Natuurlijk kennen wij allemaal wel Tom Yum Goong, Phat Kaphrao, Pad Thai en Som Tam, maar de Thaise keuken kent meer gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Veel van deze gerechten zijn te vinden in de regio’s. Een voorbeeld daarvan is het gerecht: Gaeng Tay Po (Fish Morning Glory Curry) แกง เทโพ
Gaeng Tay Po is een gerecht wat in de loop van de tijd enigszins is aangepast. Tay Po verwijst naar de vis die in het verleden voor dit recept werd gebruikt, Pangasius lamaudii (een meerval soort), maar de vis heeft zo’n sterke geur dat tegenwoordig vooral geroosterd buikspek wordt gebruikt. Verder zijn morning glory, kokosmelk en limoen de basis-ingrediënten voor dit gerecht.
Het bijzondere van Gaeng Tay Po is een combinatie van meerdere smaaksensaties in de juiste balans De zoete, zure en zoute smaken vormen samen met limoen een heerlijk aroma van deze verrassende curry. Het gerecht is daarmee ook uniek want het is niet gebruikelijk om zoveel limoenfruit gebruiken in een Thaise curry. Gaeng Tay Po valt juist daarom goed in de smaak bij Europeanen. De citrusachtige smaak, gecombineerd met kaeng kua en de krokante groenten zorgen daar zeker voor.
Wel is het raadzaam de echte morning glory te gebruikten (in het Thai: ‘Pak Boong’ genaamd).
Genieten maar!
Nooit gezien. Bedankt trouwens voor deze reeks over Thai food. Geweldig!