De maand april breekt spoedig aan en dat staat in het teken van Thais Nieuwjaar: Songkran. De viering van Songkran  (13 – 15 april)  wordt ook wel het ‘waterfestival‘ genoemd en wordt door het hele land gevierd. De meest Thais hebben vakantie en gebruiken Songkran om terug te keren naar hun geboorteplaats om daar met familie het nieuwe jaar in te luiden.

De traditie van Songkran komt oorspronkelijk van de oude brahmanen uit India, maar is nu helemaal opgenomen in de Thaise cultuur. Huizen worden schoongemaakt, de Boeddhabeelden worden gewassen en rituelen worden uitgevoerd. De tempels worden versiert met aromatische bloemenslingers (Phuang malai), kortom een mooi schouwspel voor toeristen.

Al deze activiteiten symboliseren de dankbaarheid aan de voorouders. Tijdens Songkran worden ouders en grootouders bedankt door hun kinderen door water over de handen te sprenkelen. Het water symboliseert geluk en vernieuwing.

Songkran waterfeest in Chiang Mai

Songkran is zoals gezegd het feest van het water.  Iedereen is bewapend met water of waterpistolen. Deze worden gebruikt om elkaar nat te gooien en gelukkig nieuwjaar te wensen. Ook zie je dat Thai elkaars gezicht insmeren met wit goedje. Dit is een van de oudste Songkran tradities en dient als bescherming tegen het kwaad.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website