’s (uiteraard online) leverde een bespreking van dit onderwerp een wirwar aan berichten en geruchten op. De ene collega kende een landgenoot die zonder moeite een vaccinatie in Chiang Mai had gekregen, een andere meldde dat aan enkele van zijn landgenoten was gemeld dat buitenlandse ingezetenen na de Thaise bevolking aan de beurt zouden komen. De meest recente berichten van de overheid suggereren dat buitenlandse ingezetenen van Thailand wel degelijk gewoon worden meegenomen in de vaccinatiecampagne op basis van dezelfde criteria als die voor Thaise burgers gelden. Wij blijven het belang daarvan ook benadrukken in onze contacten met de Thaise overheid. We zullen hopelijk op korte termijn kunnen nagaan of dat het gewenste effect heeft gehad.

Toch ook nog wat niet-Covid gerelateerde activiteiten de afgelopen maand. Zo was het een genoegen om de opening te kunnen verrichten van een bijeenkomst tussen de Thaise overheid en de private sector, verenigd in de Global Compact (opgericht om Thailand te ondersteunen bij het behalen van de zogenaamde “Sustainable Development Goals”). Tijdens deze bijeenkomst ondertekenden deze twee partijen een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van circulaire economie. De mensheid gebruikt in het huidige economische model te veel grondstoffen, wat op de langere termijn niet vol te houden is. We moeten dus naar duurzamere productiemethoden zoeken, en we moeten meer grondstoffen hergebruiken. In Nederland zijn we daar al een tijd mee bezig, via bijvoorbeeld een effectievere afvalverzameling. We hebben een tijd geleden als ambassade een conferentie hierover georganiseerd, waar enkele Nederlandse deskundigen onze ervaringen konden delen. Het is goed te zien dat dat geruime tijd later leidt tot een bevoorrechte deelname aan deze ceremonie, waarbij ook een Nederlands bedrijf de kans kreeg om Nederland als voorloper op het gebied van circulaire economie te presenteren.

Een andere economisch hoogtepunt betrof een seminar (online…) in de maritieme sector. Ook hier kregen toonaangevende Nederlandse bedrijven uit deze sector als Damen en de haven van Rotterdam de kans om aan een grote groep Thaise deelnemers uiteen te zetten wat ze te bieden hebben. En dat is veel; Damen is hier bijvoorbeeld al jarenlang actief, terwijl de haven van Rotterdam de belangrijkste bestemming is voor Thaise export naar Europa. Uit de verschillende inleidingen bleek ook duidelijk dat er voldoende aanknopingspunten zijn voor verdere samenwerking, we zijn beiden de toegangspoort tot onze regio. En laten we niet vergeten dat we elkaar voor het eerst hebben ontmoet via een Nederlands handelsschip dat zich ruim vier eeuwen geleden in Ayutthaya meldde. Wordt vervolgd…

Vriendelijke groeten,

Kees Rade

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website