Waardedaling Baht wakkert bezorgdheid om inflatie aan

Door Redactie
Geplaatst in Economie
Tags: , ,
2 februari 2011

De sterke Baht is een bedreiging voor verdere economische groei, doch een waardedaling kan inflatie betekenen. Mr. Chatu Mongol Sonakul, Chairman van de Bank of Thailand, liet weten dat de monetaire autoriteiten voor een lastige keuze staan. Ook de binnenlandse politieke problemen kunnen een struikelblok vormen voor de economische groei.

“Het was noodzakelijk, dat de Baht zwakker werd. Nu de Baht daadwerkelijk zwakker aan het worden is, heeft dat effect op de inflatie. Het is een vicieuze cirkel, die ook in Vietnam problemen heeft opgeleverd. In principe moet de MPC (Monetary Policy Committee) een goede balans vinden, waarbij de binnenlandse politiek ook nog een risicofactor is”, zei hij.
“Het stijgen van de inflatie komt deels uit het verzwakken van de Baht. De Thaise Centrale Bank en de MPC moeten een goede balans vinden tussen wisselkoers, rentevoet, inflatiepercentage en deviezenreserve”, zei hij. De Baht doorbrak op 25 januari de grens van 31baht per-dollar.

De waardevermindering van de Baht zal een stimulans voor de export zijn, de belangrijkste motor van de Thaise economie. Dit zal zeker de economische groei bevorderen. De Centrale Bank geeft echter de voorkeur aan een langzame waardedaling van de Baht. De waardedaling van dit jaar moet de waardestijging van vorige jaar compenseren.

“De waardevermindering van de Baht mag niet al te snel gaan. De daling steunt weliswaar de export, maar kan nadelig uitwerken op de inflatie,” zei Chatu Mongol.

De economie groeit sneller als we er in slagen de inflatie laag te houden, zei hij. Landen met een hoge inflatie laten vaak een lage economische groei zien. Buitenlandse investeerders geven de voorkeur aan landen met een lage inflatie en dus een hogere economische groei.

De Thaise Kamer van Koophandel maakt zich ook zorgen over zowel de inflatie als de politieke situatie. De regering zou het bevriezen van de prijzen van sommige producten moeten verlengen. De maximumprijs voor diesel moeten worden verhoogd naar Bt31-Bt32 per liter, zei Thanavath Phonvichai, directeur van het Centre for Commerce and Business Studies.

Een verlenging van het verbod op prijsstijgingen, dat in maart afloopt, zou verdere prijsstijgingen moeten voorkomen. Prijsstijgingen kunnen verdere inflatie aanwakkeren. De Centrale Bank moet dan de rente verhogen om de inflatie in de hand te houden, zei hij.

De rente, waarvan verwacht wordt dat die 50-100 basispunten zal stijgen, zou in het derde kwartaal van dit jaar verhoogd moeten worden. De productiekosten worden daardoor vooralsnog niet worden beïnvloed.
De maximumprijs van een liter diesel (bt30) moet na maart worden afgeschaft. De stijging zou geleidelijk moeten worden ingevoerd naar naar Bt31-Bt32 per liter, dit om de Thai te laten wennen aan de hogere prijs. De dieselprijs is op het huidige niveau niet langer te handhaven omdat hiervoor andere inkomsten zoals accijnzen moeten worden aangesproken. Dat is op de lange termijn niet goed voor de Thaise economie, zei hij.

Politieke onrust en betogingen vormen ook een risicofactor voor economische groei, hetgeen maandag bleek uit de grote verliezen op de Stock Exchange (effectenbeurs) van Thailand.

Hoewel de politieke problemen nog geen invloed hebben op het consumentenvertrouwen, is het nadelig voor de economie. Het is vooral slecht voor het toerisme, zei hij. Wanneer de regering de politieke situatie niet in de hand kan houden, zal dit zeker nadelige gevolgen hebben voor de Thaise economie zijn, zei hij.

Bron: The Nation – vertaald door Bert Gringhuis

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Waardedaling Baht wakkert bezorgdheid om inflatie aan”

 1. Ferdinant zegt op

  Economie Thailand zal met 3 à 5 procent stijgen.

  Naar verwachting van de Bank of Thailand (BOT) zal de economie van Thailand zal in 2011 stijgen met 3 à 5 procent. Risico factoren voor de economie van Thailand zijn de onzekerheden van de Amerikaanse economie, de schuldenlast in Europa en de politieke ontwikkelingen in Thailand naar aanloop van de komende verkiezingen.

  Stijging rente weinig invloed op economie Thailand.

  Volgens de BOT zal de stijging van de rente weinig of geen invloed hebben op de economische ontwikkeling van Thailand, daar het rentetarief nog steeds vrij laag is. In december verhoogde het Monetary Policy Committee (MPC) de rente met 25 basispunten

 2. PeterPhuket zegt op

  Als hij bang is voor politieke onrust en betogingen moet hij er vooral voor zorgen dat de dieselprijs omhoog gaat, n.b. ik schat dat 90% van de automobilisten op diesel rijden. Maar het zal wel weer een Thaise denkwijze zijn, die ik over het algemeen niet zo goed kan volgen.
  En op de zwakker geworden THB, kan de Thaise overheid geen invloed op uit oefenen, dat zou wel erg gemakkelijk zijn, in vergelijking met andere landen die miljarden dollars opkopen om een valuta stabiel te houden.

  • Robert zegt op

   Alhoewel er meerdere internationale faktoren zijn die de koers bepalen is het natuurlijk onzin om te stellen dat een overheid geen invloed op haar munt kan uitoefenen. Honderd procent controleren lukt niet, maar om invloed uit te oefenen heeft een overheid een arsenaal aan mogelijkheden ter beschikking.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website