September is de maand waarin, de in het buitenland wonende Belgen, indien uitgeschreven in België en ingeschreven in hun nieuw woonland, via “myminfin.be” hun belastingaangifte kunnen indienen.

Voor de meeste gepensioneerden is de aangifte reeds vooraf, door de fiscale diensten, ingevuld en hoeft men enkel de gegevens te controleren, goed- of af te keuren. Indien men over geen andere inkomsten dan pensioen beschikt dan hoeft men gewoon verder niets te doen want de fiscus beschikt over de nodige correcte gegevens afkomstig van de pensioendienst.

Aan de hand van deze gegevens kan men zien hoeveel men gaat terug krijgen of hoeveel men gaat moeten bijbetalen. In de meeste gevallen gaat het teveel of het tekort om kleine bedragen, zeker wat pensioenen betreft.

Sedert een paar dagen is de website open en kon ik dus mijn vooraf ingevulde aangifte bekijken. Alle gegevens klopten, zeer eenvoudig want, buiten mijn wettelijk pensioen, beschik ik over geen andere Belgische inkomsten en heb ook geen, in vermindering te brengen, uitgaven in België.

Aan het einde van de belastingsingave kan je dan zien hoeveel je gaat ontvangen of hoeveel je gaat moeten bijbetalen op de reeds aan de bron uitgevoerde inhoudingen ( belastingen en RSZ inhoudingen ). Tot mijn grote verbazing zie ik: te betalen 1725 Euro. Waar komt dit plots vandaan, wetende dat ik vorig jaar, voor een ongeveer zelfde pensioen, een kleine som terug kreeg en nu 1725 EU zou moeten bijbetalen?

Alle gegevens klopten, ze waren ingevuld bij de juiste rubrieknummers, dus daar lag het niet aan. Een simulatie gedaan met een ander, zeer betrouwbaar, programma en daar kom ik tot een resultaat, gelijkaardig een vorig jaar: een teruggave van een kleine som.

De fout zit hem in het feit dat er een programmafout geslopen is bij de berekening. Pensioen is een “vervangingsinkomen” en een heeft andere taxatietarief heeft dan een gewoon inkomen en hier werd geen rekening mee gehouden.

Ik ga van de veronderstelling uit dat deze fout snel zal ontdekt worden en ook rechtgezet zal worden door de betreffende diensten. Ik geef dus de raad aan de andere gebruikers om niet te snel te reageren en even af te wachten alvoor de aangifte goed of af te keuren. We hebben tenslotte tot eind oktober de tijd dit te doen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Leven als Single Farang in de jungle: Belastingaangifte 2017 voor Belgen”

 1. jani careni zegt op

  beste,
  ik heb nog geprobeerd deze jaar via tax on web als gepensioneerd(werknemers) getrouwd met een thai’s vrouw zonder inkomst en patate,code 2057vak XIII kan niet ingevuld worden dus terug als in de oude tijd via de post en we zijn in 2017 en zij verwachten van ons om “in” te zijn met internet.Nochtans zij hebben sinds 2012 alle gegevens in hun data bank,maar ja……het zal misschien lukken in 3017!!
  en ik heb tijd tot de 9 november

 2. David H. zegt op

  Ik heb het reeds ingevuld op 14 September en gelukt , evenwel nu even gecheckt , …onmogelijk in te loggen , allerlei roze veranderende meldingen dat er van alles fout is met mogelijk eid of software….. gekende miskleum van hen ….
  Want als test log ik in bij mijn rijksregister , en dat werkt dan gewoonlijk prima zonder fouten, net als nu …dus ligt niet aan mijn kant want werkt wel degelijk met rijksregister .Daarom dat ik altijd probeer als eerste (zoals nu ) mijn aangifte te doen ,…. vooraleer alles wederom eens temeer in de soep draait …

  Mogelijk teveel inloggers momenteel

 3. Peter zegt op

  “Een simulatie gedaan met een ander, zeer betrouwbaar, programma”, graag verneem ik welk programma je bedoelt.

 4. David H. zegt op

  Heb uiteindelijk ook kunnen inloggen en wat Lung Adie zegt klopt wel degelijk , er zit een fout in hun module , want wat ik zou moeten betalen is ook volledig foutief .

  En alhoewel pensioen geen vervangings inkomen is ….. want dient appart in vak Vi (6) ingevuld onder noemer pensioenen…., maar er wordt ook het land van betaling later gevraagd ,daar dus wederom dat bedrag ingevuld , want anders steevast een foutmelding en onmogelijk van verzenden …..vandaar ws. dubbel berekend .

  Als men nu eens stopte met steeds veranderen in de lay out en vakken zou dit niet voorvallen

  Heb contactformulier financien op de hoogte gebracht met bijlages en screenshot’s….. hopelijk doen ze er iets aan

  • David H. zegt op

   Voor hen die het moesten nodig hebben …. contactformulier Tax-on-Web (ook algemeen klachten )

   http://ccff02.minfin.fgov.be/webForm/public/fin/

 5. eddy_Rayong zegt op

  Bij vele Belgen in Thailand is het invullen zonder problemen verlopen.

  Addie je hebt waarschijnlijk de localisatie code verkeerd ingevuld en daardoor is er geen enkele aftrek van huwelijkscoefficient en/of kinderen ten laste.

  Op Thailandforum.be is er een volledig onderwerp over aangemaakt.

  Zonder de correcte localisatie code is het voor mij voor dit jaar, 2.000 euro betalen in plaats van 2.000 euro terug krijgen.

  • David H. zegt op

   Fout kan ook in de pro rata berekeningsmodule zitten , want mijn aangifte was ook aanvaard (uiteindelijk …) maar na de melding van Lung Adie heb ik de berekeningsmodule geopend om te zien wat mijn som zou zijn …. en ja hoor volledig foutiefbedrag ….

   • Eddy zegt op

    Voor alle duidelijkheid, wat bedoel je met de berekeningsmodule?

    En we spreken toch over belastingen niet inwoners, ingegeven via Tax-on-Web.

    • David H. zegt op

     @Eddy
     Wel degelijk Tax-on-web niet inwoners (anders zou je al geen toegang meer hebben , steeds voor ons vanaf September tot half December )

     Dat tooltje ,(blauwe klik link )op je resultaat pagina (bevestiging van verzonden naar Financien pietepeuterig klein blauw icoontje links ) om te zien wat verondersteld te laten zien wat je betaling of terug ontvangen zou zijn van je aangifte …… ik heb dit ook maar voor eerste keer gebruikt nadat ik de fout aangemeld door Lung die even wou checken voor mijn geval , ik heb a jaaaaaaren een simple aangifte die steeds correct is , …. behalve nu totaal buiten proportie ….

     Zou best kunnen dat alleen daar een fout in zit

     • Eddy zegt op

      Ok, ik dacht dat je misschien TaxCalc gebruikte, wat eigenlijk niet geschikt is voor ons. Daarom dat ik het even voor alle duidelijkheid vroeg.

      Die berekeningsmodule, via tax-on-web, is bij mij correct.

      Enkele vrienden hadden vorig jaar een compleet verkeerde berekening. Iedereen had het bedrag wat ze berekend hadden als terug gave, ineens gekregen als te betalen.

      Officiele uitleg: ze hadden allemaal de verkeerde localisatie code ingevuld.

  • lung addie zegt op

   Dit is de link naar het ‘betrouwbaar’ programma dat ik gebruikte om de boel te controleren: https://www.belgium.be/nl/online_dienst/app_tax_calc

   Intussen kan ik de lezers met genoegen melden dat het euvel reeds opgelost is en de fout in berekening verdwenen is…. zoals ik schreef: wacht even al voor te reageren …..

   @eddy Rayaong: ik ben “single farang in the jungle” dus GEEN huwelijkscoefficent en ook geen kinderen ten laste ….. dus daar zat de fout hem zeker al niet. De fout zat hem elders.

   • eddy_Rayong zegt op

    Sorry hoor, maar probeerde gewoon te helpen. En wees blij dat het de localisatie code niet is, want dit heeft veel problemen bij mijn vrienden opgeleverd om opgelost te krijgen. Daarom ook initieel mijn reactie om dit te posten.

    Mogen we dan weten wat de fout was?

 6. patrick zegt op

  waarom moet je in Belgie nog belastingen betalen als je in het buitenland woont ? je hebt dan toch geen vruchtgebruik meer van de belgische openbare nutsvoorzieningen ? het is dan toch logischer dat je in het land waar je verblijft belastingen betaald.
  wat is er fout met mijn gedachtengang ?

  • lung addie zegt op

   Beste Patrick,
   ons, Belgisch, fiscaal systeen is iets anders dan het Nederlandse. In Belgie betaal je belastingen, welke ingehouden worden aan de bron, op in Belgie gegenereerde inkomsten. Je betaald ook RSZ ( Rijks Sociale Zekerheid ) wat dan tevens inhoud dat je, zelfs als niet inwonende Belg, de zorgverzekering blijft behouden, een zeer belangrijk item …. iets wat in Nederland niet het geval is en hier op het blog reeds tot veel discussies geleid heeft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website