Het is een open deur intrappen om op Thailandblog te stellen dat de Thaise keuken door velen wordt overgewaardeerd. Toch is een bepaalde topkok -die ik goed ken- die mening toegedaan omdat het volgens hem culinair allemaal bitter weinig voorstelt. Had daar onlangs met hem een hele discussie over en op een aantal punten liepen onze wederzijdse meningen ver uiteen. Tracht zijn mening onderstaand weer te geven.

Snelle wokgerechten, simpele curry gerechten, BBQ verkrachte vis, soepen waar nauwelijks van een bouillon sprake is en waar je mond van de overdadige pepers en kruiden van samentrekt. Kip en varkensvlees en als er van bief sprake is vlees van slechte kwaliteit. Alles aangevuld met noedels of rijst. Heel veel gefrituurde gerechten waar kraak noch smaak meer aan is of totaal kapot gesneden vlees zoals bij de larb gerechten. Kortom de meeste Thaise eetgelegenheden zijn niets meer dan een veredelde frituur. Aldus een goede kennis en … man uit het vak.

Simpele gerechten

Let wel: ik stel niet dat de gerechten smakeloos zijn, maar beweer dat er weinig fantasie in zit en een hoeveelheid kruiden en vissaus er vaak een te pittige smaak aan geven. Ach, zo’n soepje dat je op vrijwel alle hoeken van de straat voor weinig geld kunt nuttigen stilt de honger maar is en blijft een oersimpel gerechtje. De bekende Pad Thai is qua bereiding eveneens een zeer eenvoudig gerecht en in ‘n vloek en een zucht gereed. Je hoort mij niet zeggen dat het smakeloos is maar onder culinair wordt toch iets heel anders verstaan. Een mooie saus tref je in de Thaise keuken zelden of nooit aan en de keuken is fantasieloos. Aldus mijn kennis en topkok.

Shopping centra

Kijk maar eens rond bij de foodstalls die je in bijna iedere shopping mall tegenkomt. Voor weinig geld kun je bij de verschillende kleine zaakjes een keuze maken uit de aangeboden gerechten. Er is weinig onderscheid te bespeuren tussen hetgeen men daar aan je voorschotelt en de gerechten in de vele restaurants. Allemaal niets meer of minder dan een snelle hap. Akkoord, het is goedkoop maar stelt qua Kookkunst, met een hoofdletter, bar weinig voor.

De restaurants

Denk dat als er in Thailand een keuringsdienst van waren zou bestaan, met dezelfde normen die in Europa gelden, heel wat restaurantjes met onmiddellijke ingang hun deuren zouden moeten sluiten. Met de hygiëne is het in heel wat restaurants droevig gesteld. Met een plumeau worden de tafels afgeruimd en de restanten op de vloer gedeponeerd en met een soort vaatdoek over de tafel geaaid en klaar is de jas. Denk dat dit soort van tafels afruimen meer regel dan uitzondering is. De goede en hygiënisch ingestelde restaurants zijn ver in de minderheid. Hoeveel goede restaurants van naam en faam tref je overigens in een wereldstad als Bangkok aan? Bovendien zwaait in de betere restaurants veelal een buitenlander de scepter in de keuken.

Straatgerechten

En dan te bedenken dat velen de mening zijn toegedaan dat je op straat overheerlijk kunt eten. Moet er niet aan denken! Ben vaak genoeg in Thailand geweest en als ik naar de handen -en niet te vergeten de blote voeten- van de bereider van het gerecht kijk hou ik het al voor gezien. De hete olie zal de bacteriën wel doden denkt men blijkbaar. Om maar te zwijgen van de uitlaatgassen van passerende auto’s.

Koken kost tijd, heel veel tijd en een rits-rats snelklaar in hete olie gefrituurd straatgerechtje heeft niets met koken van doen. Vraag me daarbij ook af of die olie wel eens wordt vernieuwd. Plaats daar heel wat vraagtekens bij.

Joseph, je mag mijn mening best op Thailandblog plaatsen maar ik wil in deze begrijpelijk wel anoniem blijven en geen stortvloed van verwijten over me heen krijgen. En die belofte heb ik aan hem gedaan.

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


Rating: 4.00/5. From 8 votes.
Please wait...

62 reacties op “Thaise keuken: overgewaardeerd”

 1. rijst+troep zegt op

  In mijn studententijd-alweer lang geleden, heette dat simpelweg ”rijst met troep”, hoewel macaroni of spaghetti ook wel kon.
  TOCH vind ik-als behoolrijk ervaren Azie/ASEAN-reiziger, dat de Thaise keuken het wint van de omliggende laden als Burma/MYanmar, Indonesia, Malaysia, Vietnam en zeker Phillippine in keuzemogelijkheden, aantrekkingskracht voor de gemiddelde westerling en prijs/kwailiteitsverhouding.

 2. Dick zegt op

  ik ben het voor 100% eens met de top kok . Het stelt allemaal niets voor, als je een wok en kruiden hebt kun je bijna alle Thaise gerechten maken. Hygiëne: een lachertje.
  Kortom: de top kok heeft het heel goed gezien

 3. Leo Eggebeen zegt op

  Je kunt straatcafetariaatjes niet vergelijken met de betere Thaise keuken. Dan moet je wel gaan eten in 4 sterren hotels, waar ze vaak een zeer geraffineerd kruiden gebruik hebben. Ja er bestaat een hoogstaande Thaise keuken. In nederland vergelijk ne een sterren restaurant ook niet met de shoarma te t om de hoek.

 4. Piet zegt op

  Jou vriend heeft helemaal gelijk; had mijzelf kunnen zijn in deze.
  Wat culinair gebeuren; stinkt en word verdoezeld door pepers! zo is het maar net.!!!

  Zelf maak ik “Thai food” maar dan met meer groenten en champignons wat je ook nog proeft, vind de vrouw dus niet lekker yep 🙂
  Nee echt culinair is het niet hier ,maar met beetje aanpassing kun je dat wel ervan maken.
  Somtam jaja stinkvis enz, om het bedorven smaakje te verdoezelen

  Veel gerechten komen dus ook echt wel uit India van oorsprong alsmede China, maar Thaise keuken? … roept u maar wat is dat ?

 5. Fransamsterdam zegt op

  Van alle buitenlanden vind ik Thailand het leukst om te eten (Duitsland en België reken ik voor het gemak maar even niet tot het buitenland).
  Ik verwacht van een straatstalletje of eenvoudig restaurant uiteraard geen culinaire hoogstandjes, maar laten we eerlijk zijn, in Nederland serveert het gemiddelde restaurant ook niet veel meer dan een stuk vlees met friet en sla. Over veredelde snackbars gesproken… Groente of een niet gefrituurde aardappel is al een uitzondering. Tenzij je natuurlijk niet op 100 euro per man kijkt, maar dat is slechts voor weinigen weggelegd.
  .
  Zo’n kopje Tom Yum Kung, daar mag u mij gerust wakker voor maken.
  .
  https://goo.gl/photos/eBwo1TMx3nk9wQGN7
  .
  Tranen schoten evenwel te kort toen ik mij vorig jaar in Nederland liet verleiden een met veel tam-tam speciaal aanbevolen Thaise Tom Yum Kung soep te bestellen. Huilt u even mee?
  .
  https://goo.gl/photos/m7asXw5ahiyfoCG8A
  .

 6. Alex zegt op

  Ik ben geen kok. Ik ben geen culinair expert. Maar ik ben het wel eens met de inhoud van je artikel. Het feit dat overal teveel kruiden doorheen wordt gedraaid maakt dat je nauwelijks nog wat proeft. Het is dan voor mij vaak: hap eten, drank erbij en zo snel mogelijk het bord leeg werken.

  Aan de hygiëne probeer ik gewoon niet te denken en dat ik nooit echt ziek ben geworden kan ik niet wijten aan de hoogwaardige manier van prepareren maar moet ik onder de wondere Gods scharen. Het bestaat gewoon niet dat je bijvoorbeeld vis en vlees uren in de open lucht vers kunt houden. Ook niet met een beetje ijs erop. Om maar te zwijgen van al het vliegend en/of kruipend ongedierte dat er in de tussentijd ook van geniet.

  Nee, ieder restaurant in Nederland voor een Thais.

  (Maar ik geniet er stiekem toch heel vaak wel van, en ben blij als ik de volgende morgen wakker wordt zonder buikkrampen in de nacht ervoor).

 7. Harm zegt op

  Eindelijk eens iemand die zijn roze bril heeft afgezet en de dingen (in dit geval voedsel/eten) door een normale bril bekijkt. Ik kan het alleen maar met hem eens zijn.

 8. T zegt op

  De Thaise keuken zal het zeker winnen van die van Cambodja,Myanmar,Filipijnen echter vind ik persoonlijk de Indische keuken ( dus ook een beetje de Maleise ) nog net iets lekkerder. Vietnamees heb ik vrij weinig mee maar als ik culinaire kenners moet geloven moet dit net als de ( echte ) Chinese keuken toch ook behoorlijk goed zijn, om over Japans nog maar te zwijgen zie de vele Japanse top restaurants. Maar laten we even wel wezen uiteindelijk is dit allemaal een kwestie van eigen smaak voor de meeste mensen en over smaak valt niet te twisten zeggen ze toch…

 9. Jacob zegt op

  Eet nog steeds met plezier en smakelijk in de diverse eetgelegenheden hier in de Isan,heb me weliswaar aan de specialiteiten moeten wennen,maar prijs me gelukkig dat ik met de Thai kan mee eten,herriner me
  nog als de dag van gisteren dat ik mijn vrouw in 1998 mee nam naar Nederland,en zij als eerste maaltijd een kleffe hap boeren kool met een hema worst kreeg,het was slikken en spugen,vervolgens volgden de
  andere culinaire hoogstanden,zuurkool,peen en uien en meer van dergelijke maaltijden.
  ga niet in discussie maar denk dat het eten hier gezonder is als diverse Europese landen.

 10. Henry zegt op

  De doordeweekse Thaise keuken, en dan vooral het streetfood, is een aanslag op de smaakpapillen, omdat zij door het TE fel gekruid zijn. Want men verbrand wel zijn mond, maar eigenijk nikd proeft van het eigenlijke voedsel. Daarbij komt dat de Thai bij voorkeur bijna alles, lauw of koud eet, wat ook al niet bevorderlijk is voor het vrijkomen van de verschillende smaken. Mensen die enkele jaren in Thailand wonen en bijna uitsluitend sterk gekruide Thaise kost eten, zijn een groot gedeelte van hun smaakpallet kwijt. Dat word nog versterkt doordat in de Thaise treetfood keuken zeer kwistig word omgesprongen met SMG en……SUIKER.
  Kortom, alle streetfood en foodcourt gerechten, zijn van een zeer laag niveau. Geloof me vrij dat de keuze van de Thai voor deze keuken, vooral word ingegeven door economische redenen, ze is namelijk spotgoedkoop.

  De traditionele Royal Thai Kitchen is van een andere klasse, want die is niet sterk gekruid en moet dus niet naar adem snakken terwijl het snot uit de neus en de tranen uit de ogen lopen.

 11. M. Zwarts zegt op

  Beste Topkok, ik nodig u graag uit in ons restaurant, zodat u kunt ervaren en zien hoe een echte Thaise keuken werkt, en alles behalve een simpele Frituur is. De verfijnde gerechten en curries vergen heel veel voorbereiding en is absoluut niet simpel. Als dat het geval zou zijn dan zou niet vrijwel ieder Thais restaurant in Nederland nog op zoek zijn naar een goede Thaise kok……nou die zijn er simpelweg niet.
  Thais koken is een kunst en er zijn er maar weinig die de kunst van de echte Thaise keuken beheersen!
  U scheert de eettentjes op straat en in shopping malls over een kam met de echte restaurants, beetje kort door de bocht! Tevens heeft de Thaise keuken diverse gerechten met prachtige sauzen die u niet kunt maken, jammer dat u überhaupt Topkok genoemd wordt! Ik wordt hier een beetje verdrietig van…

 12. gonny zegt op

  Beetje vreemd dat onze top kok anoniem wil blijven,als voeding deskundige zou hij achter zijn mening en stand punt moeten staan,en daar openlijk ook voor uit kunnen komen.
  Pretendeer geen topkok te zijn,maar ben reeds wel 23 jaar kok,verzot op de Thaise en bovenal eerlijke keuken Ben net terug in Nederland na een heerlijk verblijf van 6 weken in Zuid Thailand,en heb niet langs drukke wegen gegeten,vet wat een donker kleurtje had maar voor bij gelopen,ben geen kok tegen gekomen die met zijn voeten in de pan stond te roeren,wel met zijn handen,en veelal met een mond kapje voor .Over smaak valt uiteraard niet te twisten,maar de verborgen smaakmakers welke we in Nederland toevoegen aan onze maaltijden bevatten veelal veel te veel verborgen suikers, zouten en E stoffen,praat ik nog niet eens over de overvolle schappen met kant en klare maaltijden plofkippen, vlees ingespoten met anti biotica ,waar alle vitaminen zijn uitgekookt,en de houdbaarheid ongelooflijk lang is.

  Groet,
  Gonny

  • Khun Peter zegt op

   Kennelijk heb je geen idee hoeveel zout en suiker de gemiddelde Thai in de gerechten gooit. Vissaus is hetzelfde als zout. En laten we het ook maar niet hebben over het vele landbouwgif op Thaise groenten en fruit. Zelfs mijn Thaise vriendin klaagt over de kunstmatig met gemicalieen gekleurde watermeloenen op de markt in Thailand.

   • Geert zegt op

    Inderdaad Peter, helemaal met je eens. Wat dat betreft is de Thaise keuken vele malen ongezonder dan de NL/BE.

 13. Johannes zegt op

  De vorige reactie kan ik voor mij persoonlijk bevestigen maar ja…smaken verschillen. Mijn familie heeft 2 generaties in Indonesië gewoond en de nasi met alle bijkomende gepeperde sajoers is me met de paplepel ingegoten…..heerlijk…echt. ik ben uitgesproken liefhebber van de Padang keuken (Sumatra) en van Balinese heerlijkheden. Hoe meer pedis (scherp) hoe beter!
  Maar toch….De Thaise keuken verschilt fundamenteel van de Indonesische door korte, snelle bereidingswijzen, knapperige groentes en overvloedig gebruik van verse kruiden. Nadat ik de verschillende toms, yams en curry’s heb leren kennen moet ik eerlijk bekennen dat ondanks mijn liefde voor Indonesië er nu vaker Thaise gerechten in mijn wok ontstaan. Ik heb in verschillende Thaise (waaronder enige gerenommeerde) restaurantkeukens in Bangkok, Phuket en Samui de koks op de vingers mogen kijken en veel geleerd. Koks stelen met hun ogen :-).
  Vanzelfsprekend is de volkskeuken op straat heel eenvoudig met weinig variatie, dat is overal zo. Toch ben ik vaak verrast door de kleine culinaire ideeën die je op Thaise markten tegenkomt. De vakman die Kookkunst met een hoofdletter zoekt kan in de Thaise topgastronomie van de vijf sterren hotels terecht. Daar werken goed opgeleide koks die met hoogwaardige ingrediënten kostelijke Thaise liflafjes met fantastische garnituren produceren. En inderdaad het keukenmanagement daar is vaak Europees, als het even kan zelfs Zwitsers. De koks en kokkinnen zijn echter bij voorkeur Thai en terecht want ze kunnen wat!
  smakelijk eten en geniet!
  Johannes

 14. Sadanava zegt op

  Ik ben het absoluut niet met je eens. Ben zelf een professionele chef met gedegen Franse cuisine achtergrond. Hoeveel traditionele kruisen en specerijen worden er in de europese keuken gebruikt en hoeveel in de Thaise keuken? Daanaast zijn zowel sommige straat tenten beter dan grote restaurants. De hygiene mag inderdaad veel beter maar ook daar zit er schot in.

 15. Christiaan H zegt op

  Ook zeer eenvoudige gerechten kunnen zeer lekker zijn. Het hangt van de bereider of bereidster af.
  Je hoort soms, dat de ene helft van Thailand kookt voor de andere helft. En dat zullen meestal geen topkoks zijn.
  Goede Thaise koks weten vaak van weinig iets lekkers te maken door zeer verfijnde wijze van kruiden, die in Thailand rijkelijk voorhanden zijn.
  Dat de Thaise keuken volgens de topkok culinair weinig voorstelt, is slechts ten dele waar en zeker voor het eten langs de straat of op de markt. Zoek een goed restaurant, dan vind je ook kwaliteit.
  Zelf heb ik Thais eten leren bereiden en stond versteld van alle variatiemogelijkheden

 16. Mark zegt op

  Jouw vriend is blijkbaar een culinaire adept is van technisch ingewikkelde kookkunstjes. Vergelijkbaar met de liefhebbers van de meest complexe radbrakende Kamasutra- standjes?
  Dan is het volkomen begrijpelijk dat hij zich laag dunkend uitlaat over de “simpele” maar geweldig subtiele evenwichtskunst die in de beter Thaise keuken beoefend wordt op alle smaakassen. Het subtiele samenspel, de assemblage, de fusie en de contrasten tussen zoet, zout, bitter, zuur en pikant waarmee de betere Thaise kok/kokkin speelt is ronduit meesterlijk en hemels lekker.

 17. Harold zegt op

  Geheel eens met onze anonieme kok. Toch vinden vele van ons de thaise gerechten smaakvol.
  Maar wat is smaakvol ?
  Onze stamppotten van moeders zijn ook smaakvol. Maar er zijn voor deze zogenaamde huisstampotten heel veel recepten die een stamppot ineens naar culinair niveau kunnen brengen.

  Maar als je bij thaise families gaat eten en je let op hoe een en ander bereid wordt, er heel veel werk van gemaakt wordt . Niet een uurtje, maar soms een hele dag of meer.
  Ook sausen worden smaakvol, maar pittig met liefde gemaakt.

  Helaas wordt er soms in onze ogen iets lekkers weg gehaald, als voorbeeld bouillon, dat wordt maar ingekookt en afgeschuimd. Is de cultuur

  Mijn kippenbouillon wordt altijd in dank gebruikt voor vele gerechten Alleen ,als het koud is worden de vetjes er af geschept.

  Al die stalletjes en kleine restaurantjes doen me altijd aan MC Donalds en andere gelijksoortigen denken, waar ik ook nooit ben langs geweest. En wat te denken van doperwten ,appelmoes gerechten bij Valk.
  Dan maar een noodle soepje van het stalletje in mijn straat

 18. René zegt op

  Op een aantal punten, die te maken hebben met de lokale bereidingswijze, kan hij wel gelijk hebben. De voedselveiligheid op de straat kan wel meer dan eens in het gedrang komen. In de kleinere lokale restaurants kan dat ook zo wel zijn. Maar als je slechts bereid bent om 2 € neer te tellen mag je ook niet te hoge eisen hierover stellen.

  Stellen dat de hygiëne in de street food tentjes te wensen over kan laten: mee eens maar dan vergelijkt hij weeral een restaurant met een frituur.

  Wel kan ik zeggen dat die beruchte klager nog niet te lang in Thailand geweest is en in de iets betere restaurants als gast geweest mocht zijn. Na meer dan 20 jaar gewoond en geerkt te hebben in Z.O. Azië kan ik wel zeggen dat ik eigenlijk nooit ziek geweest ben van de voeding. In België al wel en ook van voeding uit het duurder segment van de horeca.

  In Thailand op de straat of in de kleine strandrestaurantjes of in de kleinere eethuisjes zijn het inderdaad geen Sergio’s of Peter Goossens maar dat hoeft absoluut niet voor de smaak. Of hier in Europa dan wel?? Of vindt die heer dat smaak alleen kan op zijn manier van liflafjes, eindeloos prullen met niemandalletjes, voor een niks van toegevoegd verfijning in de smaak?

  Gigaprijzen? Of wat dacht je van 150 €/PP of zelfs 45 € in Belgische/ Nederlandse restaurants. Met die prijzen kan ik in Thailand veel uitgebreider en verfijnder eten dan in die “betere” klasse hier te lande.

  Ik breek die betere klasse niet af, maar stellen dat zij beter zijn door de tijd die ze er in stoppen is totaal te gek voor woorden. Bord opmaak: mijnheer ga dan eens naar het betere restaurant in Bangkok of hou het dan maar bij je Belgische frituur of streetfood.
  Gebakken pommes duchesse, kroketjes, … viskroketjes, garnaalkroketjes, aardappelkroketjes, kaaskroketjes, gefrituurde vis, noem maar op je kan het allemaal krijgen in de betere Belgische-Nederlandse keuken en nog massa’s meer gefrituurde gerechten. In Thailand zijn er gefrituurde gerechten maar ook zo veel lekkerdere andere zaken.
  Klagen over een salade: stop toch mijnheer. Zijn jullie salades dan lekkerder? Duurder wel.
  Laat ons samenvatten: stellen dat de Thaise keuken niet lekker is betekent dat mijnheer geen benul heeft van de gevarieerdheid van smaken. Misschien bereidt hij in zijn zaak de curry’s weel vanuit een pakje of een gekocht potje? Wie weet?

  Aanbod, beschikbaarheid, comfort, bediening, locatie, ingrediënten, bereidingswijze,… alles heeft zijn prijs maar de “over the hedge” – toestanden van overgewaardeerde, snobistische Europese keukentoestanden hoeven waarschijnlijk ook niet. Of misschien moet ik zeggen: beter niet meer. De keukenjongens van Europa denken op dit moment allen (zonder uitzondering) dat zij het wiel terug uitgevonden hebben of misschien wel naast een Nobelprijswinnaar kunnen staan. Zij zijn hautain en verwennen graag de snobs van deze tijden. Akkoord die moeten er ook zijn maar zij zijn “OVERGEWAARDEERD”.

  Voeding is nog altijd : voeding en zich goed voelen bij die voeding en last but not least: binnen bereik van iedereen liggen. Kunnen die Belgische/ Nederlandse heren dat zeggen?

  Ik breek geen lans voor de Thaise keuken maar ik durf te stellen dat zij binnen het goede smaakpapilgevoel van de meeste mensen ligt, betaalbaar is en meestal met de glimlach geserveerd wordt aan een aanvaardbare prijs. Durven die Belgische koks dat ook te zeggen. Ik dacht het niet (zeer zeker niet het laatste) en ik kan zeggen dat ik heel veel van de betere tot de beste restaurants in België en Nederland “geproefd” heb. Goed, maar verder ook niets. Verfijnd maar onvriendelijk. Hygiënisch maar hier hebben zij niet alleen een patent op, service-minded: nul,nul. Maar de prijzen swingen de pan uit, en het aantal food-snobs binnen de zaak is niet te tellen.

  Geef mij maar een eerlijke keuken en af en toe een smakelijk Belgisch gerecht en zelfs een frietje kan best eens lekker zijn (Confrater Angela Merkel onlangs na een EU-top in Brussel of mangelt het haar ook aan goede smaak, goede manieren, geen hygiënisch besef, te kort aan financiën?).
  Ik stel dit stukje op niet om mijnheer te krenken maar om hem met zijn voeten op de grond te krijgen en om te trachten (ik zeg heel duidelijk te trachten) hem vn zijn hautain, neerbuigend gevoel af te helpen, zijn smaakpapillen terug te leren openstaan voor andere smaken maar vooral om ook deze blijk van totale “mens-streek-land”-onvriendelijkheid en ongenaakbaarheid naar beneden te halen.

  Ik hoop dat er veel reactie komen, ik zal ze met plezier lezen.

 19. JM zegt op

  Geef mij maar streetfood, het beste wat er is in Thailand en heel Asia.
  Ik geef geen geld aan restaurants, ik eet zoals miljoenen Thais elke dag.
  Hebben jullie nooit de bekende tv-kok Rick Stein aan het werk gezien in Thailand en ASia?
  Zijn woorden waren, de beste gerechten eet je op straat en niet in een duur restaurant.

  • mart zegt op

   Ja ben er mee eens de beste gerechten eet je op straat..Kom inmiddels alweer 10 jaar in Thailand en heb overal gegeten,ook in dure restaurants. Maar gewoon in een kraampje langs de weg vind ik nog steeds het lekkerste en zeker het gezelligste.Ben nog nooit ziek of buikkrampen gekregen .Dus wat de veiligheid betreft
   valt het wel mee.

 20. Nik zegt op

  Ik wil een lans breken voor de Thaise keuken. Goedkoop en smaakvol. Divers. Mogelijkheid tot gezonde keuzes. Wat wil een vakantieganger nog meer?
  ik denk niet dat een Michelinsterren chef zou beweren dat de Thaise keuken culinair weinig voorstelt, onvergelijkbare grootheden naast elkaar zet. Een kunstenaar kan een boom tekenen, een kind kan dat ook.

 21. Rob V. zegt op

  Dat veel uit de Thaise keuken geen culinair hoogstandje is kan ik me wel in vinden, maar dat is veel uit de Nederlandse keuken ook niet. Toch kun je heerlijk eten, ik geniet van Kra Prow Moo of een Boerenkool, en mijn Thaise vrouw kon dat ook. De dagelijkse kost is snel, eenvoudig en lekker. Als ik dan moet kiezen tussen Nederland en Thailand kies in voor die laatste, al was het maar omdat ik altijd al meer van rijsgerechten dan gekookte aardappeltjes heb genoten. Maar als ik echt wil genieten dan kijk ik toch eerder uit naar de Indonesische/Maleisische keuken. Lekkere bamboe’s, een heerlijk boord Rendang. Dat is pas echt heerlijk. Echt culinaire hoogstandjes gaan mijn vaardigheden en/of budget te boven.

  Wel vind ik dat je restaurants niet met straatstalletjes kan vergelijken, je vergelijk een sterrenrestaurant toch ook niet met de hamburgertent op de hoek? En ja in Thailand eet ik veelal bij eenvoudige stalletjes en restaurantjes, als het publiek goed doorloopt dan maak ik me om de versheid geen zorgen. Algemene hygiëne is misschien iets minder maar daar lig ik niet wakker van. Gebruik van chemicaliën is dan wel weer een puntje…

 22. vanderhoven zegt op

  Als je er natuurlijk van uit gaat dat streetfood in Thailand representatief is voor de Thaise keuken kan men natuurlijk ook altijd beweren dat Mc Donalds en Quick en de frituurbarak op het plein representatief zijn voor de Nederlandse keuken.
  Vergelijk nu even appelen met appelen en peren met peren!

 23. Erik zegt op

  Ik heb 10 jaar in Indonesia gewoond voordat ik verhuisde naar Thailand met mijn Thaise vrouw. Hoewel ik zelf erg liefhebber ben van de Indonesische keuken en behoorlijk pittig gewend ben (Manadonese keuken is de pittigste van het land), vind ik ook de Thaise keuken bijzonder lekker. Qua hygiëne scoort Thailand ook veel hoger dan Indonesië. In veel kleine eettentjes en ook op straat kun je fantastische gerechten eten, zowel smaakvol als ingenieus samengesteld. Ik ben het niet eens met de Topkok

 24. Hansjen zegt op

  Thais eten is gewoon lekker, en zeker niet simpel.
  Zoals al is gezegd, prima dat de “topkok” een mening heeft, maar waarom is hij bang om die mening te verkondigen onder zijn eigen naam ?

  En als ik de reakties lees van sommige medelanders die in Thailand wonen/verblijven : waarom blijven jullie daar eigenlijk in godsnaam?
  Het is veel gemakkelijker om in Nederland aan boerenkool te komen…….

  Maar, als laatste, het blijft een kwestie van smaak, en daar valt niet over te twisten.

 25. Ronny Cha Am zegt op

  Een heel goed artikel voor de liefhebbers van Thailand…die als ze er verblijven enkel Europese kost eten.
  Ook ik had het in begin moeilijk te aanvaarden dat de phet phet food die mijn Thaise vrouw at, niet meer smaakt naar het oorspronkelijk eigenlijke smaak van ieder gebruikte ingredient.
  Echter na een jaar wennen eet ik gerust alle hete gerechtjes en toms mee zoals het een echte thai doet en verrasend achter enige tijd kreeg ik alsnog een heerlijk verschillend smaakpalet te proeven. In begin verpletteren de chilli alle smaken, achteraf leer je de verfijnde nuances te vinden.
  De boodschap: europeanen…pas u aan! Leve lekker Thailand!

 26. NicoB zegt op

  Die Topkok kennis van u heeft nog nooit bij mijn Thaise vrouw gegeten!
  De Thaise maaltijden die ik krijg voorgezet zijn culinaire hoogstandjes, er wordt gebruik gemaakt van goede en zeer gevarieerde ingrediënten.
  Heb het wel eens geprobeerd in NL de top quisine voorgezet te krijgen, waarbij de kok meerdere Michelin sterren had, goed eten, maar om nu te zeggen dat het smaakvoller is dan de Thaise quisine? Echt niet.
  Deze Topkok preekt voor eigen parochie, ik wens hem veel succes in zijn verdere carrière en een wat langer verblijf in Thailand toe.
  NicoB

 27. Fred zegt op

  He he, ik was bang dat het weer aan mij lag dat ik weer te pessimistisch ben maar ik ben het er helemaal mee eens.
  Er zit weinig fantasie in de Thaise keuken. Punt uit.

  • Fred zegt op

   Graag zou ik er nog aan toe willen voegen dat men in een willekeurig restaurant er geen benul van heeft dat wij westerlingen graag samen aan het voorgerecht, hoofdgerecht en toetje willen beginnen.
   Onlangs in Phuket WEER een DRAMA. Mijn dochter in ik lekker aan een garnalen cocktail en mijn vriendin gelijk het hoofdgerecht gevolgd door niet later een ijscoop terwijl wij nog amper begonnen waren met het hoofdgerecht.

   Nee, dan is het in Europa iets beter geregeld en dan heb ik het nog niet over dat, wat mij het meeste stoort de manieren. Met mes en vork……HOEZO ?????
   Als ik mijn elleboog op tafel zette kreeg ik er een harde klets tegen van mijn vader. DAT HOORT NIET zei hij dan.

   Zal maar zwijgen over het met open mond eten, of praten met je mond vol.

   Maar voor de rest alles goed hoor, heb het echt naar mijn zin hier in Thailand.

   Prettige dag allemaal en eet smakelijk.

   • John Chiang rai zegt op

    Je zou ook de vraag kunnen stellen ,of Thais zich bij de eetgewoonten van de westerling moeten aanpassen,of dat wij ons bij hun moeten aanpassen,waarbij het laatste eigenlijk het normaalste zou moeten zijn. Het is nu eenmaal gebruikelijk bij de Thais dat ze alle bestelde gerechten op de tafel uitbreiden,zodat iedereen zijn deel na believen nemen kan. Iemand die vaker in Thailand komt,is hier van op de hoogte,en als hij dit anders wil,kan hij dat beleefd vragen. Ook de tafel manieren kun je niet generaliseren. Ik heb ook genoeg farangs gezien die mij door hun eetgedrag de eetlust nemen. Dat alles heeft eigenlijk niets met de Culinaire waarde van de Thaise keuken te doen. Bovendien als een Thai naar Europa komt, en ziet dat wij in een restaurant alleen het van ons bestelde bordje onder de neus gedrukt krijgen,zodat normaal niemand anders hier van mee eten kan,werkt dit voor hun ook erg onbeleefd,en egoistisch. Net zoals de Europees opgevoed wordt,dat hij niet met volle mond etc.eten kan,wordt de Thai geleerd dat hij niet egoistisch zijn mag,en het eten delen moet met zijn tafel genoten.
    Verder is het zo dat bij de culinaire beoordeling van een keuken de smaken erg uit elkaar gaan,ik ken genoeg koks,die de Thai keuken erg goed vinden,en zelf graag Thai eten.

   • Stan zegt op

    De gemiddelde Thai heeft er geen zin in om 2 uur een een restaurant te zitten en elke keer een half uur te moeten wachten op het volgende gerecht. Ik geef ze groot gelijk.

 28. Jack G. zegt op

  Ik eet wel eens ergens op deze aardkloot en ik ben absoluut geen culinair kenner maar ik prik wel eens een vorkje. Ik eet in Thailand eigenlijk altijd best wel goed. Het is mijn beleving inderdaad beter dan bv Vietnam. Toch ben ik altijd weer blij als ik lekker thuis een stampotje eet. Dat is ook geen culinaire hoogvlieger maar ik eet dat graag. Ik ben eenmaal zo opgegroeid. Zou dat in Thailand ook niet zo zijn? Het zou ook kunnen zijn dat bij vele Nederlanders de smaakpupillen anders ingesteld zijn en bij de hete gerechten in Thailand helemaal in de war raken en alleen maar het scherpe proeven ipv het volledige boeket aan smaken. Ik heb regelmatig buitenlandse gasten die ik meeneem naar een restaurant in Nederland en we hebben best wel moeite ( gehad) om zaken te vinden wat bij onze buitenlandse gasten past. De gemiddelde Nederlandse restaurants hebben sla, een klein stukje vlees/vis en de alom bekende patat voor een hoge prijs. De sterrenrestaurants leveren wel topprestaties maar of dat nu de typisch Nederlandse smaak is? We hebben nu een lijst waar we kunnen eten met gasten uit bepaalde landen. Vooral de warme lunch is iets waar ik altijd met tegen zin aan begin als broodje kaaseter.

 29. Jan zegt op

  Ik woon nu in Chiangmai, maar was al sinds 1975 een regelmatig bezoeker. Mijn Thaise vrouw kookte het beste eten, maar bereidde ook fantastische Franse gerechten.
  Ik vind de kwaliteit van het eten in Thailand sterk achteruit is gegaan.
  Ze vegen er gewoon hun voeten aan nu, ik denk dat dit luiheid is. Het was vroeger veel beter verzorgd.
  Ik ben bang voor vergiftiging nu.
  Er worden enorm veel pesticiden gegooid nu.
  Nog erger bijna elk restaurant, street of classe gebruiken monoglutimate en véél.
  Het gaat nog steeds achteruit, en ja pili-pili bij de vleet, zo smaak je niets meer.
  In België zijn er een paar goede Thai restaurants, verfijnde kookkunst, maar oh wee, zo overdreven duur.
  Jan

 30. Jos zegt op

  De topkok maakt een enorme flater !!!

  Hij gaat er van uit dat “complex” gemaakte gerechten lekkerder en beter zijn dan “simpel” gemaakte gerechten.
  Dat is zijn eerste fout want de klant bepaald of iets goed is, en niet de kok.
  In de praktijk blijkt dat wereldwijd veel mensen het simpel gemaakte Thaise eten enorm waarderen.
  Dat betekent dus dat die gerechten goed en doordacht zijn, dus van hoog culinair niveau.

  Ik heb het idee dat deze “topkok” graag gerechten maakt voor zichzelf maar niet voor zijn klanten.
  Ben je dan een topkok? vraag ik mij af.

  Dat Thaise gerechten voor veel mensen te heet klaar gemaakt worden, en dat de hygiëne te wensen overlaat heeft ook niks met de gerechten te maken maar alleen met de kok die het maakt en de omgeving waarin hij het moet maken.

  De Thaise keuken lijkt eenvoudig maar dat komt voor een deel omdat de wijze van maken anders is dan de wijze waarop westerse koks hun eten maken. De voorbereiding is compleet anders en ook de wijze van uitserveren.

  In de Thaise keuken wordt alles volledig voorbereid en daarna wordt alles in tegelijk uitgeserveerd. In de Franse keuken krijg je gangen.
  In de Franse keuken draait het om de vleessoort, daarbij krijg je groenten geleverd.
  In de Thai keuken kies je een gerecht, waarna je daarna de keuze voor een vleessoort maakt.
  De Thaise keuken heeft pittig als extra smaak, het goed balanceren met de overige smaken is complexer dan bij de Franse keuken.
  De complexiteit ligt dus ergens anders.

  Waarschijnlijk zit jou topkok vast in een bepaald stramien waardoor hij niet vrij meer kan denken.

  Ik heb eens een kookklas gezien van Nederlandse chefkoks die moesten leren om op de Thaise manier te werken, dus alle gerechten snel en tegelijk uitleveren. Daar hadden ze enorm veel moeite mee. Het lukte ze niet echt. Maar dat gaat weer over de mens en niet over het eten.

 31. Rene zegt op

  Laat deze (kok)maar eens naar de Isaan gaan en daar de gerechten proeven en of keuren,zo is het met vele dingen eerst zien of eten dan geloven.

 32. Roy zegt op

  Het is toch niet mogelijk om streetfood met een sterren restaurant vergelijken.
  In Thailand krijg je waar voor betaald . Je kan er lekker eten voor pakweg 100 bath.In een straatstalletje
  (ik ben er nog nooit ziek van geweest).
  Of je kan naar toprestaurant gaan en 5000 bath betalen. Voor elke beurs is er lekker eten !
  Als mijn vriendin een uurtje in de keuken bezig is mag ik mij verheerlijken met minstens 4 gerechten.
  De Thaise keuken kan misschien simpel zijn maar keuze is er genoeg en lekker.Aroi mak mak.

 33. rene23 zegt op

  Ik kom al sinds 1980 vaak in Thailand en vind het gemiddelde thaise eten maar zozo.
  Ik eet in Bangkok altijd in JAPANSE restaurants, veel geraffineerder dan de Thaise keuken!!!

 34. Nicolaas zegt op

  Ik ben in een groot gedeelte niet eens met die top kok, ik ben wel geen kenner zijn van de top restaurants maar ik kan een goed diner wel beoordelen. Mijn Thaise vrouw woont 34 jaar in Nederland en houdt zelf niet van scherp en zeer gekruid eten,maar wat zij bereid de Thaise-Indonesische of Nederlandse keuken denk ik dat deze top kok ook nog iets van opsteken kan en anders om mijn vrouw ook wel iets van hem. Over de snelheid of voorbereiding zal zeker wel waarheid in zitten, mijn vrouw is zeker maakt niet welke keuken altijd 2 tot 3 uur met het bereiden van de gerechten aan het werk.

 35. Walter zegt op

  Voeding en er zich goed bij voelen het is hier al eens gezegd , culinair of niet.
  Zit twee dagen in Thailand en heb al een lekkere noedelsoep die voorzien was van goede bouillon , verse groenten en juist gekruid binnen , de vrouw enkel groentenschotel met oestersaus.
  Neen niet op straat maar rustig binnen en aangenaam fris daarna lekkere koffie voor mooie prijs.
  Hmmm een laab goed maken is natuurlijk een kunst , twaalf soorten pepertjes gebruiken en de juiste hahaha om nog maar te zwijgen van de vele soorten muntblaadjes die men kan gebruiken men kan het niet overal.
  Diegenen die het kunnen vind je niet op straat , bwaaa heb ze daarstraks nog zien rondrijden met hun fietsrestaurantjes en maar bellen voor ieder winkeltje dat ze voorbij reden , hmm mijn maag kan het niet aan.
  Ha ben hier amper en zag ze al pizza halen om de hoek de farang en s’ochtends bonen eten , de Thai kijken straks verbaast als ik als ontbijt weer aan de noedelsoep zit.

  mvg Walter ,

 36. rob zegt op

  Als ik moest kiezen tussen altijd Thais / Aziatisch eten of Europees eten dan kies ik voor de Thaise / Aziatische keuken.

  Heb redelijk vaak in de duurdere hotels in Bangkok, oa Rembrandt hotel. Lebua . Kempinsky, Mandarin gegeten en toch lang niet altijd tot tevredenheid. Street food bij een simpel eettentje langs de straatkant bevalt mij en smaakt mij dan een stuk beter.

  Ook in Nederland vindt ik dat de hooggeprezen zogenaamde top restaurants onterecht de hemel worden in geprezen. Vorige week gegeten bij de Librije in Zwolle: kleine liflafjes op een veel te groot bord, hoofdgerecht ( vlees) gegarneerd met welgeteld 3 worteltjes,2 brocolli roosjes, een dun sausje en een takje peterselie. Prijs voor 2 personen 166 euro. Le ciel blue in Amsterdam , ietsjes beter maar ook niet voldoende in mijn ogen, Daar eet ik in Thailand , Indonesie of Vietnam meer dan 2 weken voor bij de goedkope en goede tentjes.

  • khun moo zegt op

   Goed westers eten vindt je vaker in de middenklasse restaurants en niet in de dure gelegenheden, waar het opgediende eten , een kunstwerk moet zijn.

   Daar gaat het om de ambiance, de presentatie, de bediening.

 37. phet zegt op

  De thaise keuken blijft heerlijk en zeer smaakvol vergeleken met onze hollandse prak.
  Alleen heel jammer van het vele gebruik van VETSIN (smaakversterker/natriumglucomaat) en suiker.
  Zonder deze troep zou het eten vele malen gezonder zijn.

 38. Nicole zegt op

  De Thaise straatkeuken kan men niet vergelijken met de betere Thaise keuken. Bij ons is een snackbar toch ook niet te vergelijken met een sterren restaurant.
  Ziek van een straatstalletje, neen. Wel in een lux hotelrestaurant. 5 dagen lang.
  Trouwens , op bali waren we iedere keer ziek als we buiten de deur aten. Zels in een Hyatt.
  Smerig zootje daar.

 39. Cornelis zegt op

  Op Thailandblog schrijven dat de Thaise keuken overgewaardeerd is, is eerder ‘vloeken in de kerk’ dan het intrappen van een open deur: dat zou ik gedacht hebben als ik niet eerst de tientallen reacties uit 2016 hierboven had gelezen. Daaruit blijkt dat velen het daarmee eens zijn en dat vond ik goed om te lezen. Ik dacht namelijk altijd dat het aan mijn smaak lag dat ik de Thaise keuken, op een paar uitzonderingen na, niet zo geweldig vond…….

  • Geert zegt op

   Het ligt niet aan jou Cornelis, ik vind de meeste gerechten vies en stinken. Hygiene meestal beneden alle peil.

 40. niels zegt op

  na 20 jaar nu in thailand
  eet ik het liefste bij een echte Italiaan
  het thaise eten is niet meer te pruimen.
  teveel suiker en teveel zout en griezelige toevoegingen uit flesjes
  alleen de Chinese keuken staat bovenaan het lijstje
  daar wordt koken verheven tot Kunst
  ongelofelijk gevarieeerd en smakelijk

  • herman buts zegt op

   chinese keuken staat bovenaan het lijstje van Vetsin gebruikers dat is zeker , ik zie ze het gewoon inkopen in zakken van 10 kg in chinatown. Trouwens de chinese keuken heeft niks te maken met hetgeen men hier in Belgie of Nederland serveert in de chinese restaurants. de echte chinese keuken is echter wel top.

 41. Rob zegt op

  Ik ben het er voor 100% mee eens dat de Thaise keuken overgewaardeerd wordt, ik vind dat er weinig smaakverschillen zijn tussen de diverse gerechten, alles MOET pittig zijn waardoor veel van de orginele smaak verloren gaat.

  Ik heb mijn Thaise vrouw wel zover gekregen dat ze zeer spaarzaam met de chilipepers omgaat en dat geeft mij veel meer smaak, maar zij voegt voor zichzelf op het bord weer heel veel chili toe.

  Als mijn kinderen of vrienden bij ons eten vinden ze het altijd over heerlijk, maar die eten maar sporadisch Thais, maar zoals ik wel 4x per week vind ik er maar weinig smaakvariatie inzitten.

 42. Peter Yai zegt op

  Geachte lezer

  Ik vind de Indiase keuken de beste van de wereld maar misschien heb ik teveel Thais en Indonesisch
  En Japans gegeten.

  Vrolijke dag Peter Yai

  • rene23 zegt op

   Helemaal mee eens Peter.
   De Indiaase keuken is veel gevarieerder en dat terwijl er vaak alleen met groenten wordt gekookt.
   Maar ja, ze hebben ook 7000 jaar ervaring.
   Maar die Japanners zijn ook heel goed.
   In Bangkok zoek ik altijd de Japanse restaurants op.

 43. janssens marcel zegt op

  Vroeger kwam ik regelmatig in holland om te duiken en met de moto . Ik heb nooit beter gegeten dan in Holland . Vooral de vis . Hier in Thailand smijten ze alles in de hete palmolie die al van de morgen staat te dampen .De rauwe kip wordt gewoon op de betonnen vloer gekapt en dan de olie in .Ik woon in Thailand maar ik eet nooit aan een kraampje ,ik heb al te veel gezien .Maar ieder doet zijn goesting natuurlijk mij niet gelaten.

 44. Harry Romijn zegt op

  Jaren geleden ook eens mijn commentaar geplaatst, doch is de moderator toen niet voorbij gekomen.
  Ik zit sinds 1977 in de levensmiddelenhandel, sinds 1994 ook uit Thailand, die “kitchen of the world” (oh schater) . ca 8 jaar geleden eens twee zoons van een van mijn leveranciers tijdens de ANUGA meegenomen naar wat Duitse supers. Ze verwonderden zich erover, dat in de 4, die we bezochten NIET één product uit Thailand kwam.
  Een paar jaartjes later de eigenaresse van een fabrikant hier gehad in Breda. Nam – met toestemming – mijn boeken over de Franse, Italiaanse, Spaanse, Griekse en Turkse keuken mee naar Thailand.

 45. Bjorn zegt op

  Ik ben geen culinaire kenner en ik respecteer de mening van jouw vriend die topkok is. Ik wil mijn ervaring delen over de Thaise keuken. Ik heb zelf een zwakke maag en daardoor kan ik in België nooit op restaurant gaan. Na elk restaurantbezoek lig meestal uren af te zien. Mijn eten verteerd dus niet. Dit komt dat er in de westerse keuken ongelofelijk veel boter gebruikt om het eten de heerlijke smaak te geven. 15 Jaar geleden heb ik de Thaise keuken leren kennen en dit was een zegen voor.mij. Wanneer ik Thaise gerechten eet dan heb ik daarna nooit geen last meer van een slechte vertering. Dus ik kan hierover al zeggen dat qua gezond eten, de Thaise keuken stukken beter is dan de traditionele westerse keuken. Ik sta er ook van verwonderd hoe creatief de Thai met eten omgaan. Zij kunnen met ingrediënten die wij nooit samen zouden gebruiken iets overheerlijk maken. Nee, voor.mij zijn de Thai echt klassebakken als het op koken aankomt.

 46. endorfun zegt op

  Je wilt een “Nederlands” restaurant vergelijken met Thaise “streetfood”, misschien moet je dan ook eens een Thais restaurant dan ook eens vergelijken met Nederlandse “streetfood”, of “eten uit de muur”. Denk dat je dezelfde conclusie zult moeten maken, dat een restaurant beter is dan het allergoedkoopste eten.

 47. lung addie zegt op

  Wie ooit de Thaise keuken als een der beste ter wereld genomineerd heeft weet ik niet maar ik meen dat die toch weinig verstand van smaken had.
  Ik woon reeds jaren in Thailand en ik graag eens Thais eten maar elke dag? Neen hoor. Wat ik erg waardeer is hun bereiding van vis- en seafood. Ik woon wel in een streek die er gekend voor is. Wat vis betreft verkies ik dan wel gestoomde vis en niet gebakken want dan kan je even goed een stuk karton in je mond steken en opeten.
  Vlees: kunnen ze gewoon niet bereiden…. alles gewoon naar de foetter gebakken en de chili overtreft alles. Je smaakt zelfs het verschil niet tussen kip-varken of wat dan ook. De chili overheerst gewoon alles.
  Voor een toerist ligt dit anders. Het is een must de Thaise keuken te proeven maar als vaste bewoner …. neen hoor. Is trouwens de reden waarom ik praktisch elke dag zelf kook en heel gevarieerd.
  Wat bij velen primeert bij Thais eten: de PRIJS …. een overheerlijke volwaardige maaltijd voor 50THB …. ja een potje noedelsoep met warm water, wat groenten en enkele sporen van vlees …. is wel eens lekker maar een volwaardige maaltijd kan ik dat niet noemen…. ja, een maagvullertje vroor een klein hongertje.
  Geef mij maar de Belgisch-Franse keuken.

 48. T zegt op

  Ik zelf eet ook liever Indisch als Thais en eet relatief weinig Thaise gerechten als ik in Thailand zelf ben.
  Toch eens op zijn tijd naar een goed authentiek Thais restaurant in Nederland of België bezoeken doe ik ook weleens.

 49. marijke bakker zegt op

  ach het mag dan niet zo culinair zijn, maar er zijn zo veel lekkere gerechten.

 50. JohannesP zegt op

  Er is nog geen kok gevonden die koken kan naar alle monden.

 51. khun moo zegt op

  Wij komen sinds 1980 meerdere keren per jaar in Thailand.
  Eigenlijk ben ik het Thaise eten behoorlijk beu.
  Vooral op het platteland in Isaan, is het toch een dagelijks afzien.
  We hebben een noodle shop waar we dagelijks komen en daarnaast de 7 / 11 met zijn kant en klaar maaltijden.
  In nederland eet ik 4 dagen per week nederlandse kost en 3 dagen per week rijst.
  Mijn Isaan vrouw kookt haar eigen kostje, voornamelijk gestoomd vis met verse groenten en rijst.

  Al bij al ,voor het eten hoef ik niet naar Thailand.

 52. Sjaak S zegt op

  Het lijkt wel een kleine voedsel-oorlog hierboven. Ik moet zeggen, dat ik tien jaar geleden, toen ik voor het eerst hier op Thailandblog begon te lezen, me verbaasde over de vele mensen die watertandend over de Nederlandse gerechten begonnen te schrijven.
  Ik dacht bij mezelf, wat doen ze dan in Thailand?
  Intussen heb ik een heel andere mening…. intussen ben ik het met het bovenstaande artikel voor een groot deel eens.
  Ik ben geen liefhebber van “haute cuisine”. Dat vind ik overdreven en in een wereld waarin zoveel mensen honger lijden ook (voor mij) uit den boze.
  Maar dat de Thaise keuken overgewaardeerd wordt kan ik met klem beamen.
  Ja, je krijgt best wel lekkere gerechten en op zijn tijd vind ik Thais eten lekker. Mijn vrouw kookt lekker, maar wanneer wij uit gaan eten, wil ik intussen nauwelijks nog Thais eten. Niet omdat het me niet smaakt, maar omdat ik van mening ben dat er te weinig groenten en te veel vlees gebruikt wordt. Bovendien ook te veel chily. Ik houd best van pittig eten, maar niet iedere dag en niet zo veel.
  Daarbij ben ik het gewend doordat ik toch 30 jaar lang over de hele wereld reisde, ook van andere keukens te eten. Ik houd van afwisseling…. Japans, Chinees, Indiaas, Indonesisch, Braziliaans, Italiaans etc… de wereld is te groot om je te beperken tot één keuken.
  Echter, ga je de eenvoudige Thaise keuken vergelijken met de Nederlandse eenvoudige keuken, dan mag je gerust Nederland vergeten. Wat is er nou aan een kroket voedzaam? Of een viandel? Een aardappelsalade? Dan toch liever Pad Thai (kan ook zonder suiker) of een ander eenvoudige Thais gerecht.
  Mijn vrouw verheugt zich soms wanneer ik zeg dat ik voor mezelf wil koken of dat ik met een vriend ergens ga eten. Dan kookt ze haar eigen eten en dat wil je niet zien. Insecten, bladeren die ze ergens buiten langs de weg geplukt heeft, vis die je met doffe ogen aankijkt… De spullen die ze eet lijken in mijn ogen gewoonweg troep te zijn. Ze is ook degene die het meest last heeft van haar maag.
  Maar dat is niet zo vaak.
  Wat mij bij het Thaise eten ook soms stoort is dat het absoluut geen fijne keuken is. Soep met stukjes groente erin voor de smaak, die je niet kunt eten. Ook bij drogere gerechten zitten van die harde blaadjes, die je eruit moet plukken.
  Ik denk dat een Thaise gast die een soep zou krijgen waarvan de smaakmakers voor het opdienen verwijderd zouden zijn, raar zou opkijken. Die is het nu eenmaal zo gewend. Ik vind het daarentegen vervelend en wanneer wij in een restaurant zitten, begin ik al voordat ik aan de soep begin, die stukjes eruit te vissen, zodat ik daarna van de soep kan genieten.
  In Japan zou je zoiets nooit tegen komen. Van wat ik ken is alles wat je in een soep tegenkomt of in een maaltijd-set (Bento) eetbaar en ook mooi klaar gemaakt.

  Maar ik ben toch al met al blij dat we hier een goede keuze aan internationale keukens hebben (Hua Hin en omgeving). Voor ieder is er wat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website