De Thaise keuken kent een variëteit aan gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Sommigen gerechten zijn bekend en andere minder. Vandaag belichten we de beroemde noedelsoep Kuay teow reua oftewel bootnoedels (ก๋วยเตี๋ยว เรือ).

Kuaitiao Ruea of Kuay Teow Reua is een gerecht dat de Thaise lokale bevolking altijd het water in de mond doet lopen. En het is inmiddels ook een populaire maaltijd onder buitenlanders. Voor degene onder jullie die nog nooit Kuay tiew rue hebben gegeten, is het tijd om een ​​van de lekkerste – en echt goedkope – straatgerechten te proberen. Het gerecht is zelfs zo populair dat je bij het Victory Monument in Bangkok een complete straat hebt met  bootnoedelsrestaurants.

Bootnoedels is een maaltijdsoep in Thaise stijl, die een vrij sterke smaak heeft. Het bevat zowel varkensvlees als rundvlees, evenals donkere sojasaus, gepekelde tahoe en enkele andere kruiden, en wordt normaal gesproken geserveerd met vleesballetjes en varkenslever. De soep bevat ook lueat mu sot of lueat nuea sot (เลือด หมู สด, เลือดเนื้อ สด), dat is varkens- of koeienbloed gemengd met zout en kruiden, om de soep op smaak te brengen. Het gerecht wordt meestal geserveerd in een kleine kom.

De andere ingrediënten van bootnoedels zijn knoflook, radijs, kaneel, taugé, peterselie, morning glory en wat Thaise chilivlokken. De gebruikte noedels voor de bootnoedels zijn divers: dunne rijstnoedels, eiernoedels, sen yai en sen lek. Bootnoedels worden vaak geserveerd met zoete basilicum.

De naam bootnoedels komt uit de periode van Plaek Phibunsongkhram omstreeks 1942, en werden oorspronkelijk geserveerd vanaf boten die de grachten van Bangkok doorkruisten. Tegenwoordig wordt het gerecht ook in restaurants geserveerd, maar de historische identiteit van het gerecht wordt behouden doordat het nog steeds in een kleine kom wordt opgediend, en soms nog vanaf een boot worden geserveerd.

Een echte aanrader die je gegeten moet hebben.

1 reactie op “Verrassingen uit de Thaise keuken: Kuaitiao Ruea – Kuay teow reua (bootnoedels)”

  1. Zwarte jef zegt op

    Als ik in Thailand ben is zulke kom noedels altijd mijn licht middagmaal. Er is een straatkraampje op de hoek van mijn straat waar ik dagelijks heen wandel. Het water loopt me al in de mond als ik er aan denk. Heerlijk….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website