Pasen: Zo kook je het perfecte eitje!

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: ,
16 april 2022

Het paasweekend is aangebroken en we gaan weer lekker eten met Pasen. Daar hoort natuurlijk ook een smakelijk eitje bij. Een ei koken kan iedereen, toch? Nou, nee, maar met de volgende tips kook je vanaf nu het perfecte eitje.

Haal een ei altijd zo’n tien minuten vóór het koken uit de koelkast. Prik eieren vóór het koken altijd in met een eiprikker en druk daarvoor het ei met de bolle kant (luchtkamer) voorzichtig op de scherpe naald. Daardoor wordt voorkomen dat het ei tijdens het koken gaat barsten. Leg de eieren in een pan met ruim koud water en reken de kooktijd vanaf het moment dat het water kookt. Gebruik een eierkookwekker.

Eiwit stolt bij een temperatuur van 60 °C en eidooier bij 70 °C.

 • Zacht ei = 2-3 minuten
 • Halfzacht ei = 5-6 minuten
 • Hard ei = 8-10 minuten

Let op, dit kan verschillen wanneer het ei groter of kleiner is dan gemiddeld.

Laat een ei direct na het koken in of onder koud stromend water afkoelen. Door het ‘schrikken’ krimpt de ei-inhoud en zal het ei gemakkelijker te pellen zijn. Hardgekookte en gepelde eieren kunnen in ruim koud water in de koelkast twee à drie dagen worden bewaard. Het bewaren van hardgekookte eieren in de schaal is niet aan te raden. Het pellen zal later namelijk veel moeilijker gaan.

Hoe kun je zien of een ei nog goed is?

Je kunt eenvoudig testen of een ei vers, nog eetbaar of bedorven is met de ‘ei nog goed water test’. Dit gaat als volgt:

Vul een doorzichtig glas met water en leg het ongekookte ei (wanneer een ei gekookt is werkt deze test niet meer) er voorzichtig in. Als je meerdere eieren tegelijk wilt controleren kun je ook een doorzichtige kom gebruiken:

 • Wanneer het ei op de bodem, helemaal plat op zijn zijkant blijft liggen, is het ei vers.
 • Als het op de bodem blijft liggen en met de punt een klein beetje schuin omhoog wijst, is het ei ongeveer 1 week oud.
 • Indien het ei op de bodem blijft liggen maar met de punt helemaal omhoog wijst, is het ei ongeveer 2 à 3 weken oud.
 • Als het ei blijft drijven, is het bedorven en kun je het niet meer eten.

Met deze ‘ei nog goed water test’ weet je dus in één oogopslag hoe oud het ei ongeveer is. Wanneer het ei 2 à 3 weken oud is kan je het vaak nog net eten, maar wacht er niet langer mee.

Hoe zie een vers ei er van binnen uit?

Als je een vers eitje opent en op een bord of in de pan legt dan is de eierdooier (het eigeel) nog hoog en rond. Het eiwit ziet er mooie stevig, geleiachtig uit. Het eiwit blijft bij elkaar waardoor je een ovaal of ronde plas krijgt.

Bij een ei dat niet meer vers is zakt de eierdooier een beetje in. Ook loopt het eiwit helemaal uit, het is waterachtig en blijft niet meer bij elkaar.

Waarom gaat het ei drijven als het niet meer goed is?

Het ei bevat een kleine luchtzak in het breedste uiteinde. Als het ei vers is, is deze luchtzak ongeveer 0,3 cm diep en 2 cm breed. Wanneer het ei ouder wordt verliest het zowel vocht als koolstofdioxide, de luchtkamer neemt in grootte toe. Een grotere luchtkamer geeft het ei meer drijfvermogen.

Bloedvlekje op het ei

Een ei kan soms een bloedvlekje bevatten (ook wel ‘meat spot’ genoemd). Dit schijnt bij ongeveer 1% van de eieren voor te komen. Een dergelijk vlekje betekent niet dat het ei slecht of bevrucht is. Je kunt zo’n ei gewoon veilig eten. Wanneer een ei ouder is, verdwijnen bloedvlekjes vaak. Dat betekent dus dat een ei met bloedvlekje vers is.

Overige tips

 • Wanneer je een ei wilt bakken, neem dan een zo vers mogelijk ei, dat smaakt het lekkerst. Als je een ei wilt koken kun je beter een iets minder vers ei gebruiken, hierdoor is het eenvoudiger te pellen.
 • Een eiwit dat troebel is of een gele of groene tint heeft, wordt veroorzaakt door koolstofdioxide die niet genoeg tijd heeft gekregen om door de schil van het ei naar buiten te gaan. Dit komt veel voor in erg verse eieren.
 • Vezelige, touw-achtige strengen in het eiwit zijn de ‘chalazae’. Deze zitten in elk ei en houden het eigeel op zijn plaats. Deze vezelige strengen zijn geen teken dat het ei niet goed of bevrucht is. Je kunt deze eieren veilig eten.

Eet smakelijk en vrolijk pasen!

38 reacties op “Pasen: Zo kook je het perfecte eitje!”

 1. adje zegt op

  Wat de kooktijden betreft. Dit is afhankelijk van de grootte van het ei. Bijvoorbeeld een klein ei is al hard na 4 minuten.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste adje, Als je het goed gelezen zou hebben,dan is de afhankelijkheid van de grote van het ei waar jij over schrijft,precies datgene wat reeds in het artikel vermeld werd.

  • Michiel zegt op

   Ik had bij Blokker een “eierkoker” gekocht voor € 6,99

   Die heeft 3 standen, zacht, medium en hard.

   Als het ei (of alle 6) de gewenste hard/zachtheid hebben gaat ie loeien.

   Heel makkelijk

 2. Bob zegt op

  Deze regel geldt niet voor Thailand daar over het algemeen de luchtdruk aanmerkelijk hoger is dan in Nederland. Hierdoor duurt het wat langer. Hetzelfde fenomeen als een ei koken op 2 kilometers hoogte.

  • AlexOuddiep zegt op

   Het hangt er van af wat je verstaat onder:
   – over het algemeen
   – aanmerkelijk
   – wat langer
   Het verschijnsel valt weg tegen de variatie in de grootte van de eieren.
   Eigelnlijk niet iets om over wakker te liggen (of over te schrijven…)
   Eet smakelijk

   • Fransamsterdam zegt op

    En waarom zou de luchtdruk in Thailand over het algemeen aanmerkelijk hoger zijn dan in Nederland?
    Op 2 kilometer hoogte is de luchtdruk lager dan op zeeniveau, daardoor daalt het kookpunt van water en kookt het water eerder, maar moet het ei wel langer in het kokende water. Vandaar dat het koken in een hogedrukpan sneller gaat.
    Je kunt het kookpunt van water ook verhogen door zout toe te voegen, maar dit effect is zo gering dat het zinloos is.
    Dat laten schrikken van het ei is mij ook een beetje een raadsel, waarom zou de inhoud sneller en/of meer krimpen dan de schil?

    • bob zegt op

     Wij spreken van het koken van een eitje op zeenivo en niet op 2 km hoogte. Dus u poneert een niet houdbare stelling. Waarom is het in Thailand over het algemeen beter weer: hoge druk en geen lage druk (depressies). Een ei laten schrikken gaat wel degelijk op, onder de harde schil ligt nog een vlies dat gemakkelijker los komt van het eiwit dan dat u een ei laat afkoelen. Probeert het maar. Al in vele hotels gedemonstreerd. Waarom, geen sluitende verklaring maar het werkt.

     • Fransamsterdam zegt op

      U komt zelf met het voorbeeld van het koken van een ei op hoogte, dus heb ik de vrijheid genomen daarop in te gaan.
      Dat het betere (warmere) weer in Thailand zou zijn toe te schrijven aan de gemiddeld hogere luchtdruk dan in Nederland moet ik toch echt naar het Rijk der Fabelen verwijzen.
      Uit onderstaande plaatjes kunt u aflezen dat de luchtdruk in Nederland gemiddeld zelfs wat hoger is dan in Thailand.
      .
      https://goo.gl/photos/tGvmR79A5vJipG1E9
      .

      • JohnnyBG zegt op

       Zou de kooktjd niet gewoon te maken hebben met de calorische waarde van de warmtebron?

       Eieren..het zijn net mensen. Zodra je de schil er vanaf haalt weet je of ze goed zijn.

       • ruud zegt op

        Hoe meer calorieen de warmtebron levert, hoe meer water er verdampt.
        Warmer dan 100 graden wordt het water echter niet, aangenomen dat je een gewone pan gebruikt, dus uw eitje is niet sneller klaar.

 3. Hans G zegt op

  Het gaatje prik je om lucht uit het ei te laten. Door het warmer worden zet het uit en kan de schaal breken.
  Niet een ei in koud water aan de kook brengen.
  Het is n.l. nogal verschillend hoe lang het duurt voor het water kookt.

  B.v. de grote van de pan(de hoeveelheid water), de starttemperatuur van het water en hoeveel hitte.
  Hitte is afhankelijk van de intensiteit van de vlam, het type gas of andere warmtebron. Als het ei lang verblijft in een temperatuur van 90 tot 100 graden heeft dat natuurlijk invloed op de hardheid.
  M.a.w. breng het ei pas in het water (na een gaatje prikken) als het water kookt. Dan is het proces nagenoeg altijd hetzelfde. Behalve als je een grote hoeveelheid eieren in een pan doet natuurlijk, dan loopt de temperatuur wat terug.
  Dan wat extra tijd nemen, evenals bij grote eieren.
  Mijn eieren gaan eruit bij 4 minuten, voor mijn vrouw pas na 7 minuten.

 4. Henk zegt op

  Oké ik heb vanmorgen ook genoten van een heerlijk halfzacht gekookt eitje. Met een snufje zout (maggi zoals de Thaise mensen vind ik niet lekker) maar toch nog een paar vragen voor de echte eierologen onder ons ….1 een eierprikker heb ik in Thailand nog nooit gezien dus waar zijn die te koop ??…2 haal een ei 10 minuten voor het koken uit de koelkast ::behalve bij mezelf heb ik in Thailand nog nooit
  Een ei in de koelkast zien liggen ,sterker nog :je ziet er regelmatig duizenden te koop staan langs de weg in de brandende zon ,hoe gaat dat met de houdbaarheid ?!! Of heeft moeder kip die toch zo goed ingepakt dat de zo’n geen invloed heeft op de versheid ?

  • hendrik zegt op

   Hahaha, geen eierprikker te koop. Neem een hammer en een draadnagel. Kun je het eitje bakken. Grapje, vrolijk pasen.

  • Johannes zegt op

   Bij Lazada kan je zoveel eierprikkers kopen als je wilt.

 5. pete zegt op

  Eieren in de koelkast is verwesterde onzin en slecht voor de houdbaarheid en smaak van het ei daar het ei poreus is en hierdoor de omgevingslucht absorbeert
  Je kunt eieren gewoon op een plank in een airco kamer bewaren bij kamertemperatuur
  prettig pasen

  • Klaas zegt op

   Ze staan in de supermarkt ook gewoon in het schap, niet gekoeld.

 6. Jan VD BERGHE zegt op

  Als je eerst 2 cm water kookt in een gesloten pannetje, waardoor je veel minder energie nodig hebt, heb je aan 5 minuten genoeg, voor een zacht gekookt eitje.

 7. Dirk zegt op

  Een rechte hoek is 100 graden, en eieren koken bij 90 graden.
  In Thailand toch.

 8. Ben Korat zegt op

  Verschrikkelijk wat een berg verhalen over een eitje koken. Je zou er moedeloos van worden ik kreeg vanmorgen 2 heerlijke zacht gekookte eitjes van mijn vrouw bij het ontbijt en de eene keer zijn ze wat zachter en dan weer wat harder maar ze smaken altijd prima. Dus maak er niet zo’n drama van en tik je eitje 555. Nog een fijne pasen allemaal.

  • Joop zegt op

   Hallo….mijn moeder zei altijd,
   “één ei 3 minuten….100 eieren 300 minuten”.

   Groetjes Joop

 9. Joseph zegt op

  De technische vooruitgang gaat snel. Velen bezitten tegenwoordig een Airfryer. Leg je ei(tjes) daar maar in en stel in op 165 graden en 7 minuten. Een perfect zacht gekookt eitje is het resultaat. Spoel even na met koud water om te lang nagaren te voorkomen. Even experimenteren met de tijd voor een harder of zachter eitje.

 10. Bob, jomtien zegt op

  Gewoon 100 graden, 3 minuten in de magnetron. Eierkoker te koop bij living mall. En uiteraard de bolle kant even prikken.

 11. Lung addie zegt op

  Heb hier ooit een discussie gelezen over het koken van aardappels…. heb me toen bijna een ongeluk gelachen toen ik al die ‘chef koks’ aan het woord zag…. nu, wel een herplaatst bericht, kan nogmaals hetzelfde gebeuren over het koken van een ei. Koken is geen exacte wetenschap. Is doodgewoon ervaring en ja, velen kunnen zelfs geen ei bakken, laat staan koken. Laat het dan over aan ’tie rakje’.

  • Jos M zegt op

   Lung addie,
   mijn teerakje kan geen ei of aardappel koken.
   Dus voor de eieren heb ik zo.n prachtding van Blokker en aardappels doe ik zelf.
   Ik heb wel van haar geleerd dat ik van broccoli teveel weg gooi, steeltjes zijn ook eetbaar

 12. Klaas zegt op

  Als zeevarende, weet ik dat eieren na 3 maanden aan boord in de koeling, nog steeds eetbaar zijn.

 13. Frank zegt op

  Weetjes inzake eieren.

  Een waar (meegenomen uit mijn studie) maar opmerkelijk verhaal over de houdbaarheid van eitjes.

  Wanneer mensen een kind maken, bevrucht het zaad van een man een eitje in de vrouw. de man produceert een poos van zijn leven dagelijks miljoenen zaadcelletjes. maar waar komen die eitjes bij de vrouw vandaan? die ontstonden namelijk al heel erg veel vroeger.

  Wanneer een meisje in de baarmoeder van haar moeder groeit, ontstaan al in de (ik meen me te herinneren) 12e week van de zwangerschap alle eitjes die zij later, eenmaal geboren en geslachtsrijp, kan gebruiken om mogelijk een babytje te maken. Vrouwen kunnen tot ongeveer hun 40e jaar zwanger worden. Die eitjes zijn dan dus al 40 jaar en 6 maanden oud. Opmerkelijk nietwaar?

  Overigens, ooit was ik kok. ik prik eitjes nooit. Gaat bijna altijd goed. Alleen verstandig om in het kookwater dan of veel zout, dan wel een scheut azijn te doen (ruikt niet lekker). Zou er een eitje dan toch nog lekken, dan stolt het wit heel snel en stopt het verder leeglopen.

  Ik heb vrienden, die wonen een blok verder achter mij. Ze zijn zonder kinderen en op leeftijd. Hij doet ieder jaar heel romantisch nog altijd wat eitjes koken en kleuren om die dan te verstoppen in de tuin voor zijn vriendin. Ieder jaar een doosje van 6 eitjes. En ik weet hoe hij ze kleurt want dat trucje heb ik hem lang geleden geleerd. Ik heb nu zelf ook 2 eitjes gekookt en precies zo gekleurd en deze ochtend vroeg om ongeveer half zes, bij hen in de tuin verstopt. Helaas zal ik er niet bij zijn wanneer zijn vriendin trots met 8 eitjes binnen komt terwijl hij er toch echt maar 6 verwacht. Die paashaas toch!

 14. freek zegt op

  Ik ook oud zeeman,als wij brandstof en voeding die wij in Curacua stoorden om naar de Willembarends te brengen dat wij voor aankomst de kisten met eieren om moesten te keren volgens de homeester kon dan de dooier weer naar het midden zakken Vrolijk Pasen FREEK

  • Freek van Dijk zegt op

   Ik ook oud zeeman en opvarende van de Tanker Pendrecht van rederij van OMMEREN uit Rotterdam zou het zelfde verhaal vertellen of komt dit verhaal van mij ???

 15. Stip zegt op

  Wat voor een ei is het 4 en 7 min ei dan

 16. Jacob Kraayenhagen zegt op

  Hoe kan je zien of een eitje gekookt of (nog) niet gekookt is, zonder het te breken?

  • RonnyLatYa zegt op

   Op tafel leggen en een draai geven aan het ei. Draait het vlot rond dan is het gekookt. Draait het moeilijk rond dan is het ongekookt.

 17. Jos2 zegt op

  Een ei koken? Haal een ei of meerdere uit de koelkast, neem een pan met koud water, doe de eieren in die pan met water, doe een deksel op de pan, breng het water aan de kook, zet het vuur onder de pan af, wacht een minuut of 10, haal de eieren uit het water, indien gewenst afkoelen onder een koude kraan, schil eraf pellen, opeten, klaar is kees. Scheelt gas dus energie en millieu!

 18. Harry zegt op

  Waarom eieren koken of bakken? Als ik echt een ei wil smaken maak ik gewoon een gaatje in de bolle kant van een rauw ei en drink het uit. Heerlijk.

 19. Caatje23 zegt op

  Eieren nooit in de koelkast bewaren!
  Opzetten met koud water tot ze bijna onder staan.
  Als het water kookt 3 minuten en voila een heerlijk zacht gekookt eitje ‍♀️

 20. henk zegt op

  Ik krijg als ik bij mijn schoonmoeder op het platteland in Thailand logeer, altijd een paar eendeneitjes bij mijn ontbijt. Even wennen, maar toch best wel te pruimen. Geen idee hoelang en waar ze die bewaard en of kookt.

 21. TheoB zegt op

  Pasen: Zo kook je het perfecte eitje!

  Mijn vriendin dacht dat ik liever eendeneieren eet, omdat ik in Nederland altijd de witte eieren koop.
  In Thailand zijn de witte eieren namelijk altijd eendeneieren, omdat daar kennelijk geen kippen met witte oorlellen zijn (witte oorlellen => witte eieren, rode oorlellen => bruine eieren).
  Eendeneieren zijn over het algemeen iets groter en hebben een oranjere dooier dan kippeneieren.
  Mijn moeder vertelde mij dat eendeneieren sneller salmonella ontwikkelen.

 22. RIK VdB zegt op

  In de VS moeten de eieren gekoeld bewaard worden omdat ze verplicht gewassen worden met een chlooroplossing.
  Dit lost de beschermende buitenste laag op en maakt het ei meer doorlaatbaar.
  In de EU en ik neem aan ook Thailand is dit dus niet nodig.
  RIK

 23. joseph zegt op

  In deze moderne tijd gebruik ik de airfryer. 165 C en 7 minuten. Je hebt dan een perfect zacht ei. We even onder koud water naspoelen want anders krijg je en hard ei vanwege het nagaren


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website