Natuurlijk kennen wij allemaal wel Tom Yum Goong, Phat Kaphrao, Pad Thai en Som Tam, maar de Thaise keuken kent meer gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Veel van deze gerechten uit de Thaise keuken zijn te vinden in de regio’s. Een voorbeeld daarvan is Kanom Jeen Nam Ngiao (Northern Spicy Tomato Noodles) en dat is het populairste gerecht in Noord-Thailand.

Iedere Thai uit het noorden kent Kanom Jeen Nam Ngiao. ‘Kanom Jeen’ staat voor verse rijstnoedels en ‘Nam Ngiao’ is een pittige bouillon met tomaten. Het gerecht is ook populair in Birma en zelfs in China. In Thailand kan je voor de lekkerste Kanom Jeen Nam Ngiao naar de provincie Mae Hong Son.

Deze noodlesoep heeft een karakteristieke kruidige en pittige smaak. Deze soep is gemaakt ‘khanom kin’ noedels en dat is gefermenteerde rijstvermicelli. Rundvlees of varkensvlees is ander hoofdbestanddeel. Tomaten geven het gerecht een bepaalde fris zurige smaak. Er worden knapperige geroosterde of gefrituurde pepers en knoflook aan toegevoegd. Een ander belangrijk ingrediënt, dat het gerecht zijn karakteristieke smaak geeft is ‘tua nao’ een gefermenteerde sojaboon dat veel wordt gebruikt in de Noord-Thaise keuken.

Oorspronkelijk is Kanom Jeen Nam Ngiao een Shan-gerecht (Shan is een bergvolk), maar inmiddels is het populair in heel Noord Thailand en vooral ten noorden van de provincie Phrae. Het gerecht past in de oude Lanna- traditie en wordt daarom ook geserveerd bij speciale gelegenheden.

1 reactie op “Verrassingen uit de Thaise keuken: Kanom Jeen Nam Ngiao”

  1. ronald schütte zegt op

    Altijd aardige artikelen.
    Zou het zo leuk vinden voor velen, als de fonetische beschrijving gepaard gaat met de Thaise tekst.
    ขนมจีนน้ำเงี้ยว
    En In de meer Nederlands georiënteerde fonetiek zou het dan zijn: khà-nǒm tjien náam ngíejaw (ngíejaw is de benaming van die noordelijke Chan bergbevolking)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website