Hoe wilt u ze hebben? Met een pittig sausje? Heerlijk zo’n bakje met grote waterkevers. De sprinkhanen doen het ook goed vandaag, lekker knapperig gefrituurd. Smullen maar!

Veel lezers zullen nu al gruwen bij de gedachte. Het valt mee kan ik u zeggen. Ik heb wel eens een paar stevige sprinkhanen naar binnen gewerkt tijdens mijn verblijf in de Isaan. Ze zijn dan knapperig gebakken. Vooral de pootjes zijn wat aan de harde kant. Er zitten een soort haakjes aan, dus dan moet je even flink kauwen. De smaak is vrij neutraal.

Insecten eten is altijd een bron van vermaak in Thailand. Met enige regelmaat kom je de kraampjes tegen met een selectie sprinkhanen, krekels, rijstkevers (lijken op kakkerlakken), wormen en miereneieren. Zorgvuldig geroosterd, gegrild, gestoomd of gebakken. Toeristen kijken hun ogen uit. Maar Thai zijn er gek op, vooral de Thai uit Isaan. Waarom ook niet? Het is goedkoop en gezond.

Insecten leveren eiwitten, ijzer en een aantal vitamines. Ze zijn daarmee wat voedingswaarde betreft vergelijkbaar met vlees van een varken, kip of rund. Het vetpercentage is vaak lager en gunstiger van samenstelling. Dat betekent veel onverzadigd vet, zoals linolzuur. De insecten voor consumptie worden apart gekweekt. Sommige Thais verdienen er de kost mee.

De insecten kunnen worden gegeten als eenvoudige snack. Lekker bij de tv in plaats van een zak chips. En ook veel gezonder. Ze worden ook gegeten bij de maaltijd en bereid met kruiden zoals chili en lemongrass. Samen met wat rijst een voedzame en smakelijke hap. Biertje erbij, lekker toch?

De verkopers van insecten kom je overal tegen in Thailand. De meeste venters komen van het platteland uit het Noordoosten (Isaan). Het is niet zo dat alle Thai insecten eten. De middenklasse en HiSo Thai, voornamelijk vrouwen, halen hun neus er voor op. Ze willen geen insecten eten omdat ze hierdoor geassocieerd zouden kunnen worden met de arme Thai uit Isaan.

Voor ongeveer 30 baht kun je eens een bakje wormen of sprinkhanen proberen. Het is in ieder geval voedzaam en gezond.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Vandaag op het Thaise menu: krekels, sprinkhanen, kevers en wormen”

 1. Cees-Holland zegt op

  Als ik het zie en zelfs als ik dit lees, spannen die spiertjes links en rechts van mijn neusvleugels zich enigszins.

  Ik heb daar geen controle over, vreemd hè?

  Geloof direct dat het lekker en voedzaam is maar het staat bij onder aan mijn menulijstje :).

 2. Andrew zegt op

  Wat je hier beschrijft is 100% Esan food.Je lijstje is niet eens compleet men eet aldaar nog meer gruwelzaken.Bijv.placenta’s van buffels of rauw buffelvlees met daarover uitgegoten rauw buffelbloed.Dat heet larb lued.Alles is daar armoekeuken.Een thai en zeker een Bangkokian gruwelt ervan zoals de meeste buitenlanders.
  In sakornnakon staat hondelever boven aan het verlanglijste en ook hondevlees.
  Men stroopt het hele land af om straathonden te vangen en aldaar geslacht te verkopen.
  De amerikaanse nieuwszender CNN heeft daar zelfs eens een uitzending aan gewijd.
  In bangkok zijn deze gerechten die jij beschrijft volop te koop in de buurt van Patpong en Nana Soi4.Vraag maar eens aan je vriendin wat zij vindt van Yam Mengkutsji dat is een Esan salad van mestkevers .Smakelijk eten.

  Hopenlijk plaatsen jullie deze reactie dan kan men een beeld krijgen van de Esam eetcultuur.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Ik zal vermoedelijk weer legers dierenliefhebbers tegen de schenen schoppen, maar als opeten de enige manier is om van het groeiende legioen straathonden af te komen, het zij zo. Ik kan niet meer op de fiets buiten mijn moo baan. Op twee kilometer kom ik zeker een stuk of dertig van deze beesten tegen. Meestal liggen ze amechtig te hijgen, maar vaak hapt er een naar mijn enkels. Ze planten zich ongebreideld voort. Ooit keert de wal het schip. Misschien moet eerst een hooggeplaatst iemand overlijden aan rabiës voordat dez put wordt gedempt. Bewoners van Isan: sla u slag!

 3. Thailandganger zegt op

  ik heb er een aantal geprobeerd, maar een keer zat er toch echt een sprinkhaan tussen die niet goed doorbakken was. Het heeft me 4 dagen van mijn vakantie gekost. Overgeven, zweten, diarree, koorts de hele mikmak.

  Mijn Advies: Kijk goed voor dat je op eet !!!

 4. kalebath zegt op

  kan me de eerste dag in isan nog herineren bij mijn schoon familie. mijn vriendin had haar moeder trots verteld dat ik echt alles at. Dus op het menu stonden bloedzuigers mieren eieren gebakken kikers ect ect heb alles gegeten om de familie niet te kwetsen vond alleen de bloedzuigers beetje te heet de kikkers waren erg lekker. Vond de mieren eieren niet bijzonder en deze schijnen echt speciaal te zijn en erg duur voor isaan begripen dan.

 5. Thailandganger zegt op

  Oow ja, afgelopen vakantie was ik getuige hoe even een mierennest werd verorbert en een compleet bijennest. Met larven en al. Ze eten echt bijna alles wat ook maar leeft, kruipt, vliegt en op een insect lijkt.

 6. Leo zegt op

  Hmm,das wat anders dan de hond in de pot vinden 🙂

 7. Peterpanba zegt op

  Ja ja allemaal goed en wel zo de verse ‘vruchten’ (insecten) van moeder natuur opeten maar datgene wat je in grote hoeveelheden ziet (patpong,e.d.) in de grotere steden is inderdaad gekweekt (niet zo de bamboelarven die zijn er in overvloed).
  Vergeet niet dat de gekweekte diertje veelal een pijnloze dood zijn gestorven dmv … DDT of een ander product dat hier verboden is. Opletten is de boodschap in de dorpjes ok maar waar ze in grotere hoeveelheden worden aangeboden, dat riskeer ik toch niet U wel?
  Peter

 8. Andrew zegt op

  Klopt peter ik heb dit zelf nagetrokken jaren geleden:DDT.Men verteldfe mij dat het ondoenlijk is om sprinkhanen(takaten)stuk voor stuk te gaan vangen hetgeen ik ook niet verwacht had.Doch ik wilde zekerheid.De DDT spuit erop en vervolgens bakken.
  Wat de reactie van hans bos betreft:ik ken een hondervrouwtje dat straathonden verzorgt en constant bang is dat de hondenkillers haar meute om zeep komen helpen.Een boedist mag geen levend wezen doden doch als het geld oplevert is hier alles toegestaan.Dat hoort bij ook deze cultuur.

 9. hans zegt op

  Mijn schoonmoeder uit de Isaan wilde langskomen bij ons voor visite haar dochter, belde ze op of ze geroosterde rat in vliegtuig mocht meenemen. Vond die sprinkhanen altijd nog wel te eten maar nu ik dit lees mbt ddt , zie ik steeds minder redenen om terug te gaan naar de isaan.

 10. BramSiam zegt op

  Goed dat deze reacties komen, want de laatste zin van het stukje is zeker misleidend. De insekten zijn zo gezond als het voedsel dat ze eten en het gif waarmee ze doodgespoten zijn. Er zullen ook heus wel verantwoorde methoden zijn om ze te doden, maar beter “safe than sorry” zou ik zeggen. In Thailand krijg je sowieso veel meer hormonen en landbouw gif binnen dan volgens EU normen is toegestaan, maar als je toch al oud bent maakt dat niet zoveel meer uit. Hoe zou het komen dat er zoveel pharmacies en ziekenhuizen in Thailand zijn. En hoe zou het komen dat relatief jonge mensen al zoveel gebruik van deze voorzieningen maken? In Chiang Mai kreeg ik onlangs nog Som Tham waar de kleine sliertjes taugé bij nader inzien levende wormen bleken te zijn (mogelijk met veel proteïnen) en in de rijst in het Reuan Thai in Pattaya trof ik onlangs nog muizekeutels aan. Altijd nog beter dan het afgebroken stukje Stanleymes dat ik ooit in een gernommeerd seafood restaurant in mijn oester aantrof en dankzij de electrische reactie met mijn vullingen tijdig traceeerde. Moet er niet aan denken wat had kunnen gebeuren. Niettemin, eet smakelijk met eventuee een ratjetoe.

  • @ BramSiam. (Gekweekte) Insecten bedoelt voor menselijk consumptie zijn gezond. Niet het soort wat buiten loopt, vliegt of kruipt. Die hebben meestal al wat bestrijdingsmiddelen binnen gekregen.

   Goed dat je dat nog even toelicht.

   • Andrew zegt op

    In thailand wordt ontzettend veel gif gebruikt.Erg veel ook in de groente en fruitteelt.ook in de veeteelt enz.enz.Thinner is bij de schilders erg populair.Veel groeihormonen in gekweekte garnalen,vis,krab enz.
    Bram siam slaat de spijker op z’n kop als je toch al oud bent maakt het niks meer uit.
    Wij hoeven ons toch niet meer voort te planten?
    Alsjeblieft zeg gewoon accepteren.’t kan niet anders.Basta.

 11. aad zegt op

  lekker hoor eet het vaak als ik in thailand bent

 12. PeterHolland zegt op

  Ik vind zo’n zakje sprinkhanen best lekker, maar ik moet zeggen dat er toch ook torren en kevers bij zitten die ik niet gemakkelik naar binnen krijg, maar ik moet toegeven dat het allemaal tussen de oren zit, verder hondenvlees slangenvlees etc , ach wat maakt het uit vlees is vlees. ik lust overgens geen zoute haring !! BRRRR!!

 13. Andrew zegt op

  Bloedzuigers (ping) worden hier niet gegeten.Heb dit bevestigd gekregen van Isan bowvakkers.
  Wel “ping thalee”zijn grotere en komen uit zee.De chinezen zijn er gek op.Je ziet ze op elke markt liggen.

 14. hans zegt op

  Die rijstratten zijn een stuk groter en lichter van kleur

 15. willem zegt op

  heb vorig jaar in Pattaya een portie gefrituurde insekten opgegeten,vond het een “gebakken spek ” smaak hebben. Misschien de frituur over de datum….

 16. Jacob zegt op

  Ben 18 jaar getrouwd met een Thaise vrouw,we wonen in de Isaan,heb me de eetgewoonten hier aangewend,eet natuurlijk ook wel westers,doch gebruik ook veel de dorpsrestaurants aar voornamelijk rauw rundvlees wordt gegeten,op de wekelijkse marktdag kopen we indien voorradig de door eerdere reacties genoemde griezeligheden,lees veel negatieve reacties over de Isaan,denk dat de meeste reacties komen van de (echte)Thailandgangers,vakantie gangers of de categorie in omheinde Moo bans wonende Thailand specialisten,wij wonen hier tussen een eenvoudig maar tevreden volk,arm maar gelukkig,zelf gruwel ik bij de gedachte elke dag bij Mac Donald te moeten eten zoals de echte Thailand gangers in Pattaya,ik hou het bij Isaan eten.

 17. Wim van Beveren zegt op

  Heb zelf een jaar crickets gekweekt en veel gegeten ook, het zou wel een oplossing voor het voedsel tekort in de wereld zoals in sommige afrikaanse landen.
  De verhouding tussen het benodigde voer en de opbrengst is een stuk beter dan bij kip of varkens vlees.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website