Vandaag een visgerecht: Miang Pla Too (groenten, noedels en gebakken makreel) เมี่ยง ปลา ทู “Miang Pla Too” is een traditioneel Thais gerecht dat zowel in zijn eenvoud als in zijn rijke smaken een prachtig voorbeeld is van de Thaise keuken. De naam “Miang Pla Too” kan worden vertaald als “makreel snack wrap”, wat verwijst naar de belangrijkste ingrediënten en de wijze van serveren.

Deze lekkernij bestaat uit gebakken of gefrituurde makreel, gefermenteerde rijstnoedels met khanom jeen, slabladeren, kruiden en een bakje speciale chilisaus. Miang pla is dan ook een spectaculair Thais gerecht die langzaam en zorgvuldig gegeten moet worden: je begint met stuk sla, dat vul je met rijstnoedels, kruiden en een stukje vis. Dat pakketje dip je in de chilisaus, stop je in je mond en ervaar de bijzondere smaaksensatie! Je kunt het pakketje zelf samenstellen met andere ingrediënten zoals sjalotjes en geroosterde pinda’s.

De smaak van Miang Pla Too  is licht, fris en kruidig. Een heerlijk licht verteerbaar gerecht voor in de zomer of op een warme dag. Ga je picknicken, dan is Miang Pla Too een goede keuze. Als je niet van makreel houdt, kun je natuurlijk andere soorten vis gebruiken.

Vooral de saus is belangrijk voor de smaak. Hiervoor gebruikt men knoflook, Thaise pepers, koriander, vissaus, palmsuiker en limoensap.

Herkomst en geschiedenis

 • Oorsprong: Miang Pla Too vindt zijn wortels in de rijke culinaire tradities van Thailand. De precieze oorsprong is moeilijk te traceren, maar het gerecht weerspiegelt de lokale beschikbaarheid van ingrediënten en de voorliefde voor verse, aromatische en pittige smaken.
 • Culturele betekenis: Dit gerecht is meer dan alleen voedsel; het is een deel van de sociale en culturele stof van Thailand. Het wordt vaak geserveerd tijdens familiebijeenkomsten of sociale evenementen, waarbij het delen van Miang Pla Too gezien wordt als een manier om banden te versterken.

Bijzonderheden

 • Ingrediënten: De kern van Miang Pla Too is de kleine, gegrilde of gebakken makreel (Pla Too). Deze wordt geserveerd met een verscheidenheid aan begeleidingen zoals verse gember, sjalotten, chili’s, knoflook, limoen, en soms stukjes palm- of kokossuiker.
 • Serveringswijze: Het unieke aan dit gerecht is de manier waarop het wordt geserveerd. De ingrediënten worden meestal niet gemengd, maar apart aangeboden, waardoor eters hun eigen ‘wrap’ kunnen samenstellen met behulp van betel- of slabladeren als basis.

Smaakprofielen

 • Complexiteit van smaken: De smaak van Miang Pla Too is een harmonieuze mix van zoet, zuur, pittig en zout. De frisheid van de kruiden en de scherpte van de chili contrasteren mooi met de rijke, vette smaak van de makreel.
 • Textuur: Naast de smaak is ook de textuur belangrijk. De knapperigheid van de verse groenten gaat goed samen met de zachtheid van de vis.

 

1 reactie op “Miang Pla Too (groenten, noedels en gebakken makreel)”

 1. Henk zegt op

  Vind dit heerlijk.

  Mijn Thaise vrouw maakt er vaak een variatie op met bv gestoomde zeebaars, Mosselen en/of venus schelpen.
  Eerlijk,heerlijk genieten:))


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website