FOOD COURT IN LOTUS Department store BANGKOK (MR.MITR SRILACHAI / Shutterstock.com)

Zoals de meeste toeristen wel weten heb je in Thailand de keuze uit eten op straat of in een restaurant. Echter, er is nog een derde interessante mogelijkheid; eten bij een Food Court.

Eten in Thailand is een culinair avontuur, zo gauw als je jouw hotel uitloopt, zul je zien dat er overal etenswaren worden aangeboden. Wanneer je het eten kopen op straat een beetje eng vindt en restaurant te duur of te omslachtig dan moet je eens een Food Court proberen. Je kunt daar niet alleen Thais eten, maar ook meestal ook westerse snacks bestellen zoals patat en een hamburger.

Het principe van een Food Court is eenvoudig je haalt een prepaid betaalkaart bij een centrale kassa. Je geeft de kassamedewerker wat geld, bijvoorbeeld 300 baht en dat bedrag wordt op jouw kaart gezet. Met deze kaart kan je datgene afrekenen wat je bestelt.

Een Food Court is een soort grote kantine met soms wel tientallen buffetten met hun eigen specialiteit. Je loopt er langs en je kunt iets aanwijzen. Het eten wat je kiest, wordt vers bereid terwijl je wacht. Je rekent vervolgens af met je betaalkaart. Je neemt het eten op een dienblad mee en gaat ergens zitten. Drinkwater is soms gratis te krijgen en voor frisdrank moet je betalen. Wanneer je jouw eten op hebt en niet meer wilt bestellen lever je de kaart weer in bij de kassa. Je krijgt dan het niet gebruikte deel weer terug.

De voordelen van een Food Court zijn:

 • goedkoop;
 • vers bereid;
 • hygiënisch;
 • veel aanbod en keuze.

Een Food Court vindt je in vrijwel alle warenhuizen en grote supermarkten.

Let op het volgende bij het eten bij een foodcourt in Thailand:

 1. Hygiëne: Hoewel de meeste foodcourts in Thailand goed worden onderhouden, is het altijd goed om de hygiëne van de kraampjes en het voedsel in de gaten te houden. Kijk of het voedsel goed gekookt is en of het warm wordt geserveerd.
 2. Populaire kraampjes: Vaak zijn de beste gerechten te vinden bij de kraampjes met de langste rijen. Als veel locals ergens in de rij staan, is dat meestal een goed teken.
 3. Pittig eten: Thais eten staat bekend om zijn hitte. Als je niet van pittig eten houdt, leer dan de zin “mai pet” (niet pittig). Anders kun je aannemen dat de meeste gerechten een zekere mate van pittigheid zullen hebben.
 4. Dieetbeperkingen: Als je specifieke dieetbeperkingen hebt, kan het lastig zijn om je behoeften over te brengen vanwege de taalbarrière. Overweeg het leren van enkele basis voedsel woorden in het Thais.
 5. Drankjes en desserts: Vergeet niet om de drankjes en desserts te proberen! Thaise ijsthee en verse vruchtensappen zijn erg populair, net als traditionele desserts zoals mango sticky rice.

Een bezoek aan een foodcourt in Thailand is een fantastische manier om de lokale cultuur te ervaren en een breed scala aan smakelijke gerechten te proberen. Het is ook een geweldige plek om te zitten, te ontspannen en mensen te kijken na een dag vol avonturen.

5 reacties op “Food Court in Thailand, een prima alternatief voor toeristen (video)”

 1. khun moo zegt op

  inderdaad een uitstekend alternatief.
  Zeker een aanrader.
  Wij maken hier al vele jaren gebruik van, wanneer we in een grotere stad verblijven.
  Mede omdat de voorkeur van mijn Isaan vrouw toch iets anders is , dan van mij.
  De keuze uit verschillende gerechten en combinatie mogelijkheden zijn vaak prima.
  Elke grotere shopping centre heeft er wel een.
  Vaak op de hoogste verdieoing.

 2. Lydia zegt op

  Wij vonden het ook super. Je krijgt kleine porties waardoor je nog een keer wat kunt halen. Ook nagerechten. Heel netjes en je bent snel aan de beurt. Het geld op je pasje kun je de volgende dag ook nog gebruiken.

 3. Thierrry zegt op

  Hallo, ik raad vooral het “Food Court” bij Terminal 21 aan, dat niet erg duur is en van zeer goede kwaliteit. Je kunt ze vinden in Pattaya en Bangkok en waarschijnlijk ook in andere steden.

 4. Sjaak S zegt op

  Vroeger gingen we vaker naar een food court, en zelfs nu, vandaag de dag, wanneer we naar Hua Hin gaan, eten we ’s middags in het food court. Dat gebeurt misschien één keer in de twee weken.
  Wat mij dan opvalt, is dat iedere keer wanneer wij er zijn, eenzelfde groepje mannen in het food court zit. Het zijn Duitsers of Zwitsers, geloof ik. In de afgelopen tien jaar zijn ze zelden niet aanwezig geweest. Dat moet toch betekenen dat zij vrijwel iedere dag daar te vinden zijn. Dat moeten ze zelf weten; het valt me alleen op, en wij vragen ons soms af of zij niets anders te doen hebben dan iedere dag daar te zijn.

  Wat het eten betreft, vind ik het af en toe tegenvallen. Het overgrote deel bestaat uit gerechten zoals rijst of noedels (ja, ik weet het, we zijn in Thailand) met een stuk vlees (varken, kip of vis) en vrijwel geen groente. Meestal een paar schijfjes komkommer, maar dan was het dat ook. Wil je groente bij het eten hebben, moet je echt zoeken. Rijst, saus, vlees en komkommer… daar komt het op neer en ik kan dat bij de beste wil niet bepaald gezond eten noemen.

  Daar waar je Thaise curries kunt krijgen, staan wel pannen met groente: zoet/zuur, pittig en diverse soorten. Dat zijn mijn favoriete kraampjes. In Hua Hin Market Village staan de beste bij de ingang van de ondergrondse parkeergarage, tegenover de roltrappen naar de begane grond. Je betaalt er gewoon cash.

  Je kunt achter de kassa lekkere salades kopen voor 50 baht met een sausje naar keuze. Dat vind ik persoonlijk vaak een beter alternatief dan voor de zoveelste keer kip masaman of pad thai, waarin de hoofdmoot weer rijst of noedels is.

  Maar wanneer je als toerist naar Thailand komt, is een food court een goed alternatief om schoon “streetfood” te eten. Dat is zeker. Dan ga je op de smaak letten en niet op de inhoud.

 5. Roger zegt op

  Ik eet ook regelmatig in een plaatselijk food court (wekelijks), steeds van hetzelfde kraampje.

  De laatste tijd merk ik echter op dat de porties een pak kleiner geworden zijn. Ook de kwaliteit van het (weinige) vlees is niet meer als voorheen. De prijs daarentegen is wel gestegen. Hier net om de hoek hebben we wel aantal streetfood kraampjes die wel nog goede porties geven aan goedkopere prijzen dan in de shopping mall. Als mijn vrouw eens geen zin heeft om te koken maken we daar graag gebruik van 🙂

  Ik heb enkele jaren terug eens in een food court gegeten in Central Phuket en daar was het eten beneden alle peil. Ik heb mijn bord gewoon laten staan en ben ergens anders gaan eten. Het was beschamend dat men zoiets durfde klaarmaken. Ik ben geen krentenbijter maar de prijs was (voor een food court) ook niet mals.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website